Fotoğrafçılık Forumları
Etik Mi?
http://galeri.netfotograf.com/fotograf.asp?foto_id=353757&syf=84
http://alexiuss.deviantart.com/art/Bath-time-81489906
bu konuda yazacaktım hemen lakin işim vardı hemen dönemedim buraya. nasşip bugüneymiş.
hocalarım abilerim üstadlarım ve ey cemaat
pardon bu giriş olmadı.
şimdi ustacım ben sizin yerinizde olsam şöyle yapardım. o sizin çalışmanızı alıp kendi hayal dünyasıyla harmanlayıp başka bi çalışma ortaya çıkaran arkadaşla anlaşma yoluna giderdim.
ve o arkadaşa derdimki kardeşim çalışmanın açıklama kısmına benim çalışmamı kullandığını açık ve net olarak yazacaksın ve orjinal çalışmaya link verceksin yoksa kullanamazsın çalışmamı derdim.
he dinlemedimi ozaman gelirdim buraya anlattırdım herşeyi çarpıtmadan..
neticede o sizin çalışmanızı almış ve dolaylı olarak sizin reklamınızı yapmış. yani ikiniz bir olsanız birbirinizi meşhur ederdiniz ve ikinizden bu işten karlı çıkabilirdiniz.
lakin hırsa kapılmış gördüm sizi ve eksik düşünmüşsünüz.
sonuçta sayısal çağda yaşıyoruz.
yani;
sayısal çağ=kopyala+yapıştır
benim çalışmnalarıma bakacak olursanız özellikle derim alacaksan bana mail at ben sana orjinalini vereyim derim.
çünkü biliyorumki işi olan onu illa çalıyor. Her ne kadar sağ tuş yasak olsada yinede alınabiliyor.
bu yüzden madem alınıyor bari bu olayı kendi lehimize neden çevirmeyelim?
elbet etik değil ama önce anlaşma yoluna gidilmeliydi. zira birebir kopyalama değil o.
alınmış ve üzerinde çalışılmış.
yani malzeme farklı ürün farklı.
bu yüzden bu tür olaylarda daha sakin davranın ve önce anlaşma yoluna gidin.
üyelik silme diyen arkadaşlarıda ayrıca kınadığımı belitmek isterim.
bizim yargılama yetkimiz yok site yetkililerinde yok.
önce üye uyarılır çalışma kaldırılır ve eğer tekrar ederse sonra silinir üyeliği
yani ceza en son yöntem olsun.
ben o arkadaşı tanımıyorum ama çalışmları hep en az iki görselin birleşmesinden oluşuyor ve kendi dünyasında iyi şeyler çıkartıyor. buradan onu tebrik ediyorum.
onun yapması gereken doğru olan yakışan, çalışmada kullandığı materyalleri insanlara şuradan buradan aldığını söylemeliydi.
doğru olanda budur. sonuçta ps çalışması. en a iki görselin birleştirilmesi.
yargılamayalım hakkımızı arayalım.
öldürmeyelim uyaralım.
bana katılanlar ellerini kaldırsınlar yok ben kaldıramam diyen olursada onlarda ayaklarını kaldırsınlar
Bence ettik.
Hem de içine iyice ettik işin.
"araklama", sanatın önemli bir ayağıdır..
"araklama sanatı" ise başlı başına bir branştır, ustalıktır, meziyettir.
remi,onceki cevabımda
deviant artta fotograf sahibiyle iletişime gecip, fotografın stock olup olmadıgını, herhangibirinin kullanmak için izin alıp almadıgını ve bu sekilde kullanımına izin verip vermedigini sordum,
verdigi cevapta fotografın stock olmadıgını, kullanmanın yasak oldugunu, ve kaldırılmasını istedigini belirtti...
demiştim..
bunu konuda gecen fotografcıya ilettim,kendiside fotograflarını sildi ve uyeliginin silinmesini istedi..
bukadar basit..
anlamıyorum,
benım fotografımı biri calıp kullanacak,sonra adım atması gereken ben olacagım..
dijital falan degil hikaye..
bu adam pek ala fotograf sahıbınden ben senın fotografını kullanabilirmiyim diye izin alabilir surada kullandım diyebilirdi. ama demedi..
fotografın asıl sahibinin anlasmaya gitmesi,yok sen soyle yap olayı kapatalım demesi neyin nesi??
sanki o sucluda olayın ortmek istiyor..
bu sitenin kuralları belli,fotograf eklerkende okudum onaylıyorum butonuna basıyor herkes mecburen..
ozaman o kuralların baglayıcılıgı ortada..
uyulmayacaksa kurallar neden var?
yıkmak için demezsin umarım..
kurallar acık,fotograflar cekim asaması ve sonrasında sana ait olmalı, degilse silinir, okudum kabul ediyorum...
öncelikle bu konuyu açığa çıkaran sahin70 i tebrik eder, kendisine teşekkür ederim.
ben de bu konuda asla taviz verilmemesi gerektiğini düşünenlerdenim. yok bir kere uyar, yok şeker kardeşim yapma bir daha nasihat, diline biber süreriz üyeliğini sileriz vs ... eşek suya gitse, gelene kadar ölür.
adam hem HIRSIZLIK yapıyor,
hem bizleri SALAK yerine koyuyor,
üzerine bir de takdirimizi topluyor. böyle bir dünya yok.
ben de bu fotoğrafı ziyaret edip takdir edenlerden, paylaşım için teşekkür edenlerdenim. hatta hayran kaldım, imrendim, milletin ne sanat anlayışı varmış bee dedim.
Değil bir kez daha şans vermek, keşke öyle bir imkan olsa da yapmadan evvel zihnini okuyup cezasını verebilsek. üyeliğin silinmesi de yetmez, hukuki yollarla çözüm üretilmeli.
hani derler ya "sallandırcaksın bunlardan birini taksim meydanında bak bir daha..."
o kadar masum değil bu yapılan, sert tavrımı mazur görün...
Öncelikle asalım keselimden önce soğukkanlı olarak düşünerek hareket edelim.
Burası tartışma platformu. herkesin farklı düşünceis vardır ben saygı duyarım.
Gönül isterki kimsenin çalışması izinsiz kullanılmasın.
Siz br tanesini bulmuşsunuz ya geride kalan bulunamamış bir sürü çalışma? onlar için ne yapmalı?
Bulduğumuzu asalım tamam ya diğerleri?
Şimdi, ben hiçbir zaman birebir alınıp ben yaptım denilmesine karşıyım. Ama burada farklı bnir durum var. Orjinal çalışma alınmış kendi hayal dünyasıyla harmanlanıp orya insan ve gölge konulmuş. yani orjşinal çalışma ile son hali farklı.
bu konuda hemfikiriz değil mi?
Peki size sorarım, digital "matte painting" denen bir olay var. iteyenler googleda aratsın baksın. Ama ben kısaca ablatayım. Şimdi bu matte painting denen şey mesela bir dağ var bir ova var bir sis var birde saray var birde gökyüzü var. bunların herbiri bir öğe ve bir çalışma. yani benim dağ fotomu adam almış gaijin hocamın ovasını almış şahin 70in gökyüzünü almış daha birkaç yerden orman ev saray falan almış bunları harmanlamış ve bir alışma çıkartmış ortaya.
Bu gerçektir.ve çokta iyi para kazandırır insana. çünkü en belirgin örnek olarak yüzüklerin efendisi gibi filmde çok kullanılmıştır bu teknik.
bakınız: http://www.dylancolestudio.com/
youtube araması
Bu arkadaşın yaptığıda aynı bu gibi. Yaptığı etik değil bende size katılıyorum. Hiç olmazsa hangi görseli nereden aldığını yazsaymış en azından iki tarafta karlı çıkabilirdi.
Artık siz istesenizde istemesenizde dijital çağdayız ve bu olaylar çok yaşanacak. Eğer çalışmalarınızı tasdix ve muadil gibi yerlere onaylatmazsanız ve çalınmasını düşünerek önlem almasanız (önceden düşünmek) malesef bu tür olaylar herkesi bulacaktır. Hakta talep etmeniz zor olacaktır.
Ama bence buna önlem olarak büyük boy hallerini inanlara imzasız haliye göstermemelisiniz.
800x600 imzasız haliyle bence yeterlidir.
Ama şu zamanda kopyala yapıştır yapmıyorum diyen en büyük yalancıdır. En basit örnek: pcdeki ve cep telefonundaki mp3ler
Bu yüzden bence önce anlaşma yoluna gidin gidemezseniz siteden sildirin.
Anlaşma yolu kimseye zarar vermez ama heriki tarafada kar verir
saygılar
garcin'in dediğine göre, enginaltundag üyeliğinin silinmesini talep etmiş.
Ama durum maalesef öyle değil.. Engin bey yanlışına bir yanlış daha katmış.
Yönetime "üyeliğimi silin" diye mesaj atmadığı gibi, üyelik nickini değiştirmiş.
Bunun sebebi, "enginaltundag" ismi aratıldığında, "üyelik dondurulmuştur" yazısı çıkmasın diye olabilir.
Ama yönetim bunu tespit edip, arkadaşın üyelik ismini tekrar eskiye döndürüp, üyeliği dondurmuş bulunmaktadır.
Şimdi insan ister istemez şüpheye de düşüyor. önceki manipule çalışmalarında da aynı şekilde fonları başka yerden izinsiz mi aldı?
Remi, bu olayın savunulacak hiçbir yönü yok..
o fotoğrafları "ben çektim" diye sunuyordu bizlere..
Ve işin asıl külfet yanı, o sıra dışı mekanları fotoğraflamaktır.
e mekan ona ait değilse, emek te ona ait sayılmaz.
#panctom' tarafından 24.09.2009 19:10:37 tarihinde düzenlendi.
dedimya abi herkesin düşüncesi kendinedir. saygımız vardır başka düşüncelere.
Bulduğunuzu asın ozaman.
Bulamadıklarınız içinde bir bardak su için. (çokmu acımasız oldu
)
remi, bugun bir adam oldurur kacarsın..
istersen 20 yıl 30 yıl kac hıc yakalanma,hatta cınayetı senın işlediginde bilinmesin..
bu senın katil oldugun gercegini degiştirmez.
yakalanırsan cezanı cekersin...
bukadar basit.
----------
evet panctom, bu arkadasa sahibi fotografın kullanılmasına izin vermiyor, bunu ve varsa dısarıdan gorsel kullanılan diger fotograflarınızı silmenizi tavsiye ediyorum,aksi halde yaptırımı olacaktır diye mesaj attım, kendiside bana
Üyelik nasıl siliniyor bu siteden onu biliyorsanız söyleyin köten çözüm yapalım
diye cevap yazdı..bende kendisine admin yada fdikere durumu bildirir mesaj atmasını soyledim..
yani bir bakıma reminin dedigi uzlasmayı onermiş sayılırım adama, size ait olmayanları silin diyerek..
ama arkadas belliki şark kurnazı cıkmıs.
keske yenıden uye olmasını onleyebilecek bir duzenleme olabilse..
uzlaşma kelimesi burada kendi paranla rezil olmak anlamına benzemiş.
bu şekilde anlaşılmışsa düzelteyim.
fotoğraf güzel mi?
evet güzel.
orada boşluk varmı?
evet var.
oraya uygun bişekilde birisi kullanmışmı?
evet gayette iyi olmuş.
işte 2 tane güzel var elimizde. güzellikleri yok etmektense anlaşmalıyız diyorum ben. fotoğrafın asıl sahibi, kendi çalışmasının değerli bulunup, üzerinde oynama yapılarak gayette güzel bi çalışma ortaya çıkarılmış diye sevinmeli bence.
sonuçta herkesin çalışması çalınmaz ve üzerine başka birşey yapılmaz. bu bile fotoğrafın gayet iyi olduğunu gösterirken bir yandanda orjinal dosyanın en az bir yönden eksik olduğunun göstergesidir -ki şayet üzerinde sonradan çalışılmış fotoğraf orjinalinden daha fazla sevilirse..
bu yüzden bu konuyu ayırarark incelemek lazım.
1- Başkasının fotoğrafını birebir çalanlar ben yaptım diyenler
Orjinal çalışmanın başkasına ait olduğu tesbit edilirse hiç acımadan silinmeli üyelikleri.
2-Başkasının fotoğraflarıyla kendi fotoğraflarını harmanlayıp ortaya ayrı bir ürün koyanlar ve hiç açıklama veya link göstermeden ben yaptım diyenler
Bu arkadaşların uyarılması ve eğer başka çalışmalartı varsa çalışmalarında kullandığı malzemelerin nereden aldığının sorulması lazım. eğer bize inandırıcı bilgiler vermezse direk üyeliği iptal olsun.
Burada bir konu gündeme gelir. Manipülasyon çalışmasında kullanılan malzemelerin linkleri verilmeli. kendisine ait olduğu yazmalı insanlara göstermeli. bunuda şöyle yapabilirler: çalışmanın açıklama kısmına kullandığı malzemelerin nerlerden aldığını yazarlar ve birerde link verirler. herkes bakar eğer başkasının çalışması izin almadan kullanılmışsa ozaman site yönetimine şikayet edilir ve üyelik silinmesi olabilir.
Ben bu kuralları yazmak istemezdim ama işin ucu buraya kadar geliyor. Madem kural olacak bu şekilde olabilir ve hatta üzerinde çalışılabilir ve daha güzel hale getirilebilir.
Çünkü bazı şeyleride katlettiğimizide düşünüyorum. Sonuçta çocukla ilgili görselde okadar ahım şahım bişey yoktu. Ama o manipülasyon çalışmasını yapan arkadaşında hangi malzemeyi nerden aldığını linklerle açıklasaymış hatta otoğraf sahibinden izin alsaymış daha güzel olurmuş. Sonuçta izinsiz kullanılmış ve ayıp etmiştir.
Ama gerçek olan bişeyde varki; ayıp mayıp ortaya güzel sayılabilecek bir çalışma çıkmıştır.
--------------------------------
konu dışı: şarkılarda söz ve müzik sahipleri vardır ve bunların hakları vardır izinsiz kullanılamaz. Ama birisi diğerine gidip derki senin parçanı bende myorumlayabilirmiyim der oda tamam olur der yada olmaz der. ama çoğunlukla bu sonuç olurla biter. ve söz olarak adı geçen sanatçının etiketi yükselir.
İlgili olabilecek konular
-
-
-
-
-
-
Lokanta Menü Listesi Ve Etiket Vektörelleri
18 Nis. 2016, 13:22 prodersler
0178318 Nis. 2016, 13:23
zbkdygn -
-