denden
denden (üye)
İstanbul / Meraklı

Bosna Ağlıyor İnsan Dedikleri

Bosna ağlıyor insan dedikleri
NEVVAL SEVİNDİ
BM’nin en üst yargı organı Adalet Divanı başyargıcı Higgins soykırıma katliam diyerek ellerini temizleyebileceklerini mi sanıyor? Avrupa’nın göbeğinde bir soykırım yaşanırken seyirci kalan Avrupa insan haklarından mı söz edecek? Yoksa Bosna soykırımını, tecavüze uğrayan kadın ve çocuklarını görmezden gelerek “oraya sahip çıkmak milliyetçiliktir, sağ ideolojinin işidir” diye yazıp çizmeyen gazetecilerimiz, aydınlarımız mı insan haklarından, demokrasiden söz edecekler bize şimdi? Kim inanır adalet, eşitlik, insan hakları, tarihle hesaplaşma laflarına? Karşımda oturuyor Bakira Haseçiç, donuk yüzünde sadece ızdırap gözyaşları akıyor. O zaman 12 yaşında gözü önünde tecavüz edilen kızının belgeselde konuşan yüzüne takılıyor gözüm. Kızının önünde defalarca tecavüze uğrayan, işkence gören, kocası ve yakınları öldürülen Bakira’yı dinlemek istemez Avrupalılar. Onu görmek istemez bizim tarihi ikiyüzlü deşifre edenlerimiz. “Sırp Çetnik caniler şimdi elini kolunu sallayarak dolaşıyor aramızda” diyor Bosnalı kadınlar. Bugün malını, mülkünü, ailesini, ırzını kaybetmiş bu kadınlar ne yapıyor merak eden var mı? Yoksa artık günü geçmiş bu haberi kimse izlemez diye düşünen gazete yöneticileri, köşe yazarları mı var aranızda? Kanlı 20. yüzyılın baş mimarı Avrupalılar son diliminde Müslüman Boşnakları soykırımla temizlediler. Mehmet İnan, Zümrüt Erdur’un çektiği belgeselde salondaki bir avuç kadın gözyaşlarına boğuldu. Bütün Balkan kadınlarını bir araya getiren yürekli sivil toplum kuruluşu Türk-Kad 22-23 Şubat günlerinde bu buluşmayı sağladı. Bosnalı savaş mağduru kadınlarla yürek yüreğe el ele verdik. Mücadele edeceğiz. Hollanda Bosna Federasyonu, Arnavutluk, Kosova, Makedonya, Yunanistan ve Bulgaristan’dan gelen kadınlar unutulmuşluğun çığlığını taşıdılar bize. Irak savaşı kadar söz edilmeyen soykırımdan anlatırken Lahey denilen adaletsiz merciin vereceği kararı bilmiyorduk. Tazminat verin diye Rumları el üstünde tutan ve Türk devletine yapmadığını bırakmayan adalet bu! Katledilen, malları alınan Kıbrıslı Türkleri adamdan saymayan bu anlayışın maalesef ülkemizde destekçileri var. Biz susmamalıyız.
Türk-Kad’ın başkanı Cemalnur Sargut liderlik yapıyor ve diyor ki; Balkanlardaki 400 yıllık kültürümüzü, var oluşumuzu silmek isteyen zalimliğe karşı sesimizi yükseltelim. Azerbaycan’dan gelen bir kadın: “Atatürk’ün kızları kurtarın bizi. 600 kadın Nahcivan’da esir alındı ve onların seks kölesi olarak kullanıldığına dair belgelere ulaştık.” Karabağ neden bizim konumuz değil? Neden reyting yapmaz? Sırpların soykırıma uğrattığı, öldürdüğü insanlar belli olmasın diye yaktığını biliyoruz. Ninemin Kurtuluş Savaşı’nda anlattığı gibi evlere, camilere doldurup yakmak eski gelenekleri. Girit’te Müslümanları yakanlar da aynı zihniyetin, kültürün insanıydı. “Ağlıyor Bosna insan dedikleri/ Bosna yanıyor insan dedikleri/ Bosna yok oluyor insan dedikleri/ Ağlıyor insanlık siz ne yapıyorsunuz?” şiir değil gerçek!

En anlamlı bilgi; açılan bir çukurda yapılan DNA testlerinde 2. Dünya Savaşı’nda soykırıma uğrayanların kayıp cesetlerinin de bulunması. Soykırımda devamlılık aşikar. 27.885 ceset kayıp, bunların yüzde 80’i Boşnak. Soykırım değilse ne peki? Avrupa Paris’te sustu. Barış anlaşmasında sustu. Amerikalılar gelmese son kalanlar bile temizlenecekti. Hâlâ susuyorlar. Kaybolanların çoğu kadın. En küçüğü yeni doğmuş bir bebek. Canlı kalabilen bir tanık yer gösteriyor. Cesetler mağaraya atılmış ve üstüne bomba konarak imha edilmiş. Trenlere konan kadınlar trenden indiğinde orada olan bir Avrupalı kadın anlatıyor: “Hepsi çırıl çıplaktı. Utançtan elleriyle kapanıyorlardı. Gözyaşları içinde üstümüzdekileri çıkarıp onlara giydirdik. Bu insanlığın utanç tablosuydu.”

Kosova’da Türkçe dilinin kabul edilmesini engellemeye çalışıyorlar, Hıristiyanlık propagandası serbest, M

Tarih: 4 Mart 2007, 12:11 - İp: 85.***.**4.64
q.melike
q.melike (üye)
Yurtdışı / Amatör

Benim de gazetede okurken paylaşmak aklıma gelmişti.Sağol.
İlgi lütfen

 

Tarih: 4 Mart 2007, 18:22 - İp: 85.***.**7.35
_unknown_
_unknown_ (üye)
Kayseri / Stüdyo Fotoğrafçısı

Okuyacağım teşekkürler denden

 

Tarih: 4 Mart 2007, 18:27 - İp: 88.***.**1.105
  • 1