Fotoğrafçılık Forumları
Sanat, Sanatçı Kavramları
Arkadaşlar başka bir konuda tartışılmış olmasına rağmen ayrı bir başlık olarak sanat ve sanatçılık kavramını ortaya koyuyoruz. Sanat nedir, sanatçı kime denir veya bunların üstü bir kavram olabilir mi? Genel kabul mü görülmelidir yoksa belli bir zümrenin kabullenmesi de yeter mi? Sanatçılığı kabul etmeyen sanatçı mıdır? Sanat kim için yapılır gibi konularda görüşlerinizi bekliyorum.
gordi, evet biraz tanınmaya bakıyor ne yazık ki sanatın para etmesi da vinci birçok derebeyliğin himayesinde yaşamış ve kral için bile eser yapmış olduğu için şu anda ki yerinde diye düşünebiliriz ama şöyle de diyebiliriz demek ki çok iyi çiziyordu ve onu bu büyük makamlar kabul etti ve fiyatı arttı.
Sanat genelde daha elit, üst bir tabakaya belli bir entellektüel düzeye hitap etmiştir hep zaten sanatın doğuşu olarak gösterilen mağara resimleri hep ham olarak görülmüştür. O zaman şöyle bir düşünce çıkıyor ortaya sanatçı kendi yapıtlarıyla ilgili olmasa da genel büyük bir bilgi birikimine sahip olmalıdır ancak o zaman eserlerine o ruhu verebilir.
Edebiyatta çok garip bir örnek vardır "Salinger Hastalığı" olarak da bir çok kaynakta geçmiştir. Jerome david salinger 4 kitap yayınladıktan sonra yazın hayatından elini eteğini çekmiştir ve 1961 den beri yazmamasına rağmen oldukça büyük bir hayran kitlesi mevcuttur ve bu adamın yaptığı reddetmek olarak nitelendirilir keza georges perec te reddedenlerdendir örnekleri çoğaltmak mümkün. Benim bu konuda senin ne düşündüğünü merak ettiğim konuysa; bu adamların reddetme gerekçesi şu şekilde açıklanmıştır: Yazarlar yaşayamadıkları hayatları yazarlar ve bu reddenler yazmayı bırakarak hayatlarını yazdıkları gibi yaşamaya karar vermişler ve hayatları bir çeşit sanat eseri olmuştur, acaba böyle bir şey mümkün müdür? Bence mümkün hatta bu bir çeşit sanat üstü kavram benim için.
bence sanatçı dediğimiz yenileştirici ve değiştirici olmalıdır. magzedin de dediği gibi " sanatçı kesinlikle özgün bir şeyler yapan kendi üslubunu oluşturmaya çalışandır" benzerlikler tabii ki olacaktır ama taklitten kaçınılması gerektiğni düşünüyorum.Bir ağacın gölgesinde ağaç yetişmez. Yetişse bile o ağacın gölgesinde kalır, kendini bulamaz.
ayrıca Sadece doğru fikirlerin kabaca aktarılması değildir sanat,sanatçı denen şahıs,sanatçı sezgi ve duyarlığını, yeteneğini katabilmelidir eserlerine.
tabii ibrde her ülkenin kültür,örf ve adetleri farklı olduğu için sanat ve sanatçıya bakışlarında farklılıklar olduğunu düşünüyorum. ülkemiz için konuşursak sanatçı dediğimiz kişiler (sadece fotograftan bahsetmiyorum) gerçekten anlatmak istediklerini ne kadar anlatabiliyorlar. otosansürün çok fazla olduğunu düşünen biriyim. sanat ne kadar özgür olamalı sizce?
picasso nun bir sözünü burada anmadan geçmek istemedim: Başkalarını taklit etmek kaçınılmazdır, ama kendini taklit etmek ödlekliktir.
Bu sözden çıkacak sonuç sanatçının kendisini aşması da gerekmektedir tekdüzeliğe girmemelidir.
shroom sizin söylediğiniz konu biraz tehlikeli bir konu aslında. Geçmişte kınanan birçok sanatçı şu anda göklere çıkarılmaktadır. Zamanında dali nin insan dışkısını resimlerinde öğe olarak kullanması çok tepki çekti ama şu anda o tepki yok. Şimdi sanatı sınırlandırmaya kalkarsak bu biraz garip olabilir elbette saçmalamamalıdır sanatçı ama buna kim karar verecek... Geleceği görmek istiyorsak bugünün reddedilen sanatçılarına bakmamız yeterli bence, sonuç olarak yasaklanan yadırganan her zaman ilgi çeker ama asıl sanatçılar ilgi için yapmazlar bunu.
sanat ve sanatçı kavramı yaklaşık 300-400 yıldır tartışılan ama kesin genel bir açıklaması olmayan kavramlar, arkeolojide insan elinden çıkan herşey sanat eseri olarak kabul edilir, çünkü bunların hepsi dönemini yansıtan eserlerdir, döneminin yaratıcılık eserleridir. sanatçı ise bunları gerek taklit ederek gerekse farklı yaratım eyleri içinde biçimlendiren kişidir. önemli olan çağını yansıta bilmesidir. eskiden sıradan çömlekleri karın tokluğuna boyuyan bir insan bugün sanat tarihi kitaplarının kapakları süslüyor, çünkü o döneminin genel anlayışını yansıtıyor, belkide sadece bugün bilmediğimiz ustasının eserlerinini kopyasını yapıyor, ancak ne olursa olsun o bir sanatçıdır. kendi döneminde bazen büyük sanatçı sıfatıyla sanatçılar çıkar, bunlar asalında kendi döneminin kalıplarını kırarak yine kendi dönemini anlatanlardır, sadece anlatım tarzı veya tekniği değişmiştir, bu onu sadece öncü yapar...(çok geç oldu)
areyastis geç olsun güç olmasın, zamanının eserlerini yapıp sonra arkeolojik kazılarla ortaya çıkan şeylerin sanat eseri olduğunu düşünmüyorum. Çağında sanat eseri sayılan bir şey olursa o zaman hemfikiriz ama günlük kullanım için çömlek yapan bir adam zanaatçıdır ve onun geçmişten gelen eserleri de tarihi eser olabilir. o yüzden insanların döneminde ellerinden çıkan her şeyi sanat eseri olarak görmüyorum tabii fikrinize saygım sonsuz.
Clarence White demiş ki(özetle):
"Ekspresyonist fotoğraflar çekiyorum çünkü en kolayı bu. Bar taburesini en olmadık açılardan çekiyorum. İnsanlar onun ne olduğunu anlayıncaya kadar saygıları artıyor. Ne olduklarını anladıklarında da bana ekspresyonist diyorlar."
Bunu çekim teknikleri forumunda Ozzyalp arkadaşımızın yazısından kopyaladım. Bu da sanatçıların halka bakış açısı.
bitpire aslında güzel bir konuya parmak bastın bir de sanatçıların halka bakış açısı var öyle değil mi?
bu tartışmalar yıllar öncesinin a takımındaki rayting umutlarında kaldı.burda yazılanlarla bir sonuca varamayız
çünkü kime göre sanat? neye göre sanat? sanat sanatçı kavramında belirli kıstaslar yoktur..
- 1
- 2
İlgili olabilecek konular
-
Gölge Fanzin’den Bir İlk: Sanat Eleştirisinde Yz
07 Nis. 2025, 16:08 miratcenk
023007 Nis. 2025, 16:09
miratcenk -
Sanatçı Yapay Zeka, Gelecek İçin Ne Demek?
29 Ara. 2022, 10:01 miratcenk
0125429 Ara. 2022, 10:02
miratcenk -
-
-
-
Fotoğraf Sanatçıları Adlı Başarılı Bir Çalışma
13 Nis. 2018, 02:31 missfoto
2339903 Tem. 2018, 17:16
recepok -
-
-
Sanat Akademi Türkiye’nin En İyi Sanat Oyunculuk R
15 Mar. 2017, 11:33 cerenarslan
0178315 Mar. 2017, 11:34
cerenarslan -