bami
bami (üye)
İstanbul / Amatör

Neredeyse Aglayacaktim...



Butun gun gezdim dolastim kendimce cok guzel kareler yakaladigim hayaliyle fotograflar cektigimi dusunerek 24 renkli poz tukettim. Nihayet ogle uzeri filmleri resimlemeleri icin verdigim magazaya onlari almaya gittigimde filmlerin bos oldugunu ogrendim.
Magaza calisani analog makinanin film kullanim asamasinda acilmis olabileceginden ya da gercekten hic cekim yapilmamis olabileceginden falan bahsetti. Bu ikincisinin olabilirlik imkani yok tabii cunku ben film pozunu makina icine yerlestirip foto-kareler cektigimden emindim.
Ama sanirim bir takim kullanim hatalari yaptim. Ornegin lens degistirdim ve bunu dogal isik ortami yogunlugunda yaptim. Sakincali midir acaba?
Yoksa basindan filmi takarken ya da cikartirken bazi hatalarim mi yaptim? Butun bu karmasik durumlar icerisinde oturup yasadiklarimi sizlerle paylasmak istedim. Hic olmazsa bu hayal kirikligini boylece ileride olumluluklara tasiyabilmekte hayallerime yeni bir umut alani saglamanin teselliyle sevinebilirim. Sizlerinde alakadar oldugunu dusundugum bu fotograf cekme ugrasisini gelistirmek istiyorum ve sanirim ogrenecegim cok sey var. Sizlerinde benimle paylasmak isteyeceginiz bilgi ve tecrubeleriniz olursa sevinirim. Ha bu arada! Yeni uye oldum ve sanirim artik sik sik buralara ugrayacagim. Aranizda olmaktan mutluyum. Hepinize tesekkurler ve hos vakitler.

Tarih: 16 Haziran 2007, 19:04 - İp: 195.***.**7.7
burfak
burfak (üye)
İstanbul / Amatör

mrehabalar.
öncelikle geçmiş olsun böyle şeyler hemen hemen her analog fotoğrafçısının başına gelir başlarda.

öncelikle unutmadan söyleyeyim lens değiştirmeyi her türlü ışık şartında yapabilirsiniz. perde kapalı olduğundan ışıklı ortam ışıksız ortam fark etmez.

makine ciddi bir şekilde ışık alıyor olabilir. eğer daha önce bu makineyi kullandıysanız. makineden kaynaklanmıyor diyebilirsiniz tabii. film banyo edilmeden ışık almış olabilir.

 

Tarih: 16 Haziran 2007, 19:44 - İp: 84.***.**5.50
gcetinkaya
gcetinkaya (üye)
Ankara / Amatör

merhaba bami.
Öncelikle geçmiş olsun...
herkes gibi benimde başıma iki üç kez benzer durumlar geldi.

analog makinalarda filimin takılıp takılmadığını film sarma butonunun her çekimden sonra filmi sararken veya otomatikte olsa dönmesinden anlayabilirsin.bu senin filmi dogru taktığın anlamına gelir.
ikinci husus aldığın filmin orjinal film olduğundan emin olman gerekir fason filmleri kullanmamanın öneririm.
objektiften olmaz ama arka kapakta arıza varsa filim ışık alabilir. oda çok düşük bir ihtimal.
son ihtimalde sütutyoda başına bir haller gelmiş olabilir malum onlarda insan ve ben bunuda yaşadım.
neyse lafın kısası sana bol fotoğraflı günler diliyorum.. Unutma bunuda tıpkı diğer şeylerde olduğu gibi düşe kalka öğreneceksin. Herkes gibi..Hiçbir şey seni yıldırmasın sonu hep güzel olacak emin ol...saygılarımla.

 

Tarih: 17 Haziran 2007, 00:45 - İp: 85.***.**8.83
winnerboy
winnerboy (üye)
Ankara / Amatör

Eksik pozlama diyicem ama bence değildir az da olsa resimleriniz cıkardı.bence filmi makineye yerleştiremediniz ondan kaynaklı oluyo gibi geldi.bu arada makinenizin marka modeli nedir??...geçmiş olsun..

 

Tarih: 17 Haziran 2007, 02:11 - İp: 85.***.**8.66
keratin
keratin (Objektif)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Bu benim de başıma geldi.Hem de kardeşimin düğününde.Acemi falan da değildim.Yıllardır kulandığım makineme acele ile düğün telaşında film takarken sarma kolundaki dişlilerin filmi saramayacağı şekilde taktığımı malesef sonradan anladım.Normal çekiyormuşsun gibi oluyor. Ama sonuçta banyo edildiğinde filmin boş olduğu görülüyor.Sanırım sizin de başınıza gelen bu.Geçmiş olsun çok üzücü bir durum.Ama sanırım benimki kadar değil.

 

Tarih: 17 Haziran 2007, 02:58 - İp: 88.***.**7.223
by_phtogpr
by_phtogpr (üye)
İzmir / Amatör

Filmi çıkardığınızda film tamamen içindemiydi yoksa bi kısmı dışardamıydı?
Benim makinede filmi sardığında 1 diyerek başlıyor eğer sarmassa sayı görünmüyor ben oradan anlıyorum yada fotoğraf çektiğimde film sarma sesi gelmiyorsa oradan anlarım sizin makinede böyle bir özellik yokmu sadece gelişmiş modellerde olan bir özellik mi?Olmasa gerek çünkü çok basit bişey.

 

Tarih: 17 Haziran 2007, 13:24 - İp: 81.***.**6.5
mete007
mete007 (üye)
Kocaeli / Doğa Fotoğrafçısı

acaba şu anda film elinizdemi.. elinizdeyse çekilmemiş filmin şefaf.. yanmış filmin ise siyah (neredeyse ışık geçiremiyecek) durumda olduğunu belişrtmek istiyorum..

analog makinenize film takma işlemini kendinizmi yaptınız.. o noktada genellikle tecrübe eksikliği hissediliyor.. ben, genellikle müşterilerimin filmini takarken detaylı tarifle birelikte kendi elimde gösteririm.. birkaç kez görmüş müşterilerime ise, onun takmasını sağlar.. bu arada hata yapmaması için izler ve uyarırım..

arkadaşların tarif ettiği durumlar, makineden makineye farklılık gösteriyor.. film takılamaması durumunda dijital ekranda uyarı yapan makinelerde var fakat bu makineler çok az..

film elinizde ise durumunu bize tarif edin.. fotoğrafçınız, yanık veya çekilmemiş filmi size iade etmekle yükümlü.. ve tereddütlü değil daha net ifadede bulunması gerekirdi..

geçmiş olsun diliyorum.. sitemize hoşgeldiniz..

 

Tarih: 17 Haziran 2007, 14:59 - İp: 85.***.**0.2
fotoasli
fotoasli (üye)
Aydın / Stüdyo Fotoğrafçısı

Bence, filmi usta bir arkadaşa gösterip muhtemel hatalar konusunda yardım alabilirsin,sana yardımcı olacaklardır.Ondan sonra da başarılı fotoğraflar çekmeğe devam.

 

Tarih: 18 Haziran 2007, 21:07 - İp: 88.***.**4.245
bami
bami (üye)
İstanbul / Amatör

Merhabalar;

Oncelikle ilgi dolu paylasimlariniz tesekkur ediyorum.
Nihayet film takmayi ogrendim. Meger sizlere de bahsettigim olumsuzlugun nedeni belli oldu. Ayrica film sarma ve makinadan cikarma islemlerinde de artik yeterince deneyimliyim diyebilirim cunku neredeyse bir 24 poz filmide bu tur acemiliklerle harcadim.
Bu arada 2x24 film daha kullanmis bulunmaktayim. Sonucu merak ediyor musunuz? Aralarindan 10 tanesini sectim ve digerlerini ayirdim. Cunku kimisinde ya cok parliklik yayan isik yogunlugu, ya hareket halinde cekilmis olmalarindan dolayi goruntu kaymalari ya da mesafe ayar eksikliginden kaynakli karmasikliklar sozkonusu.(belki sanatsal bir deger ve anlam ifade ediyorlardir kim bilir)fakat ben begenmedigim icin 'kotu cekim ve goruntuler' olarak nitelendirip inceleyerek bir sure sonra icabina bakmayi dusunuyorum.
Ha bu arada belirtmek ihtiyaci duyuyorum butun bu cekimleri Fransa'nin guzelim Alsace bolgesinde denemistim. Neyse saniyorum ki analog fotograf kullanimi hakkinda daha cok sey ogrenmeliyim.
Practica MTL 5B (135mm, 28mm, 50mm lensleriyle)makinamla aramdaki ikiskisinin bitmesini istemiyorum. Her ne kadar parasal olarak yuk ortaya cikartabiliyorsada, makinayi ve objektiflerini daha cok tanimak, kullanisli ve yararli hale getirebilmek, benim icin guzel bir ugrasi olarak kalir umudundayim.Tabi bu arada yinede bir dijital makina alabilmek icin para biriktiriyorum. Sanirim bir Sony A 100 olucak.Bu konuda site'den bilgilenmeye devam ediyorum.
O zamana kadar fotografla ilgilenen, deneyimleri olan cevremden insanlarla bilgi alis-verisinde bulunmayi bende yararli gordum cunku film takma islemini bir arkadasimdan biraz boyle ogrendim.(Meger ne kolaymis!)

Tekrar tesekkur ediyorum. Simdilik selam ve saygilarimla!


 

Tarih: 25 Haziran 2007, 17:11 - İp: 195.***.**7.7
osx
osx (üye)
Adana / Amatör

Bu hatayı bende yaptım, sanırım bu işe ilk böyle başlanıyor ...
... fotoğrafçıya verdiğim filmin sonuçlarını almaya gittim, adam 1m civarındaki filmi iki eliyle baştan sona gererek "bu film boş!" dedi bende çaktırmadan (rezil olmamak için) "aaa ben size yanlışlıkla boş filmi verdim, Nikon EM'de kaldı filmler" diyerekten "acaba 200ASA film nekadar?" şeklinde soru yönelterek amatör olduğumu kapatmaya çalıştım... neyse...

YouTube'da bir video buldum, film takmak:
http://www.youtube.com/watch?v=uXKTgaM8HBg

başarılar...

#osx' tarafından 11.09.2007 04:38:03 tarihinde düzenlendi.


#osx' tarafından 11.09.2007 05:03:01 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 11 Eylül 2007, 04:30 - İp: 85.***.**3.22
kumköy34
kumköy34 (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Ah o tırnaklar,dişliler yok mu,dikkat edilmez ise sonucu kötü.

 

Tarih: 11 Eylül 2007, 07:01 - İp: 88.***.**0.205