delicewatt
delicewatt (üye)
İstanbul / Amatör

Fotoğrafa Dijital Müdahele

Merhabalar ben sitede yeni sayılırım. Ben naçizane dijital fotoğraflara photosop gibi programlarla müdahelenin kırpma, çözünürlük ayarlama gibi fotoğrafın doğallığına etki etmeyen basit işlemlerden öteye gitmemesi gerektiğini düşünüyorum. Ve müdaheleli fotoğraflara bakarken gerçekten güzelim fotoğraflara yazık olmuş diye düşünüyorum. Acaba bu konudaki fikirleriniz nelerdir.

Tarih: 5 Mart 2006, 02:19 - İp: yok
b_arslan
b_arslan (üye)
Denizli / Amatör

slm delicewatt,
ben de dijital dünyayı pek sevmemekle beraber ufak tefek müdahalelerin fotografa güzellik katabilecegini düsünüyorum. örnegin kadraja yanlıslıkla girmis bir eli cıkarmak gayet güzel bir oynama ama dedigin gibi dogallıgı bozmamalı.kolay gelsin.

NOT : ben de az önce üye oldum ve bu ilk msjım

 

Tarih: 5 Mart 2006, 03:21 - İp: 85.***.**1.45
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

Selamlar,
Bu konu, bu sitede çok tartışıldı dostlar.Her defasında
da benzer lehte ve aleyjte görüşler sunuluyor.. Açıkçası uzun yıllardır fotoğrafa uğraşan biri olarak hep aynı yerde takılıp duruyorum.

Bir ressama şu rengi veya şu fırçayı kullanma , şu objeyi bozma, yemek kaşığı ile boya karıştırma demek ne kadar tuhaf ise , fotoğrafile uğraşan bir kişinin fotoğranı ne şekilde işlediğini, sunmak istediğine de kıstas koymak bana o kadar tuhaf geliyor..

Fotoğraf görüntüdür, kimi zaman doğal, kimi zaman doğal olmayan haliyle de bakılacak ve sunulacaktır.Aslında burada seyircisinin yetisi, kültürü, bilgisi önem taşır.
Ortada bir aldatmaca yoktur, ortada fotoğrafa bakanın da kim olduğu önem taşır. Bakanın da , pozlayanın da, fotoğrafı
koyacağı rafı iyi bilmelidir.

Nasıl ki marketten alış veriş ettiğiniz zaman fasulyenin satıldığı raflarda çikolata sergilenmediğini bildiğiniz gibi, eğer fotoğrafla ilgi ve alakalı olacaksanız, fotoğrafı da bu şekilde anlamak zorundasınızdır.Çünkü olanı yok sayamazsınız...Ancak, ben hoşlanmıyorum diyebilrisiniz.Aslında , daha da önemlisi, fotoğrafı pozlayan ve sunan kadar , fotoğrafı izleyenin de kendini neyin neresinde olduğunu sorgulaması gerekir.Çünkü bu konu sorun teşkil edecek bir konu değildir.Ortada üretim var ve size hitap etmiyorsa bakmamak özgürlüğü de var çünkü.Ama niye oynanmış denildiği an; O zaman, üretimi yapanın özgür alanını sınırlamaya giriyor ki , bu da hiç adaletli ve aklın alabilir bir şey olduğunu sanıyorum.

sevgiler..


#thalassa' tarafyndan 05.03.2006 15:33:05 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 5 Mart 2006, 15:24 - İp: 85.***.**2.133
emrahçınar
emrahçınar (üye)
Denizli / Amatör

merhaba bu tartışma nicolayy adlı arkadaşın 'şu fotoğraflarla oynamayın ne olur' konulu forumunda da kısa süre önce tartışıldı.herhnagi bir sonuç,kesin bir doğru yok bu konuda.iyi günler..

 

Tarih: 5 Mart 2006, 15:31 - İp: 81.***.**7.160
delicewatt
delicewatt (üye)
İstanbul / Amatör

Tekrar merhaba thalassa'nın yorumundan yola çıkarsam kişilerin fotoğraflarına yapacakları işlemlere karışmanın özgürlüklere müdahele olacağından bahsediyor. Aynen katılıyorum bu düşünceye. Zaten kaldırın bu photoshop'u kimse kullanmasın kullananlar da cezalandırılsın diyen biri değilim. Ama artık oldukça önemli bir kategorizasyon problemi ortaya çıktığını düşünüyorum.
Şöyle örneklendirelim, tiyatro da bale de sahne sanatıdır ama siz bunlardan birine gidecekseniz sahne sanatına gidiyorum demeyeceksinizdir. Çünkü ortada bir özelleşme söz konusudur. Bu iki dalın da temel prensipleri aynıdır fakat icracıları birbirlerine nazaran farklı hünerlerini ön plana koyarlar.
Fotoğrafta da aynı durum söz konusu. İki farklı çeşit fotoğrafta da kişiler farklı hünerlerini koyuyorlar ortaya. Flaşla ışıklandırmayla ya da filtre ile amaç ışığa hükmetmek, yani dinamik bir çaba var ortada.Photoshop'la bunların aynı kefeye konması mantıksal bir hatadır bana göre.Bu nedenle fotoğrafa değil ışığa, kendisine, ana müdahele eden, bunlarla işini gören yani fotoğraf çekmeyi bilen kişilerin fotoğraflarına bu müdaheleleri yapmalarına üzüldüğümü söyledim, yoksa elbette tercihlere nasıl karışabiliriz.
Kulvarların belirginleştiği ve ayrıldığı bence çok açıktır. Hangi makineyle, ne tür bir donanım kullanırsanız kullanın hiçbir zaman bilgisayar düzeltmeli keskinliklere, renklere ulaşamayacaksınızdır. Işık, kontrast, renk ve hatta kompozisyon açısından kötü fotoğraf bile olsa elinizdeki, bilgisayarınız ile ne denli eli yüzü düzgün hale getirilebilir değil mi? Peki bu ne oldu şimdi, fotoğraf mı?
Hünerler farklıdır, bu nedenle bu hüner farklılıklarının hitap ettiği kesim de farklı olacaktır. Bunun iyi özümsenmesi gerektiğini düşünüyorum. Saygılar, bol photoshop'suz günler diliyorum.

 

Tarih: 5 Mart 2006, 16:48 - İp: 81.***.**3.94
mete007
mete007 (üye)
Kocaeli / Doğa Fotoğrafçısı

Hoş geldin cevat kardeş....

Tüm forumca tanışalım başlıklı konuya göz at ve katıl... tanışmış oluruz... ben Mete .. Hoşgeldin.....

bende şahsen çok müdahele yapmak istemesemde.. Bu iş için bana iyi para ödüyolar..

 

Tarih: 5 Mart 2006, 17:37 - İp: 85.***.**9.2
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

selamlar sn Delicevat,
Bir açıdan sizin haklılılığınızı görmekle birlikte,aklıma bir çok soru takılıyor.
fotoğraf tarihine baktığınızda önce bir delik vardı , sonra tek lens ve bu uzadı gitti böylece.Fotoğrafa yapılan müdahalelerin sadece pc altında yapılmadığını bilenlerdensiniz sanıyorum.Agrandizör başında , banyo anındakiler işin içine kimyasalllar ve agrandizmör giriyor diye müdahale sayılmayacak mI?Fotoğrafa olan pc ile müdahale neredeyse 20 yılıdır geçiyor.Bu yeni bir olgu değilki.. siyah beyaz fotoğrafta filtre kullanmadan tonları dilediğiniz gibi ayrıştıramazsınız. Ama şimdi pc ile bu iş yapılabiliyor.Bu nedenle filtre değil de pc ile yaptığı için fotoğrafını fotoğraftan kabul etmeyecek miyiz?
Bir fotoğrafçının bir ara dediği gibi bu fotoğraflarda pc kullanılmadısına mı bakacağız?Yoksa sunduğu fotoğrafın görselliğine mi?Keskinlik konusuna gelince hak veriyorum ama dostum, dijital makine kullanyorsanız zaten bunu makinadan dilediğiniz keskinlikte alabiliyorsunuz...
Gelelim filme, keskinlik konusu biraz da asa ilgili, ince gren daha keskin fotoğraf . 100 asa ile değil de 64 asa ile pozla fazlası lazımsa 24 ,ama fotoğrafa bakan göz sadece keskinlikten bakıyorsa sizce bu bir sorun değil mi?Ki bu sorun genelde var , milletin coğu fotoğrafı sadece netlikten biliyor..Bu gerçekten de böyle midir?
Fotoğrafın fotoğraf olması için zaten temel filtrelerin işlevlerini bilmiyorsanız photoshop da yetmiyor o fotoğtrafın adam olmasına.Neyse, bence buradaki asıl sorun başka sanırım.. Fotoğraf seyircisi izlediğinin ne olduğunu bilmeli..Bunu ayrılayabilecek fotoğra kültürünü edinmeli.
sorun burada yatmakta..
Grafik eklenti ile fotoğraf renklendirmek arasında ki farkı da ve doğal hali ile sunulan fotoğrafı. birbirine düşman eden , küçük gören zihniyetten çok, her birinin yerlerini bilerek küçümsemeden değerlerinin verilmesi çok daha doğru geliyor.

Şunu unutmamak gerekir , ister filtre , ister photosop ikisi de bilgi işidir.ikisini de öğrenmek zaman gayret işidir.. Ve fotoğraf makinası kullanmak zor bir iş değildir.Göremiyorsanız, tüm teknikleri bilseniz de, tüm filtrelere sahip olsanız da, dünyanın en iyi makinası elinizin altında olsa da , genelde bunlar hiç bir işe yaramıyor..



sevgiler

 

Tarih: 5 Mart 2006, 19:53 - İp: 85.***.**2.133
  • 1