alper cy
alper cy (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

Fotoğraf Ve Sözde Fotoğraf

herkeze merhaba.günümüz fotoğrafçılık anlayışında ciddi bir problem olduğunu düşünüyorum.söyleki.artık anlık fotoğraf yani resmi yakalamak yavaş yavaş ölüyor.fotğrafçılıkta makinanızın kapasitesi kadarsa saniyede bilmem kaçında resmi yakalamaya çalışmaktır asıl amaç.en doğru anı en doğru kareyi ölümsüzleştirmektir.ama bugün bakıyorum genellikle komposizyon yönünden zayıf fotoğraflar çok iyi olarak yorumlanabiliyor.manipülasyon adı altında çok zayıf ve kötü bir fotoğraf görsel olarak güzelleştirilerek sunuluyor.ters ışık fotoğraflarının bir çoğunda da bu durum söz konusu.dijital sanata söylenecek bişey yok.çünki dijital sanatta da kurgu söz konusu.kurgudan uzak komposizyonu zayıf fotoğrafçılık fotoğraf sanatına vurulmuş büyük bir darbedir.ayrıca siteyi bir bakımdan eleştirmek istiyorum.site içinde insanların birbirini tutması kötü olan bir çalışmaya bile iyi yorum yapılması va yapıcı eleştirilerin yapılmaması gerçekten rahatsız edici bir durum.saygılarımla...

Tarih: 22 Şubat 2008, 02:41 - İp: 88.***.**3.85
vozgur
vozgur (üye)
İstanbul / Amatör

Bir çok konuda aynı fikri paylaştığımı üzülerek söylemek istiyorum. Dijital manipülasyon için farklı düşünüyorum. Fotoğraf ham halinde ne olursa olsun sonuçta dijital kurgu ile ortaya çıkan fotoğraf ve ona bakanda oluşan hisler önemli diye düşünüyorum. Fotoğrafçılık görsel bir sanatsa ve fotoğraflarda size görsellik sunuyorsa o zaman sorun yok bence.
İnsanların birbirini desteklemesi konusu bence biraz mevcut ama site geneline yaymak da doğru değil. Burada birçok üstadımız var ki ben tarafsız yorum yaptıklarına inanıyorum.

Tarih: 22 Şubat 2008, 08:01 - İp: 78.***.**7.117
gurhan.d.
gurhan.d. (üye)
Antalya / Profesyonel Fotoğrafçı

yazınızı okudum ve tek bir haksız olduğunuz cümle görmedim. ben elimden geldiğii kadar iyi fotoğraf çekmeye çalışıyorum, becerebiliyor muyum yoksa beceremiyormuyum bilemiyorum. bu, fotoğrafçılıkta yeni olmamdan mı kaynaklanıyor yoksa yeteneksizliğimden mi kaynaklanıyor bilemiyorum tabi?

ama fotoğraf yorumlamaya gelirsek, elimden geldği kadar tarafsız ve gerçekçi bir yorum yapıyorum ya da yapmaya çalışıyorum. tabi bunun getirdiği sonuçlar ise benim kendimi beğenmiş biri olarak gözükmem ve fotoğraflarıma az yorum gelmesi.

böyle tanınmak benim için önemli değil. Ben doğru bildiğim yoldan, yanlışta olsa asla şaşmam.

aldığım yorumlara gelirsek eğer, bana yapılmış olumlu ya da olumsuz öğretiici 1 yorum bile dünyalara bedeldir.

(valla sağolun bu başlığı açtığınız için, azcıkta olsa içimi döktüm)

Tarih: 22 Şubat 2008, 08:24 - İp: 88.***.**1.8
mavi_izci
mavi_izci (Objektif)
Ankara / Amatör

Can-ı gönülden size katılıyorum,portfolyalara kompozisyonu zayıf,başarısız müdaheleler yapılmış fotoğraflar eklenebilir ama asıl bu fotoğrafları izlemememk,işe yarar-yapıcı yorum yapmamak büyük bir ayaıptır diyorum,adam gibi eleştirilmiyorum.

Ama bu konuda da kendimi aştım ben,artık internetten medet ummuyorum,interneti bir tür yansıma olarak görüyorum,ben sergileyeyim yeter.

Tarih: 22 Şubat 2008, 14:11 - İp: 144.***.**0.153
ressam_m
ressam_m (üye)
Bursa / Amatör

can alıcı bır konu...bende fotograf cekmeye yenı basladım sayılır.1 yıl kadar oldu olmadı...ama dıjıtal makına kullanmıyorum ve kullannlarında ve ozellıkle yenı baslayanlarında dıjıtalın hakkını veremedıklerını ve fotograf cekemedıklerını uzulerek ve gulerek seyredıyorum.milyarlarca lıra verıp daha sonra da nasıl olsa poz derdı yok dıyerek bır anda yuzlerce kare cekerek fotograf cektıklerını sanıyorlar.halbukı cıkan sonuclar genellıkle felâket oluyor...dıjıtalın poz derdı yok baskı yada banyo derdı yok dıyerek alıyorlar ama mekanık makına ıle cekenler genellıkle konuları daha ıyı ozumsemıs oluyorlar ( sadece sahsı fıkrım )...site içerisinde de bazı kımselerın ahpab cavus devrı baslattıklarının bende farkındayım bu arada soylemeden gecemıyorum...

herkesı mekanık makınalar kullanmaya davet edıyorum...

Tarih: 22 Şubat 2008, 14:16 - İp: 88.***.**8.62
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

bunun nedeni insanların zerre kadar fotografcılık bilgisine sahıp olmamalarıdır.
evet bu saydıklarınızın zerre kadar fotografcılık bilgisi yoktur.
cogunlugu dıjıtalle fotografa baslamıs,daha f: enstantane iso, gibi en temel seyleri bile bilmeden fotograf ceken insanlardır.
cektikleri herseyı guzel sanmaları bundandır.
gordukleri herseyı guzel sanmalarıda bundandır.
biri sorar mesela iso ne demek,kendinden iki hafta once aynı soruyu soran adam cevap verir,ve bir anda usta mertebesine yukselir. işte budur dijital fotografcılık.

lcdye bakarak cekim yapmak. bozuk pozometreli bir analog verseniz ve uc makara film. iki tane işe yarar fotograf cıkaramazlar bunlar,nedeni bilmemeleridir.ısıgı tanımazlar,filmi tanımazlar makinelerini hiç tanımazlar.

tanımamaları sorun degil ama cektiklerini sanat eseri gibi sunup,sanal mutluluklara yelken acarlar. yazık dıyorum,baska ne diyeyimki.

Tarih: 22 Şubat 2008, 14:30 - İp: 78.***.**7.145
patirot
patirot (üye)
İstanbul / Stüdyo Fotoğrafçısı

alper cy sana yürekten katılıyorum dijital bir brütüs'tür.

Tarih: 23 Şubat 2008, 13:42 - İp: 78.***.**1.74
mavi_izci
mavi_izci (Objektif)
Ankara / Amatör

Salt dijitale laf edersek,dijital teknolojiyi kabullenmiş eski fotoğrafçıları da karşımıza almış oluruz,bizim burada eleştirdiğimiz dijitalin sömürülmesi,fotoğrafçılığın belli bir kalıbının dışına bazı kişiler tarafından itilebilmesi.

Tarih: 23 Şubat 2008, 13:53 - İp: 144.***.**0.222
  • 1