Fotoğrafçılık Forumları
Fotoğraf Ve Kamera Çekim Fiyatları
Merhaba Arkadaşlar,
Biz bu sene mezuniyet yıllığı sektörüne girmiş bir firmayız. Öğrencilerin ve okulun, fotoğraf ve video çekimleri için fotoğraf ve kamera çekimleri yapan bir fotoğrafçıyala anlaşalım dedik, fakat fiyatları dudak uçurtacak türden yüksekti. Biz de, serbest çalışan fotoğrafçılık ve kameramanlık yapan elamanlar bulmaya karar kıldık. Size sormak istediğim şu aşağıdaki işlerimiz için bu serbest çalışacak elemanlara ne kadar ücret vermemiz gerekir, piyasa fiyatını bilmediğimiz için sizlere sormak istedik:
Fotoğraçı
1. Belirlenen bir okula gelip bir sınıfa küçük bir stüdyo kuracak ve her öğrencinin kepli ve cübbeli fotoğrafını çekecektir. Her öğrenci için 3 poz çekilecektir. Bu fotoğraflar photoshopta rütuşlanacaktır.
2. Dönem sonundaki Mezuniyet töreninde fotoğraf çekimi yapılacaktır. Tören yaklaşık olarak iki saat kadar sürecektir.
3. Okulların binasını, sınıflarını, laboratuvarlarını, spor tesislerini, öğrencilerin ve öğretmenlerin topluca çekilecek fotoğraflarına ihtiyacımız var. Yaklaşık 200-300 fotoğraflık çekim olacaktır.
Not:
• Bu fotoğraflar mezuniyet yıllığı basımında kullanılacağı için hiçbiri fotoğraf olarak basılmayacaktır, bize sadece dijital hali gerekecektir.
• Bu fotoğrafçı bir kullanıcı adı ve şifresiyle sitemize girip, çekilen bütün fotoğrafları sitemize upload edecektir.
Bu üç ihtiyacaımız için, ayrı ayrı ne fiyat verelim?
Kameraman
1. kameraman bir okula gelip bir sınıfa küçük bir stüdyo kuracak ve her öğrencinin en fazla 3’er dakikalık video görüntüsünü çekecektir. Her öğrencinin kendi videosu kırpılacaktır. Yani öğrenci adedince video olacaktır.
2. Dönem sonundaki Mezuniyet töreninde video çekimi yapılacaktır. Tören yaklaşık olarak iki saat sürecektir.
Not:
• Çekilen bütün videolar f4v formatına dönüştürülecektir.
• Bu kameramana vereceğimiz bir kullanıcı adı ve şifresiyle sitemize girip, çekilen bütün videoları sitemize upload edecektir.
Bu iki ihtiyacaımız için, ayrı ayrı ne fiyat verelim?
Teşekkürler...
Kimsenin bir fiyat konusunda fikri yok mu yoksa ciddiye mi alınmıyorum? Yapmayın ama, bir fotoğraf paylaşım sitesindeyiz. Mutlaka birilerin bu konu hakkında bir fikri vardır...
fotografcılıkta fiyat 100 lük bir skalada 1 ile 100 arasında herhangi bir yerde olabilir.. Bunu ölçütü de çogu zaman kalite değildir.. Forumdan bu soruya cevap verilmesini beklemeyin, verilsede yanıltıcı olur..
arkadasım yanlıs anlama ama: sektor hakkında bilgin yok.
sırf kamera ve fotograf cekimi yapan adamlardan yuksek fiyat aldıgın için bu işe girmişsin.
daha kime ne fiyat verecegni bilmiyorsun.
yapacagın masrafın ne olacagını bilmiyorsun.
ortada fotografcı ve kameraman yok. studyo ekipmanı belli ki yok.
buraya gelip ne fiyat verelim diyorsun ve sonra da cevap bekliyorsun.
kim ne desin ki?
ben derim kameramana 2000 ver digeri der kameramana 500 veriyorum, kameraman der ben 3000 istiyorum.
bu işi yapabiliriz talnız öğrenci fiatı şöyle 20 tl rötuş lanmış fotoğraf mezunuyie fotoğrafı aci l baskı 10 tl video ücreti 400 tl
Bence siz beni hiç anlamamışsınız. Ben fotoğraf ve kameraman çekimi yapmıyorum. Mezuniyet yıllığı yapıyorum.
Biri gelse ve deseki yıllık kitap basım fiyatları nedir dese, ortlama 100 kişilik bir sınıf için 40 - 80 tl derdim.
Ya da web sitesi fiyatları nedir diye sorsa html statik 500 - 1000 tl, flash 1000 - 2000 tl falan derdim.
Dvd basım ve çoğaltım fiyatları araştırdım. hepsi üç aşağı beş yukarı aynı.
Yıllık basım fiyatlarını araştırdım. hepsi üç aşağı beş yukarı aynı.
kargo fiyatlarını araştırdım. hepsi neredeyse aynı.
Ama siz bi ortalama fiyat söyleyemiyorsunuz ya da söylemek işinize gelmiyor. Ben ben bir çok fotoğrafçıdan fotoğraf çekimi ve video çekimi fiyatı aldım. Biri 200 tl diyor bir diğeri 1750 tl diyor. Bu ne keyfiyettir ki isteyen istediği fiyatı söylüyor.
"gaijin" demiş ki; ekipmanım yokmuş, sektörden anlamıyorum.
Sektörden anlasam burada fiyat sorar mıyım? Benim işim bu değil ki.
Ekipmanım da yok, zaten de olmasına gerek yok. Ekipmanım olsa ben de çekerim. Ama bu işi, işi bilene verelim dedik.
"kontrast" demiş ki; bu sitede fiyat beklemeyin, yanıltıcı olabilir. Dediğim gibi herkes keyfine göre fiyat veriyor anlaşılan. Zira, tasarım fiyatlarından baskı fiyatlarına kadar bir çok alanda hizmet fiyatı araştırdım, daha fotoğraf ve kamera çekimi için bir birine yakın iki fiyat alamadım.
Bana şunu diyemiyorsunuz; bu işin hak edilen fiyatı budur. Birisi mezuniyet töreni çekimi için 1750 tl fiyat söyledi. yahu alt tarafı 2 saat taş çatlasa 3 saat. Saati 500 tl den fazlaya geliyor. Anlaşılan siz çalıştığınız yerde ayda 50.000 tl falan alıyorsunuz, ki saatiniz bu kadar oluyor?
kardeş sen en iyisi iyi birfotoğrafçıya git derdini anlar üç aşağı beş yukarı anlaş üçe beşe bakma
"birsahil" kardeş, üçü beşi olmuyor işte. Sabahtan beri ben ne anlatıyorum? Biri üç diyor diğer otuz. Aradaki bu fark ne diye soruyorum. Biri çıkıp deseki kardeş bu işin oluru şudur, bu fiyatın altındakiler amatördür, çekimler kalitesiz olur. Bu fiyatın üstündekiler kaliteli ve niteliği daha çok olur... gibi
bak mesela, "birsahil" arkadaşımız öğrenci çekimi için 20 tl olur demiş. Ben bir fotoğrafçıya gittim tek çekim rötüşlü 5 tl olur dedi. Birine daha gittim üç çekim için 10 tl olur dedi. "birsahil" 20 tl olur dedi. şimdi anlamak istediğim bu 5'e yapan ile 20'ye yapanın yapacakları iş aynı mı farklı mı? Biri diğerinin tam dört katı.
kardeş bu biraz da ihtiyaça göredir yada işin emeğine göredir kimi az photoshop bilir kimi orta kimide çok iyi adam yaptığı işin hakkını almak ister 10 tl yada gömlek var 60 tl yada gömlek var ne kadar ekmek okadar köfte
y
#birsahil' tarafından 18.12.2010 01:06:26 tarihinde düzenlendi.
klasik işlerde direk video çekim için DÜĞÜN GÜN üzerinden hesap edilir.
örneğin;
1 gün kamera çekimi 300tl varsayılım
2 gün olursa 600tl olmuş olur.
eğer akl-ı selim birisi ile anlaşırsanız yarım gün yada saatlik üzerinden mantıklı bir fiyat hesap edilir. kamera budur.
eğer siz düz çekim haricinde özel efekt, montaj,klip vs isterseniz bu özel çekime girer ve size fiyatı şöyle olur;
düz düğün çekimi+işi yapanın ek olarak verdiği fiyat'ttır.
bu neden böyle olur;
özel işler (efektli montaj vs) özel işlem gerektirir ve ilk defa yapıldığı için uğraştırır ve çok zaman alır. çünkü klasik fotoğrarfçılarda sistemler önceden hazırdır. yapılan işlerde %90 aynıdır. eğer sistem dışında iş gelirse bu uzun zaman alır ve yorucu olur. ister istemez maliyeti artırır.
örneğin; ben fotocuyum. genelde düğün sünnet çekerim. sistem buna ayarlıdır. benim çok vaktimi almaz ve yormaz. bu sebeple seri üzretim gibi de algılanabilir. bu iş bu sistemle çok pahalıya gelmez.
ama ek efekt yada çalışma gerektiren işler yeni sistem ve yeni bir takım ek getirileri olur. buda maliyete etki eder.
benim önderim tek bir sağlam firma ile anlaşın ve sistemi ona göre kurun işler seri ve çok olursa okadar ucuz olur.
amatörler vergi-bilgi konusunda eksiktirler hiçbir yasal sorumluluk almazlar alamazlar. ama firmalar alır. hem müşterilerinizn gözünde hemde işi sapğlama bağlama mahiyetinde firma/dükkan ile faturalı/fişli vsli anlaşarak iş yapmanız ve sürümden kazanma yoluna gitmeniz uygun olabilir.
fotoğraf konusunda esnaf sanatkarların fiyat listesi vardır. fakat yinede az evvel dediğim gibi o ilde ve semtte fiyatlar değişir (örneğin heryerde dükkan kirası aynı değildir) fakat anlaşma ve sürümden kazanma amacıyla anlaşarak gidilirse herkes memnun ve yasal zeminde haklı kazanç olur.
tavsiyem amatörlerden ve faturasız/bilgisiz kişilerden iş almamanızdır.
kimi paraflaş sistemiyle gider tripod perde kimi de bir perde götürür ayakta lak diye çeker bunlar hep konuşulmalıdır ben devamlı stüdyomu kurarımda çekerim
kimi de arkaya fonlar atar yani hep emek anlayacağın düz çekimle bir değil yani işi ehline vermek lazım
#birsahil' tarafından 18.12.2010 01:11:08 tarihinde düzenlendi.
- 1
- 2
İlgili olabilecek konular
-
Görsel Diyaloglar: Fotoğrafın X Faktörü
18 Haz. 2025, 17:21 miratcenk
017718 Haz. 2025, 17:22
miratcenk -
-
-
-
-