duner
duner (üye)
İstanbul / Amatör

Eski Fotoğraf Koruma

merhaba,
Aile yadigarı bir fotoğraf var elimde, tahminim 1. dünya savaşından kalma büyükdedeme ait askerken küdüste çekilmiş, fotoğraf bazı
küçük delikler dışında çok sağlam ve net fakat kenarlarından hafif bozulmaya başlamış.
Bu fotoğrafı zamanın etkisine karşı korumak istiyorum acaba seçeneklerim
nelerdir, birde istanbulda bu konuda bana yardımcı olabilecek profesyonel bir laboratuar önerebilirmisiniz.
Cevaplarınız ve yardımınız için şimdiden teşekkürler.

Tarih: 7 Temmuz 2011, 15:59 - İp: 213.***.**9.179
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

fotoğrafın üzerine sıkılan koruyucu sprey-ilaç vs türünden bişey akıla geliyor açıkçası böyle koruyucu bişey varmı bilmiyorum.
benim evimdeki albümlerde çocukluk fotoğraflarım var hatta daha eski babamın fotoğrafları var. bozulmadan duruyorlar. sanıyorum bu fotoğrafları koyduğumuz albümün yapısıyla alakalı. bizim albümde her sayfaya en fazla 3 adet 10x15 ölçülerinde fotoğraf konuyor. ve jiletine benxzer bir kouyucu şeffaf naylon bir kaplaması var. albüme bakarken bile bu şeffaf naylonu kaldırmıyoruz. sanırım bu hava ile teması kesiyor. ve fotoğraflarda canlılık kaybı, renk kaybı, yırtılma, solma, böcek yeme gibi hiçbirşey olmuyor.

eğer böyle bir albüm bulabilirseniz sanırım onu bir yüzyıl daha koruyabilirsiniz. yani insanlar fotoğrafa bakacaklar ama dokunmayacaklar. şeffaf naylon hem havayı hemde insanlardan dokunma ile gelecek nem,yırtılma, kırışma vs gibi etkenlerden koruyacak.

 

Tarih: 7 Temmuz 2011, 19:01 - İp: 88.***.**6.173
duner
duner (üye)
İstanbul / Amatör

cevabın için sağol, bende kimyasal çözümler konusunda emin değilim, korumaya çalışırken daha çok bozmaktan korkarım. Çözüm albüm olabilir ama
yüz yıllık bir fotoğrafı çevre -özellikle oksijen- etkilerinden ne kadar süre koruyabilir bilemiyorum zira normal bir fotoğraf kağıdı sözkonusu değil
kalın bir kağıttan tabla üzerine basılmış fotoğraf.
Bir zaman eski tabloların vakumlu çerçeveler içinde saklandığını duymuştum
belki öyle bir uygulama yapılabilir.
Yardım ve görüşlerinizi bekliyorum.

 

Tarih: 8 Temmuz 2011, 09:44 - İp: 213.***.**9.179
hata
hata (üye)
Ankara / Meraklı

Müze veya benzeri yerde saklanması gereken fotoğrafları bu iş için özel üretilmiş kağıtlara basarak sakladıklarını duymuştum.

Sizinki gibi bir fotoğrafında müze koşullarında ışık ve nem dengesini sağlayacak bir ortamda saklanması ihtimali var ama bireysel olarak bunu yapabilmek zor diye düşünüyorum.

Birde fotoğrafı içine koyup saklayabileceğiniz nem ve ışık geçirmez ve fotoğrafa temas eden saklama materyallerinde herhangi bir asit veya kimsal madde içermeyen kutular vardı diye biliyorum ama emin değilim.

Biraz araştırma yapmak lazım.

 

Tarih: 8 Temmuz 2011, 17:29 - İp: 78.***.**0.163
ozansan
ozansan (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

En ucuz yolu hava gecirmez iyi bir torba ve icine atilacak nem alicilar.Bu nem alicilar kucuk posetlerde 3 santime 5 santim gibi yada daha buyuk bulunuyor ama Turkiyede varmidir yokmudur bilemiyorum.Yada yapacaginiz en guzel sey bu pvc kaplayicilar ile komple resmi pvc letmek...

Sadece fotograflarda degil,nem hemen hemen her turlu kosulda her turlu maddenin dusmanidir.Makinalariniz bile eger yasadiginiz memleket nemli ise,bu tarz nem alicilarla korumaniz gerekiyor.

 

Tarih: 9 Temmuz 2011, 07:55 - İp: 221.***.**3.132
mahmutm.
mahmutm. (üye)
Muğla / Doğa Fotoğrafçısı

Kimlik kaplattırır gibi kırtasiyelerde kaplattırılabilir sanırım

 

Tarih: 10 Temmuz 2011, 22:15 - İp: 88.***.**9.16
duner
duner (üye)
İstanbul / Amatör

dediğiniz gibi sanırım pvcletmek en temiz ve kesin çözüm olacak, nemden en iyi koruma yöntemi, çok teşekkürler.

 

Tarih: 11 Temmuz 2011, 11:35 - İp: 213.***.**9.179
  • 1