ozgurozkan
ozgurozkan (üye)
Ankara / Amatör

Ekipman Satın Alma Çılgınlığı

Profesyonel değil; amatör bir fotoğrafçıyım. Aslen hukukçuyum ve bir hukuk derneği dergisini ve web sitesini hazırlayan ekipteyim.

Uzun yıllar başkalarının fotoğraflarını işleyip web ve dergi sayfası tasarımlarımıza ekledim; şimdi telif ile ilgili derneğin karşılaştığı davalar nedeniyle kullanılacak fotoğrafları ben ve benim gibi amatör fotoğrafçı bir avukat arkadaşım çekiyoruz.

Bu işin içine girince ilk gördüğüm şey, dolar dolar parlayan çekik gözleriyle bizi izleyen, pusuya yatmış üretici firmalar oldu.

Dijital fotoğrafçılıkla ilgili ne kadar doküman geçtiyse elime her biri beni ihtiyacım olup olmadığına bakmaksızın profesyonel D_SLR gövdelerine, sınırlı kullanım alanına sahip lenslere, ve hatta her bir çekim türü için ayrı lens almaya, bunu yaparken de ucuza kaçmamaya teşvik ediyordu.

Belirtmeliyim ki, elbet her bir ekipmanın işin niteliğine göre kullanma zorunluluğu vardır.

Ama şunu anladım ki zamanla, örneğin, bir üyemizi dış ortamda çekerken eğer çölde yapmıyorsak çekimi yanımızda diffuzer ile gezmenin bir çok alternatifi vardı, ne bileyim ağaç gölgeleri gibi...

Ya da, derneğin amblemini taşıyan bir hatıra yüzüğünü çekerken bire bir ölçekle çalışmıyorduk, 530 liralık plastik kaplama 55-200 görürdü işimizi, biraz detay kaybı olsa da ödenebilir bir bedeldi, bir strafor plağı da pekala bir reflektör olabiliyordu veya ucuz bir reflektör kartı...

Dediğim gibi profesyonel olmamanın rahatlığıyla atıp tutuyorum, kızanlar olduğunu biliyorum bana ama fotoğrafı işlerken açılan overlay/soft light renk katmanlarının objektife takılan filtrelerden aşağı kalır yanı yoktu.

Hatta daha iyiydi, geri dönebiliyordum ve hatta gradiyen ve opacity anlamında daha özgürdüm.

Makinede HDR olması büyük nimet ama, her biri farklı pozlamada üç fotoğrafı layer mask ve gradyen aracıyla elle birleştirmek daha zevkli ve daha özgür geldi bana.

Ya da RAW çekip her bir alanı lokal olarak tekrar pozlamak bir ND filtresine o kadar para yatıracak duruma gelinceye kadar yetmez miydi? Ki bunu bir üst paragraftaki yöntemle de çözebilecekken...

Mitinglerden çekim yapmamız söylense de basın kartımız olmadığından alana çok yaklaşamıyorduk. rafting veya mağara fotoğrafçılığı yapmıyor muson rutubetine maruz kalacak coğrafyalara gitmiyorduk, bu yüzden giriş ve orta seviye gövde yetmez miydi şimdilik?..

Duvar boyu baskı isteyen müşterileri kaçırmamalı bir stüdyo fotoğrafçısı elbet; ama bizim 50x70 cm bile baskımız olmuyordu çoğu kez web sayfası ve dergide 6 mp yetmez miydi belki de artmaz mıydı?

Sonra anladık ki, 18-55 ile biz her şeyi yapmış mıydık yapılacak ki sevdalandık telelere prime lenslere...

Buraya kadar yazdıklarımı aydınlatma elemanları için geçersiz olarak niteleyeceğim. Çünkü onlara verilen paraya acımak bir yana görevlerini fiyatlarına göre fazlasıyla yaptıklarına inanıyorum.

Ne bileyim amatörlüğümden birçok detayda yanılıyor olabilirim; ama içimden gelenleri dökmek istedim kusurlarımı üstatlar düzeltecektir elbet.







#ozgurozkan' tarafından 30.09.2013 18:12:24 tarihinde düzenlendi.


#ozgurozkan' tarafından 01.10.2013 00:12:53 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 30 Eylül 2013, 18:11 - İp: 46.***.**9.177
burak33
burak33 (üye)
Ankara / Meraklı

önemli olan istemek zaten istediğin zaman herşeyi başarabilirsin. Dile getirdiğiniz her konuya katılıyorum gerçektende dediğiniz gibi

 

Tarih: 30 Eylül 2013, 23:46 - İp: 88.***.**4.230
lightingturkey
lightingturkey (üye)
Kilis / Amatör



#lightingturkey' tarafından 06.10.2013 14:51:47 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 2 Ekim 2013, 01:54 - İp: 46.***.**1.85
  • 1