lazut
lazut (Objektif)
Sinop / Amatör

Dijital Fotograf Düşmanlığı

Sanki dijital makinelerle çekilen fotograflar gerçek fotograf değilmiş gibi bir hava var bazılarında.
Dijitalle çekilen fotografların oyuncak, yapmacık, suni olduğu söyleniyor.

Yani gerçek fotograf analoglarda çekilen mi? Ara Güler in dijitale geçmesi o kadar mı garip ben anlamadım.Teknolojinin bir gereği olarak artık karanlık odalarımız pc lerimiz oldu ve ben bunda hiç bir sakınca görmüyorum..

Sizler bu konunda ne dersiniz?

Tarih: 24 Mart 2007, 10:14 - İp: 212.***.**2.150
seyyah1981
seyyah1981 (üye)
Batman / Amatör

haklısınız hocam derim.. hattat'ın yaptığını yapmamak gerek. eskiye takılı kalmak olmaz..

 

Tarih: 24 Mart 2007, 10:27 - İp: 85.***.**0.235
_unknown_
_unknown_ (üye)
Kayseri / Stüdyo Fotoğrafçısı

Stüdyoda terin için de kalıyorum.Çıkıyoruz müşteriyle beraber;
-Buyrun efendim fotoğraflarınıza bakalım diyorum
Adam bana söver gibi;
-Aaah ahhh nerde eski günler.Suya atarlardı resimleri.(Onuda filimlerden görmüştür)
deyip çıkıyor.

 

Tarih: 24 Mart 2007, 10:58 - İp: 85.***.**1.34
cappadociaman
cappadociaman (üye)
Artvin / Doğa Fotoğrafçısı

Sayın Sefer Hocam ağzına sağlık...

Bazı arkadaşlar nedense kendilerini başka bir gezegende sanıyor...

Belirtiğin gibi dijitalleri yapmacık olmakla veya işin özünün analoglarda olduğunu söylemekte ısrar ediyor...

Gidip baksak hepside dijital kullanıyordur.

Hazır fiyatları yerlerde sürünürken gidin analog alın,takın 36'lık 50-100 ASA'lık filmleri gül gibi geçinin gidin.

Film üreten firmalar bile bu işi bırakıp farklı iş kollarına kayıyorlarken,8-10MP 'lik makinaların yavaş yavaş giriş seviyesi makinalar olma yolunda hızla eskirlerken,dijital fotoğrafçılık için hergün yeni ve mükemmel yazılımlar çıkarılırken bizde ise inadına eskiye inadına daha da eskiye bir hayranlık var.

Dinazor muhabbetleri artık can sıkıcı hal alıyor.

İleriye önüne bak neler yaşanıyor dünyada...Yeni çıkan teknolojileri araştır...

Yoooo olurmu öyle şey...Ne güzel Leicalar,pentaxlar,canonun f serisi vardı diye "geyik" yapılıyor. Haa onlar kötü makinalar demiyorum yanlış anlaşılmasın.Sadece ekonomik ve psikolojik ömürleri bitti.Misyonlarını tamamladılar,artık bir köşeye çekilip yeni teknolojinin hızını ve mükemmeliğini seyretmelidirler...

Nedense yeni olan herşeye tepki vermede milletçe üstümüze yoktur( bakınız:Milli Mücadele Yılları )

 

Tarih: 24 Mart 2007, 11:53 - İp: 88.***.**3.20
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

aaahhh ahhh derdimizi anlatamıyoruzki..evet ara gulerin dijitale gecmesi garip..kendisini az cok tanıyan roportajını okuyan bi soylesisine denk gelen bunu anlar cunku kendisi tabiri caizse eski kafalıdır..

roportajlarındada acık secik dijitali bos buldugunu soylemiştir cunku adam dijitalin artılarına bakmıyor,onun için lcdden ne cektigini gormenin bir degeri yok...

benim kendi fikrimki analog fotograf makinaları bolumunde ısrarla analog diyenlerede defalarca soylemişimdir,bu işi hiç bilmeyen biri alsın dijitalle ogrensin analogla eziyet cekmesin..zaten bu işi bilmeyen biri analogu sadece ve sadece heves için secer,kulaktan dolma bilgiler için secer vs..

ama bahsedilen ara gulerse durum degişiyor...

 

Tarih: 24 Mart 2007, 11:54 - İp: 88.***.**5.206
omergin
omergin (üye)
Kayseri / Meraklı

once dijital bulunsaydı analog diye birseyin esamesi okunmazdı sanırım.. ben hicbir artısını gormuyorum sahsen.. dijitalde iso kalitesini gectik bunu degistirebilmek bile buyuk nimet..

 

Tarih: 24 Mart 2007, 12:03 - İp: 88.***.**9.211
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

Dijital büyük nimet. Tartışması yapılmamalı.
Ama film ölmedi henüz, pek çok sanatçı ve benim okuduğum dergilerin büyük kısmında(Atlas, NG,FD,İZ)halen film daha ağırlıklı.
Zamanla onlar da dijitale geçeceklerdir. Buna kuşku yok....

 

Tarih: 24 Mart 2007, 13:37 - İp: 85.***.**2.201
okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Analogla dijitali kıyaslamaya bence gerek yok. İsteyen analog çeksin isteyen dijital. Ben her ikisini de kullanıyorum. Şahsi kanaatimi söyleyim analogtan daha çok keyif alıyorum. Ayrıca dianın verdiği renkleri daha çok beğeniyorum.

Geçenlerde tv ve gazetelerde tüm Türkiye nin havadan fotoğraflarını çeken bir fotoğrafçının haberi vardı. Adam tüm fotoğrafları dia ile çekmiş. Neden acaba ?

Analogun biraz daha ustalık gerektirdiği bence doğru. Çekip anında görüp silip yeniden yeniden çekme şansınız yok. Çektiğiniz kareyi ancak banyodan sonra görebilirsiniz.Ayrıca fotoğrafa yada filme müdahale şansınız dijitaldeki kadar değil.

Analogla dijitali birbirine rakip gibi görmeye gerek yok. Dijital kullanalım ama immkanımız varsa bir de analog makinemiz olsun. Film üreticilerinin yavaş yavaş üretimi bırakması ise tümüyle ticari bir durum.

 

Tarih: 24 Mart 2007, 15:21 - İp: 85.***.**7.233
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

Fİlmli makinaların dynamic range oranı daha yuksek. Yani daha cok gir alan var. Bu da aydınlık ve karanlık degerler arasında uygun fotograflar verebiliyor.. ANCAKKK...

Okyanus o fotografları ben de gördüm hepi çok güzeldi.. Lakin tanıtım fotografı olarak cekilen fotografların devamını da iyi irdelemek lazım. Bir dia cektiyseniz. İyi bir scannerdan taramanız lazım. Bu tarayıcılar 1000-2000 dolarlık tarayıcılar değil. SAdece İstanbul ve Ankara gibi merkezi yerlerde bir kaç tane bulunan özel ve pahalı scannerlardan geciyor.

Fotografın basıldıgı yer de ise mumkun mertebe en kaliteli materyaller ve ilaçlar kullanılıyor.

Yani biz normal şartlarda ne kadar analog cekersek cekelim asla kaliteyi yakalayamayız. Çünkü biz kim o kadar para vermek kim.

Asıl digitaldeki sorun. Fotografların görüntü olarak kalması. Fotograf kartına basılmaması. Bir cogumuz baskı yaptırmadıgımız için digitalin görselliğiyle sınırlı kalıyoruz. Halbuki fotograf olabilmesi icin elle dokunulması gerekir.

Fotografın ruhu bu anlamda yok oluyor. Analoglarda bu dokunuşlar filmlere ve kartlara hala oldugu icin bi şekilde tat ve duygular hala taze kalabiliyor.

Çektiğiniz görüntüleri bastırın. O zaman digital-analog ikilemine pek düşülmez.

 

Tarih: 24 Mart 2007, 16:00 - İp: 88.***.**5.195
okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Kontrast söylediklerin doğrudur ancak analogu da o kadar hafife almamak lazım. Hem bu işi çoğumuz hobi olarak yaptığımıza göre hangisinden zevk alıyorsak o daha iyidir. Ben şahsen analog çekmeyi daha çok seviyorum, dijitali küçümsediğimden değil, zaten dijital makine de kullanıyorum.

Dijital düşmanlığı derken analog düşmanlığına dönüşmesin iş. İkisinin de yeri ayrı.

 

Tarih: 24 Mart 2007, 20:59 - İp: 85.***.**7.233
lazut
lazut (Objektif)
Sinop / Amatör

okyanus kesinlikle öyle bir düşüncem yok.Ben de on yıl giriş seviyesin de bile olsa analog makine kullandım.Ama sevemedim analogu be abi..Ynani o an ne çektiğimi görmem gerek.Çünkü o an bir daha belki de hiç olmayacak.Hatta belki oraya bir ddaha hiç gelemeyeceğim..Bu açıdan dijitali seviyorum.
Aslında bu biraz dsa alışkanlıklarımıza bağlı..Hayat tarzımıza bağlı..Belki evimde karanlık oda olsaydım ben de analog derdim .Onun zevkini hiç tatmadığım için bilmiyorum Ama dijital,in apayrı bir tadı var be

 

Tarih: 26 Mart 2007, 11:50 - İp: 88.***.**1.231