Fotoğrafçılık Forumları
Dijital Baskısı Yapılmayan Fotoğraf
        dijital baskısı yapılmayan fotoğraflar...  
bol bol çekip bilgisayara yada cd lerde sakladığımız görüntüler gercekten fotoğraf  hissi uyandırırmı 
 ayrıca banyosu yapılıp basılan fotoğrafları ilk elimize aldığımızda duyulan heyacan artık gerilerde mi kaldı  eskiden istabnbula kar yağdığında stüdyom film almak isteyenlerle  dolardı   yoksa piyasa krizin etkilerindenmi hareketsiz  bir stüdyo fotoğrafcısı olarak soruyorum  
 1 neden film almıyorsunuz 
 2 neden baskı yapmıyorsunuz 
 3 neden fotoğraf kağıdını elinize alıp da  keyiflenmiyırsunuz 
 4 neden bu yazıya cevap yazmadan  geçmeyi düşünüyorsunuz... 

şahsım adına cevap verecek olursam.bulunduğum şehirde (hataydayım) 1 siyah beyaz fotoğrafı bastıracak studyo bulamıyorum.herseferinde bu işi adanada yaptırmak da olmuyor.fotoğrafta siyah çıkması gereken yer mavi çıkıor..may kağıt yok.kodak kağıt yok.kodak gold dan başka marka renkli film yok.dia yok... 
ben bu yüzden dijitale geçiyorum ama memleketime dönunce analog a devam tabi..                                    

selamlar sn A.haydar, 
Şimdi ben gece kuşu vaziiyetlerinde yaşayan biri olarak,yeni uyandım
Daha doğrusu, sabah saat 7.oo da   kalkıp kar kalınlığının  burada 60 cmlerde  olduğunu  görünce, yatınız efendim diyerek  saat 9 da  tekrar ayaklandım  ama  , hayatta bir değişiklik olduğunu görmeyince kahvemi yarım bırakıp tekrar vurdum kafayı ve  yeni uyandım sayılır.. Kendime gelmem  ancak  zehir gibi 3. kahveden önce  mümkün  gözükmüyor
 Sabahları  çok da bir hoş  uyanıp,  dünyaya  uyanmamış  loblarımla baktığımdan,  yazmayı da  çok seven biri olarak, umarım şu andan sonra yazacaklarımdan dolayı beni affedersiniz 
 Ola ki sürçü lisan olur.. (latife  tabii) 

Sorduğunuz soruların hepsi güzel ve bana göre hepsinin basit açıklamaları var.. Var diyorum çünkü kendimden biliyorum.Fotoğrafla amatörce  ilgilenen biri olarak diyorum bunu. Ama  sanırım  İstanbulu'un en eski stüdyolarından biri olan İfa'nın da anne  tarafımdan  akrabam olması 1970 ler  sırasında  ilk  filmimi  makineme   onun taktığını da düşünürseniz   epey bir zaman geçmiş  bu uğraşı ile  ilgilenmem.. Gerçi ilk filmim makinaya takıldıktan sonra, Beyoğlun'da  Atlas sineması önünde  bitirip , sonra da açtığımı ve filmi de yaktığımı hatırlıyorum..
 Çocukluk işte... 

Ben   hep yazıyorum, fotoğraf bireysel uğraşıdır.. Resim ,heykel, şiir, edebiyat, vs gibi. Bu nedenle de  elden geldiğince  tek başına  başlamalı ve tek başına da bitmesi gerekiyor.Ama fotoğrafın bir de baskı , banyo aşaması var ki , benim gibi tembeller ;  filmle olduğun da  bu konuya  ne para,  ne de  vakit harcamak isterler. O nedenle de bir pc ile  ve  yazıcı ile  kafamızdakileri kağıda aktarma yolunu seçiyoruz.. Bu teknoloji olmadan önce   ise   dia  kullanıp  evimizdeki  dia perdesinde  kocaman  bakarak  nasıl da   hatalı , nasıl da  yeteri kadar net olmayan fotoğraf  pozladığımıza bakıyorduk. ( hala bakarım) Buradaki arkadaşların bir çoğu bilmez sanırım  ama   dia perdesine yansıtılan fotoğrafın ancak ne olduğu ortaya çıkar .. Küçük baskılar  çok da doğru bir fikir vermez aslında.. İş zaten o büyüklükte  net bir dia elde etmek .. Kızmayın ama bu böyle .. 
 Diğer bir konu ise   bence baskı değil de  dia pozitif  fotoğrafçıyı fotoğrafçı ediyor, hem hatalara karşı getirdiği sınırdan dolayı, hem de  hassasiyet açısından..Fotoğraf çantamda  analog makinamla buzdolabımda hep çeşitli asalarda film bulunur. Ama düşünüyorum da dia pozitiften aklı başında  bir  baskı almaya  kalksam ki yapmadığım iş değildir nerede ise  servet ödemek gerekir..Büyük baskılar için  konusuyorum  tabii.. 

Bir diğer konu  fotoğraf sever  negatif ile zamanında  o kadar üzüldü ki, yeni teknoloji bir anlamda onun kendine   güvenini kazanmasına  sebep oldu. Burada bir yerlerde amatör olarak fotoğraf ile ilgilenin başından geçenleri anlatmıştım .. Şimdiki  yeni teknolojiyi bilmem de,  bundan 10 yıl kadar önce  nice  insanın filmlerinin  nasıl da berbat renkler olarak  teslim edildiğine çok şahit oldum.. Banyo kimyasalarının   yeterinden fazla filmi banyo edilmesinden  dolayı oluşan bir çok olay biliyorum.. 
Çok da anlamam banyodan  ama,  harp ettiğimi ,  ciddi tartışmalar da yaşamadım değil.O nedenle İstanbul'da yıllar önce doğru  banyo yapabilecek yer   çok aramışlığım da  vardır. . REfo , CrhomoCopy, Bir arada Rahmetli Ahmet Kayacık'ta.. İsim unuttuğumdan  kusura bakmayın  sayamıyorum... Bazen de   filmin üzerindeki  czikleri görüp   delirdiklerim de cabası tabii, parmak izleri de  olduğu çok olmuştur. Yani A .haydar dostum , nedenler çok ama  aslında bu nedenlerden  en önemlisi fotoğrafın bireyselliği  fotoğraf baskısını öldürüyor.Karmaşık kimyasalları herkes evinin bir odasında da tutamıyor.REnkli  baskı da yapamıyor , herkes siyah beyaz olarak görmek istemiyor fotoğrafı.Ben  bu iş unutulsun demiyorum ama, dediklerim  ne yazıkki  bu aşamada. Ama en önemli unsur sanırım  para , ve kolaycılık. elimin altında   bir yazıcı  ile  uğraşımı  siyah beyaz da , renkli de  yapıyorum ara sıra.. gözüme çok da kötü  görünmüyor..Bilmiyorum  ama  

#cevat' tarafından 22.03.2006 18:16:43 tarihinde düzenlendi. 

hocam şimdi açıkçası yaşadığım şehirde fotoğrafçılıkla ilgili bir sürü şeye çok kolay ulaşabiliyorum ama 2 gün önce acil olarak vesikalık fotoğraf çoğaltırmak zorunda kaldım ve güzel bir dijital baskılar yapan bir stüdyoya gittim. elimde 2 tane vesikalık çoğaltıracağım dedim 16şar tane vesikalık için benden tam olarak 30 ytl para aldılar... bu durumda siz olsanız  
1-film alırmısınız?  
2-baskı yaparmısınız veya yaptırırmısınız?  
3-eğerki bu ekonomik şartlarda bunları yaparsanız nasıl keyiflenerek onlara bakarsınız? verdiğiniz para evlat acısı gibi insanın yüreğine oturuyor...  

#cevat' tarafından 22.03.2006 18:20:16 tarihinde düzenlendi. 

- 1

İlgili olabilecek konular
- 

Motorlu Taşıtlar Vergisi Mtv Ödeme Dijital Vergi Dairesi
24 Oca. 2025, 17:22 prodersler
051624 Oca. 2025, 17:22
prodersler - 

Emekli Dijital Kimlik Kartı Oluşturma E Devletten
09 Tem. 2024, 03:41 prodersler
078109 Tem. 2024, 03:42
prodersler - 

Samsung Dijital Fotoğraf Makinesinde Yatay Çizgiler Problemi
28 Haz. 2024, 12:45 alisamilx
2307528 Haz. 2024, 16:26
alisamilx - 

- 

Kupa Baskısı Hakkında Bilgi İstiyorum
11 Oca. 2020, 13:26 speedtroller
1254719 Haz. 2020, 11:38
cem123 - 

Ücretsiz Kendi Davetiyeni Tasarla Dijital Davetiy
09 Mar. 2020, 22:32 prodersler
0232909 Mar. 2020, 22:33
prodersler - 

Panasonic S1r Lumix Aynasız Dijital Makine
23 May. 2019, 07:45 afrikalı
0320623 May. 2019, 07:45
afrikalı - 

- 

Neden Fuji Frontier 340 Dijital Mınılab ?
01 May. 2017, 09:54 turangroup
2683107 Haz. 2018, 14:03
turangroup -