canahmet
canahmet (üye)
Ankara / Amatör

Ara Güler, Fotoğrafçılığın Sanat Ol

Ünlü fotoğrafçı Ara Güler, fotoğrafçılığın sanat olduğuna inanmadığını belirtti...

Ankara Üniversitesi (AÜ) İletişim Fakültesi`nce düzenlenen ``Oryantalizm ve Fotoğraf`` konulu panele, ünlü fotoğrafçılar Nikos Economopoulos, Reza Deghati, Alex Webb ve Ara Güler konuşmacı olarak katıldı.
Güler, paneldeki konuşmasında, fotoğrafın, onu çeken kişinin bakış açısına göre biçimlendirildiğini söyledi.

Yabancı fotoğrafçıların, Türkiye`ye kafalarında oluşturdukları şeyi aramaya, görmek istediklerini bulmaya geldiklerini ifade eden Güler, fotoğrafın nesnel olmadığını belirtti.

Güler, fotoğrafçılığın sanat olduğuna inanmadığını söyleyerek, ``Onca sanatçının fotoğrafını çektim. Eğer sanatçı olsaydım kendi fotoğrafımı da çekerdim`` dedi.
http://www.skyturkonline.com/h_46777_9.html

Tarih: 19 Ekim 2005, 09:37 - İp: yok
centurion
centurion (üye)
İstanbul / Meraklı

üstad gene tevazuyla karışık demagoji yapmış (çoğu zaman yaptığı gibi)! fotoğraf nesnel değilmiş, peki hangi sanat dalı nesnelmiş? resim, mimari, heykel vb. hangisi nesnel? kullanılan malzeme ve eserin yaratılış biçimi dışında fotoğrafın bunlardan farkı ne? zaten sanatın nesnel olmasını beklemek kadar abuk bir şey olamaz. sanatçı, meydana getirdiği eserinde "aman nesnel olsun" kaygısı gütmez, güderse zaten yaptığı şey sanat olmaz. tam tersi, belki öznel olması yapılan işin bir sanat eseri olmasını sağlar.

bir de her lafını, "ben sanatçı değilim" alçakgönüllülüğüyle bitirmiyor mu, sanatçı olmadığına ben bile ikna oldum sonunda!

 

Tarih: 19 Ekim 2005, 15:32 - İp: yok
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

Selamlar,
Batı dünyasının doğu ucunda yaşayan bizler oryantalizim ve fotoğraf konusunda bir panele ev sahipliği yapıyoruz.. ilginçBatıcılığın temelinde yunan filozofisi yatar. Yunan filozofisi dendiğinde Türkiye sınırları dahilini de kapsaması gerekir.Ab ye adım atma arifesinde birileri bir şeyler yapıyor ve diyor ama ne?Uygarlıklar tarihine bir bakıp düşünmek gerekir diye düşünüyorum. Tüm Ege ve Akdeniz kıyılarında olan biteni İçanadolu da , Karadeniz de her bir yer yeniden okunmalı.Oryantalizim= doğuculuk İrandan öteye olan filozofik düşünceyi kapsaması savunulmalıdır eğer oryantalizim doğuculuk ise tabii. Fikrimce, tezat düşünceler tezat ve anlamsız bir şeyler yapmaktalar.

Fotoğrafın sanat olup olmadığı uzun süreden beri tartışıldığı bir gerçek. Ama sanat tek başına ifade edilebilir bir kavram olarak dursa da karşımızda, sanatı icra eden sanatçı olduğundan ve de sanatçının sanatı icra ediş tarzı ve alet edevatına yani özgürlüğüne istese de kimse karışamayacağından söylem söylem olarak kalır.
Bir ressamın ; örneğin Magi Danon ve benzerleri gibi,içlerindeki anatımlarını fotoğraf ile dışa vurmayı şeçtiyse ne diyeceğiz? Şşşşst bu yaptığın sanat değil mi?
Niyeeee? sadece fırça kullanabilirsin haaaa yoksa nolamaz.!Bir anlatımın en kısa yolu secerek dışa vurulması her zaman sanat olduğunu varsaymaz ama olmadığını kim varsayabilir?Hadi buyrun matematiğe..Birileri matematik ile sanat bağdaşmaz der gibi sesleri duyar gibiyim.Ama ne yazık ki matematik her yerde aslamlar gibi varlığını sürdürmektedir.AMa görmezden gelinebilir tabii..

Sayın Ara Güler br çok sanatçının fotoğrafını pozlamış ve yayınlamıştır ama bir başka iyi fotoğrafçılar da sayın Ara Güler'i gayet güzel pozlamışlardır.İleride çocuk ve torunlarımıza, hatta sanat tarihimizde kim ve nasıl biri olduğu anlatılabilmesi için. Sanırım buna benzer bir amaçla,
o da Abidin Dino ve Piccaso yu fotoğraflamıştır.

Bana tezat gelen iki mevzuya elden geldiğince özden bakmaya gayret ederek fkrimi yazıyor ama yine de ilk mevzu bana daha da öncelikli bir tartışma konusu olması gerekiyor gibi geliyor..

Hatalar için peşinen affola..

sevgiler...

#thalassa' tarafyndan 19.10.2005 15:58:23 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 19 Ekim 2005, 15:55 - İp: yok
centurion
centurion (üye)
İstanbul / Meraklı

sevgili thalassa,
batı medeniyetiyle ilgili söylediklerinize ufak bir şey eklemek istiyorum. batıda yayımlanmış batı medeniyeti tarihi kitaplarında (örneğin Coffin, Stacey ve Lerner'inkinde), batı medeniyetinin temelleri anlatılırken, yunan medeniyetinin yanında en az onun kadar önemli bir başka medeniyetten de bahsedilir genellikle: mısır medeniyeti. genellikle şunu düşünürüm: batı iyi olan şeyleri sahipleniyor, "kötü"yü "öteki"ne malediyor. tarih konusunda da bu biraz böyle galiba. bizse üzerinde yaşadığımız toprakların ne tarihini biliyoruz ne de (kültürel) değerini...
selamlar...

 

Tarih: 19 Ekim 2005, 16:13 - İp: yok
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

selamlar Cent üstad,
öncelikle sizi tekrar aramızda görmek beni çok sevindirdi.
Dediğinizde ise sonuna kadar haklısınız.Yunan filozofisinin beslendiği yer eski Mısır'dır.. Her geçen gün bu biraz daha açığa çıkmaktadır.
Kötüler konusundaki yargınız da doğru olmakla birlikte, kötü diye iyileri de oralarda bıraktıklarından bazı gerçekler bunun ip uçlarını bize sunmaktadırlar.

sevgiler

 

Tarih: 19 Ekim 2005, 18:05 - İp: yok
ceko
ceko (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

peki hangi gerçek sanatçı kendi yaptığının sanat olduğunu söylemiştir sorarım size. salvador dali sürrealist tablolarıyla boğuşurken sanat içinmi yapıyordu yada sanat yaptığını mı iddia ediyordu. Da Vinci, Picasso sanat yaptıkalrını mı iddia ediyorlardı. ARA ustada hep aynı şeyi söyler: "ben çekiyorum millet sanat diyor" der. Birde 21 yy dünyasında fotoğraf sanatı yapılabilecek en kolay sanatlar arasına dahil oldu dijital devrimle.Müzikte de aynı şey geçerli. Nasıl eline mikrofon alan ben sanatçıyım derse, gerçek sanatçılar da ben değilim o zaman der. Gelecekteki sanat kavramı bu yöne doğru kayıyor. Ara usta buna atıfta bulunuyor. alçak gönüllülükle bir alakası yok yani.

 

Tarih: 21 Ekim 2005, 17:17 - İp: yok
xnpurple
xnpurple (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Bu benim mastr tezimin de konusuyla bağlantılı. Konu "Fotoğrafın sanat eseri olarak müzeye girme ölçütü nedir". Ara güler'e bakılırsa havasını alır demek oluyo bu sanırım... Bu konuda kaynak ya da fikir veren olursa çok teşekküredicem kendilerinee

 

Tarih: 21 Ekim 2005, 18:04 - İp: yok
ceko
ceko (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

xnpurple tezinde kullnmak üzere Dünyanın ve türkiye'nin önemli fotoğraf sanatçıları ile röportaj yapıp görüşlerini derleyebilirsin. dünyadakilere ulaşmak zor ama türkiyedekilere ulaşabilirsin. bu konuda sana yardımcı olabilirim. tez hazırlamanın zorluğunu bilirim. benim tezimde basında fotoğraf etiği ve haberde fotoğrafın kullanımı ile ilgiliydi. canım çıkmıştı (bu konuyu düşünürsen sana en ünlüsünden bir kaç fotoğraf sanatçısını ayarlayabilirim)

 

Tarih: 21 Ekim 2005, 20:13 - İp: yok
xnpurple
xnpurple (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Ciddimisin ya süper! Haftaya konuyu seçip seçmiceem belli olucak- kaynak bulursam ya da röportajlarla desteklememi kabul ederlerse bu konuyu yapıcam. o zaman yardımına çook ihtiyaç duyucam- Teşekkürederim şimdidenn içim rahatladı ya...

 

Tarih: 21 Ekim 2005, 20:50 - İp: yok
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

Selamlar ,
sayın ceko,
Ara Gülerin bu söyleminin etrafta sanat yapanların çokluğundan dolayı dediğini sanmıyorum. Ama siz dediğinizde tabiiki haklısınız.Sanatçının ben sanat yapıyorum demesine ihtiyaç hissedilmez zaten.Dese de demese de bişi farketmiyor ve etmeyecektir de.Ortada sanat varsa
yok sayılamaz , yok ise var sayılamaz.

Bir de önemli bir konu var ki, sanatın kabulu sanatçının varlığıyla alakalı olduğu hep unutuluyor. Kimin neyi üretttiği önem taşıyor.Yani ister digital, ister analog, isterse de gümüş iyonlarıyla tuvalet kağıdını birlikte kullansın farketmiyor.Çünkü sanatın varlığı onu doğuranın ütopyasından, düşüncesinden,konusundan yola çıkarak varlığını kabul ettiriyor. Yani kısaca, onun varlığını kanıtlayan içindeki nedenler ve o nedenleri üretebilecek gerçek kişiliğin kendisi gerekiyor.Yoksa kullandığı araç gereçin çok önemi yok.. Daha iyi anlaşılsın diye bir profil koyalım önümüze;AX adında biri çok iyi fotoğrafçı olsun, nefis de portreler pozlayan biri.ama bunun haricinde dünyasal bir görüşü yok, iyi portreler pozlamaktan da başka nedenleri yok.Pozlar , üretir , satar, akşam evine ekmek parasını götürür, tv seyreder , gazete okur ve yatar. Bir diğerinin adı EX; o nun yaşadığı dünya ile ilgili sorgulamaları var, kafasında ki bu sorgulamalarından dolayı aynı sorgulamaları yapanlarları arıyor elinde fotoğraf makinası ile o da portre pozluyor , yine AX'ınki gibi güzel portreler ama bir şeyler var değişik olan, bakıldığında anlatım var. Var sayalım ki, Bu anlatımda dünyada hiç kimsenin farkında olmadığı bir şeyi yüze vursun.Bu vurduğu insanları düşündürsün,evet böyle de olabilir dedirtsin. Bu ve buna benzer olayları başarabilenler zaten hep azdırlar,tarih boyunca da çok olmadılar hiç.Onlar bu nedenle de birbirlerini bilirler , çünkü sorgulamaları olanlar başkalarının da sorgulayıp sorgulamadıklarını merak ederler,eğer sorgulamalarının yanıtını birileri cevaplıyorsa içlerindeki sızı sona erer çünkü cevabı bulunan sızı diner.Eğer başının ağrısı var ise ve en iyi x ilacın dindirdiğini ve üreteni artık biliyorsan benzerini üretebilirsin ancak, ama biri de çıkıp daha az yan etkilisini üretebilir.Onun ki de bir başarıdır.(aynı akım içinde üretilen diyelim)..Ağrı dağını çoban da fotoğraflar kimse engelleyemez.Ama derdi sadece Ağrı dağını fotoğraflamaktır, SAmi Güner de fotoğraflamıştır, bir bakın isterseniz Ağrı dağını nasıl fotoğrafladığına o fotoğrafla neyi anlattığına ki içinize Ağrı Dağı işlenir..Yoksa her dağcı, her fotoğraf meraklısı Ağrı Dağı'nı fotoğraflamıştır.

Tam olarak anlatmak istediğimi anlatmam uzun sayfalar gerektiriyor ama; uzunlar da okunmuyor. İnanıyorum ki birileri bu karışık anlatımdan acaba gerçek böyle midir diye araştıracaktır.
sevgiler


#thalassa' tarafyndan 22.10.2005 03:33:07 tarihinde düzenlendi.


#thalassa' tarafyndan 22.10.2005 09:24:25 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 22 Ekim 2005, 03:25 - İp: yok
cannibal
cannibal (üye)
İzmir / Firma

evet guzel bir tartisma,
bence bu tartisma fotograftaki digital devrimden sonra iyice ayyuka cikti.saydiklarinizin hangisi sanat icin yapti?para icin yaptilar,biz adini koyduk sanatci diye.Ara guler ropartaj yaparken "aman bir kac fotograf cekeyim su fotograf sanati icin " diye mi dusundu.muzik elli sene once sanatti da,kullanilan aletler son yirmi senedir teknolojinin en ust seviyesini zorluyor diye artik sanat degil mi?Iyi oldu bu dijital, kim yaratici fotografci ise o kalacak ayakta.
birakin aglasmayi fotograf cekin,cok guzel bir sanat ve meslek bu.

 

Tarih: 2 Kasım 2005, 19:37 - İp: yok
  • 1