kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

Altin Oran Ve Doğa Ve İnsan

Altin oran, Fi (phi) sayisi olarak bilinir. neticede matematiksel bir kavramdir ve degeri de 1,618 dir.
Fibonacci sayilari ve altin oran matematigin en ilgi çekici konulari arasindadir.
Leonardo Fibonacci 13. yüzyilda yasamis bir Italyan matematikçisiydi.

FIBONACCI DIZISI: 1,1,2,3,5,8,13,21,34,55,89,144....

Bu diziye baktigimiz zaman onun basit bir kurala dayanarak olusturuldugunu görebiliriz.
Bu kurali sözcüklerle ifade edersek; her sayi (ilk ikisi disinda) kendisinden önce gelen iki sayinin toplamindan olusmustur. Ari kovanlarinda yasayan disi arilarin sayisinin erkek arilarin sayisina bolundugunde
hep ayni sayi elde edilir. Yani 1.618
Leonardo Da Vinci nin ünlü ciplak erkegini gosteren Vitruvius adaminda da ayni oranlar mevcuttur.


Altin Oran in Görüldügü ve Kullanildigi Yerler

1. Ayçiçegi: Ayçiçegi nin merkezinden disariya dogru sagdan sola ve soldan saga dogru tane sayilarinin birbrine orani, altin orani verir.

2. Papatya Çiçegi: Papatya Çiçeginde de ayçiçeginde oldugu gibi bir altin oran mevcuttur.

3. Insan Kafasi: Bildiginiz gibi her insanin kafasinda bir ya da birden fazla saçlarin çiktigi dügüm noktasi denilen bir nokta vardir.
Iste bu noktadan çikan saçlar dogrusal yani dik degil, bir spiral, bir egri yaparak çikmaktadir.
Iste bu spiralin ya da egrinin tanjanti yani egrilik açisi bize altin orani verecektir.

4. Insan Vücudu: Insan Vücudunda Altin Oran in nerelerde görüldügüne bakalim:

4.1. Kollar: Insan vücudunun bir parçasi olan kollari dirsek iki bölüme ayirir(Büyük(üst) bölüm ve küçük(alt) bölüm olarak). Kolumuzun üst bölümünün alt bölüme orani altin orani vercegi gibi, kolumuzun tamaminin üst bölüme orani yine altin orani verir.
4.2. Parmaklar: Ellerimizdeki parmaklarla altin oranin ne alakasi var diyebilirsiniz. Iste size alaka... Parmaklarinizin üst bogumunun alt boguma orani altin orani verecegi gibi, parmaginizin tamaminin üst boguma orani yine altin orani verir.

5. Tavsan: Insan kafasinda oldugu gibi tavsanda da ayni özellik vardir.

6. Misir Piramitleri: Her bir piramitin tabaninin yüksekligine orani yine altin orani veriyor.

7. Leonardo da Vinci: Bilindigi gibi Leonardo da Vinci Rönesans devri ünlü ressamlarindandir. Simdi bu ünlü ressamin çizmis oldugu tablolari inceleyelim.

7.1. Mona Lisa: Bu tablonun boyunun enine orani altin orani verir.
7.2. Aziz Jerome: Yine tablonun boyunun enine orani bize altin orani verir.

8. Picasso: Picasso da Leonardo da Vinci gibi ünlü bir ressamdir. Ve resimlerinde bu orani kullanmistir.

9. Çam Kozalagi: Çam kozalagindaki taneler kozalagin altindaki sabit bir noktadan kozalagin tepesindeki baska bir sabit noktaya dogru spiraller (egriler) olusturarak çikarlar. Iste bu egrinin egrilik açisi altin orandir.

10. Deniz Kabugu: Denize çogumuz gitmisizdir. Deniz kabuklarina dikkat edenimiz, belki de kolleksiyon yapanimiz vardir. Iste deniz kabugunun yapisi incelendiginde bir egrilik tespit edilmis ve bu egriligin tanjantinin altin oran oldugu görülmüstür.

11. Tütün Bitkisi: Tütün Bitkisinin yapraklarinin dizilisinde bir egrilik söz konusudur. Bu egriligin tanjanti altin orandir.

12. Egrelti Otu: Tütün Bitkisindeki ayni özellik Egrelti Otu nda da vardir.

13. Elektrik Devresi: Altin Oran sadece Matematik ve kainatta degil,
Fizik te de kullaniliyor. Verilen n tane dirençten maximum verim elde etmek için bir paralel baglama yapilmasi gerekir. Bu durumda Esdeger Direnç, yani Res= yani altin oran olur.

14. Salyangoz: Salyangozun Kabugu bir düzleme aktarilirsa, bu düzlem bir dikdörtgen olusturur (-ki biz bu dikdörtgene altin dikdörtgen diyoruz.-) Iste bu dikdörtgenin boyunun enine orani yine altin orani verir.

15. Mimar Sinan: Mimar Sinan in da bir çok eserinde bu altin oran görülmektedir. Mesela Süleymaniye ve Selimiye Camileri nin minarelerinde bu oran görülmektedir.

INSAN VÜCUDUNDA ALTIN ORAN

Insan gözünün ALTIN ORAN a bu kadar yakin olmasinin, estetik açidan sürekli olarak

Tarih: 14 Eylül 2006, 20:26 - İp: 88.***.**0.177
x_purp_x
x_purp_x (üye)
Çanakkale / Meraklı

işte bize bunu öğretsinler ya.önemli olan bilginin kökeni...dee kontras ben eşdeğer direncin altın orana eşit olmasını anlamadım,paralel bağlamada her direnç başına düşen akım mı 1,618 oluyor? paylaştığınız için çok teşekkürler.eminim biçok kişi sonuna kadar okumadı genel kültür yaniii

 

Tarih: 14 Eylül 2006, 23:44 - İp: 88.***.**8.247
cappadociaman
cappadociaman (üye)
Artvin / Doğa Fotoğrafçısı

Verdiğin bilgiler için teşekkürler Hüseyin bazılarını biliyordum fakat hepsini değil.Çok ilginç bilgiler aslında fotoğrafçılıkta kullanmak biraz zaman,bilgi birikimi ve yetenek istiyor.Başarabilirsek ne mutlu bizlere. [>:D

 

Tarih: 14 Eylül 2006, 23:49 - İp: 85.***.**7.39
demoon
demoon (üye)
İstanbul / Stüdyo Fotoğrafçısı

Birde tavsan problemi vardir ki

Dört yanı duvarlarla çevrili bir yere bir çift tavşan konmuştur. Her çift tavşanın bir ay içinde yeni bir çift tavşan yavruladığı, her yeni çiftin de erginleşmesi için bir ay gerektiği ve tavşanların ölmediği varsayılırsa, 100 ay sonunda dört duvarın arasında kaç çift tavşan olur?” Bu şekilde düşünüldüğü takdirde tavşan çiftleri aylara göre şu sıralamayı ortaya koymaktadır: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89,... Görüldüğü gibi ilk iki sayı hariç, her sayı kendisinden önce gelen iki sayının toplamına eşittir. Tavşanlar, görülen grafik (bkz, resim 1) doğrultusunda artış göstermektedir.

Bu sayıların arasındaki oran ise bize altın oranı vermektedir.

tr.wikipedia.org

Dan Brownu okuyanlar bu konu hakkinda bilgi edinmis olacaklardir sanirim.

Ha birde einstein var. Bir gun disarida kaliyor soguk havada. Cevresinde gordugu evlerden birine yoneliyor...kapiyi tiklatiyor...ve...bir bayan aciyor kapiyi...iceri aliyor onu...evt kabul ediyorlar ama, kadinlarin bir derdi var Hic uyku uyuyamiyorlar. Bunu cozmesi gerekende e tabi einstein. Oyle bir cozuyor ki.

Su an tam hatirlayamiyorum, ama hatirlar hatirlamaz yazacam. Bunu bana askerde bir arkadasim sormustu, tabi ben bir suru sonuc cikardim. Bahsettigim konuyu aaaa biliyorum diyen varsa yazsin bi zahmet

 

Tarih: 14 Eylül 2006, 23:55 - İp: 85.***.**3.22
x_purp_x
x_purp_x (üye)
Çanakkale / Meraklı

einstain çözmüştür olayı yaa:d uykusunu almıştır...dan brownu okumakta çk geç kaldım yaa,gerçi benim zekam kaldırırmı o düşündürücü bende bişe anlatçam yaa altın oransız ama kadınlar hamileyken oksin hormonu salgılarlar.bu hormon kadına güzellik verdiği ve doğum esnasında çocuğun rahat çıkması için uterusun kasılmasını sağlar.veeeeee bu yüzden kadınların en güzel olduğu an çocuğun dünyaya geldiği andır.bilin die anlattım:d

 

Tarih: 15 Eylül 2006, 00:31 - İp: 88.***.**8.247
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

arkadaşlar bu yazıyı 5 yılda hazırladım. Şu anda mantarları inceliyorum. Altın oran ondada bulursam eklicem. Şimdi izninizle benim labaratura donmem lazım.

 

Tarih: 15 Eylül 2006, 11:17 - İp: 85.***.**5.31
rf
rf (üye)
Bursa / Meraklı

ilk olarak bir sınavda karşıma çıkmıştı Fibonacci sayilari ve altin oran ....o sınavı da , bu seriyide untamadım zaten



matematik hayatın özüdür

 

Tarih: 15 Eylül 2006, 11:46 - İp: 85.***.**5.30
  • 1