theyapici
theyapici (üye)
İstanbul / Özel Gün Fotoğrafçısı

Hangi Harici Flaşı Almalıyım

Hangi Harici Flaşı Almalıyım?


Gelişen teknolojiler ve yeni çıkan ürünler, biz fotoğraf severlerin kafasını karıştırmaya devam ediyor. Özellikle fotoğraf dünyasına yeni giriyorsanız işiniz bir hayli zor. Son zamanlarda bana gelen “ Hangi Flaşı almalıyım? “ sorusuna bir yazı yazarak cevap vermek istedim. Bu yazımda harici flaş modellerinden ve teknik terimlerin ne anlama geldiklerinden bahsedeceğim. Mümkün olduğunca az teknik terim kullanarak, yeni başlayan arkadaşların aklındaki soruları cevaplamaya çalışacağım.

Bu yazıda Sadece Canon ve Yongnuo Flaşlarından bahsedeceğim. Diğer flaşları Nissin, Metz vs gibi, daha önce kullanmadığım için sadece internetten elde edilmiş bilgilerle yazmayı samimi bulmadım. Canon ve Yongnuo’nun çoğu modelini zaman kullandığım için daha doğru bilgileri size aktarmış olacağım.
Öncelikle bu yazıda ve flaşlar hakkında herhangi bir araştırma yaparken karşınıza çıkacak Teknik Terimleri öğrenelim.

1)TTL ( Through The Lens) Ölçüm:

Flaşlarda E-TTL özelliğini en basitçe açıklamak gerekirse, TTL özelliğine sahip olan flaşlar, tam otomatik flaşlardır. Sizin hiçbir ayar yapmanıza gerek kalmadan, bütün ölçümleri kendi yapar ve çekeceğiniz fotoğrafta kusursuz bir ışık sağlarlar.

TTL Through The Lens’in Türkçe çevirisi objektiften ölçüm’dür. Objektifin içinden geçen ışık, sensöre düşer. Bu ışık, silikon hücreler tarafından elektrik enerjine dönüşür bu da bize diyafram ve enstantane hızını verir.

2) Guide Number (Kılavuz Numarası):

Bu numaralar flaşların güç değerlerini verirler. Canon’un flaşlarındaki kılavuz numaralarını anlamak için, model numaralarının sonundaki 0’ı çıkarmanız yeterli olacaktır. 580ex flaşın GN’si 58’ken, 270exII’nin GN’si 27’dir. Peki bu GN nasıl hesaplanır. Burada işin içine bir formül giriyor.

Kılavuz numarası = mesafe x diyafram‘dır.

Örneğin, ISO 100 iken, GN’si 100 olan bir flaşla, 10 metre ilerideki bir objeyi çekeceksiniz; 100/10=10 yani diyaframı 10 yaparsanız en kusursuz pozlamayı elde etmiş olursunuz.

3) High Speed Syc ( Yüksek Hız Senkronize);

Bu çekim modu Canon flaşlarda olmakla beraber, Yongnuo’lar da mevcut değildir. Eğer daha önce harici flaşlarla çekim yapanlarınız varsa, Yongnuo gibi tetikleyecilerle, Full Frame Gövdelerde, 1/180’in üstündeki enstantane değerlerinde, Aps-c sensörlü makinelerde ise, 1/200’ün üstündeki değerlerde fotoğrafın altında bir kararma görmüşsünüzdür. Bu çekim modunu aktif hale getirdiğiniz zaman, flaşınız makinenizin üstünde takılıyken 1/200’ün üstündeki Enstantane değerlerine rahatlıkla çıkabiliyorsunuz.

4)Master / Slave

Canon flaşlarda bulunan bu modları, sadece Canon flaşlarla kullanabilirsiniz. Canon flaşlardan Master olarak ayarlanabilenler, 550EX, 580 EX ve 600EX’tir. Diğer modeller alt modellerde ise sadece Slave modu bulunmaktadır.

Yukarıdaki bilgiler dâhilinde aşağıdaki tabloda Canon ve Yongnuo flaşların özelliklerine bakalım.
-Fiyatlar, Haziran 2012 tarihindeki Amerika satış fiyatlarıdır.



Şimdi de esas noktaya gelelim. Hangi flaşı almalıyım?
Bu bölüme soru cevap olarak başlayacağım.

Soru:
Düğün, nişan, doğum günü, parti gibi çekimler yapacağım. Hangi flaşı almam gerekiyor?

Cevap:
Düğün, nişan vs gibi çekimlerde anı kaçırma lüksümüz yoktur.
” Pardon flaşım az patladı o yüzden bir daha o pozu verir misiniz? “ diyemeyeceğimize göre burada kesinlikle bize E-TTL bir flaş gerekmektedir. Yani Canon 430 EX, 580 EX, Yongnuo 468 II ya da YN 565 gibi modeller. Bu modellerde bütün ölçümler otomatik yapılacağı için hiçbir sıkıntı yaşamadan fotoğraflarınızı çekebilirsiniz.

Soru:
Benim hızla işim yok; model, makro, ürün, otomobil, mekân gibi çekimler yapmak istiyorum. Hangi flaşı almam gerekiyor?

Cevap:
E-TTL flaşlara 3-5 katı fazla fiyat vermenize gerek yok. E-TTL özelliği olmayan Manuel flaş alın. Bu flaşlarla çekim yaparken güç sizde artık! Bütün ayarları manuel olarak yapmanız gerekiyor. Bol bol deneme yanılma yaparak en iyi ışığı bulabilirsiniz. Manuel flaşlar olarak öncelikle Yongnuo’yu öneririm, sonrasında ise Vivitar,Cactus , Metz gibi diğer markalarda kullanabilirsiniz.



Soru:
Manuel Flaşlarımı aldım, fakat bu flaşların birini sağa, diğerini sola , ötekini objenin arkasında patlatmak istiyorum ne yapmam lazım?

Cevap:
Size bir adet kablosuz flaş tetikleyici lazım. Almanız gereken ürün, yine bir Çin çözümü olan, Yongnuo RF-602 ya da RF-603’tür. 602 mi 603 mü diyenlere ise kesinlikle RF-603 almalarını öneririm çünkü üstündeki tuş sayesinde tetikleyicilerin hepsi bir uzaktan kumandaya dönüşüyor ve o tuşa bastığınız zaman fotoğrafı uzaktan çekmiş oluyorsunuz.


Soru:
E-TTL Flaşları aldım fakat bu flaşları farklı yerlerden otomatik ölçümle patlatmak istiyorum, ne yapmam lazım?

Cevap:
Yapmanız gereken, Pocket Wizard’ın E-TTL destekli Kablosuz flaş tetikleyicilerinden almanız, ya da Canon’un ST-E2 flaş tetikleyicisini almanız gerekmektedir. Bu tetikleyiciler diğerlerine oranla biraz daha pahalıdır.

Soru:
TTL Flaş almak istiyorum fakat Canon’un orijinal flaşları çok pahalı ne önerirsiniz?

Cevap:
Önerilerim; Yongnuo 468 II ve YN 565 olacaktır. Bunun dışında Nissin’in de kaliteli TTL flaşları mevcuttur. Yazının başında da yazdığım gibi Nissin’leri kullanmadığım için yorum yapmak istemiyorum. Yonguo 565 model Canon 580 EX’le dış yapı olarak birebir. TTL olarak gayet kusursuz çalışıyor ama 580 EX kadar güçlü değil ne yazık ki.
Bir diğer eksisi ise, High Speed Sync’in YN 565’te bulunmamasıdır.
Ayrıca YN 565’i Master ve Slave olarak kullanamıyoruz.
YN 468 II’de iyi bir alternatif, eski versiyonu çok başarısızdı. Eski versiyonu alan çoğu arkadaşımızın ürünleri arızalandı. Fakat yeni versiyonda böyle bir problem yok gayet başarılı bir flaş olmuş.



Yukarda bahsedilen flaşlar hakkındaki kısa yorumlarıma gelecek olursak;

Öncelikle Canon’larla başlayalım;

Canon 320EX, video çeken kullanıcılara önündeki LED ışık sayesinde güzel bir çözüm sağlıyor, fakat strobist çekimler için flaşın gücü düşük kalıyor.

Canon 430 EX Serisi, uzun bir süre kullandığım bu flaştan çok memnundum. Gerek E-TTL olarak gerekse de Manuel kullanım olarak beni hiçbir zaman yarı yolda bırakmadı. Ama hızlı çekimlerde dolum hızı biraz yavaş kalıyor ve büyük mekânlarda gücü biraz az kalıyor.

Canon 580 EX serisi, 430EX’ten sonra aldığım bu flaşın hiçbir kusurunu görmedim. Beni hiç yarı yolda bırakmadı. Gücü ve dolum hızı gayet başarılı.

Canon 600 EX serisi, kullanmaya fırsatım olmadı ama çok kısa bir inceleme imkânım olmuştu. Flaşın gücü muazzam 20mm ve 200mm’ye kadar odak uzaklığını destekliyor. 580 EX ise 24-105mm’ye kadar destekliyordu. Bunun dışında tamamen yenilenen gövde tasarımı ve büyük ekran sayesinde kullanım kolaylığı sağlanmış. Yine 600EX’le beraber yeni gelen radyo frekanslı tetikleme teknolojisi de kusursuz.

Gelelim Yongnuo Flaşlara;

Yongnuo YN 460: Yongnuo’nun ilk flaşlarındandır, Maneul bir flaştır. gerek gücü , gerekse dış yapısı olarak çok başarısız bir flaştır.

Yongnuo YN 560: Yongnuo’nun bizlere armağanıdır. Maneul bir flaştır Boyut olarak 580EX’le birebir olan flaş, gerek gücü, gerekse dış yapısı olarak kusursuz. Fiyat performans açısından Manuel flaşlar arasındaki en iyi tercihlerden biridir.

Yongnuo YN 560 II: Maneul bir flaştır Bu flaşın en büyük farkı, arka taraftaki LED li ekran yerine, LCD ekran gelmesi oldu ve flaşın kullanımı inanılmaz derecede kolaylaştı. Şu anda alınabilecek en iyi manuel flaşlardan biri.

Yongnuo YN 468 II: Bu flaş E-TTL özelliğine sahiptir. Aynı zamanda manuel olarakta kullanabilirsiniz. YN-560’a göre biraz daha ufak bir modeldir. E-TTL gücü gayet iyi. Verdiği sonuçlarda başarılı.

Yongnuo YN 565: İlk duyurulduğunda herkesi çok heyecanlandırmıştı bu flaş. YN 560’in TTL hali olan YN 565, dış yapısı olarak Canon 580EX’le birebirdir. TTL özelliği gayet tutarlı sonuçlar veriyor. TTL olarak ucuz çözüm arayanların ilk bakması gereken flaşlardan biridir.

(Mert Gündoğdu'dan alıntıdır)



#theyapici' tarafından 26.06.2012 13:42:08 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 26 Haziran 2012, 13:28 - İp: 78.***.**1.128
siparisium
siparisium (üye)
İstanbul / Firma

Alabileceğin en iyi flaşlardan birisi

SIGMA EF-610 DG Super EO-ETTL

Hiç düşünmeden bu ürünü alabilirsiniz

 

Tarih: 18 Temmuz 2012, 11:14 - İp: 85.***.**8.20
theyapici
theyapici (üye)
İstanbul / Özel Gün Fotoğrafçısı

konuyu okumadığınızı düşünüyorum flaş alacaklar için inceleme ;yani ben flaş tavsiyesi istemedim

 

Tarih: 18 Temmuz 2012, 12:07 - İp: 78.***.**5.13
g.emre
g.emre (üye)
İstanbul / Amatör

İlk yorum güldürdü ya :D :D

 

Tarih: 28 Temmuz 2012, 15:06 - İp: 88.***.**8.212
darcirosso
darcirosso (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

biraz uzun olunca millet olarak okumayı pek sevmiyoruz paylaşımınız için teşekkürler #theyapici

 

Tarih: 4 Ağustos 2012, 15:01 - İp: 78.***.**0.57
ewolkant
ewolkant (üye)
Antalya / Amatör

verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. bende amatör bir fotoğrafçı olarak flaş almayı düşünüyorum fakat çok kararsız kaldım ''sigma 610dg super - metz 58 af2 -2adet yn 568ex '' bu 3 flaş hangisi daha mantıklı olur sizce. ayrıca yn568ex tetikleyici olmadan harici olarak kullanılabiliyor mu eğer kullanılıyorsa 2 adet yn568ex tetikleyici olmadan kullanılabiliyor mu ?

 

Tarih: 12 Haziran 2013, 00:47 - İp: 176.***.**5.166
theyapici
theyapici (üye)
İstanbul / Özel Gün Fotoğrafçısı

tetikleyici olmadan 568 ex kullanılmaz size tavsiyem yongnuo 622c tetikleyici almanız 2+1 alırsanız aynı anda 2 flaşıda tetiklersiniz

 

Tarih: 12 Haziran 2013, 09:47 - İp: 85.***.**6.194
  • 1