glorfindel
glorfindel (üye)
İstanbul / Amatör

S&b Çapraz Banyo (xpro) Lomography

Herkese merhaba arkadaşlar,

Uzun süredir hem dijital hem analog fotoğraf çeken birisi olarak sürekli değişik denemelerle bu hobiden aldığım keyifi arttırmaya çalışıyorum. Dijitalin nitelikten çok nicelik anlamlarla ifade edildiği ve hızla cep telefonu sektörüne döndüğü şu günlerde kendimi bu süreçten soyutlamak amacıyla epeydir sadece filmli fotoğraf ile uğraşıyorum. Ağırlıklı olarak sokak fotoğrafçılığı, mimari ve portre ilgi alanlarım olmakla birlikte lomography de gerçekten keyif aldığım alanlardan biri. Lomographic fotoğraflar çekmeyi de, izlemeyi de seviyorum.

Bir süredir Holga 135BC makinemi (diğer analog makinelerimle birlikte) kullanıyorum. Renkli negatif, dia cross process ve s&b çekimlerde kullandım ve kullanıyorum. Son olarak internette okuduğum bir kaç yazı üzerine bir deneme yapmaya karar verdim ve sonuçları da burada paylaşmak istedim.

Bilenler bilir. Lomography’nin en keyifli uygulamalarından biri cross process (çapraz banyo) uygulamasıdır. Yapılan işlem fotoğrafları pozitif dia ile çekip sonra C41 renkli negatifmiş gibi banyo ettirmektir. Bu sayede kaymış renkler, yüksek kontrast ve tahmin edilemeyen sonuçlar elde edilir. Ben de renkli C41 film ile çekim yapıp siyah beyaz kimyasalları ile banyo etmeye karar verdim  Bu da bir diğer cross process uygulaması.

İşte denemem ve sonuçları:

MALZEMELER:

• Holga 135BC plastik oyuncak kamera
• Capital marka(??) 400 ASA renkli bayat film. (Sirkeci’de Murat Ekinci’den tanesi 1TL’ye alındı)
• Geliştirici: Ilfosol 3
• Durdurucu: Aktardan alınıp su ile karıştırılan limon tuzu  (20-30 kuruş gibi birşeydi yalan olmasın)
• Sabitleyici: Ilford Rapid Fixer
• Ilford Photo Flo

İŞLEM:

• 2 makara tarihi geçmiş renkli film Holga ile çekildi. (Maşukiye – Kartepe)
• 10 dk. 26 derecede geliştirildi. (s&b filmleri 20 derecede yıkıyorum. C41 ise 38 derece yıkanıyor diye biliyorum. Sıvıyı hazırladım, ölçtüm 26 derece çıktı, ellemedim  ) (s&b 100 ASA filmi 5 dk yıkadığım için 400 ASA bayat renkli filmi daha uzun yıkamam lazım diye düşündüm. Somut bir süre belirlemedim yani, iç güdüsel)
• Geliştiriciyi döktükten sonra suyla hızlıca çalkaladım.
• Durdurucu denen sıvı ile 30 sn yıkadım.
• Tekrar su ile çalkaladım.
• Sonra sabitleyici ile 6,5 dk yıkadım. (normalde s&b filmleri 5 dk yıkıyorum ama 4. kez kullandığım için aynı sıvıyı süreyi biraz uzattım).
• Ardından 15 dk su ile yıkadım ve foto flo ile de 1 dk yıkadım.

Çıkan filmleri yaklaşık yarım saat kurusunlar diye askıda tuttum. Gördüğüm kadarı ile renkli negatif üzerindeki orange mask kalkmamıştı. Ama bir yüzde yine de görüntüler oluşmuştu. Bu şekilde negatifleri Canoscan 8800F tarayıcı ile renkli negatif olarak taradım.

Fotoğrafların doğal olarak renkleri kayboldu (siyah beyaz malzemesi ile yıkandığından). Ama renkliymiş gibi taradığım için de farklı tonlarda sephia gibi görüntü elde ettim.

Fotoğraflar üzerinde herhangi bir dijital uygulama yapmadım. Nasıl banyo ettimse, nasıl taradımsa o şekilde duruyor.

Bazılarınız “bunlara fotoğraf mı diyorsun sen?” diye sorabilirsiniz. Eğer lomography’ye ilgi duymuyorsanız böyle düşünmeniz çok normal. Hiç de itiraz etmem. Ama biraz olsun deneysel fotoğrafçılığa ilgi duyuyorsanız, biraz da şansa inanıyorsanız, ilgilenenler ve meraklılar için bu uygulamanın faydalı olabileceğini düşünüyorum. Bundan sonra benzer uygulamaları farklı marka filmler ile de deneyeceğim.

Işığınız bol olsun... 



































Tarih: 18 Nisan 2010, 17:36 - İp: 92.***.**5.190
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Bilmediğim ve ilgilenmediğim bir akım olduğu için yorum yapabilecek durumda değilim. Ama belli ki ciddi emek harcamışsın, ellerine sağlık. Keşke bu konuyu analog fotoğraf makineleri bölümüne açsaydın. Buranın pek ziyaretçisi olduğunu sanmıyorum.

 

Tarih: 19 Nisan 2010, 13:58 - İp: 213.***.**5.242
glorfindel
glorfindel (üye)
İstanbul / Amatör

ASlında dediğin gibi Analog Fotoğraf Makineleri bölümüne açmayı düşündüm ama sonuçta buradaki uygulama Holga 135BC ile yapılır diye bir kural yok. Hatta illa lomographic bir aletle yapılır diye de bir kural yok. Herhangi bir kompakt filmli makine ile bile aynı işlem yapılabilir. Tek farklılık köşelerdeki kararma etkisi olmayacaktır o kadar. E tabi bir de plastik lensin yarattığı renk ve netlik distorsiyonları da olmayacak. E elbette kadraj hataları da (parallax meselesi)... Düşündüm de illa lomographic bi alet gerekiyor galiba... şaka şaka..

Dediğim gibi asıl konu renkliden siyah beyaza çapraz banyo işlemi olduğu için film kullanımı bölümüne açmak daha doğru geldi. Yeri burası. Meraklısı bulur bir şekilde...

 

Tarih: 19 Nisan 2010, 20:08 - İp: 212.***.**9.247
luddite
luddite (üye)
İstanbul / Amatör

Çok güzel sonuçlar almışsın. Dia nın s&b banyosundaki sonuçlarını ben de çok merak ediyordum. Daha önce bazı arkadaşların hiç görüntü alamadıklarını filan okumuştum. Filmlerin bayat olduğunu da düşünürsek çok başarılı sonuçlar. Tebrik ederim. Merakımı giderdiğin için de ayrıca teşekkür ederim iyi çalışmalar

 

Tarih: 19 Nisan 2010, 21:25 - İp: 94.***.**1.164
tugbatekeli
tugbatekeli (üye)
Yurtdışı / Amatör

Merhaba;
Amatör olarak fotoğraf çekiyorum. Normalde canon eos 350 d kullanıyorum ama bu lomo olayı çok hoşuma gitti. Netten araştırdığım kadarıyla biliyorum tabi. Çok detay bilmiyorum. Ama o ortaya çıkan retro görüntüler çok hoşuma gidiyor. Ben de bir makina alıp kendim çekmek istiyorum. Holga ve dianalara baktım. Önce holga 120 dedim ama sonra sizden okuduğum kadarıyla film bulmaz sorunu oluyormuş. Ben yurtdışındayım cezayirde. Burada zaten nasıl bulurum bilmiyorum türkiyeden alıp getiricem filmleri. O yüzden 135 bc lere bakmaya başladım. Bana bu hususta ne olur yardımcı olur. Bc olanlarda köşe karartma etkisi olduğunu biliyorum. Belki saçma gelecek bir soru soracağım ama bu köşe karartmayı her foto da mı uyguluyor makine yani köşe karartmasız çekemiyor muyuz bc lerde. Ebay da gördüm bir sürü model ama analograf diye bir sitede de buldum oldukça çeşit var. Bana yanıt verebilir ve aydınlatırsanız çok sevinirim.
Sevgiler

 

Tarih: 27 Nisan 2011, 15:46 - İp: 41.***.**1.61
glorfindel
glorfindel (üye)
İstanbul / Amatör

Merhaba,

Sırayla (ya da karışık) yanıtlamaya çalışayım...

135BC içinde lensin önünde plastik bir kısım ile maske yapılmış. Yani fotoların %90'ı ışık koşullarına bağlı olarak köşeleri kararmış çıkacaktır. Holga 135 ise karartmadan çıkarır. Bu iş tamamen tesadüfi olsun istiyorsanız almanı gereken makine Lomo LC-A+. Ama o daha pahalı tabii.

Bence herşeyden önce madem Cezayir'desiniz; nereden film bulabileceğinizi, filmleri nerede banyo ettirip taratabileceğinizi ya da bastırabileceğinizi iyice araştırın. Bunların maliyetlerini öğrenin. Film banyosu yapan yer siyah beyaz banyo yapıyor mu, C-41 (yani renkli negatif) banyo yapıyor mı, E6 (dia - pozitif) banyo yapıyor mu, öğrenin. Başlangıç için C41 banyo yapsa da yeter. Sonra dia verseniz onu da C41'de banyo yaparlar mı diye öğrenin. Çünkü gördüğünüz o retro görüntülerin çoğu bu yöntemle elde ediliyor. Cross Process denen, yani filmi kendi kimyasalı ile değil, başka tür bir filmin kimyasalı ile yıkadığınızda ortaya çıkan renk sapmaları ve aşırı sature görüntüler bu şekilde oluşuyor.

Önce bu işlemleri nerede ve ne maliyetle yapabileceğinizi netleştirin. Film bulabiliyor musunuz rahatça ona bakın.

Makine işi kolay O aşamada model önerebiliriz rahatlıkla.

Kolay gelsin..

 

Tarih: 27 Nisan 2011, 20:04 - İp: 217.***.**1.77
turntablism
turntablism (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Bu denemelerin devamini gormek isterim

 

Tarih: 25 Mart 2013, 14:57 - İp: 217.***.**3.225
  • 1