okiii
okiii (üye)
İstanbul / Meraklı

Yüksek İso Ve Gece Çekimi Ve Tavsiye..

Şu anda kime sorsam kuş fotoları konusunda canon tavsiye edilecektir ancak canonun gece manzarası çekmek isteyenlerede öncelikli tavsiye edildiğini görüyorum gece manzaralarına meraklı biri olarak bu konuda üstünlüğünü anlayamadım bana canonun giriş ve hatta orta segmentiyle çekilmiş bir tane çok net gece fotoğrafı gösterebilirmisiniz eskiden yüksek mp net çeker sanardık ya bu iso meseleside öyle olmasın bu konuda kısa bir açıklama yaparsanız sevinirim..

Öğrenciyim o yüzden alabileceğim en max nikon d80 canondada 30d olacak...eğer olursa alamaz isem bunlardan daha ucuz olarak ne tavsiye edersiniz sadece canon veya nikon olarak....

#okiii' tarafından 19.01.2010 16:38:56 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 19 Ocak 2010, 16:37 - İp: 78.***.**3.183
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Gece manzarası fotoğrafı, yüksek ISO ile çekilmez, tam tersi en düşük ISO ile çekilir.

 

Tarih: 21 Ocak 2010, 09:02 - İp: 88.***.**3.75
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

Kuş çekimi konusunda Canon un avantajları, crop faktörü, yüksek iso başarımı ve tele lens seçeneklerinin nispeten fazla ve erişilebilir olmasıdır. Ayrıca Canon orta segment makinelerinin seri çekim hızları ve enstantane hızlar, muadillerine göre genelde yüksek bu nedenle hızlı hareket eden cisimlerin çekimlerinde ciddi bir avantaj sağlıyor.

Gece çekiminde ise, eğer kasıt düşük ışık koşullarında hareketli nesne çekimi ise ve amaç anı dondurmaksa, doğrudur Canon yine iso başarımı sayesinde avantaj sağlar.

Yok eğer maksat temiz bir gece manzarası ise bu durumda yüksek iso başarımı gereksizdir zira en iyi sonuç için tripod üstünde en düşük isoda çekim yapılacaktır. Fakat burada yine Canon un bazı modellerinin avantajı ortaya çıkmaktadır. Canon 5D ve 5D MKII gibi uygun FF modellerinin en düşük iso değeri 50 dir yani muadillerinden daha düşüktür (Nikon D700 de temel değer 200, boost olarak 100 olabiliyor). Dolayısıyla genelde gece manzarası çeken birinin de Canon 5D - 5D MKII seçmesi gayet mantıklı görülüyor.

Size tavsiyeme gelince, şahsen Nikon D80 i tavsiye edemiyorum, elbette kötü değil ama bence ederinden fazla fiyata satılıyor genelde. Bir de cidden Nikon lensler daha pahalıdır. Canon 450D hatta D80 fiyatına belki bulunabilirse Canon 40D alınabilir. Canon 30D de gayet iyi makine, canon nikon olarak

 

Tarih: 21 Ocak 2010, 09:40 - İp: 78.***.**4.171
okiii
okiii (üye)
İstanbul / Meraklı

Çok teşekkür ederim cevaplarınız için.....

 

Tarih: 21 Ocak 2010, 19:25 - İp: 78.***.**3.183
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

T-Yaman ,

Baz IS0 değeri 200 olan bir DSLR'nin gürültü seviyesinin , baz ISO'su 50 veya 100 olan bir makinadan daha yüksek olduğu görüşüne katılmıyorum . Sırf bu sebebin Canon 5D'yi , gürültü seviyesi açısından öne çıkarması da bence mümkün değil .

ISO'yu " ışığa hassasiyet" olarak tanımlayabiliriz herhalde . Her makinadaki ISO 100 veya 200'un tekamul ettiği hassasiyet de aynı olmak zorunda .

Ama her makinadaki ISO 100 veya 200'un gurultu seviyesi aynı olmak zorunda değil .

Yeni makinalarda ISO200'un baz olarak alınma sebebi , olabilecek en iyi gürültü seviyesini ISO200'de bile yakalayabilmesidir . Yani bu bir üstünlüktür ; sensorun 1 poz az ışıkta bile aynı netice verebileceğine güvenilmesidir . Yoksa D700 ( veya D3 ) gibi bir makinada , yıllar öncesinde erişilmiş ISO 100 olasılığı varken , neden ISO200 optimum ISO değeri olarak belirlensin ki ??

Yazdıklarım yeni, D700 & D3 gibi makinalar için geçerli - eski nesil D40'ları filan dahil etmiyorum . Onlardaki ISO200 sebebinin , ucuza kaçılması & başlangıç seviyesi filan olması muhtemel .

Ozellikle merak edip , okuyup bilgi edinmeye çalıştığım bir konudur ; yanlışım varsa düzeltirsen sevinirim ...

 

Tarih: 21 Ocak 2010, 23:27 - İp: 78.***.**0.116
okiii
okiii (üye)
İstanbul / Meraklı

letsgodigital..dpreview gibi sitelerin puanlama sistemi sizce güvenilirmi bakıyorum eski ve ucuz olan makineye 9 vermiş mesela yeni pahalı hepinizin beğendiği pro makineye 8 vermiş nasıl bir karşılaştırmadır ki bu...Hepsini kendi klasmanında yada çıktığı tarihe göremi değerlendirmek lazım acaba yoksa tutarsız gibi değil mi?

 

Tarih: 25 Ocak 2010, 17:29 - İp: 78.***.**2.174
mavi_izci
mavi_izci (Objektif)
Ankara / Amatör

O sitelerin puanlarına bakılıp makina alınmaz. Tüm yazdığı içeriğe orta düzey bir ingilizceniz varsa göz gezdirip merak ettiğiniz fikirler üzerinden alışveriş yaparsınız. Ki hiç de önermem...

En iyisi kendi edindiğiniz izlenimdir.

Iso olayı da en az megapiksel olayı kadar kandırmacadır ya da şöyle diyeyim şirketlerin satış politikalarına alet ettiği bir konudur.

Güzel bir gece fotoğrafının sırrı tripodda en düşük Isoda makul bir şekilde diyafram kısıldıktan sonra çekilmesidir. Isoyu neden arttırıp elde çekmeye çalışmıyor fotoğrafçılar diye sorarsanız şu örneği verebilirim: mesela bir müziksetini düşünün kısık seste size temiz bir duyuş verir ama sesi arttırdıkça cızırtılar,sesler karışır orjinal sese. Yüksek isolu fotoğraflarda bunun gibidir.

Bu işe yeni giren biri olarak iyi makine nasıl oluru değil, fotoğrafçılığın temelleri ve teknikleri nelerdir onu öğrenmeniz lazım. Ne yazık ki piyasanın rüzgarına kapılıyor yeni başlayanlar. Makinayı biran önce alıp çıkın çekin, gezin okuyun ve öğrenin.

Daha önce de demiştim sanırım bir arkadaşınızdan ödünç alın bir makine.

 

Tarih: 25 Ocak 2010, 18:47 - İp: 88.***.**0.110
okiii
okiii (üye)
İstanbul / Meraklı

Sağol dostum yardımların için şu anda dijital fotoğrafçının el kitabı 1--dijital fotoğraf rehberi adlı kitapları aldım..bir sürü derste dökümanda internetten indirdim...Bu arada makinesi olmayan birisi dijital fotoğraf rehberi adlı kitabı alabilir dijital fotoğrafçının el kitabını ise bence makine sahibi olduktan sonra almakta fayda var.....

Açıkçası istesem 1 aya kadar bir makine alırım ancak şu anda ya d80 30d vb almak istiyorum bir kaç ay bekleyeceğim...Bazen internette görüyorum üst modele gecen birisi d80 fiyatına d200 satabiliyor...yada yakın fiyata canon 40d.....O zaman alırken böyle bir fırsat olsa alım sıralamanız ne olurdu önce 40d sonra d200 sonra d80 gibi çünkü bazen rastlıyorum böyle şeylere değerlendirebilirm değil mi??

NOT: Eğer fotoğrafa yeni başlıyan arkadaşlarımız varsa internetten derlediğim kapsamlı dökümanlarımı e-maillerine gönderebilirm......

 

Tarih: 26 Ocak 2010, 01:03 - İp: 78.***.**2.174
ancientboy
ancientboy (üye)
Aydın / Amatör

Popüler dökümanlar bir yere kadar fayda sağlar. Benim tavsiyem

Prof. Dr. Sabit Kalfagil'in ''Fotoğrafın Yapısal Ögeleri Ve Fotoğraf Sanatında Kompozisyon'' isimli kitabını okumanızdır. Fotoğraf çekme sadece makineyi kullanabilme ve teknik bilgiden ibaret değildir. Çektiğiniz fotoğraflarda kompozisyon varsa o fotopraflar daha çok değer kazanır.

 

Tarih: 26 Ocak 2010, 14:20 - İp: 212.***.**3.89
okiii
okiii (üye)
İstanbul / Meraklı

Fotoğrafa yeni başlayan adamın bence makineyi almadan önce bir takım bilgileri öğrenmesi lazım ondan sonra makineyi alınca kullanma klavuzunu ezberlemesi lazım en son kompozisyona geçmesi lazım adam makine kullanmayı bilmiyoe ne kompozisyonu herşeyin sırası var...Sonuçta herkesin amacı fotoğraf sanatçısı olmak değil.......

 

Tarih: 26 Ocak 2010, 17:28 - İp: 78.***.**2.174
  • 1