calier
calier (üye)
İstanbul / Amatör

Sony A100de Minolta Beer Can

Merhaba arkadaşlar,
Buradaki arkadaşların tecrübelerinden ve güzel resimlerinden yararlanarak ilk dslr makinem olarak bir ay kadar önce sony a100 aldım. Öncelikle tercihimden çok memnum kaldım ve buradan foruma zaman ayıran siz bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum.
2gün önce minolta 50mm f1.7 ararken birden bira kutusu ile rastlaştım. Zaten aklımda olan ama fiyatı sebebi ile öğrenci olarak 70-300le arasında karar verme sürecini ertelidiğim birşeydi. elime alıp incelerken bir baktım fiyat sormuşum, bir baktım pazarlık yapıyoruz, bir de baktım almışım çıkıyorum. İlk dslr makinam olduğu için çok anladığım söylenemez hala öğrenme aşamasındayım ancak lens bir iki deneme çekimninde temiz göründü gözüme. Üstünde kozmetik sorunlar var ancak camlar temiz. İçinde görüntüyü etkilemeyen çok az bir tozlanma var gibi. Fiyatta çok uygundu buraya kadar sorun yok ancak. Çekimlerime sonradan baktığımda 75mmlik çekimler fark ettim. Bu sebeple değişik aralıklarda deneme çekimleri yaptım ve ekrandan değerlerini kontol ettiğimde 210mm-210mm 150mm-160mm 100mm-105mm ve 70mm-75mm lik değerler veriyor. Böyle bir sorunla karşılaşan veya nedenini bilen varmı diye sormak istedim.
Ayrıca bira kutusu kullanan arkadaşlar acaba aldıklarında lense bir bakım yaptırma ihtiyacı duydular mı lensin yaşı göz önünde bulundurulduğunda. Ömrünü uzatmak için yapabileceğim birşey var mı filtre ile camları korumak hariç.

Tarih: 30 Ocak 2008, 14:44 - İp: 85.***.**1.212
fipar
fipar (üye)
Afyonkarahisar / Meraklı

merhaba calier
öncelikle hayırlı olsun, isabetli bir seçim yaptığını göreceksin.
gerçi a-100 den sonra a-200 çıktı, a-300 ve a-350 de yolda , mart ayı içinde çıkacak ama resim kalitesi ve özellikleri itibariyle iyi bir makine aldığını söyleyebilirim

daha önemlisi eski ama efsane bir objektif denk getirmişsin.
bu objektif 70-210 mm ve F:4 özelliğinde.
yani en geniş açısı olan 70 mm den başlayıp 210 da bitiyor.
ben de kısa bir süre önce bu objektifi ikinci el olarak aldım.

objektifi korumak için benim çözumum bir UV filtre alıp takmak ama en az 10 yıllık bu alete zaten ne olacaksa olmuştur. bazı arkadaşlarımız obj. önüne takılan filtrelerin az da olsa görüntü kaybına yol açtığını söylüyorlar ki haklılar aslında.yani önüne fazladan bir optik unsur daha ekliyoruz ve element sayısı artıyor.

bence bir obj. kapağı işini görecektir.

 

Tarih: 30 Ocak 2008, 23:09 - İp: 78.***.**8.24
fipar
fipar (üye)
Afyonkarahisar / Meraklı

ayrıca bu objektifle ilgili inceleme:
link

 

Tarih: 30 Ocak 2008, 23:14 - İp: 78.***.**8.24
-olympos-
-olympos- (üye)
Antalya / Stüdyo Fotoğrafçısı

Ben minolta 7D ile uzun süre kullandım stüdyo portre ağrlıklı çok keskin ve renkleri çok doğal bir lens.Bahsettiğiniz sorun 150mm de çektiğiniz 160mm olarak veriyorsa lensin elktronik devresinde sorun var gibi geldi bana.Ayrıca biryerde okuduğum kadarı ile minoltanın leica ile ortak yapımı bir lens olduğu.Bakım yaptır ve kullan.Değerini elden çıkardıktan sonra anlarsın.Benim gibi.sattığım için çok pişmanım.Şu an canon kullanıyorum muadili bir lens onun fiatından kat kat pahalı alamıyorum.Kolay gelsin.

 

Tarih: 30 Ocak 2008, 23:24 - İp: 78.***.**8.224
calier
calier (üye)
İstanbul / Amatör

Evet tam ben aldıktan sonra yeni modellerin duyuruları yapılmaya başlandı ancak ben a100 aldığıma pek pişman değilim. Sonuçta ben a100ü okul olarak görüyorum yeni modellerin de ne kadar sürede hakkını verecek seviyeye gelicem bilemiyorum. Zaten makina alma ertelendikçe erteleniyor. Onun yerine şu anki bilgim ile benim için fazlası ile güzel bir makina olan a100ü alıp zamanla lens parası çıkarmaya çalışmak bana daha verimli gibi gözüktü.
Bira kutusundan sonrada artık makina elde tam bir dslr olarak hissettirmeye başladı. 18-70i takasım pek gelmiyor. Bira kutusunun hissi bir başka. Ayrıca F4, zoom sırasında sabit fokus ve yakınlaşma sırasında uzamadan sabit kalması gövdenin benim şimdiden kalbimi fethetti. Zaten renklere örnek resimlerden aşinaydım ancak tabi benim lensin de tam hakkını vermeme daha var
Lens zaten uv ile geldi ondan o konuda bir sıkıntım olmaz heralde. Gerisi de artık dediğiniz gibi zaten lens atlatacağı badireyi atlatmıştır.
Dediğim o 70mm de 75mm değer gösterme sorununun görüntü üstüne bir etkisini ben göremedim. Eğer elektronik devreden kaynaklanıyorsa görüntüde bir sorun çıkarma ihtimalı var mı?
Bakım prosedürünün lense bir zararı olma şansı varmı açtırmaktan kaynaklı.Bunun işlemin tahmini maliyeti ve sağlam yapacak biryer hakkında bilginiz var mı acaba.
Ayrıca elektronik bir sorun ise sadece sayısal verilerde sorun yaparıyorsa dokunmasam olur mu hiç kurcalatmasam lensi (şimdiden çok bağlandım kendisine galiba )

 

Tarih: 31 Ocak 2008, 03:06 - İp: 85.***.**1.212
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Bence lenste sorun yok, boşuna lensi kurcalatma, hatırladığım kadarıyla benim birakutusu da aynı değerleri veriyordu (yanıma almadım, bakıp söyleyemiyorum).

Lensin fokal uzunluğunu ölçen elektronik devrenin hassasiyeti bu kadar. O lens 20-22 yıllık bir dizayn, o zamanlar fokal uzunluk bilgisi makinanın matrix ölçüm yapabilmesi için lens tarafından gövdeye iletiliyormuş. Matrix poz ölçümü için yeterli bir hassasiyet.

Fokal uzunluk bilgisi günümüzde matris ölçümün yanısıra gövdedeki sabilizasyon sistemin çalışması için de gerekli. Stabilizasyon sistemi lensin fokal uzunluğu ile titreşim sonucu oluşan sapmanın açısının sinüsünü çarparak sensörü ne kadar kaydıracağını hesaplıyor.

Kendi özlemlerim sonucu diyebilirimki, bu hassaiyet pratikte stabilizasyon için de yeterli.

 

Tarih: 31 Ocak 2008, 03:41 - İp: 82.***.**0.194
calier
calier (üye)
İstanbul / Amatör

Ozaman ben hiç kurcalatmiyim ya boşuna lensimi. İlginiz için hepiniz çok saolun. Artık ben de gönül rahatlığı ile lensimle çekim ve ağırlık taşıma pratiklerine başlıyayım.

 

Tarih: 31 Ocak 2008, 12:32 - İp: 85.***.**1.212
  • 1