ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Sony A100 : İlk İzlenimlerim.

Elimde; biri 28-80mm zoom, diğeri 50mm sabit, iki adet Minolta lensim bulunduğundan, bu makineyi sadece gövde olarak aldım. Lens seçimi konusunda kendime biraz daha zaman tanıdım.

Bu yazıyı, makineyle daha uzun bir süre geçirdikten sonra yazmayı arzu ederdim. 10-15 Ağustos tarihlerinde kısa bir Karadeniz turu yapacağımdan, ileride daha fazla detaya girebileceğimizi düşünerek şimdilik sadece ilk izlenimlerimi yazıyorum.

Fiyat olarak bütçeme, gövde yapısı olarak da elime iyi oturdu. Ele oturuş açısından; halen kullanmakta olduğum SLR olan, Minolta Dynax7?den pek bir fark hissetmedim.

Pil kapağı sağlam ve iyi kapanıyor. Kapak yanlışlıkla açılsa bile, bir kilit mekanizması sayesinde, pilin düşme ihtimali yok. Küçük, mavi bir mandalı iterek pili çıkartıyorsunuz. Pilin normal şarj süresi yaklaşık 3 saat, tam şarj için bu süreyi 1 saat kadar uzatmanız öneriliyor.

Vizörü gayet büyük ve rahat ama benim gibi gözlük kullananlar, her köşeyi aynı anda görmekte bir miktar zorlanabilirler.

2.5 inçlik LCD ekranı ilk bakışta göze çok büyükmüş gibi geliyor, hele daha önce daha küçük ekranlı bir makine kullanmışsanız. Gövde dikey konumda tutulduğunda, LCD üzerindeki bilgiler de dikey konuma dönüşüyor. Bu özellik de seçimli, yani istenildiğinde kapatılabiliyor. LCD görüntüsü, ayrıntılı veya büyütülmüş olarak ayarlanabileceği gibi istenildiğinde tamamen de kapatılabiliyor.

Gözünüz vizöre yaklaştığında, LCD ekranın otomatik olarak kapanma özelliğine ilaveten, otomatik netleme sistemi devreye giriyor ve deklanşöre yarım basılana kadar, netleme aşamasının büyük bir kısmı (veya tümü) tamamlanmış olduğundan, otomatik netleme çok kısa bir sürede yapılabiliyor. Bu fonksiyon seçimli, isterseniz kapatabiliyorsunuz. Bu özellik kapalıyken bile, otomatik netleme sisteminin çok hızlı olduğunu söylemeliyim.

Mod Kadranı ve Fonksiyon Kadranı metalik gri renkde tasarlanmış, onlar da siyah olsaydı daha mı güzel görünürdü diye düşünmeden edemedim.

Fonksiyon Kadranı bence çok güzel düşünülmüş ve çok işe yarıyor. Menüler içinde dolaşmaya gerek kalmadan, değiştirmek istenen ayarlara çok kısa zamanda ulaşmaya yarıyor.

Ayrıca, gövde üzerinde DOF Preview, yani alan derinliği önizleme düğmesi, kullanmak isteyenlerin hizmetinde.

Deklanşör düğmesinin, yarım basma ile tam basma kademelerinin arası bayağı açık. Bu, yarım basma ile tam basma arasındaki tereddütü ortadan kaldırıyor, kendinizden daha emin bir şekilde fotoğraf çekmenizi sağlıyor. Ayrıca, isterseniz, netlik yapılmadan fotoğraf çekilmesini engelleyebiliyorsunuz.

RAW, RAW+JPEG haricindeki JPEG çekimlerde boyut olarak L (10 MP), M (5.6 MP) ve S (2.5 MP) seçenekleri var.

Bulb modunda herhangi bir süre kısıtlaması yok, tam dolu bir pil ile yaklaşık 4 saat çekim yapılabileceği belirtilmiş.

Elle beyaz ayarı da dahil olmak üzere, programlanmış beyaz ayarlarına ilaveten, Kelvin değeri girilerek de beyaz ayarı yapmak mümkün.

Drive (sürücü) düğmesinin yeri iyi seçilmiş. Fonksiyon Kadranı dışında, sağ tarafta ayrı bir yerde konumlandırılmış olması büyük kolaylık sağlıyor. 2 saniyelik zaman ayarlı çekimde, gerçek Mirror Lock Up (MLU) yani çekimden 2 saniye önce aynanın kaldırılması özelliğinden de bahsetmeden geçmek olmaz.

Flaş kullanmak istendiğinde, flaşın el ile tutulup kaldırılması yeterli, ayrıca bir düğmeye basılması gerekmiyor. AF Assist Lamp, yani otomatik netleme destek ışığı, yaklaşık bir saniye süreyle flaştan gönderiliyor. Gerçek flaş ışığı kadar kuvvetli olmasa da, karanlık ortamlarda kısa süreli el feneri olarak kullanılabilir seviyede. Makinenin özelliklerini okuduğumda açıkçası bu hiç hoşuma gitmemişti. Birinci nedeni, karanlık ortamda netleme yapmak için flaşı kaldırmak zorunda olmak, ikincisi ise, bazı durumlarda fotoğrafı çekmeden önce flaştan gönderilen beyaz ışığın, fotoğrafı çekilecek canlıları, kırmızı ışıktan daha fazla rahatsız edebileceği idi. Çok fazla deneme yapmadan, otomatik netlemenin başarısını buna bağlamak istemesem de, kullanımda gördüm ki, bu ışık

Tarih: 9 Ağustos 2006, 04:02 - İp: 88.***.**9.107
golden
golden (üye)
İzmir / Amatör

cec sorması ayıp kaca mal oldu?????

 

Tarih: 5 Eylül 2006, 08:38 - İp: 85.***.**2.62
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

cec, hayırlı uğurlu olur inşallah, iyi günlerde kullanırsın.

 

Tarih: 5 Eylül 2006, 08:45 - İp: 85.***.**5.234
odogan
odogan (üye)
Balıkesir / Amatör

Merhaba Cüneyt Bey

Yaklaşık 20 gündür Sony A100 + 18-70mm + 75-300mm kit kullanıyorum. Teknik bir sorum olacak.
Makine manuel modda WhiteBalance > Custom > Setup ya da Recall secili iken ekranda beliren +-1.xx, +-2.xx vs. değerlerde çekimimizi etkileyen unsur nedir? Bu referans değer hangi değerde iken hangi düzeltmeyi yada ayarı yapmalıyız?
Yoksa ekranda gösterilen +- değerler sadece bilgi amaçlı bir değermidir.
Ayrıca yine WB > 5500K nasıl kullanılmalıdır. Mesela çekilecek obje gölge altındaysa bu değer ne olmalıdır?
Cevap verirseniz çok sevineceğim.

Şimdiden teşekkürler.

 

Tarih: 9 Eylül 2006, 00:38 - İp: 88.***.**1.111
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

+ seçili olan beyaz ayarını arttırıyor, - ise azaltıyor. Buradaki bir adım yaklaşık 10 mired imiş. Mired de renk ısısı filtresinin renk dönüşüm kalitesini gösteren birime verilen isimmiş.

+ yönde yapılan ayar renk ısısını arttırıyor (görüntü kırmızıya çalıyor), - ise azaltıyor (görüntü soluklaşıyor).

+3 ile -3 arasında değişiklik yapılabiliyor, Floresant'da bu değişikliği +4 ile -2 arasında yapmak mümkün.

Kısaca özetlemek gerekirse, hazır programlanmış beyaz ayarlarından birini seçmiş olsanız bile o ayar üzerinde bir miktar (+/-) oynama yapabiliyorsunuz. Örneğin, gölgede bir çekim yapacaksınız ve beyaz ayarı olarak Shade (gölgede) yi seçtiniz ama baktınız ki renkler biraz soluk çıktı, + yönde bir değişiklik yapabiliyorsunuz.

5500K ise bir Kelvin (renk ısısı) değeri. Bildiğiniz gibi, A100'de kullandığınız ışık kaynağının renk ısısı sabit ise ve siz de o ısının kaç Kelvin olduğunu biliyorsanız, o değeri girebiliyorsunuz. 5500, güneşli öğlen saatlerindeki gün ışığının yaklaşık Kelvin değeridir, ve başka bir değer girmediyseniz o değer 5500'de kalmıştır. 5500K'nın üzerine gelerek o değeri değiştirebilirsiniz. Diyelim ki spot ampüller ile bir çekim yapacaksınız ve ampüllerin Kelvin değeri 6600K. 5500K'yı 6600K yaptınız, bundan sonra orada artık hep 6600K görürsünüz, 6600K ile daha sonra yine çekim yapmak istediğinizde bir daha girmenize gerek kalmadan hemen 6600K'yı seçme kolaylığı sağlıyor.

Otomatik beyaz ayarı da genellikle iyi sonuç verir ama bence en iyi sonuç çekimden hemen önce elle yapılan beyaz ayarı ile alınır. Burada da yapılan ayar hafızada kalır ve daha sonra yine aynı ışık şartlarında çekim yapacaksanız tekrar yapmanıza gerek kalmadan Recall yapabilirsiniz. Elle beyaz ayarı yaptığınızda makine kaç Kelvin ölçtüğünü size gösterir.

Bazen gösterilen bu Kelvin değerlerinin yanında M1, G2 gibi değerler görebilirsiniz. Örneğin 2500K G3 gibi. M=Magenta (kırmızı), G=Green (yeşil) anlamındadır. Örneğimizdeki 2500K G3, Kelvin değeri olarak 2500 ölçüldüğünü, ama hassas değerin yeşile doğru 3 adım olarak ayarlandığı anlamındadır. Burada M1-M9 arasında veya G1-G9 arasında değerler görülebilir veya hiç biri görünmez. Aynı değişiklik, Kelvin değeri elle girildiğinde de kullanıcı tarafından yapılabiliyor.

A100'de elle beyaz ayarı yapmak ne kadar kolay olsa bile, bazı durumlarda elle beyaz ayarı yapmaya vaktimiz olmaz, işte bu gibi durumlarda ya Auto WB'yi ya da o anki ışık şartlarına uygun programlanmış bir beyaz ayarı seçmek gerekir.

Çoğu makinede elle beyaz ayarı yapmak için kadrajın tamamının beyaz bir cisim ile doldurulması gerekir, örneğin beyaz bir dosya kağıdı. A100'de ise spot ölçüm çerçevesinin beyaz ile doldurulması yeterlidir. Bunun böyle olması, o anda elinizdeki beyaz cisim kadrajı dolduramayacak kadar küçükse kolaylık sağlıyor. Bir başka kolaylığı da, çekeceğiniz konu uzakta ise, uzaktaki Kelvin değeri az da olsa farklı olabilir, bu durumda makinenin yakınındaki beyaz bir cisim ile beyaz ayarı yapmaktansa, çekilecek konudaki beyaz bir renge, spot ölçüm çerçevesini dolduracak kadar zum yapıp (zuma gerek varsa tabi) uzaktaki beyaz ile beyaz ayarı yapmak daha sağlıklı sonuç verebilir.

RAW formatında çekim yapıldığında, daha sonra bilgisayar üzerinde; diğer bir çok ayarın yanı sıra, beyaz ayarının da istenildiği gibi değiştirilmesine imkan olduğundan, RAW çekerken beyaz ayarına dikkat edilmese de olur.


#ocaklilar' tarafyndan 10.09.2006 16:15:29 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 9 Eylül 2006, 02:14 - İp: 88.***.**6.49
golden
golden (üye)
İzmir / Amatör

teşekkürler Cüneyt bey gercekten cok yararlı bilgiler sayenizde almadan once makina kullanımı hakkında biseyler kaptık bu ufak acıklamaları zamn zamn yapmanız bızı sevindirir.

 

Tarih: 9 Eylül 2006, 12:11 - İp: 85.***.**1.108
odogan
odogan (üye)
Balıkesir / Amatör

Cüneyt Bey açıklamalarınız için çok teşekkür ederim.
Beyaz ayarı konusunda biraz çalışmamız gerekecek.

 

Tarih: 9 Eylül 2006, 12:24 - İp: 88.***.**7.240
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Super Steady Shot (SSS) karşılaştırması

Odak uzunluğu : 300mm, Perde Hızı : 1/15, Diyafram : f/5.6, ISO : 400

SSS kapalı, SSS açık.



 

Tarih: 10 Eylül 2006, 03:47 - İp: 81.***.**7.233
c_m_n
c_m_n (üye)
Bursa / Meraklı

cüneyt abi bu sizin çekiminiz mi?ben sss nin bukadar etkili olduğunu bilmiyordum güzelmiş yaaa

 

Tarih: 10 Eylül 2006, 13:35 - İp: 85.***.**1.184
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Evet, dün aldığım Sigma 70-300 f4-5.6 APO DG lens ile çektim.

 

Tarih: 10 Eylül 2006, 13:47 - İp: 88.***.**3.188
c_m_n
c_m_n (üye)
Bursa / Meraklı

ben bu d80 i bekleyemiyeceğim galiba.ooofffff ne zor işmiş bu yaaa
bu arada yeni lensin hayırlı olsun cüneyt abi.

 

Tarih: 10 Eylül 2006, 14:01 - İp: 85.***.**1.184