darkamas
darkamas (üye)
İzmir / Amatör

Sizce Doğru Mu ?

Merhaba

Daha önce Sony R1 ve Nikon D70s'i karşılaştırdığımızda hangisini tercih edeceğinizi sormuştum. Dışarıdan bazı profesyonel fotoğrafçılardan aldığım yorumlara göre eğer hızlı fotoğraf çekeceksen D70s al çünkü R1 ile ardarda 3 karende fazla çekemezsin diye bir yorum aldım. Basın fotoğrafçısı olmak ya da hızlı bir makineye sahip olmak gibi bir derdim yok. Fakat ne kadar kaliteli objektif alırsan al R1'in çektiği kalitede fotoğraf çekmen için ancak Nikon D2X gibi bir gövdeye ihtiyacın olacaktır dendi. Birkaç profesyonel fotoğrafçı bu yorumlarda bulundu. Sizce de gerçekten R1'in tek dezavantajı SLR like olması mı? Diğer tüm yönleri D70'e ağır basıyorsa sadece DSLR diye onu seçmek ne kadar mantıklı olur? Yorumlarınızı bekliyorum. 1.5 yıldır makine almak için para biriktiriyorum. Yorumlarınız benim için çok önemli. Şimdiden teşekkürler.

Tarih: 8 Mayıs 2006, 14:26 - İp: 88.***.**7.149
tekno
tekno (üye)
İstanbul / Amatör

Lafımı tatlı bir şekilde bitireyim. (alttaki çalışmayı arıyordum bu arada)

Fotoğrafçılıkta doğallığın önemli olduğuna vurgu yapmıştım. Çünkü bizim Sony'ler, Canon'lar, Nikon'lar vasairelerin yerine artık Lightwave 3D'ler, Maya'lar, Photoshop'lar boy göstermeye başladı.

Mesela; bu fotoğraf ne ile çekilmiş dersiniz?



Ne Sony, ne Canon ne de Nikon, bilemediniz, "tamamen el işi".

Yani; keskinlik, renk filan derken fotoğrafın ne kadar doğal olduğu da önemli olmalı. Yoksa fotoğrafçılık sanatı elden gidiyor.

Sağlıcakla kalın....

 

Tarih: 9 Mayıs 2006, 19:40 - İp: 85.***.**8.44
dunesea
dunesea (üye)
İstanbul / Amatör

sevgili muratsen

bakın ben hayatımda afrikaya gidip aslan çekmedim... inşallah bir gün olur..ama bu örneği verirken ne demek istediğimi anlamış olduğunuzu umuyorum....

bahsettiğim konu R1 ile DSLR bir makinanın TEKNİK açıdan karşılaştırılamıyacağı...çünkü elimizde bir body var ve ucuna ne takarsak sonuç o kadar değişiyor...bu yapılan karşılaştırmalar çok saçma...fiyat performan derseniz o zaman haklısınız....dslr bir makinada r1 deki keskinliği alabilmek için biraz para harcamanız gerekebilir....ama şu unutulmamalıdırki dslr'de alternatifler sonsuzdur

 

Tarih: 9 Mayıs 2006, 21:06 - İp: 85.***.**9.45
magnat
magnat (üye)
Ankara / Meraklı

r1 fanatikliği bu forumda had safhaya çıkmış durumda, ben yabancı dergilerde r1 testlerini inceledim,internet sitelerindeki çoğu r1 reviewının okudum ama hiç birinde r1 i sizin övdüğünüz kadar övmüyorlar.sanki makinenin hiç bir eksi tarafı yok bu paraya alınabilecek en iyi makine olarak lanse ediyorsunuz.

örnek vermek gerekirse, ben bir dans gösterisine gittim, arka sıralarda oturuyordum, etraf karanlık sahne aydınlıktı ben de 200mm zoom'la iso 400'e alarak çekim yapmaya çalıştım,makinam focus yapmakta zorlanınca manuel focusa aldım bu seferde vizor lcd olduğu için focus yapıp yapmadığım iyi anlaşılmıyordu,işte o zaman dedimki keşke bir dslr makinem olsaydı dedim, sony r1 im olsaydı demedim.

siz sonyninlcd vizörüyle 120mm zoom kapasitesiyle bu durumda nasıl kaliteli fotoğraflar çekebilirdiniz?
sony'nin fotoğraflarına okuduğum reviewlarda hep over-processed ve over-sharpened denmiş,makine fotoğrafın üzerinde çok işlem uyguluyormuş.

yanlış anlaşılmasın sony yi kötülemiyorum kendi sınıfındaki en kaliteli fotoğraflara sahip,devasa sensörü ve kaliteli lensi sayesinde.ama kullanım alanı olarak dslr daha farklı bir yerde,

örnek fotoğraflardaki renklere bakıp da aldanmayın, biraz photoshop tan anlayan herkes fotoğraflardaki beyaz dengesini renk sıcaklıklarını istediği gibi değiştirebilir.


#magnat' tarafyndan 09.05.2006 21:41:46 tarihinde düzenlendi.


#magnat' tarafyndan 09.05.2006 21:42:54 tarihinde düzenlendi.


#magnat' tarafyndan 09.05.2006 21:45:45 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 9 Mayıs 2006, 21:40 - İp: 85.***.**6.36
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

hala daha r1 mi dslr mi catismasi suruyor.. bu arada tekno kutluyorum, nasil da gordun bayrak farkini ve dallarda daha az yapragin oldugu farkini.. ben bos bos bakiyordum fotograflara..

selamlar darkamas..

oncelikle, yazdiklarin dogru.. gercekten de hiz gerektiren fotograflar cekeceksen d70s ile R1 yarisamaz..
ne kadar kaliteli objektif alirsan al kismina ise pek katilmiyorum acikcasi.. hem katiliyorum hem de katilmiyorum aslinda..

R1'in bence tek dezavantaji focal uzunlugu menzili.. 120mm'de bitiyor yalnizca..

dunesea aciklamaya calismis.. gercekten de dslr'in uzerine ne takarsan onu verecek sana.. ki tekno da deginmis..
peki 120mm'den sonrasi gereksiz mi muratsen'in dedigi gibi?
tabii ki gerekli.. hem de cok gerekli bence..
ille de antilop'u yiyen aslanin fotografini cekiyor olman gerekmez..
mesela, focal uzunluk arttikca, alan derinligi de azalir.. bir 200mm'lik objektif, ki d70s'in uzerinde 300mm yapar eger ki r1 ile karsilastiracaksak; 1 metreye kadar focus yapabiliyor.. neden sadece 30metre ve sonrasini ceker seklinde yapmiyorlar?
cunku oyle birsey yok..
4-5 metre otesini de 600mm objektifle cekebilirsiniz..

ama pek tabii ki fiyat-performans iliskisi kurmak gerekiyor bizler acisindan.. cunku kalkip da 600mm'lik objektif almak biraz pahaliya patlayacaktir..

peki fiyat-performans acisindan hangisi iyi dersen, bence her ikisi de harika.. R1 iyi evet.. ama d70s de oyle.. kim kalkip da diyebilir ki d70s, fiyat-performans acisindan basarili degil? cunku sadece d70s ve 18-70 lensine karsi r1'i karsilastirmiyoruz, karsilastiramayiz..(hakikaten biri elma biri armut.. )
ayni sekilde bir d2x de fiyat-performans olarak dusunuldugunde harika..
herkesin ihtiyaci farkli olacak acikcasi..

dslr ile yarin bir gun paran oldugunda, bir macro lensi taktiginda gercek macro cekebilirsin mesela.. r1 ile ne yapacaksin?
veya sigma 70-300 gibi pahali olmayan kaliteli bir lens alarak, 35mm formatinda 450mm focal uzunluguna erisebileceksin.. bunlari gozardi etme derim..

.......................

son olarak renk farkliliklari konusunda; renkler soyle cikiyor digerinde boyle cikiyoru dert etme.. cunku photoshop sayesinde istersen herseyi degistirebiliyorsun.. ayrica raw moduna alip cekim yaptiginda inanilmaz avantajlarin ortaya cikiyor.. tabii ki r1 da raw cekebiliyor, ama en fazla 3 tane.. acikcasi ben amatorum ve her zaman raw formatinda cekiyorum; cogu kere 3'den fazla kareyi ard arda cekmeyi istedim ve cektim.. yok, 3'den fazlasini bir cirpida cekmene gerek yok diyenler varsa, onlari bilemem acikcasi..

.........................................

ama.. amma..
daha once de muhabbeti olmustu.. sanirim turkiyede r1'in fiyati bir d70s ile 18-70'den cok cok daha ucuz.. atiyorum 1350 ytl'ye karsi 2000 ytl ise, acikcasi r1, daha da hesapli..(ama tabii ki kime gore.. neyse..)
burada su anda, r1'in fiyati 350d setten daha pahali, d70s setten de 100 pound daha ucuz.. ama d50 ile 18-55'den de 100 pound daha pahali R1..
buradaki sartlarda d50 ile 18-55 almak bence en mantiklisi su anda.. orasini bilemem..

 

Tarih: 9 Mayıs 2006, 21:56 - İp: 62.***.**2.10
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Sevgili arkadaşlar siz herhalde yazılanları okumuyorsunuz.
darkamas arkadaşımız 1.5 yıldır para biriktirip 1000-2000ytl.civarı bir makina almayı planlamış.Siz hala neden bahsediyorsunuz.

Madem anlamamakta ısrar ediyorsunuz bende darkamas a
arkadaşım bu makinaların hiç birini alma sen para biriktermeye devam et ve kendine bir Nikon D2X body ve
Nikon 28-70mm f/2.8 ED-IF AF-S Zoom-Nikkor Lens al.En iyi sonucu bu konfigürasyonla alırsın diyorum.Ve bunu bir fanatik gibi ( magnat ın ifadesi )ısrarla öneriyorum.Darkamas para biriktirmen 10 yılda sürse bu yukarıda yazdığımdan başka bir şey alma arkadaşım.

Şimdi ne yazacaksınız merak ediyorum.Bu yazdığım konfigürasyona itiraz edecek babayiğit varsa şimdi yazsın.

 

Tarih: 9 Mayıs 2006, 21:58 - İp: 85.***.**3.28
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

as, acikcasi hem haklisin hem de yanlis bir yere variyorsun.. 1500-2000 ytl'yi fotograf makinesi icin ayirmis bir insan, fotografa karsi gercekten de ilgili biridir.. eger ki 2 yil para biriktirmis ve simdi de onu bir cirpida harcayacak olarak dusunursek, o halde cok daha ucuz bir makine alip, parasini harcamasin darkamas.. cunku yazik degil mi 2 yil para biriktirmelere.. cunku anladigim kadariyla darkamas, amator birisi.. mesela tek dezavantaji dslr-like mi olmasi diye sorup, butun ozelliklerinin d70s'e agir bastigini soyluyor..(yanlis anlama lutfen darkamas.. hepimiz bu surecten geciyoruz..)

acikcasi ucuza lensler almak da mumkun.. ille de kalkip da 28-70 almasi gerekmiyor darkamasin.. burada hepimizin yaptigi gibi bir sigma 70-300 de alabilir ustune.. ne kadar turkiyedeki ucreti? burada 200 pound.. 28-70 ise 1100 pound'luk bir lens..
peki r1 alirsa ne olacak? 120mm'den sonrasi yok..
onca insan bar bar bagiriyor, yok s2 is aldim, 400mm'de cekiyor olmasi harika diye.. yok panasonic fz5 falan.. niye insanlar bu kadar yuksek fokal uzunlugu istiyorlar?
ihtiyac duyulmuyorsa niye konuyor bu makinelere? ve niye millet bosu bosuna para veriyor yuksek zoom'u var diye..

R1, cok iyi bir makine.. ama benim kanaatimce, ikinci bir makine olarak kullanilabilecek bir makine.. sadece r1 kullanacak insan, gercekten de su piyasadaki durumu iyice gozeterek ne yaptigini biliyor olmali..

bunlari iyice dusunmek gerekir bence.. tamam senin ihtiyacin yoktur ama darkamas icin de ayni mi olacak acaba?
..........

bugune kadar d70s alan kac kisi sadece 18-70 kullaniyor sadece?

70mm, 35mm'de 105mm yapiyor degil mi? neredeyse R1 kadar..
neden insanlar hemen ardindan bir tane de 70-300 falan aliyorlar kendilerine? var mi gerek? almasinlar..
ama 24-120 araliginda R1 daha iyi fotograflar cekiyor diyorsunuz.. evet lensi kaliteli.. ama lensi sadece o lens.. baska sansi yok..

burada r1 ilk ciktiginda 700 pound idi.. su anda 500 pound'a dusmus durumda.. oysaki d70s ile 18-70 700 pound'dan 600 pound'a dustu.. dslr'larin raf omurleri cok daha uzun..

yine parasini biriktirip darkamas, ki fotografcilik para isteyen bir ugras; alti ay sonrasinda da bir tane kendisine 70-300 alabilir.. bir alti ay sonrasinda da macro alir kendisine.. 500 pound'luk body'yi yine kullanacak..
peki r1 olsa ne olacak?
yarin birgun keske daha da uzaklari yakin edebilseydi kameram dediginde?
teleconverter mi takacak makineye? ayni mi olacak? 200mm'de teleconverter'i.. ayrica bir tank agirliginda sanirim..
ama digerinde sadece bir lensi cikarip digerini takacak.. al sana 450mm..
acikcasi 450mm nerede 200mm nerede..

 

Tarih: 9 Mayıs 2006, 22:20 - İp: 62.***.**2.10
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Arkadaşlar bütçesini uzun süredir zorlayarak bir dijital makina alacak olan arkadaşlara bare bunu yapmayın.Tamam parası olanın aklına girip güzel bir DSLR aldırın.Bu kişi nasıl olsa beklediği verimi almak için lense yatırım yapacaktır doğal olarak.Fakat siz 1.5 yıldır para biriktiren
bir arkadaşa DSLR aldırısanız sonra bunun vebalini üstlenirsiniz.

 

Tarih: 9 Mayıs 2006, 22:24 - İp: 85.***.**3.200
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

bu arada magnat cok onemli bir noktaya deginmis aslinda.. vizorun aslinda lcd oldugunu soylemis.. cok dogru.. elektronik viewfinder bir yere kadar cektigin yerdeki detaylari gosterebilecektir.. oysaki optik viewfinder hic de oyle degil.. cunku direk gozunle bakiyorsun olaya..

 

Tarih: 9 Mayıs 2006, 22:28 - İp: 62.***.**2.10
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Sevgili İlker
Benim anlatmak istediğim şey ,bir insan binbir zorlukla para biriktirip bir DSlR alacak fakat daha sonra çektiği fotoğraflarda istediği kaliteyi bulamayınca yine buraya yazmaya başlayıp hangi lens i tavsiye edersiniz diye soracak.Ve buradaki arkadaşlarda darkamasa ya 2000-3000 ytl.lik orijinal kaliteli lensleri önerecek veya sigma,tamron gibi lenslerle çıkış yolları gösterecekler.Çünkü bu sitede yapılan şey bu.Sonra bu arkadaşımız tekrar kaliteli bir lens için para biriktirmeye başlıyacak bu arada çektiği fotoğrafları beğenmediği için makinasından soğuyacak veya fotoğraf çekme isteği kaybolacak.Sonuçta bu arkadaşımız belki 2 yıl sonra bile hala lens için para biriktireyim derken makinası eskiyip yeni bir makina derdine düşecek.Buna benzer olayları bu sitede sıkça görmüyormuyuz.
Sence bu bir macera değilmi.
Eğer arkadaşımızın imkanı varsa ben zaten önerimi yaptım alsın bir D2X ve yanına bir Nikon 28-70mm f/2.8 ED-IF AF-S Zoom-Nikkor Lens keyfine baksın.Çünkü bu ben bu lens ile fotoğraf çektim tek kelime ile harika.Ha tabii vereceği para 8000-9000 ytl. olacak ama kimse de niye o değilde bunu almadın diyemiyecek.Ha yine diyecek birşeyleri olan varsa lütfen bu makina ve lensi eline alıp fotoğraf çekenler desin.

#as' tarafyndan 09.05.2006 22:44:16 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 9 Mayıs 2006, 22:42 - İp: 85.***.**3.28
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

osmanli merhaba..
ben, herkesin, aslinda karari kendisi aldigina inaniyorum.. burada sadece fikirler ediniliyor.. sonuc olarak kimse aptal degil, herkes parasinin degerini biliyor.. kaldi ki, darkamas arkadasimiz, bazilarimiz R1 bazilarimiz da dslr derken, kalkip da her ikisinin de artilarini ve eksilerini taniyor.. ki onemli olan da bu..

ben yalniz birseye gercekten kizmaya basladim.. yok dslr'larin uzerindeki kit lensleri cok kotu denmesine.. iste jeyon arkadasimiz cikti ve diyor ki eski compact makinesinden kat be kat daha iyi.. ama hala, mesela dunesea yok en kotu compact'dan bile kotu ceker diyor.. arkadaslar yok oyle birsey.. tabii ki yine harika cikiyor fotograflar.. cunku lens ne kadar kalitesiz olsa da, fotografi yapan sensor, islemci kaliteli.. var mi, yok 18-55'ler kadar kotu cekenini gormedim diyen? hangi dslr-like daha iyi cekiyormus? (bu arada R1'i ayri tutuyorum -tutmuyorum da bir yerde, birazdan deginecegim- cunku sensoru buyuk..)

R1 tabii ki de diger dslr-like'lardan daha iyi, cunku parasini verip aliyor insanlar.. digerlerinden de cok daha pahali bir makine.. ayrica dslr'larda kullanilan sensoru var ve islemcisi ve lensi tabii ki kaliteli..

daha once bir konu acmistim, canon 350d mi sony r1 mi diye.. iste adamlar dergide iyice karsilastirmislar.. 350d ile 18-55'i kullanmislar..

fotograf kalitesi bolumunu cevirisini yazmistim.. iste soyle:

"fotograf kalitesi:

bu departmanda genellikle dslr'larin dslr-like'lara fark attigi dusunulebilir, ama r1 icin de ayni seyi soyleyebilir miyiz diye sormuslar.. basit bir cevap olarak, r1'in fotograf kalitesinin harika oldugunu soylemisler..
dslr'lar ile kullanilan lensin onemini vurgulamislar; sonuc olarak kullanilan lense bagli olarak lensin limitleri zorlanabilir..
sony, r1'da 24mm'den 120mm kadar zoom yapabilen bir lens kullanmakla, olabilecek kalite acikliklarini bertaraf ediyor.. renk sacilmasinin cok iyi kontrol edildigini, hatta 350d'den daha bile az olustugunu eklemisler..fakat noise'a gelince de canon, sony'den bir gomlek ustte..
metering'in her iki kamerada da olaganustu oldugunu eklemisler.. fakat sony r1 ile highlights'da biraz daha dikkatli olunmasi gerektigini soyluyorlar..
zebra highlights opsiyonun aktivite edilmesinin iyi olacagini; dolayisiyla viewfinder'dan yanacak alanlarin daha iyi takip edilebilecegini soyluyorlar..
cok acik bir sekilde goruluyor ki; canon'un fotograflarinda daha fazla kontrast mevcut; fakat sony'nin de auto beyaz ayarinda daha natural degerler alinabildigini belirtmisler..
350d, bazen azicik yesil cast olusturdugunu ve ayrinti kaybettirdigini; bunun yaninda r1 ise daha natural golgeleri alip daha fazla ayrinti kaydedebiliyormus..
r1'in jpeg kalitesinin raw kalitesi gibi olmadigini eklemisler.. bunun yaninda 350d'nin hem jpeg hem de raw kalitesinin iyi oldugunu eklemisler..
her iki kamera da harika sonuclar vermisler, fakat 350d, bu bolumde azicik bir farkla kazanmis.."

buradan cikan sonuc, 350d ile 18-55 kullanildiginda cok kotu ceker midir? yok oyle birsey..
photoshop sayesinde her turlu rengi istedigin gibi degistirebiliyorsun.. keskinlik mi? ben photokit sharpener kullaniyorum, bir fotograf cekmistim, flu cikmisti acikcasi, sonrasinda photokit'den gecirdim, inanilmaz keskinlesti.. buraya da gondermistim, galeriye.. herkes, yok nasil bu kadar keskin cekebildin falan demisti..

gercekten de bu kadar da dert etmeyin yok %100 bakildiginda bilgisayarda..
burada bir dslr kullanmaktan bahsediyoruz.. sirf viewfinder'indan dolayi ben dslr alirim..

ama neyse..

http://forum.netfotograf.com/dslr_slrlike_reviews.asp?msg_id=9010 linkinde yapmistim karsilastirmanin cevirisini.. isteyenler baksin..

 

Tarih: 9 Mayıs 2006, 22:45 - İp: 62.***.**2.10