Fotoğrafçılık Forumları
Sıkıştığım Yerden Kurtuldum
Canon 400D, Nikon D80, Sony A100 ve pentax k10 arasındaki çoğu kimsenin sıkıştığı yerden bahsediyorum
Hikaye aslında uzun ama kısaca anlatayım. Fujifilm Finepix E550 makinam çalındıktan sonra fiyatının ne olduğunu merak edip internetten araştırırken öğrencilik yıllarımda kullandığım analog Yashica FX7 makinamın o çok etkileyici fotoğraflarına benzeyen fotoğraflar gördüm. Bunların Sony A100 e ait olduğunu öğrendim. Makine hakkında biraz daha bilgi toplayıp fotoğraflardan çok etkilendiğimden ve forumdaki Sony kullananların görüşlerinden de etkilenerek almaya karar verdim. Dükkana gittiğimde bana Canon 400D önerdiler. Almadım. Ama artık yeni bir makine almaya kararlıydım.
Aylardır internette geziniyorum yerli yabancı pek çok site dolaştım. Araştırdıkça çoğu kimse gibi ben de Canon 400D, Nikon d80, Sony A100 ve Pentax k10 arasında sıkıştım kaldım. Bu sırada öğrendiklerim:
-Megapixel olayının öyle abartıldığı kadar makine kalitesinde önemli olmadığını,
-Bazılarının dediği gibi CCD sensörün yeni ve kaliteli CMOS sensörün eski ve kalitesiz olmadığını, sensör boyutunun aslında bundan daha önemli olduğunu,
-DSLR makine alınacaksa sonraki dönemde objektiflere önemli miktarda yatırım yapılacağından gövde çok önemli değil, objektifi kaliteli bol çeşitli bir makine olmalıdır diyenlerin çoğunlukta olduğunu,
-DSLR makinalar ağır çevre şartlarına dayanıklı olmalıdır. Bu yüzden sağlam ve kaliteli bir gövde yapısına sahip makine ile değişik objektifler kullanarak yıllarca fotoğraf çekmek mümkündür. Gövde sağlam olduktan sonra objektifler zaman içinde değiştirilir. Diyenler de vardı.
Daha pek çok şey…
Sony A100 ün fotoğraflarından çok etkilendiğimden söylenenlerin yazılanların çoğuna kulak asmadım. İlla onu alacaktım.
İnternetten araştırdım 1260 ytl fiyat vermişler ama ortada mal yok. Dükkanlara gittim 1650 ytl den hiç aşağı inen yok. İnternette elinde mal olduğunu söyleyenler de 1600-1700 ytl fiyat istiyorlar.
Sonuç: Dükkana gittim Canon 400D için 12 X150 ytl yani 1800 ytl istediler. Aldım çıktım. Birkaç gündür elimde kurcalıyorum.
Söylendiği gibi 18-55mm objektif o kadar da kötü değil. Zaman içinde yetersiz kalabilir o kadar… fotoğrafları çok kaliteli, makine çok sağlam bir makineye benziyor. Bence otomotiv sektöründe mercedes neyse fotoğraf sektöründe canon ve nikon o. Ölüsü bile para eder. Çok zengin ve kaliteli lens ve aksesuar bulmak mümkün İyi ki de almışım. Ama içimi kemiren bir soru var.
Ya o kaliteli fotoğrafları gerçekten Sony A100 mü çekti?
#fikoda' tarafından 16.06.2007 13:35:49 tarihinde düzenlendi.
Canon hakkında biri fokal çarpanı rezalet dedi ama açıkçası o nedemek bilmiyorum Genelde Canon alıp pişman olan görmedim.
Giris seviyesi Canon'un sensoru Nikon, Pentax ve Pentax muadillerine gore birazcik daha kucuk. Digerlerinin sensoru 35mm'lik film karesinden (36x24mm) 1.5 kere daha kucukken (24x16mm), Canon'unki 1.6 kere daha kucuk (22.5x15mm). Dolayisi ile bu durum takilan lensin fokal carpanin arttiriyor, digerlerine takilan 50mm'lik objektif 75mm'ye denk goruntu yaratirken, Canon'a takilan 80mm'ye denk bir goruntu yaratiyor.
Olayin teknik aciklamasi bu, ama pratikte pek bir fark yok Canon ile digerleri arasinda. Arkadasinizin yorumu abartili.
- 1
- 2