ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Saplantılar

Saplantılar

Makinesini alalı aradan çok kısa bir zaman geçmiş, deklanşöre ya iki ya da üç kere basmıştı. O kadar para verip aldığı, ve kendisinden harika fotoğraflar çekmesini beklediği makinesinden çıkan fotoğrafları görünce yaşadığı hayal kırıklığı eşliğinde bir neden arıyordu. Bu neden ne olabilirdi? Kendi bilgisizliği mi, beceriksizliği mi, yoksa daha bu işin acemisi olması mıydı? Hiçbiri! Cevap, kit lensti. Evet, kit lens ona yetmemeye başlamıştı.

Yahu ne zaman yetti de şimdi yetmiyordu, neyine yetmiyordu, neyi çekememişti bu kit lens ile? Aynı kit lens ile başkalarının çektiği fotoğraflara bakmak hiç mi aklına gelmiyordu?

Yok, yok. Bu lens onun seviyesine göre bir lens değildi bu. Acilen ona daha pahalı bir lens önermeliydiniz, gidecek hemen alacaktı o lensi, ve siz o zaman görecektiniz onun çektiği fotoğrafları. Harika fotoğraflar çekmesini engelliyordu bu kit lens. Kit lens yetmemeye başladı saplantısıydı bu.

Makinesini aldı. Niye aldı? Makinesini alana kadar içindeki engellenemez fotoğraf çekme isteğini bastırmak için almadı mı? Alır şimdi makinesini, atar kendini dışarıya, hemen başlar fotoğraf çekmeye diye umuyorduk. O da ne? Ne yapıyordu şimdi bu? Aldı makinesini kapandı odasına. Olabilirdi ya canım, belki ilk çekimlerini, bu makineyi alacağı günün hayallerini kurarak geçirdiği odasında yapmak istiyordu. E tamam da, lens kapağını açmadı. Unuttu herhalde, biri şuna lens kapağını açması gerektiğini hatırlatsın. Ama gerek yok, vizörden bakınca farkedecekti nasılsa. O da ne? Vizörden falan baktığı da yoktu bunun. Açtı makinesini, ISO'yu 6400 mü yaptı yoksa biz mi yanlış görüyorduk? Enstantaneyi de 30 saniyeye ayarladı galiba. Evet evet, ve bastı deklanşöre. Ve... lens kapağının arka tarafının fotoğrafını çekti! İlk çektiği fotoğraf bu mu olacaktı? 30 saniye bekledi, fotoğrafı bilgisayara yükledi, büyüttü. N'apıyordu bu ya? Bir şeyleri sayıyordu gibi ama neyi? Sensörde ölü veya sıcak piksel var mı saplantısıydı bu.

Şahane fotoğraflar çekecek, kendini aşacaktı. Cekti-caktı da, bir sorunu daha vardı şimdi. Bu makinenin perde ömrünü mutlaka öğrenmeliydi. Kendi ömründen bile daha önemliydi makinesinin perdesinin ömrü. Baştan bilirse ona göre basacaktı deklanşöre. Gerekirse hiç fotoğraf çekmem, yemem diyordu perdemim ömründen. Biz bu makineyi perdesinin ömründen yiyelim diye mi aldık? Perde ömrü(m) acep ne kadar saplantısıydı bu.

Yeni makine alanlardan bazılarının bile merak ettiği bu konuyu, ikinci el makine alan biri mi merak etmeyecekti? Tabi ki edecekti. Bu makinede şimdiye kadar kaç fotoğraf çekilmiş acep saplantısıydı bu da. Ne yapsa, nasıl etseydi de öğrenseydi bu çok önemli sayıyı. Hadi öğrendin diyelim, ne farkedecek? Sor bana söyleyeyim. 32768! Ne oldu, ne farketti? Geçmişte ne kadar çektiğine göre mi davranacaksın makineye? "Ya, bu garip gençliğinde çok çekmiş, bir de ben çektirmeyeyim" mi diyeceksin?

Merak ettiği konularla ilgili soruları foruma yöneltti ve gelecek cevapları bekledi bir süre. Sonra yattı, ertesi gün çekeceği harika fotoğrafların hayalini kurarken uykuya daldığını sandık.

Ertesi gün, aldı makinesini ve nihayet kendini dışarı attı. Çekecek, çekecek, güzel fotoğraflar çekecekti. O da ne? Şimdi ne yapıyordu bu? Diyaframı 22 yaptı, ve gökyüzüne doğrulttu makinesini. Yahu niyeti neydi? Gökyüzünde ne bir bulut ne de bir kuş vardı. Neyi çekmeye çalışıyordu? Sensörümde toz var mı saplantısıydı bu.

Şimdiye kadar okudukları, fotoğrafın o anki ışık şartlarına göre çekildiğini ve yapılacak ayarların da o anki ışık şartlarına ve o pozdan istenilen sonuca göre değiştiğini söylediyse de, o buna bir türlü inanmak istemedi. Usta fotoğrafçıların, her konuya göre ayrı ayarları olduğuna ve o fotoğrafçıların bu ayarları devlet sırrı gibi gizlediklerine inanırdı kendisi. Ve olur da bir gün belki birisi ağzından kaçırır diye, ısrarla forumlarda bu ayarları sorup durdu. "Baklava çekeceğim, hangi ayarları yapmalıyım? Bu ayarları, cevizli ve fıstıklı baklava için ayrı ayrı verirseniz çok memnun olurum" gibi. Varsa hazırı, kafa yormadan onu kullanayım saplantısıydı bu.

Bir şeyler ters gidiyordu, bir eksiklik vardı ama nerede? Çektiği fotoğraflar hiç de umut ettiği gibi değildi. Foruma sormak lazımdı: "Ey ağalar! Bu makineyi aldım, aldım da acaba ileride pişman olur muyum, yoksa ben makineyi mi pişman ederim? Hani siz beni tanıyorsunuz ya, o nedenle size soruyorum. Bu makine bana yeterli mi, yoksa almışken FF bir makine mi alsaydım?" Bu makineyi aldığıma pişman olur muyum saplantısıydı bu.

Şimdi bir an için, aradan yıllar geçtikten sonra, kahramanımızın yaşlı başlı halini hayal edelim ve torunu ile aralarında geçen bir konuşmaya kulak verelim:

- Dedeciğim, bana ilk çektiğin fotoğrafları gösterir misin?
- Tabi evladım. Bak bu ilki.

- Eee dedeciğim simsiyah bir şey bu. Neyi çekmiştin ki?
- Lens kapağının arkasını evladım.

- Peki neden simsiyah dedeciğim?
- O zamanlar lens kapakları siyahtı da ondan evladım.

- Ama bu fotoğraf hiç ışık almamış ki.
- Almaz tabi evladım, lens kapağı ile lensin önünü kapatmıştım.

- Peki dedeciğim simsiyah bir sonuç almak için neden 6400 ISO ve 30 saniyelik perde hızı kullandın ki? Lens kapağı kapalı olduğuna göre nasıl çekersen çek sonuç aynı olurdu.
- Amacım başkaydı evladım. Sensördeki oniki milyon pikselden acaba kaç tanesi 6400 ISO ve 30 saniyedeki o ısıya dayanamayıp gerçek renklerini gösterecekler diye merak etmiştim.

- Çok meraklıymışsın dedeciğim sen.
- Evet evladım, çok meraklıydım ben fotoğrafçılığa, çok…

- Peki bu fotoğraf dedeciğim, gökyüzündekiler UFO mu?
- Yok değil, bu fotoğrafı da sensördedeki tozların yerlerini merak ettiğim için çekmiştim.

- Çok meraklıymışsın dedeciğim sen.
- Evet evladım, çok meraklıydım ben fotoğrafçılığa, çok…

Tarih: 7 Ekim 2010, 21:21 - İp: 95.***.**4.228
lostcity
lostcity (üye)
İzmir / Amatör

Elinize sağlık üstadım.düşündürürken ,güldüren bir yazı olmuş.

 

Tarih: 7 Ağustos 2012, 20:58 - İp: 176.***.**8.77
nedim_yildiz
nedim_yildiz (üye)
Bursa / Amatör

Sayın Ocaklılar çok güzel bir yazı olmuş. Adeta beni anlatıyorsunuz sandım. 2012 şubat ayında aldığım makinamın her gün bir özelliğini öğreniyorum. Ben de kit lensimin yetersiz olduğunu düşündüğüm bu günlerde bu yazıya rastlamam çok isabetli oldu..Vazgeçtim yeni lens almayacağım.
Sizler gibi ustalardan öğreneceğimiz çok şey var..
Teşekkürler
Nedim Yıldız

 

Tarih: 19 Eylül 2012, 23:06 - İp: 46.***.**6.169
free_5
free_5 (üye)
Edirne / Amatör

komik olan ne biliyor musunuz?ellerine sağlık adam uğraşmış didinmiş tecrübe etmiş yazmış.ama bizim iznsanımız altına yazdığı yorumlarda bile soruyor insan çekicem arkası flu olsun nasıl bi lens alayım ?bi ak sakallı da cevap veriyor 200mm olsun sigma olsun cart olsun curt olsun arkadaşım yazı sizi anlatıyo bizi değilaç canım aç diyaframını olur o fluzaten 200mm lensin elinde alıcağın şey lens değil bilgiak sakallı ya da bi çift lafım varara mı alıyosunuz abi tedarikçilerdenadamda 200mm var zaten hala 200mm al diyo yaaşaka gibi olan sizin bunları hala konuşmanız değil bence bari bu yazının altında konuşmayın yurdum insanı

 

Tarih: 26 Ocak 2013, 11:20 - İp: 31.***.**5.211
afy10kalesi
afy10kalesi (üye)
Afyonkarahisar / Amatör

Okuduktan sonra tebessüm ettiriyor insana. Oysa ki birçoğumuz böyle başladık. Aldığımız makine ile çok vasat bir durumdaydık, kompakt makine ile daha güzel, daha net fotoğraflar çekiyorduk. Araştırdık, okuduk vs. Kendi adıma konuşayım, 450d makine aldım daha yenilerde çevremde dslr kullanan birçok kişi var hep bir üst modelini söylediler. Bende almak isterdim elbet ama taksit işini falan çok sevmiyorum. Bütçem yetmiyordu, nakit almak istedim. Araştırdım aldım makineyi satan arkadaş sağolsun çok dürüst bir kişilik, 23000 perde sayısı (shutter) 23000 de olduğunu söyledi, aslında amacımda buydu istiyordum ki makine benim elimde bitirsin ömrünü, fotoğraf çekmeyide seven biriyim. Aileden geliyor galiba çocukluğumun her anı ayrı bir karede, vede boşa çekmeyi sevmem yani sandığa koyup saklayacak değiliz birazda teknolojiyi düzgün kullanamadığımdan olsa gerek, dijital ortam da sürekli kaybediyorum çektiklerimi. Bu yüzden çektiğim çoğu fotoğrafları print yada fotoğrafçıda çıkarttırım. Gelen misafirler hep merak ederler, sunarım önlerine çektiğim fotoğrafları tebessümle. Herşeyden öncesi fotoğraf çekmeyi sevmek gerekli, arkadaşının portre fotoğrafı hoşuna gidip onu kendisinin çekmediğini farketmek gerek. Artık analog ve kompakt makinelerden tamamen uzaklaştım. Arkadaşımın dslr 7000 perde ömrü olmasına rağmen aynı ekipmanlarla, benim kullandığımdan daha kötü kareler, net değil ve soyut renkler, bu beni teselli ediyor açıkcası, Makinenizi sevin. Kullanmasını öğrenin, sonuçta üretildiğinde üst modeli yoktu ve herkes hayran kalıyordu. Düşüncelerim bunlar, çok kibirli gibi hissettim kendimi. - ocaklilar hocam tebrikler, yazınız gerçekten çok hoşuma gitti. Bol fotoğraflı günler..

 

Tarih: 30 Ocak 2013, 04:15 - İp: 85.***.**1.230
pusat114
pusat114 (üye)
Ankara / Amatör

Sevgili Ocaklılar abim o kadar güzel bir noktaya değinmişsiniz ki tabiri caizse TAM İSABET HEDEFİ ON İKİDEN VURMUŞSUNUZ. Henüz bir ay bile olmadı makinemi alalı,aldıktan sonrada ilk defa bugün çıktım fotoğraf çekmeye dışarı ve ilk defa onca kalabalığın içinde ve yine ilk defa hiç çekinmeden objektifimi çevirdim bir sağa bir sola çektim fotoğraflarımı. Bahsettiğiniz gibi eve gelip resimleri attım bilgisayarıma ve oda ne! bir çoğu istediğim gibi olmamıştı 290 fotodan saysam saysam 10 u geçmezdi güzel olanların sayısı. Nerede hata yapmıştım neden istediğim beklediğim gibi harikulade olmamıştı? Halbuki makinam reklamlarında bahsettiği gibi çok iyi olmalıydı ve hayal kırıklığı yapıştı yakamdan eyvahlar keşkeler birbiri ardına sarmaya başlamıştı ki OCAKLILAR abim çıkageldi dur dedi, bu acelen niye henüz daha yolun başında bile değilsin?tecrüben sıfırın altında eksi sıfır. hele ki fotoğraf makinanı daha tanımıyorsun bile hem resmi makine değil sen çekeceksin makine sadece bir araç vizörden bakan gözde senin denklanşöre basan elde senin elin dedi velhasıl Ocaklılar abim o tecrübesiyle bana bu hobimde hayati bir ders verdi. Teşekkür ederim sayın Ocaklılar abim sen çok yaşa

 

Tarih: 30 Mart 2013, 23:19 - İp: 78.***.**1.196
norman_rm
norman_rm (üye)
Ankara / Meraklı

Valla bende üstüme alındım

Fotoğrafa ilgimin başlamasının sebepleri bile garipken... Gittim geldim kendimi Fuji S200EXR almış buldum. Sonra bir gün abim iş yerinden 600D getirdi. Yiğenlerimin fotoğraflarını karanlıkta çekemediğim için (neden flaş kullanamadığım ayrı bir sorudur hala) hayran oldum o makineye. Aynı makineyi kullanan bir arkadaşımın tavsiyesi ile 600D sahibi oldum. Ama bu seferede S200 ün şahane objektifini arar oldum:/ Gittim 18-135 aldım bu seferde. Ama yine tatmin olmadım... CPL, İR derken, resmen Batman gibi bir sürü ıvız zıvırı olan birine dönüştüm...

Lakin hala en basit şeyleri bilmeyen meraklıyım o kadar... İçgüdü ve şansa güzel şeyler çekebiliyorum o kadar. Merak ediyorum, acaba bu kadar para, emek harcamama değdi mi diye...

 

Tarih: 20 Mayıs 2013, 13:38 - İp: 37.***.**9.215
nikon_d7000
nikon_d7000 (üye)
Adana / Amatör

Çok güzel bir yazı. Yazılarınız çok zevkli ve eğitici oluyor.
Sn. Ocaklılar hocam, selamlar.

 

Tarih: 7 Ekim 2013, 23:51 - İp: 85.***.**2.32
bilgin1971
bilgin1971 (üye)
İstanbul / Firma

harika

 

Tarih: 15 Aralık 2015, 17:21 - İp: 85.***.**3.63
selmankaya
selmankaya (üye)
Bursa / Meraklı

Uzun süre sonra yeniden rastladım yazıya, güldürdü. Hem de düşündürdü Şimdi artık aynasız sistemler, 4K lar filan. Kafalar iyice karışık. :D

 

Tarih: 12 Ağustos 2018, 13:27 - İp: 176.***.**7.225
fanatikfotocu
fanatikfotocu (üye)
İstanbul / Amatör

Hocam bende alındım böyle olmaz ama

 

Tarih: 10 Eylül 2018, 15:40 - İp: 85.***.**5.117