cengolojik
cengolojik (üye)
İstanbul / Doğa Fotoğrafçısı

Pentax K10d, K-x, Nikon D3000 ?

Merhaba arkadaslar makine alacagım yardım ve fikir istiyorum sizlerden, aklımdaki model pentax k10d, k-x ve nikon d3000.

Şimdi gelelim bu 3 modelle ılgılı aklımdaki sorulara;

1)k-x te Türkçe menü mevcutmudur, kullanımı nikonun arayüzüne göre nasıldır?
2)k-x ile k10d arasında bir kıyaslama yapmak gerekirse birinin sıfırı digerinin temiz 2. el fiyatına eşit yaklasık olarak, fakat k10d daha eski bir makine bu anlamda hangisini önerirsiniz ve neden öneririsiniz k10d daha üst düzey bır makine bunuda biliyorum bu arada
3)Nikonu k-x le kıyaslayacak ve bırını secmek ıstersek nasıl bir degerlendirmede bulunursunuz
4)k-x te live view mevcutmu
5)k-x gövdeden titreşim önleyici sr ile nikonun vr özelliğini kıyaslayacak olursak ne dersiniz

Açıkça gönlumden gecen model ikili kit seklınde satılan k-x ten yana lakin d3000 in kit fiyatıda aynı hemen hemen,bu makineleri kullanan ve gercekten yardımcı olabilecek arkadaslardan tavsiye bekliyorum ,aklıma başka soru gelirse yine size yöneltecegim yardımcı olanlar için simdiden tesekkurler, iyi forumlar olsun

Tarih: 11 Nisan 2010, 19:41 - İp: 95.***.**8.197
yusufsfy
yusufsfy (üye)
İstanbul / Meraklı

iki makinayıda kullanmadım ama yerinizde olsam biraz daha dayanıp ( eğer maddi sıkıntı varsa ) keeesssiiinnlliikkle nikon d5000 alırdım.
+15 mp sensör D300 ve d90 gibi pro makinalarda kullanılan sensör
+bu makinalara kıyasla biraz daha geliştirilmiş renk sistemi (daha güncel makina olduğu için)
+live view fonksiyonu + lw de fokus yapabilme
+katlanıp dönebilen çok açılı lcd monitör
+Hd Video çekimi
+ele aldığında gayet cuk diye oturan sağlam bir yapı
+11 noktalı af sistemi vb vb
+çok iyi ( bence canon eş değer makinalarına göre farkla ) noise ve iso performansı
1300 - 1550 tl arası değişen fiyatlarıyla alabilirsiniz. BENCE

 

Tarih: 11 Nisan 2010, 22:30 - İp: 88.***.**6.1
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

Küçük ve önemsiz bir düzeltme yapmak gerekirse D5000 in sensörü D300 ve D90 ınkiler gibi 12.3 MP dir 15 mp değildir.

Bahsedilen modeller arasından seçim yapmak gerçekten de zor zira yeni makinelerin hepsi de oldukça iyi. Makinelerin ilk etapta göze çarpan özelliklerini kıyaslamak gerekirse

1. Pentax K-x:
+ 12.3MP CMOS sensör: Sanıyorum Nikon un sensörü ile aynı ikisi de Sony CMOS
+ Gövdeden titreşim önleme: Bu sayede lens olarak eski yeni ne takarsanız takın titreşim önlemeli olarak kullanırsınız. Bence önemli bir özellik
+ 1/6000 maks çekim hızı
+ 4.7 kare/sn seri çekim hızı
+ Eski yeni, vidalı, K bayonet hiç farketmez hangi lensi takarsanız takın, odaklama uyarısı sistemi aktiftir. Titreşim önleme ve kullanılabilme özelliğini zaten söylemiyorum.

- Bu modeller 4 AA kalem pille çalışır. Kimi kullanıcılara göre bu bir avantaj ama bana göre handikap, ben hoşlanmıyorum. Bataryalı olmasını tercih ederim.
- Vizörden bakınca odaklama noktaları görünmüyor, liveview da görünüyor. Bence vizörden de görünmeliydi çok gereksiz bir özellik kısması olmuş. Makine harika derken mide bulandırıcı bir eksiklik.

Nikon D3000
+ Nikon marka olduğundan lens bulma olanağı fazladır* (*ancak bu modelin handikapları var - bölümünde açıklayacağım))
+ Oynar LCD güzel özellik

- * Nikon D3000 ve D5000 modellerinde (D40/D40x/D60 da da olduğu gibi) gövdede fokus motoru yoktur, o nedenle lenste fokus motoru olmalıdır. Eğer aldığınız lens AF-S değilse o lensle otomatik odaklama yapamazsınız. Lens AF olsa bile elle netleme yapmanız gerekecek. ŞAhsen sadece bu nedenle Nikon giriş ve orta alt makineleri tercih etmiyorum Nikon D90 ve üstü ise gayet güzel bence.
- Nikon makinelerde titreşim önleme gövdede değil de lenste olduğundan bu özelliği sadece VR lenslerle kullanabilirsiniz. Bu hem eksta maliyet demek hem de eski lenslerde ya da bazı fokal değerlerde paranız da olsa VR kullanamayabilirsiniz.
- D3000 de sensör CCD olduğundan yüksek isolarda sorun yaşarsınız, D5000 de ise CMOS dur ve tercih ederim.
- Seri çekim hızı ve maks çekim hızı Pentax K-x den düşük ancak bence fazla önemi yok.

Pentax K10D kullandım, tabiri yerindeyse Pentaxa aşık olmama neden olan modeldir. Çift kontrol halkası, geniş vizörü, dayanımı ile harikadır ancak tabi eski bir model. Live view, video yok, CCD sensör filan var. K10D yi fazla açıklamaya gerek yok heryerde yeterince bilgi bulunur.

Hangi makineyi almak gerekir diye sorarsanız, klişe olacak ama hangisini alırsanız alın iyi fotoğraf çekebilirsiniz, bu bir gerçek. K-x in pil meselesi olmasa gözü kapalı alınır diyeceğim ama ben sevmiyorum pil olayını. Yine de D3000 yerine sanırım tercihim Kx olurdu. Canon 500D neden düşünmediniz bilmem ama o da iyi bir seçim olur.

 

Tarih: 12 Nisan 2010, 12:49 - İp: 78.***.**5.139
cengolojik
cengolojik (üye)
İstanbul / Doğa Fotoğrafçısı

@T_yaman: Öncelikle tesekkur ederım, degindiginiz gıbı pentax k-x in pille çalısması banada handikap olarak geldi slr bir makinede olmaması gereken bir durum diye düşünüyorum, zaten nikonla arasında seçimimi etkileyecek nedenlerden biri bu, lakin nikon alsamda ilerde lens ihtiyaçlarım için daha fazla bütçe ayırmam gerekiyor nikon güzel hoş ama işin duygusal boyutu daha önemli bu yüzden pentaxın uygun lens konusunda daha iyi olduguna katılırmısınız??

Ayrıca nikonun malzeme kalitesi ve kullanım kolaylığı ile pentaxın kalite, kullanım kolaylığı arasında nasıl farklar vardır bilginiz varmı? arkadasımda nikon d60 var ve kalite olarak çok begendıgımı soylemelıyım.

canon modellerinde ise lensleri pahalı benim gördugum kadarıyla, şimdi bilmeden biliyormus gibi konusmakta istemem sonucta hiç slr kullanmadım zaten kullananların yorumları ve bilgilerinden faydalanmak amacıyla buraya yazdım

Nikonun kalitesi pentax ın ise fotograf kalitesi beni cezbediyor pişman olmamak için hangisini seçmeliyim acaba??



#cengolojik' tarafından 12.04.2010 15:47:58 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 12 Nisan 2010, 15:44 - İp: 95.***.**8.197
cengolojik
cengolojik (üye)
İstanbul / Doğa Fotoğrafçısı

Bir sor daha geldi aklıma bu pentaxta af assist lambası varmı yoksa bu işlevi ne yerine getiriyor? birde vizörde af noktalarının gözukmemesi çok sıkıntı yapıyormu?

 

Tarih: 12 Nisan 2010, 20:48 - İp: 95.***.**8.197
lazut
lazut (Objektif)
Sinop / Amatör

2007 Nisanından bereri yani tam 3 yıldır k10d yi 17-70 mm lens ile kullanıyorum..kesinikle çok dayanıklı ve harika bir makine..SWualtı çekimlerinde içine kaçan su bile onu bozamadı..Teknik bir açıklama yapacak kadar bilgi sahibi değilim ama sırf dayanıklılıkı için bile makinem bozulursa yine k10d veya k20d alırdım..

 

Tarih: 12 Nisan 2010, 22:10 - İp: 88.***.**5.135
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

@Cenkolojik;

Birkaç soru sormuşsunuz bilgim dahilinde cevap vermeye çalışayım;

Pentax ın lensleri Nikon a göre uygun fiyatlımıdır? Evet öyledir, özellikle Nikona göre bakıyorsak fiyatları daha uygundur ama aslında iyi lens söz konusu olunca ikisi de pahalıdır. İnsanlar Pentax lensler ucuzdur yanılgısına düşebiliyor, hayır değildir, onlar da pahalıdırlar.Zaten o nedenle genelde Sigma Tamron gibi markalara yöneliyor insanlar eh onlar da her marka için aynı fiyat. Ancak Pentax ta eski manuel lensleri de kullanabiliyorsunuz, onlar ucuza bulunabiliyor.

Nikon D60 ın malzeme kalitesini beğendiyseniz aslında her makineninkini de beğenirsiniz diye düşünüyorum. Kullanım kolaylığı olarak arada fark yoktur diyebilirim, menü sistemi filan artık hepsinde aynı gibi. Tuşlar, Çekim Modları da keza öyle.

Canon lensler aslında pahalı değil ucuz ama tabi genel kullanım lenslerinden bahsediyorum. Özellikle ikinci el seçeneği de bol olduğundan sanki Canon lensler en ucuza bulunabiliyormuş gibi geliyor bana.

Kx te AF assist lambası yoktur, bunun işlevini yapan birşey de yoktur. AF assist lambası, düşük ışık koşullarında bölgeyi aydınlatarak AF sistemine yardımcı olur. Kx te mevcut değildir, düşük ışık koşullarında da muhtemelen daha zor AF yapıyordur. Odaklama noktalarının görünmemesi büyük bir sıkıntı yapmaz ancak ben genelde AF noktalarını seçerek çekim yaptığımdan benim açımdan anlamlı bir eksiklik.

Pentax biraz farklı bir konu. Bak mesela Lazut hocam yazmış ya işte yine K10D ya da K20D alırdım diyor. Ben de aynı düşünüyorum, Pentax kullanım ergonomisi ilginç bir makine, kullanan başka makine kullanmayı genelde düşünmüyor, bir çeşit hastalık gibi garip bir durum.

 

Tarih: 14 Nisan 2010, 07:48 - İp: 78.***.**2.37
cengolojik
cengolojik (üye)
İstanbul / Doğa Fotoğrafçısı

@T_yaman: Teşekkür ederim aydınlattıgınız için hayırlısıyla pentaxla başlayacagım inşallah

 

Tarih: 14 Nisan 2010, 13:43 - İp: 95.***.**8.17
  • 1