mete007
mete007 (üye)
Kocaeli / Doğa Fotoğrafçısı

Olympus E-3

http://www.popphoto.com/cameras/4701/hands-on-olympus-e-3-digital-slr.html

fiyatı görünce, oldum.. geçen gün Bhphoto'da Eos 5d yi 2300 usd ye görmüştüm..

bana uymuyor.. size uyarmı..

#mete007' tarafından 17.10.2007 09:23:06 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 17 Ekim 2007, 09:22 - İp: 85.***.**5.184
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

En hızlı AF iddiası var, başarılı bir toz önleme ünitesi var, başarılı kit lensleri var, liveview ve çok açılı ekran var,14000 e çıkan bir kelvin ayarı da var. İyi bir makine olacaktır ama bana da uymuyor pek

Tarih: 17 Ekim 2007, 11:12 - İp: 81.***.**7.49
cancaner
cancaner (üye)
Yurtdışı / Firma

Mete kardesim,

Olympus'un makinalari gercekten cok guzel,objektif kalitelerine zaten laf yok,E-1 ile bir kac cekim yaptim cok iyi makina ki E-3 daha gelismis hali.

Ama butun guzelliklerin yaninda 4/3 sensor her seyi arap sacina ceviriyor insanin cekim alanlarini kisitliyor,ozellikle senin gibi studyo fotografcilarina hic hitap etmiyor.

Nedenini bilmiyorum ,Olympus bu sensor de devam etme karari aldi,ben dijitale giris donemi icin bu sensorden basladiklarini dusunmustum ama devam ediyorlar.Yalniz fotograf kalitesine kimse bir sey diyemez.

Tarih: 17 Ekim 2007, 13:04 - İp: 88.***.**2.47
okankaya
okankaya (üye)
İstanbul / Amatör

olimpus un o harika objektifleri ile ki mesela 35-100 sabit f:2 diyaframlı objektifi ile ff bir sensörle kullanmak avrdı bu makınayı..
işçiliği kalitesi özellikleri ile çok iyi bir makına olduğunu belli ediyor ama...şu sensör...

Tarih: 17 Ekim 2007, 13:12 - İp: 81.***.**4.155
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Canon, Nikon, Pentax ve Sony "entry-level" DSLRlarini
FF cikardiklari gun 4/3 sistemi tarihin cop sepetindeki mustesna yerini bulacaktir.

Ben "enthusiast" denile orta sinifin, yani bugunku A700, K10D, D80, D200, D300, 40D vs. , 2 sene icinde, daha alt sinifin 3-4 sene zarfinda FF'ye gececegini umuyorum.

4/3 sisteminin objektiflerine cok para gomecekler lutfen bunu gozonunde bulundursun derim. Gunluk ihtiyacini giderecek olanlar, kit lens(ler) ile idare edecek olanlar ucuz Olympus modellerini alsinlar, onlara diyecek birseyim yok.

Tarih: 17 Ekim 2007, 13:47 - İp: 81.***.**5.159
mete007
mete007 (üye)

Selam Arkadaşlar.. linkde, 1700 usd body fiyatı yazılmış.. beni şaşırtan, o olmuştu.. Üst model Olympus un E-410 fiyatına çıkmasını zaten beklemezdik.. ancak 1700 usd, fazla iddialı olmuş.. Antika, son parağrafında çok güzel özetlemiş..

bir yandan.. 3/4 oranı konusunda:.. baskı yaptığım ağırlıklı ebatlar şunlar; 15x20, 18x24, 20x26, 30x40, 60x80, 75x100.. bunlar hep, 3/4 oranında..
olympus, keşke aynı oranı şu sensör boyutuyla yapsaymış; 24x32 mm

Herkese selam ve saygılar...

Tarih: 17 Ekim 2007, 15:45 - İp: 85.***.**3.70
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

METE7 SOKMUŞSUN LAFI. DEMEK HEP 4/3 BASIYORSUN.

Tarih: 17 Ekim 2007, 19:55 - İp: 88.***.**3.11
mete007
mete007 (üye)

Beypazarım.. vallahi öyle basıyorum fotoğrafları..

inanmazsan, etrafındaki fotoğrafları bi elden geçir.. bir elinde cetvel.. bakıver..

birde amatör compaktlar, hep 4/3 oranında çekiyorya.. onlarda çoğunlukla, 10x15 ebat bastırıyor..

oluyorum hep..

2/3 çekimler, 4/3 baskı isteniyor.. 4/3 çekimler, 2/3 baskı isteniyor..
bende işin gereğini yapıyorum; kesiyorum, basıyorum işte..

Tarih: 18 Ekim 2007, 10:27 - İp: 85.***.**9.1
deparius
deparius (üye)
İstanbul / Amatör

Ben alırım beklemedeyim .
Kim alır daha önce E1'i birkez kullanmış olanlar, daha önce Zuiko lensleri kullanmış olanlar, mor saçaklı sönük renkli foto sevmeyenler, MTF ne demek bilenler, vigneting ne demek bilenler, fanatik gibi bir markanın peşinden koşmayanlar, bir DSLR'nin oyuncak olmadıgını yeri geldiğinde suyun altında yıkanabilmeye yada çölde kullanmaya dayanabilmesi gerektiğini düşünenler, fotografı çektikten sonra iki kat süreyi bilgisayar başında geçirmek istemeyenler, predictive flash adjust özelliğine sahip tek markayı kullanmak isteyenler, geniş viewfinder sevenler, gerçek toz giderme özelliğine sahip tek marakayı kullanmak isteyenler, piyasada bulunan en iyi 35mm digital lensleri (50mm f2, 150mm f2.8, 300mm f2.8, 50-200 f2.8, ...) muadillerinden çok daha ucuza kullanabilmek isteyenler, çift kart yuvası sayesinde piyasadaki en hızlı kartlardan xd-h kartlarla birlikte cf/microdrive'ları kullanmak isteyenler, ve daha bir sürü insan da alır bence.

Tarih: 18 Ekim 2007, 22:35 - İp: 88.***.**4.133
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Deparius,

1. "predictive flash adjust" nedir?

Benzer bir sistemin baska firmalar tarafindan baska isimler altında yıllar önce piyasaya sürülmüş olmadığından emin misin?

2. "geniş viewfinder" ifadesinden kastın nedir?

Eline Canon 5D veya daha kolayı son 40 yıl zarfında üretilmiş herhangi bir 35mm SLR makina alıp baktıktan sonra mı böyle bir çıkarımda bulunuyorsun?

Benim bildiğim viewfinder SLR/DSLR makinalarda buzlu camın (ground glass) üzerine düşen görüntüyü gösterir. Buzlu camin büyüklüğü kullanılan filmin/sensörün büyüklüğü ile aynı olmak zorunadır "single lens reflex" sisteminin doğası gereği. Bu durumda büyütme faktörü sadece orjinal sensör büyüklüğüne uygulanan bir çarpan. Maalesef 4/3 sensörler diğerlerinden daha küçük sensöre sahip oldukları için 1.25lik çarpan olsa olsa diğerlerinin 0.95lik vizörleri kadar büyük görüntü verir.

Yalnız bir saniye bununla bitmedi. Sensor küçük, buzlu cam küçük, ister istemez refleks ayna da küçük, yani daha az ışık yansıyor. Bu durumda çarpanı ne kadar arttırırsan vizördeki görüntü de o oranda kararacaktır.

Bütün bunların hepsi en temel teorik bilgiye dayanıyor, ama daha bu konuda söyleyeceklerim bitmedi, işin bir de pratik yönü var. Elimde bir tane DSLR, KonicaMinolta 5D, 2 adet de SLR var, Canon EOS 350, 1988 model, Zenit, 1970lerden kalma zannedersem. Her 2 SLRında vizörü, benim DSLRın yanında sinema perdesi gibi görünüyor, hem de oldukca aydınlık. İzahi da çok basit: SLRlar 36x24mm'lik filme uygun cam ve ayna kullanıyorlar, elimdeki DSLR 24x16mm'lik sensöre göre.

Allah için şimdi söyle bu vizörü, fizik kanunlarına rağmen, Olympus nasıl olup da diğerlerinden üstün yapmayi başarmış olabilir ?

3. "fotografı çektikten sonra iki kat süreyi bilgisayar başında geçirmek istemeyenler"

Herkes başkasınınkini görene kadar kendininkini piyade tüfeği sanırmış. Sen sanıyor musunki Canon, Nikon, Pentax, Sony kullananlar ömürlerinin yarısını bilgisayar başında geçiriyorlar. Profesyonellerin çoğu bu makinaları, özellikle Canon ve Nikon, kullanıyorlar, bazen günde 400-500 poz çektikleri oluyordur, tek tek bütün resimleri editlemek zorunda bırakmayacak tek makina bu dünya üzerinde sadece Olympus olsaydı, hiçbiri dönüp de Canon ile Nikon'un yüzüne bile bakmazdı.

Yine pratiğe dönersek, benim paçoz 2 yıllık KM5D'm, salaklık edip yanlışlıka uygunsuz manuel ayar modunda unuttuğum durumlar dışında hayatta fotografı edit ettirecek birşey yapmadı. Piyasada, Olympus olmayan, benimkinden çok daha iyi makinalar var.

4. "piyasada bulunan en iyi 35mm digital lensler" ile neyi kastediyorsun? Eski Olympus OM lenslerini mi?

Bir kere Olympus DSLRlar 35mm'lik sensor kullanmazlarki piyasadaki en iyi 35mm'lik lensler olsunlar.

İşte burada güzel bir yazı, büyük formatta kullandığın en dandik lensin, bir küçük formatta kullanacağın en baba lensten daha iyi sonuç verdiğini anlatan:
http://www.kenrockwell.com/tech/full-frame-advantage.htm

Olayın daha ISO performansı kısmına girmiyorum bile, geçen sefer fotograf makinalarında perde nasıl çalışır onu açıklamak zorunda kalmıştım.

5. "fanatik gibi bir markanın peşinden koşmayanlar"

Kendi yazdıklarını dönüp bir daha okumanı salık veriyorum.

Ama herşeye rağmen ucuza alınacak bir E-500 ( 2 lensli kit daha da iyi) bilumum DSLR-like'a onca para yatırmaktan daha iyidir. Bunun dışında pahalı egzotik 4/3 alet edevatına verilecek zor kazanılmış her kuruşa yazık.

#antika' tarafından 19.10.2007 01:34:58 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 18 Ekim 2007, 23:42 - İp: 85.***.**5.247
okankaya
okankaya (üye)
İstanbul / Amatör

ya arkadaşalr olimpusa toplu mail geçelim..:D
diyelımkı gardaşım sen makına yapmayı beceremıyosun...
gel bi güzellik yap..
şu objektiflerine nikon canon bayonet eklet...daha çok satarsın...
hem türkiye piyasasını sigma tamron mahkumiyetınden de kurtarısırsın..:D

sizcede boyle bişe olsa daha çoksatmazmı:d

Tarih: 18 Ekim 2007, 23:57 - İp: 81.***.**4.155