fluentnluna
fluentnluna (üye)
İstanbul / Amatör

Nikon D5100 Mü ? Canon 600d Mi ?

Arkadaşlar daha yeni başlama aşamasındayım fotoğraf çekimine yani yaklaşık 1ay olacak. Şu anda arkadaşımın Canon D500 le çekiyorum ancak kendime alacağım 2 marka arasında kararsın kaldım. Nikon D5100 ve Canon 600D. Bu iki markayı sebebiyle bana bi arkadaş yazarsa sevinirim tşkler..

Tarih: 15 Mayıs 2012, 01:36 - İp: 78.***.**0.180
muzafferacar
muzafferacar (üye)
Manisa / Meraklı

Hala bu iki model arasında kalan arkadaşım var ise her iki makineyi de yeterince kullanma kıyaslama imkanı buldum.

Size olarak çok yakın iki makine olmasına karşın 600D daha ergonomik, grip tasarımı bence daha başarılı benim ellerime (biraz büyük sayılır) daha iyi oturdu,

Tekerleğin arkada olması nedeniyle tek elle Nikon D5100 ü kullanırken ayarları değiştirmek neredeyse imkansız diğer yandan canon tekerleği yukarıda bu yüzden baş parmağınızı gövdeden ayırmadan işaret parmağınızla tekeri kullanabiliyorsunuz.

Bu tekerin konumu bir açıdan daha önemli D5100 de diyafram ayarı için basmanız gereken tuş üstte işaret parmağınızla otomatik bulmanız zor, her seferinde makinayı eğip bakmak gerekiyor. Canon 600d de ise arka yüzdeki tuşa baş parmakla basarken işaret parmağınızla tekeri çeviriyorsunuz dolayısıyla çok daha kolay. Daha evvel d90,d7000, 60d, 7d gibi makineleri kullanmış biri olarak giriş seviyesi modeller içinde ikinci tekeri en az aradığım model 600D oldu diyebilirim.

Diğer menü adımları gibi temel ayar menüsü de Canon un çok daha başarılı, zaten hemen her fonksiyon için atanmış tuşları bulunduğundan ilgili tuşa basıp tekeri çevirmeniz yeterli. Nikon D5100 de ise önce info tuşuna basmanız sonra ekran arayüzü üzerinde istediğiniz fonksiyona gelmeniz ve değiştirmeniz gerekiyor. Kısaca 2 kat fazla zaman harcıyorsunuz. 7D nin kullanımı ile 600D nin kullanımı arasında büyük bir zorluk farkı göremedim.

Nikon un oto iso özelliğinin çalışma mantığı çok enteresan, bir çok modelini kullandım aksi bir özellik var idiyse en azından ben göremedim. İso yu oto dan çıkarmak için mutlaka menü içerisinden kapatmanız gerekiyor. Oysa canon larda iso tuşu-fonksiyonu ile ulaştığınız adımda oto ya da dilediğiniz iso değerini tek seferde atayabiliyorsunuz. Nikonda isoyu manuel kontol edebilmek için oto iso özelliğini mutlaka kapatmış olmanız gerekiyor.

İso ya girişmişken Nikon d5100 de iso tuşu bulunmuyor, zaten hemen hemen hiç birşeyin tuşu bulunmuyor aslında. Bunları info tuşuna bastığınızda aktive olan ekran üzerinden seçmeniz gerekiyor. Canon 600d de ise önemli tüm fonksiyonlar için bir tuş var. Akıllıca bir dizayn ile gezinme tuşlarını 4 parçaya bölerek her birine bir fonksiyon atamışlar. Nikon da Fn tuşuna iso fonksiyonu atayabiliyorsunuz elbette ancak yine de iki işlem yapmanız gerekiyor.

Canon menü içeriği ve arayüzü daha basit daha kolay anlaşılır, ama yanlış anlaşılmasın daha üst segment cihazlarındaki menü anlayışı 600d ye aynen taşınmış, seçenekler azalmış olabilir ancak menü aynı kolay kullanılır kolay anlaşılır menü. Nikon D5100 de ise menü klasik nikon menüsü, çok daha ayrıntılı daha fazla kontrol ve içerik bulunduruyor ancak çok karmaşık olmamakla birlikte canon kadar kullanıcı dostu olmadığını söyleyebilirim.

Canon 600D nin oto iso mantığı tüm canon lar gibi Nikon lara göre daha sağlıklı çalışıyor, ayrıca 600D nin vizörü biraz daha büyük biraz daha aydınlık Nikon D5100 e göre. Gövde kalitesi olarak yakınlar, 600d önceki modellere göre biraz daha iyileştirilmiş gibi geldi bana. Ekran çözünürlükleri açısından farkı çıplak gözle algılamak zor, Canon için söylenen makinenin ekranında güzel görünen fotoğrafın bilgisayar ekranında aynı derecede etkileyici olmaması sorunu D5000 e göre geliştirilen ekranı sayesinde D5100 için de aynen geçerli.

Test ortamı için D5100 ün daha derin bir renk üretme kapasitesi, daha fazla dinamik aralık sağladığı ve daha yüksek iso başarımına sahip olduğu söylenmiş. Dolayısıyla da imaj kalitesi daha iyi. Realitede de bu aynen böyle. 1600 iso ya kadar bariz fark oluşmamakla birlikte genel iso başarımının D5100 lehine olduğunu söyleyebilirim. D5100 daha etkileyici daha derin renkler üretiyor, bu cidden belirgin bir fark. Ancak bu noktada aslında markaların tercihleri de belirleyici bence. Herkesin itibar ettiği DXO mark sitesinin sensör incelemelerine göre Nikon D5100 80 gibi bir puan alırken 600D nin sensörü 65 gibi bir puanda. Bunun doğruluğunu tartışmıyorum ama yine aynı siteden 66 puan almış olan D3100 ün renkleri ile D5100 ün renkleri arasında uçurum gibi bir fark ben göremedim. Dolayısıyla Nikon ve Canon un renk yorumları farklı diyebiliriz. Ben bu anlamda kişisel tercihimi Nikon dan yana kullanırım, kullandığım tüm Nikon makinelerin yine kullandığım tüm canon makinelere göre göze daha hoş görünen renkler ürettiğini düşünüyorum. Dinamik aralık becerisinin fotoğraflar üzerinde ne denli etkili olduğunu ben anlayamıyorum diğer deyişle aradaki farkı göremiyorum. 1600 iso ya kadar bariz bir fark olmamakla birlikte üzerinde Nikon D5100 bariz bir şekilde üstün. Özetle Nikon D5100 ün IQ anlamında Canon 600D den ileride olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Ama aradaki farkın miktarı nedir derseniz orası da biraz subjektif. Nikon larla çektiğim insan fotoğraflarının biraz yoğun renklerde olması Canon larla çektiklerimin daha doğal naturel olmaları nedeniyle basitçe insan fotoğrafları için Canon doğa çekimleri için Nikon tercih edilebilir diyebilirim.

D5100 de bir sürü filtre var, RAW fotoğrafları makine üzerinde düzenleyebiliyorsunuz. Canon da ise zaten jpeg fotoğrafları da pek düzenleyemediğiniz için zaten raw düzenleme seçeneği olmaması çok anormal değil. Bu durum başlangıçta benim için çok önemli idi. Farklı filtrelerle çekim yapmak, çektiğim fotoğraflara makine üzerinde farklı efektler renkler vs vermek hoş geliyor idi. Ancak emin olun bu işte birazcık ilerleyince makine üzerindeki işleme foksiyonlarına hiç bakmayacaksınız. Çünkü makine üzerinde yer alan efektler bugün herhangi bir cep telefonunda bile bulunan basit efektler. Bu basit efektler ile fotoğraf işleyip kullanacak paylaşacak isek zaten DLSR bir makine almanın cidden anlamı yok diye düşünüyorum. D5100 ümde bulunan efektlerin hiç birini neredeyse hiç kullanmadım şuana kadar. Basit bir program olan Photoscape ile çok daha iyisini yapmak mümkün, PS ile yapılabileceklerden bahsetmiyorum bile.

Nikon D5100 de bulunan sürekli AF olayının hiç bir yararı yok, çünkü AF ileri geri oluşuyor yani anı videosu dışında bu özelliği kullanmak imkansız, iyi bir video başarımı için mutlaka manuel netleme kullanılmalı her iki modelde de. Canon daha fazla kontrol verdiği için video konusunda daha başarılı diyebiliriz.

özetlemek gerekirse her iki markaya da aynı sempati ile bakan birisi olarak (biraz daha Nikon eğilimliyim belki) Nihyi imaj kalitesindeki belli orandaki fark dışında gerek body gerek menü gerek kullanım kolaylığı itibariyle tercihim Canon dan yana olur. Ancak D5100 den öyle fotoğraf sonuçları alıyorum ki ondan vazgeçmem de bu anlamda mümkün değil. Dolayısıyla D5100 ün imaj kalitesine sahip ancak 600D gövdesinde bir DLSR olmasını çok isterdim Burada bir dilemma var yani, imaj kalitesi için D5100 ü ama diğer herşey için 600D yi tercih etmelisiniz diyebilirim.

Yada benim gibi yapar ikisini de alır kullanırsınız

 

Tarih: 28 Kasım 2012, 17:37 - İp: 62.***.**4.1
arbor
arbor (üye)
Gaziantep / Amatör

sayın ozturert bir site vardı şu an hatırlayamadım ama en kısa sürede link yazarım, canon un kit lensleri nikona göre bariz kötü. Eğer fotoğrafa sadece facebook ekranından bakılıyorsa çok fark var denemez ama o kadarını normal ışıkta cep telefonları da çekiyor canon sadece çok iyi bir tüccar bence. Gerçek kalitesini hep üst seviye ürünlerinde ortaya çıkarıyor alt seviyede bence sadece reklam.

 

Tarih: 3 Aralık 2012, 02:26 - İp: 95.***.**0.212
sehirfirsati
sehirfirsati (üye)
İstanbul / Firma

Uyarı

  1. Forumda yazılan mesajlardan tamamen üye sorumludur.
  2. T.C. yasalarını ya da uluslararası kanunları, anlaşmaları, tüzükleri çiğneyen mesajlar foruma gönderilemez.
  3. Konu açmadan önce forumu aramanız önerilir. Bir birinin benzeri konular silinecektir.
  4. Konunuzu, ilgili ve sadece tek bir bölüme açın.
  5. Konunuzun başlığını, sorunuzla ilgili özet bir cümle olarak belirtin. "Acil..., yardım.., buraya bakın..., makine alacam kararsız kaldım..." şeklindeki konular silinecektir.
  6. Topluluklar hakkında tahrik edici ve küçük düşürücü yazılar yazılamaz.
  7. Site tanıtımı, reklam, satış ve satın alma ilanı şeklindeki mesajlar silinecektir.
  8. Özel mesaj sistemi ya da mail üzerinden dosya ve bilgi paylaşımı talebi içeren mesajlar silinecektir.
  9. Programların crack ve seriallerini dağıtmak, crack, warez, hack benzeri sitelerin tanitimi kesinlikle yasaktır.
  10. Telif hakları kanunu kapsamında; kullanma klavuzu, görüntülü belge veya dökümanların yayınlanması, bu belge ve dökümanları barındıran sitelere link verilmesi kesinlikle yasaktır.
  11. Herhangi bir kullanıcının kişisel bilgilerini yayınlamak ve özel mesaj sistemindeki bir konunun foruma taşınması kesinlikle yasaktır. Rahatsız edici mesajları olduğunu düşündüğünüz üyeyi site yönetimine bildirin.
  12. Foruma konu açan ve cevap yazan her üye yukardaki kuralları kabul etmiş sayılır, aksi davranışlar üyelik iptaline neden olur.

 

Tarih: 5 Aralık 2012, 17:38 - İp: 82.***.**3.2
efkan98
efkan98 (üye)
Hatay / Profesyonel Fotoğrafçı

Merhaba arkadaşlar ben yeni üyeyim bu siteye. 600D kullanıcısıyım. Soruna gelirsek, ben nikon d5100 de kullandım uzun süre, ele oturuşu olsun, iso kalitesi olsun, megapikseli olsun her şekilde 600D daha iyi bence.

 

Tarih: 20 Ocak 2013, 23:19 - İp: 88.***.**3.199
arda979
arda979 (üye)
İstanbul / Amatör

arkadaşlar, D5100 aldığımızda kutusunda verilen 18-55 VR lenste AF motoru mevcut mu, yoksa ayriyetten biz kendimiz mi AF motorlu lens almamamız gerekiyor. Ve AF motor bu kadar gereklimi, AF motoru olmazsa netlik mi bozuluyor. Bu konuya biraz yabancıyım yardımcı olabilirseniz sevinirim.

 

Tarih: 21 Ocak 2013, 12:52 - İp: 62.***.**5.202
photographer.e
photographer.e (üye)
Artvin / Stüdyo Fotoğrafçısı

bana kalırsa d5100 daha ideal makine

 

Tarih: 21 Ocak 2013, 17:52 - İp: 94.***.**6.66
ercan43
ercan43 (üye)
İstanbul / Amatör

Nikon 5100 ün 18-55 kit lensinde af motoru var. Dert etme.

 

Tarih: 21 Ocak 2013, 22:24 - İp: 176.***.**6.71