ikarussel
ikarussel (üye)
İstanbul / Amatör

K10d Jpeg Ve Raw Ayarları

Merhabalar, K10D siparişim bir süre önce elime ulaştı. Çok fazla çekim yapma fırsatım olmadı, sıradan çekimler yaptım. İlk izlenim olarak makinayı çok beğendim, ele iyi oturuyor, eminim çok iyi neticeler verecektir fakat ben hala makineyi çok iyi tanıyamadım. Jpeg fabrika ayarlarının düzgün olmadığını okumuştum, ben henüz bunu farkedemedim gerçi ama jpeg çekmek için en uygun ayarları bilen arkadaşlar paylaşırlarsa çok sevinirim. Gerçi şimdi diyeceksiniz ki, "makinadan tam performans almak istiyorsan RAW çekmelisin" Bunun için de ayrıca bir sorum olacak. RAW olarak çektiğimiz fotoğrafı photoshopta hangi işlemlerden geçirdikten sonra kaydetmeliyiz? Kontrast, doygunluk, keskinlik ve beyaz ayarı ne kadar yapılmalı?

Bir de farkettiğim bir şey daha var, beyaz ayarı en doğru manuel olarak yapılabiliyor, manuel dışındakilerde renkler çok doğru çıkmıyor. beyaz ayarını her zaman manuel mi yapmalıyım?

Bir de konuyla alakasız bir sorum olacak, makineyi alalı birkaç hafta olmasına rağmen sensörü tozlandı, arasıra lens değiştiriyorum ondan olabilir, ellerimin çok hassas olmasına güvendiğim için kuru lens temizleme beziyle silmeye kalktım neyseki çizilmedi fakat tozlar tam olarak gitmedi ve de iki küçük leke oluştu.Sensör temizleme kiti alıp kendim mi temizlemeliyim, yoksa temizlettirmeliyim? Nerede temizletebilirim, bu işler nerde nasıl yapılır?

Makineyle ilgili bildiğiniz her türlü ipuçlarını da paylaşırsanız çok sevinirim, fotoğraf olarak geri döneceklerdir Teşekkürler.

Tarih: 12 Ocak 2008, 23:28 - İp: 78.***.**7.210
onixon
onixon (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

güneşte açık alanda çekin :=) tutar çoğu ayar.
+
Dslr teknik bölümünde ayarlar filan bir yazı yazmıştım,unuttum orda bir kaç pratik bilgi vardı

 

Tarih: 12 Ocak 2008, 23:58 - İp: 85.***.**3.166
osmanc
osmanc (üye)
İstanbul / Meraklı

Öncelikle tavsiyem sensörü siz ellemeyin. Ayrıca RAW'daki ayarları siz fotoya göre ayarlarsınız bir standartı yoktur yani. Makinenizi güle güle kullanın.

 

Tarih: 13 Ocak 2008, 00:32 - İp: 78.***.**1.194
kadirirkin
kadirirkin (Objektif)
İzmir / Profesyonel Fotoğrafçı

makinenizi güle güle kullanın
sensör değil de belki aynası tozlanmıştır.ama çok dikkatli olmalısınız.üflemek ve pompalar en iyi ve en tehlikesiz olanı sanırım.
ama bu yeni makinelerin hep toz şikayeti oluyor sanki.

 

Tarih: 13 Ocak 2008, 00:34 - İp: 85.***.**2.22
onixon
onixon (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

bez mez aman ,2-3 toz için,fokus screen i çizmekten ,çok pahalı hasarlar verebilirsiniz.

bu makinalarda olacak ama vizörde ama sensörde ufak.Lens değişirken bile çok hızlı olmak lazım.

 

Tarih: 13 Ocak 2008, 00:44 - İp: 85.***.**3.166
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

raw cekersenız beyaz ayarına gerek yok.
temizlik kiti alın normal bir bezle makineyı silmeyın.
aldıgınızdan cok toz bırakır.sensorle cok hasır ensir olmayın..cok fazla toz varsa temizletin.

 

Tarih: 13 Ocak 2008, 02:58 - İp: 88.***.**6.26
ikarussel
ikarussel (üye)
İstanbul / Amatör

Sensörle ilgili verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Kendim çok hassas bi şekilde silmeye çalıştım ama tozlar tamamen gitmedi ve çok hafif leke kaldı, çizilmediğini görebiliyorum, ama bundan sonra hiç dokunmasam çok daha iyi olacak, tehlikeli görünüyor, en iyisi götürüp sildirtmek, yada şu temizlik kitlerinden falan almak lazım. onixon, ayrıca dslr teknik bölümünde sorduğum soruların tam karşılığı varmış, teşekkür ederim.

 

Tarih: 13 Ocak 2008, 13:50 - İp: 88.***.**4.235
  • 1