cihansenol
cihansenol (üye)
İstanbul / Firma

Internet Sitelerindeki Problemler

Merhaba Arkadaşlar;

Başlamadan önce belirtmek isterim. Bu konu daha çok "Tüketici Sorunları" kısmını ilgilendiriyor fakat en çok okunma oranı " Dslr / Slr-like Satın Alma Rehberi" kısmında olduğundan dolayı daha çok arkadaşı bilgilendirmek amacıyla konuyu buraya açma gereği duydum.

Bana özelden bu konuda ulaşan sayısız mesaja tek tek cevap vermek yerine, "osumer" rumuzlu arkadaşımızın da isteğiyle internet üzerinden satış yapan sitelerle ilgili bilgilendirici bir başlık açma gereksinimi duydum.

Bileniniz vardır, bilmeyeniniz vardır. Dilerseniz ben önce internetten satış yapan sitelerin çalışma mantığını açıklayayım.

İnternet siteleri çok sürümü olan ürünler hariç stok tutmazlar. Yani temin usulü çalışırlar. Ürünlerin başlıklarının altındaki "3 iş günü içerisinde kargoya verilir" ibaresi de bunu anlatmaya çalışıyor. Yani örnek olarak, siz bir ürünü sipariş verdiğinizde internet sitelerinin sistemine temin edilecek sipariş olarak düşer. Stoklarında varsa zaten kargo saati geçmemişse aynı gün içinde faturası kesilerek tarafınıza ulaştırılmak üzere kargoya verilir. Stoklarında yoksa da, dağıtıcı / üretici firmaya sipariş olarak geçilir ve ürünün ellerine ulaşması beklenir. Dağıtıcı / üretici firmanın çalışma prensibine göre, ürünün stoğunda problem yoksa sevkiyatla aynı gün içinde bile ulaştırılabilir. Fakat sevkiyat yoksa, yani internet sitesine de kargoyla gönderiliyorsa bu süre 2-3 güne kadar uzayabilir. Ürün ellerine ulaştığında ise gün içinde faturası kesilerek tarafınıza gönderilmek üzere kargoya verilir.


Şimdi stokta olmama durumuna bakalım;

Bir ürünü sipariş verdiğiniz zaman teminde problem yaşanıyorsa, büyük ihtimalle dağıtıcı / üretici firmadan kaynaklanıyordur. Bu sistemde resmi olarak olmasa da, sağlıklı çalışmak açısından dağıtıcı / üretici firmanın güncel stok bilgisini devamlı suretle internet sitesine bildirme yükümlülüğü vardır. Bu bilgi gelmediğinde ürün otomatik olarak satışa açık kalır ve sipariş verildiğinde teminde problemler yaşanır. Bunun karşılığında da, dağıtıcı / üretici firmadan çok uzun süre stok bilgisi gelmediğinde de, internet sitesi çalışanlarının firmayı arayarak stok bilgisi isteme yükümlülüğü vardır.


Son olarak da tahsilat durumuna bakalım;

Tahsilat iki şekilde çalışır.

Birincisi, ürünü sipariş verdiğinizde kredi kartınızdan paranın bloke edilmesi, ürün temin edilip fatura kesilme aşamasına geldiğinde de otomatik olarak hesabınızdan tahsil edilmesi yoludur. Bu şekil çalışmada teminde problem yaşandığı zaman hesabınızdaki para sadece bloke edildiği için tek seferde iade edilebilir.

İkincisi, ürünü sipariş verdiğinizde kredi kartınızdan paranın anında çekilmesi şeklinde çalışır. Bu şekil çalışmada temin problemi olursa, taksitli siparişleriniz için banka size parayı taksit taksit iade eder. Bu aşamada sitenin iade işlemi üzerinde hiç bir kontrolü yoktur. Tamamen bankayla aranızdaki bir problemdir.


Üstteki açıklamalardan sonra kesinlikle yanlış düşünmeyin, her ürün için tek tek internet sitesini arayıp "bu ürünü sipariş versem gerçekten elime ulaşır mı?" gibi sorular sormak hiç bir zaman çözüm değildir. Temin problemleri internet sitelerinde ortalama %3-4 arası yaşanır. Hatta bu yüzdeyi bile bulmayabilir. Ama denk gelmesi de doğal olarak herkesi kızdırır.


Açıklamalarım yardımcı olmuştur umarım. Sorularınız olursa cevaplamaya çalışırım.

Herkese temin problemsiz günler dilerim..


Not: Bu kadar bilgiyi nereden biliyorsunuz diye soranlar olursa diye ufak bir not düşeyim, 2004 - 2006 arasında IDéEFIXE'in teknoloji ekibinde çalıştım ve IDéEFIXE Bilgisayar Mağazası Yöneticiliği yaptım.

Tarih: 7 Mayıs 2007, 16:57 - İp: 85.***.**3.97
osumer
osumer (üye)
Rize / Meraklı

Çok teşekkür ederim Cihan bey.
Benim merak ettiğim bir başka konu da acaba ithalatçı şirketlerin kendi web sayfalarında ürün stok bilgilerini verip veremeyecekleri.
Örneğin 6500fd geçtiğimiz ay çok satıldı ve Fujifilm Türkiyenin elinde kalmadı bile. Bu tür bir bilgi duyurulabilir mi?

 

Tarih: 7 Mayıs 2007, 19:55 - İp: 81.***.**8.136
cihansenol
cihansenol (üye)
İstanbul / Firma

Merhaba osumer;

Dağıtıcı firmalar son kullanıcıya stok bilgisi göstermezler. Sadece e-bayi sistemi kullanan firmaların bayileri stok durumlarını görebilir. Onun dışında stok durumları excel vs.. benzeri programlarla stok bilgilerini bayilere geçerler.

 

Tarih: 8 Mayıs 2007, 09:05 - İp: 85.***.**3.97
osumer
osumer (üye)
Rize / Meraklı

Önemli olduğuna inandığım bu başlığı tüm üyelerin izni ile üst sıraya taşımak istiyorum.
Saygılarımla

 

Tarih: 30 Mayıs 2007, 18:47 - İp: 88.***.**8.169
  • 1