gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Hazımsızlık

tarih 30 Temmuz 2006
ilk acemiligi attıktan sonra burada yüzlerce binlerce cevap yazdım. (sayı 7352 imiş) sonradan sildiklerimle 30-40 konu actım. sonradan sildiklerimle beraber yaklasık 200 fotograf yukledim. sonradan silinenlerle beraber yaklasık 2500 fotograf yorumu yaptım. makine incelemeleri yaptım.

küçük maliyetlerle eldeki makinenin sınırlarının nasıl görülebilecegine dair küçük bilgilendirmeler, insanların işin teknigini kapıp biraz yaratıcı cozumler bulmasına yonelik yonlendirmeler yaptım.

başından beri amacım, insanların ihtiyacının ötesinde para harcamamasını saglamaktı. cunku aynı yollardan ben de gectim. merhaba ben fotografa baslayacagım diyen adama 5d onereni de gorduk, anı fotografı cekecegim diyene 1,5 kiloluk makine onereni de gorduk. ellerim küçük diyene gülle önereni de gördük.. enstantane nedir diyen profesyonel fotografcı da gorduk, o sayılar ne demek diyen studyocu da gorduk.
aldıgı 5000 liralık makineyle karsı apartmanın catısındaki kiremitleri (o da patlamış bir kırmızı renk ile) çeken, ötesine gecemeyen ama en baba fotografcı havasına gireni de gorduk.
fotografı makinenin cektigini sananları da gorduk.
beceriksizlikten ölmesi an meselesi olmasına ragmen suçu elindeki 2000 liralık makineye atanları da gördük.
hiç düşünemediler, 30 yıl onceki makineler simdinin en dandik makinesinden bile daha geri teknolojiliydi.
ama cekilen fotograflar mükemmeldi.
30 sene onceki lensler şimdikiler gibi özel kaplamalar lazer kesimlerle yapılmamıştı ama cekilen fotograflar şaheser olabiliyordu.

bırakın 30 sene öncesini cok degil 6-7-8-9 sene oncenin en iyi makineleri, bugunun en basit makinelerinin gerisinde kalabiliyordu. ama o 6-7-8-9 sene oncenin en basit makineleriyle cekilen fotograflar bugunun en iyi makineleriyle cekilemeyebiliyordu. bunun nedenini anlayamadılar hiçbir zaman.

neden acaba?
kendileri yüzünden olamazdı çünkü onlar bu işten anlamıyor olamazlardı.
daha fazla para harca, daha iyi olacak. almışken en iyisini al, daha iyi olacak, kit lens kesmez milyarlık bir lens al daha iyi olacak diye diye daha yeni başlamış insanlara milyarlar harcatıyorlar kendileri de harcıyorlardı. neden? kendi egolarını tatmin için.
yazık günah.

bunları cck gorduk, ocakliların bu adamları anlattıgı ve lafı gedigine soktugu yazılarını okuyup "ehehe ne kadar güzel anlatmışsın hocam eline saglık" diyip, o hikayedeki tezgahtar karsısında aynı şekild egilip büküldüler, farketmediler. kendileri öyle olamazdı cünkü.

*****

sonra birileri cıktı dedi ki birader yanlışın var, adam ögrenci okadar ödemeden de fotograf cekebilir. dedi ki, 3 ay bekleyecegine en kotu makineyi bile alsa daha iyi eder, dedi ki en iyi fotografı en iyi makine cekmiyor, cekseydi sen de bişeyler cekerdin.

hazmedemediler.
saldırmaya basladılar. teşekkur edene bile saldırdılar. yazılan cevapların aksini soyleyemedikce daha da beter hazımsızlık yasadılar, hakaret ettiler, hakettikleri gibi cevabını aldılar. ağladılar sızladılar, çirkinleştiler git gide kendilerini yitirdiler.
saldırmak için üst üste konular açtılar, sonunda üyelikleri silindi. şimdi başka nicklerle gelecekler, başka nicklerle saldıracaklar. başka nicklerle hakaret edecekler.
sen sildin diyecekler, sitede tanıdıkların korudu diyecekler. ama kendi çirkin yüzlerini hiç göremeyecekler.
bu hazımsızların çirkinlikleri silindikçe yine ben kötü olcam, sanki kendi kendime kavga etmişim gibi. olsun varsın. hazımsızlar hazımsızlıklarını yaymasın da...


konu herhangi bir kurala uygun degilse silinebilir. bıktıma rtık bunların tavırlarından, içimi dökmek istedim sadece...


Tarih: 14 Şubat 2012, 11:28 - İp: 78.***.**0.108
ferdnn
ferdnn (üye)
Ankara / Amatör

Anladım, evet anladım ''CUK OTURMAK'' atalarına bir sor istanbul nereden fethedildi anadoludan mı başka bir yerden mi?senin uslubuna yakışır, sen git onu Sitenizin buram buram Sanat! kokan komedi yorumlarıyla dolu ''NÜ'' fotoğraflarında kullan...



#ferdnn' tarafından 22.03.2012 12:15:36 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 22 Mart 2012, 12:11 - İp: 85.***.**4.48
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

yazık sana ya, gercekten. beni aşağı göstermek için harcadıgın şu çabayı keşke insanlara adam gibi tavsiyeler vermek için bişeyler ogrenerek harcasaydın, keşke fotograf cekmek için harcasaydın
hadi selametle. yaz sen, buralar açık hep, içini dök rahatla

 

Tarih: 22 Mart 2012, 12:17 - İp: 92.***.**1.31
buzlucam
buzlucam (üye)
Yurtdışı / Meraklı



#buzlucam' tarafından 27.06.2012 15:01:57 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 22 Mart 2012, 19:22 - İp: 88.***.**7.19
edb
edb (üye)
İzmir / Amatör

buradaki ve forumdaki birçok yorumu okuyordum ne zamandır ve 500 d aldım buradaki insanların tecrübelerinden faydalanarak.eline makineyi alanın kendini fotoğrafçı sanması konusuna ben de katılıyorum.bilgiçlik taslamak değil bir şeyler öğrenmeye çalışmak önemli. herkesin bilgisinden faydalanabilmek marifet.

 

Tarih: 24 Mart 2012, 18:37 - İp: 88.***.**9.116
ozgursydney
ozgursydney (üye)
Yurtdışı / Amatör

Kardes kusura bakma sana ozelden mesaj atmayi dusundum ama burdan yapamadim. Boyle bir yazinin altina da yazdigim icin ozurdilerim..
Yorumlarini okudum ve bu isden cok iyi anladigini gorebiliyorum.bir sorum olucak,cevap verebeilirsen cok sevinirim.
ben fotografciliga merak sardim ama oyle cok iddam falan yok,amator olarak baslamak istoyorum..binlerce dolar verip de bir makina almak da suan icin sacmalik geliyor. 2 makina arasinda kararsiz kaldim, bana bu konu hakkinda yardimci olabilirsen cok sevinirim.
Adim Ozgur, email : [email protected]
Sorum: Canon EOS600D mi Samsung NX20 mi? sence hangisi ile baslamak daha mantikli?
Saygilar sunar simididen tesekkur ederim....

 

Tarih: 27 Haziran 2012, 14:55 - İp: 27.***.**9.116
ferdnn
ferdnn (üye)
Ankara / Amatör

Özgürsydney, sen çocukmu kandıyorsun? geçen yıl sevgili hocanın ''sensör boyutu ve makro çekimlere etkilerine'' yorum atmışsın, bir yıl sonra ne alayım diye yüzlerce konuyu es geçip arkamızdan iftira ve polemiklerle dolu küstahca atılıp tutulan bu konunun altında ne alayım diye sözde kibar ifadelerle soru soruyorsun, bizde yedik... o adam sizin gibi adam yarattı, siz asist yaptınız herzaman o gol attı...
Al gülüm ver gülüm monolog ortamlarınıza doymayın ben size başka ne diyeyim...



#ferdnn' tarafından 28.06.2012 13:19:44 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 28 Haziran 2012, 12:05 - İp: 85.***.**3.235
baberti
baberti (üye)
İstanbul / Meraklı




bu yoruma aynen katılıyorum...

şu sıralar azaldı ama birara sık karşılaşırdık;
üyenin biri soru sorar, onlarca kişi yardımcı olmaya çalışır, ancak üye sadece "teşekkürler sevgili gaijin abicim, çok yardımcı oldun" derdi...tam bir eş,dost,akraba muhabbetiydi ama sorulduğunda "yok, biz tanışmıyoruz" numarasına yatılırdı...bu tiyatroyu çok izlemiştik, yukarıdaki de tanıdık geldi...

 

Tarih: 28 Haziran 2012, 14:44 - İp: 176.***.**2.105
ferdnn
ferdnn (üye)
Ankara / Amatör

Baslangic icin guzel bir secim,bende bu makina ile basladim ve cok memnunum.

Yukarıdaki yazıyı geçenyıl gaijinsever özgürsydney Canon 550 için yazmış, başka bir fotoğrafsevere öneride bulunuyor...

Bunlar kaybettikleri halde biraraya gelip isyanedenleri bastıran, onları haksızca siteden yokeden, kazandıklarını sanan, insanları bu güzel sanattan soğutan zavallılar...



#ferdnn' tarafından 28.06.2012 18:17:20 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 28 Haziran 2012, 18:02 - İp: 85.***.**3.235
ifocel
ifocel (üye)
Samsun / Meraklı

Sizler, fotoğraf çekmek, insanlarla paylaşmak, işin tadını çıkartmak yerine nelerle uğraşıyosunuz. Ben tam anlayabilmiş değilim iki tarafıda. Tamam yanlış yönlendirenler olabilir, ama YANLIŞ YÖNLENEN de de problem var bence. Bir insan seçimlerini kendisi yapmalı. Gerekirse haftalarca araştırmalı ama kendisi yapmalı. Gitmeli, makineyi bulmalı, denemeli, kullananlara sormalı. 1-2 kişinin lafıyla hareket edip işe binlerce lira yatırmamalı. Gerekirse fotoğraf kurslarına katılıp bu işi öğrenmeli. Ha bunları yapmaya niyeti yoksa, bence makineyi ucuza satıp en azından bu işe gönül verenlere yardım yapmalı.Bu forum da kimse kimseden daha zeki daha akıllı değil.

Derdi olan derdini (doğru tabir mi bilmiyorum ama) 'ADAM' gibi birbirine anlatmalı. Saçma sapan şeylerle bu olayların dışındaki insanları da rahatsız etmeye kimsenin hakkı yok. Foruma yeni katıldım ve sürekli bu tarz konularla ilgili bir gerilim var. Rahat bırakın artık milleti. İsteyen istediği gibi konuşur kime ne. Ama yanlış ama doğru. Ayrıca herkesin sanat anlayışı farklıdır. Benim güzel anlayışımla senin güzel anlayışın bir olamaz. Mümkün değil. Niye illa kendi güzelinizi başkalarının beynine sokmak zorundaymışsınız gibi hissediyosunuz anlamış değilim...

#ifocel' tarafından 03.07.2012 01:26:58 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 3 Temmuz 2012, 00:31 - İp: 88.***.**9.202
ferdnn
ferdnn (üye)
Ankara / Amatör


Sayın ifocel... bende anlamış değilim, yanlışım varsa biri çıkıp düzeltsin. Konuyu bilmedikleri halde grup hareketi yapan insanlar beni dahada çileden çıkartmışlardır.
Hakkımda arkamdan ferman yazılan bu yazıya sebep şu; başka bir sayfada sitede bu başlığı atan adamı bir kişi eleştirdi, bir başkasıda hayır ben sizin gibi düşünmüyorum, Gaijin iyi bir insan onun bana çok yardımı oldu dedi, bende bu arkadaşın sitede yardımı dokundu sözünü merak ettim iletilerine baktım, 2 tane konu başlığı atmış ve kimse ama hiç kimse cevaplamamış, bende kendisine forumda Gaijinden nasıl bir yardım gördün diye sordum, aklıma şu geldi öyleya bir insanın sitede özel görüşmeleri beni ilgilendirmez, forumda yardım görmemiş adama kim nasıl yardım edebilir?,bunu sormanın karşılığında sitede bir kamyon dolusu bir gece yarısı küfür yedik ve siteden kaydımız silindi, vede Google da saygısızca bu adamın kaydı silinmiş olabilir diye bir yazı çıkıyordu, biz bu adamı siteden attık tavrında yazı çıkması bir insanın sebebi ne olursa olsun haksız bir durumdur, Net fotoğraf ne mahkemedir nede savcı...

 

Tarih: 3 Temmuz 2012, 12:14 - İp: 85.***.**3.235