hbaykal
hbaykal (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

Dünyanın En İyi Dslr’si

Epey bir zamandir yazmayi dusundugum ama bir turlu firsat bulamadigim (belki de cesaret edemediğim)bu konuyu sonunda acmaya karar verdim. Katilanlar olacagi gibi katilmayanlar da olacaktir mutlaka ama yine de paylasmakta yarar vardir diye dusunuyorum.

Son gunlerde piyasaya cikan 40D, A700, D300, gibi yeni model fotograf makinalarinin heyecani tum dunyayi oldugu gibi ulkemizi de sardi. Ellerimizde bulunan makinalarin ortalama yasi 1-2 yillik olmasina ragmen gozumuz yenilere cevrilmis durumda. Bazilarimiz da zaten aldi bile.

Ben de aynı heyecani yasiyorum aslinda amaaaaa
kendi kendime bazi sorular sormadan da edemiyorum.

Ornegin,

- Öncelikle benim amacim ne? Fotograf cekmek mi yoksa pahali oyuncaklara sahip olmak, etrafımdakilere gosterip onlarin hayran bakislarindan mutlu olmak mi?

- Üst model makina alinca daha mi iyi fotograf cekecegim???

- Ne yapmak istedim de elimdeki DSLR yetersiz kaldi,bana engel oldu?
Yine ayni fotograflari cekecek isem bunca masrafa yazik olmaz mi? (ben mirasyedi degilim),

Bu sorulara verdigim samimi cevaplar sonunda isteklerimin bir gereklilikten cok, bir sahip olma duygusu ve biraz da cocuksu bir simariklik oldugunu dusunmeye basladim.


Yeni cikanlari begenmek, ozenmek ve sahip olmayı istemek tabii ki son derece dogal bir davranis, bunu yargilamiyorum. Ancak, her begendigimiz model ciktiginda hemen bizdekinden vazgecip degistirmek gerekli mi?.
Ayrica, yeni makina alinca iş bitiyor mu? Eminim ki bir sure sonra Sony A900, Eos3D, Nikon D500 vs. vs. vs. icin ayni seyleri tekrar yasayacagi(m/z). Bu kisir dongu surup gidecek.

Sanki elimizdekiler bizim yeteneklerimizi köreltip fotograf hayatimizi bitiren, hemen kurtulunmasi gereken berbat seyler .
Halbuki pek cogumuz haftalarca, aylarca arastirarak, tartisarak ve begenerek aldik bu makinalari. (bir kismi deneme amacli olmak uzere) daha 15-20 bin cekim yapip hemen degistirmeye kalkiyoruz.

Ben (yada genelleme yaparsak) Kacimiz elimizdeki makinalarin sınırlarını tam olarak keşfettik, verimli kullandik, klasik deyimle "Makinanin Hakkını Verdik?"

Daha eskilere gitmiyorum, kimse artik analog SLR kullansin da demiyorum ama bundan 4-5 sene oncesinde mukemmel fotograflar ceken profesyonel fotografcilarin, sanatcilarin DSLR makinalari, şu anda bizlerin elinde bulunan makinalara gore daha geri teknolojiye sahiptiler.
Onlara "iyi fotoğraf" için o makinalar yeterli oluyor ama onlardaki makinalardan daha gelişmişlerine sahip olan amatorlere yeterli gelmiyor her nedense ?????

Bir fotografcinin amaci ne olmali? Super gelismis makinalara sahip olmak mi (ki sürekli daha iyisi, daha gelismisi cikacagi icin bunun sonu yok), . Yoksa iyi fotograf cekmek mi?

Eger amac daha iyi fotograf cekmek ise, buna giden yol makinalarin teknik ozelliklerini yariştirmaktan degil fotograf bilgisi ve deneyimini yukseltecek calismalara yogunlasmaktan gecer. Cunku arkasinda IYI BIR FOTOGRAFCI yoksa dunyanin en gelişmiş makinasi da olsa sonuc cok degişmeyecektir. Kendisini gelistirmis Iyi bir fotografciya da bu gun piyasada bulunan hangi DSLR`yi verirseniz verin harikalar yaratir.

Lafı çok uzattım sanirim, Son olarak Ara Güler ustanın makinanin degil, "INSAN" unsurunun önemini vurgulayan çok sevdiğim bir sözüyle bağlayayım:
"En iyi daktiloya sahip olan en iyi yazar olamıyor"

Bu gun giris seviyesindekiler dahil olmak üzere, her hangi bir DSLR ile iyi fotograf cekilemiyorsa eger, bu büyük bir ihtimalle makinalarin yetersizliğinden degil, fotografcinin eksik bilgisi veya özen göstermemesinden kaynaklanıyordur.

Dip Not: butun bu goruslerim makina govdesi icin gecerli, "Lens" söz konusu olduğunda herkesin (gücünün yettigi ölçüde tabii) en iyisini almasindan yanayim.

En Dip Not: Bu yazi hic kimseyi hedef alarak yazilmamistir. Makinasini yenileyenlere hayirli olsun. Fazladan param olsa ben de hayir demem ama "gercekten gerekli"mi? konusunu da sonuna kadar sorgularim,.... Kalin saglicakla

Tarih: 12 Mart 2008, 22:29 - İp: 85.***.**2.32
droral
droral (üye)
Ankara / Amatör

 

Tarih: 13 Mart 2008, 00:09 - İp: 195.***.**6.108
-olympos-
-olympos- (üye)
Antalya / Stüdyo Fotoğrafçısı

hbaykal,duygularını paylaşıyorum.çok çok haklısın.üzerinde sadece diyafram halkası ve 1 den 500 e kadar enstantene olan sadece manuel olarak kullanılan makinalarla yıllardır ne güzel fotoğraflar çekildi.onlara şimdi hayranlıkla bakıyoruz.düşünün o makinalarda A - P - pozometre hiçbirşey yoktu.ama yüzyıldır güzel fotoğraflar çekildi.iyi akşamlar.

 

Tarih: 13 Mart 2008, 00:13 - İp: 85.***.**1.143
panctom
panctom (Objektif)
İzmir / Amatör

çok çok güzel bir başlık.. Ve yazılanlara kesnlikle katılıyorum.

gerçi ben şu anda o değişimi yaşamak isteyenlerdenim.

Ama..
Şahsımca çok geçerli ve gerekli sebeplerim var, fuzuli değil yani bu değişim..
Tabii bunları tek tek yazmayacağım. Ama bu geçişin, bana olumlu katkıları olacak, bu yeterli..

Her neyse..

Sanırım sony A300 alınca uzun zaman beraber eskiyeceğiz artık..

Bu topiğe birşeyler karalamak istedim..

#panctom' tarafından 13.03.2008 04:57:36 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 13 Mart 2008, 01:33 - İp: 88.***.**3.35
mrtyzc
mrtyzc (üye)
Kocaeli / Profesyonel Fotoğrafçı

yorumunuza katılıyorum.

 

Tarih: 13 Mart 2008, 08:55 - İp: 81.***.**4.41
ademyagiz-
ademyagiz- (üye)
Kocaeli / Amatör

harika bir yazı. çok güzel bir konuya değinmişsiniz. size katılmamak elde değil.. teşekkürler.

 

Tarih: 13 Mart 2008, 09:47 - İp: 212.***.**8.65
kadirirkin
kadirirkin (Objektif)
İzmir / Profesyonel Fotoğrafçı

çok güzel anlatmışsınız hbaykal.

galiba bu olayın altında biraz güç merakı var.elimizdekini tam randımanlı kullanamadığımız için kendimizdeki bir takım eksikliği yeni teknoloji ürünler ile kapatmaya çalışıyor olabiliriz.
yeni ürünler sürekli çıktığı için bazen ben de şeytana uyuyorum ama sonra vazgeçiyorum.
yıllarca aynı filmli kompakt makineyi kullandım ,hiç yenilemeyi bile düşünmemiştim.Ama bu dslr olayı gerçekten tüketimi arttıracak bir şey.masrafın sonu gelmiyor.

 

Tarih: 13 Mart 2008, 13:00 - İp: 85.***.**9.67
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

evet biz yeni aldığımız makinenin tadını çıkarmadan yenisi çıkacak hep daha yenisini ve nispeten daha iyisini almak için güdülenmiş durumdayız .

ve fotoğraf pahalı bir hobi olma yolunda koşar adım ilerliyor. zaten öyle belki ama süreç hızlanıyor gibi.

dslr-like,giriş düzeyi dslr,ileri amatör dslr,pro dslr gibi kavramlar var.

ben yazınızın içeriğine katılıyorum .

ama açıkçası bu piyasanın sürekli gelişen bir piyasa olduğu için mi yoksa müşteriyi yolmak için mi var olduğuna tam karar veremiyorum. müşteriyi yolmak mutlaka her firmanın amaçlarındandır ama film sonrası dijital fotoğrafın her sene daha da geliştiği bir gerçek.

bu gelişme bilgisayar dünyasındaki Moore Yasası gibi her sene kendini ikiye katlayan bir piyasa değil aslında. Daha yavaş bir gelişme söz konusu.
Ama sonuçta düşen fiyatlar ve gelişen resim kalitesi de bir gerçek.
Ve ben bu sözkonusu 3 makine için de çok olumlu şeyler düşünüyorum. Evet 1500 dolar az para değil kesinlikle. Ülke şartlarını,asgari ücreti düşündüğümüzde çok iyi bir para.
Ama diğer yandan d300 gibi d2x le kıyaslanan ve daha da iyi bulunan bir makine 1800 dolar sadece. ya da 40d nin piksel zekasının FF 5D den iyi olduğu söyleniyor. ya da a700 1600 isoda tertemiz fotoğraf veriyor ve 4 stop SSS var makinede. ve hepsinin AF sistemi çok iyi ve en yavaşı 5fps. deklanşör gecikmesi gibi 100 yıllık sorunlar da çok düşük seviyede.

Yani eski makinelerimizden iyi oldukları bir gerçek. tabi eski makinemizin bana fazla geldiğini söyleyebilirim

Demek istediğim çok iyi makineler hiç olmadıkları kadar ucuzlar. Ve FF 5D II nin de 3500 dolar fiyat etiketiyle yakında satışa sunulacağı konuşuluyor. Nikon FF kamerasını çıkardı, sony hazırlıyor bu sene çıkaracaklar sanırım. Ve muhtemeldir ki 2-3 sene sonra elimizdeki çok iyi makineleri de elden çıkarıp FF almak isteyeceğiz.

Her şeye rağmen 1500 dolara aldığımız makineyi 1 sene kullanıp 500 dolara satmak ve daha iyi fotoğraf çekeceğimizi sanıp 2000 dolar harcamak çılgınlıktan başka bir şey değil.
Evet bu 3 makine çok iyi, ama sadece fotoğrafçıya daha fazla olanak sunuyorlar, hepsi bu . Yoksa otomatik olarak daha iyi fotoğraf veriyorlar demek tam olarak doğru olmaz.

Açıkçası beni makineden çok objektifler düşündürüyor.

 

Tarih: 13 Mart 2008, 13:23 - İp: 81.***.**7.49
canmahmut
canmahmut (üye)
Ankara / Amatör

Bu güne kadar gördüğüm en güzel yorumlardan birisi. Tebrikler Hbaykal usta

Yüzlerce "onu alma bunu al", "şunu alırsam daha iyi resim alırmıyım" gibi başlığın arasında bunalmıştık artık.

Doğru dürüst resimler çekemeyince ben de suçu makinaya atmış ve değiştirmeye karar vermiştim.
Ama sizin de aynı makinayla çektiğiniz mükemmel resimleri görünce anladım ki bu iş makinada değil insanda bitiyormuş.



#canmahmut' tarafından 13.03.2008 16:28:22 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 13 Mart 2008, 16:20 - İp: 212.***.**7.190
merson
merson (üye)
Manisa / Amatör

Size katılıyorum.
Bu günlerde hoş bir TV reklamı var:
Ambulansta, Napolyon giysili bir hasta, kredi kartı ile peşin para çekene beklenmedik biçim-de -OHA- deyiveriyor ya işte o sahne.
Yazınızı okuyunca bu reklam geldi gözümün önüne:
Galiba biraz durup kendimize bir şeyler demeliyiz, tüketim kaşıntısı tutunca...
OHA diyemesek de bari bir çimdik atsak kendimize...

 

Tarih: 13 Mart 2008, 16:43 - İp: 88.***.**2.109
zarazara
zarazara (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

her cümlenizde ''evet doru,hıhı'' gibi kelimeler çıktı ağzımdan,tebrik ediyorum.
buna eklemek istediğim tek şey slr makineleri fiyatlarından dolayı bazen araba gibi düşünmek gerekli,yani yeni modelller ardı ardına çıkmaya başladıktan sonra elimizdekinin değerinin çok fazla düüşmeden ve zarar etmeden yeni modele geçmeninde ekonomik bir kaygı olarak düşünülmesini gerektiğini düşünüyorum.
örneğin ben canon 30D kullanıcısı olarak 40D ye geçmeyi düşünmedim,model değiştireceğim vakti 40D den sonra çıkacak(40D den üstün performans olması şartı ile) örneğin canon xxD olarak belirledim,tamamen ekonomik nedenlerden dolayı yani.
böyle güzel biir topik için teşekkürler

 

Tarih: 13 Mart 2008, 17:05 - İp: 85.***.**7.161