hbaykal
hbaykal (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

Dünyanın En İyi Dslr'si

Epey bir zamandir yazmayi dusundugum ama bir turlu firsat bulamadigim (belki de cesaret edemediğim)bu konuyu sonunda acmaya karar verdim. Katilanlar olacagi gibi katilmayanlar da olacaktir mutlaka ama yine de paylasmakta yarar vardir diye dusunuyorum.

Son gunlerde piyasaya cikan 40D, A700, D300, gibi yeni model fotograf makinalarinin heyecani tum dunyayi oldugu gibi ulkemizi de sardi. Ellerimizde bulunan makinalarin ortalama yasi 1-2 yillik olmasina ragmen gozumuz yenilere cevrilmis durumda. Bazilarimiz da zaten aldi bile.

Ben de aynı heyecani yasiyorum aslinda amaaaaa
kendi kendime bazi sorular sormadan da edemiyorum.

Ornegin,

- Öncelikle benim amacim ne? Fotograf cekmek mi yoksa pahali oyuncaklara sahip olmak, etrafımdakilere gosterip onlarin hayran bakislarindan mutlu olmak mi?

- Üst model makina alinca daha mi iyi fotograf cekecegim???

- Ne yapmak istedim de elimdeki DSLR yetersiz kaldi,bana engel oldu?
Yine ayni fotograflari cekecek isem bunca masrafa yazik olmaz mi? (ben mirasyedi degilim),

Bu sorulara verdigim samimi cevaplar sonunda isteklerimin bir gereklilikten cok, bir sahip olma duygusu ve biraz da cocuksu bir simariklik oldugunu dusunmeye basladim.


Yeni cikanlari begenmek, ozenmek ve sahip olmayı istemek tabii ki son derece dogal bir davranis, bunu yargilamiyorum. Ancak, her begendigimiz model ciktiginda hemen bizdekinden vazgecip degistirmek gerekli mi?.
Ayrica, yeni makina alinca iş bitiyor mu? Eminim ki bir sure sonra Sony A900, Eos3D, Nikon D500 vs. vs. vs. icin ayni seyleri tekrar yasayacagi(m/z). Bu kisir dongu surup gidecek.

Sanki elimizdekiler bizim yeteneklerimizi köreltip fotograf hayatimizi bitiren, hemen kurtulunmasi gereken berbat seyler .
Halbuki pek cogumuz haftalarca, aylarca arastirarak, tartisarak ve begenerek aldik bu makinalari. (bir kismi deneme amacli olmak uzere) daha 15-20 bin cekim yapip hemen degistirmeye kalkiyoruz.

Ben (yada genelleme yaparsak) Kacimiz elimizdeki makinalarin sınırlarını tam olarak keşfettik, verimli kullandik, klasik deyimle "Makinanin Hakkını Verdik?"

Daha eskilere gitmiyorum, kimse artik analog SLR kullansin da demiyorum ama bundan 4-5 sene oncesinde mukemmel fotograflar ceken profesyonel fotografcilarin, sanatcilarin DSLR makinalari, şu anda bizlerin elinde bulunan makinalara gore daha geri teknolojiye sahiptiler.
Onlara "iyi fotoğraf" için o makinalar yeterli oluyor ama onlardaki makinalardan daha gelişmişlerine sahip olan amatorlere yeterli gelmiyor her nedense ?????

Bir fotografcinin amaci ne olmali? Super gelismis makinalara sahip olmak mi (ki sürekli daha iyisi, daha gelismisi cikacagi icin bunun sonu yok), . Yoksa iyi fotograf cekmek mi?

Eger amac daha iyi fotograf cekmek ise, buna giden yol makinalarin teknik ozelliklerini yariştirmaktan degil fotograf bilgisi ve deneyimini yukseltecek calismalara yogunlasmaktan gecer. Cunku arkasinda IYI BIR FOTOGRAFCI yoksa dunyanin en gelişmiş makinasi da olsa sonuc cok degişmeyecektir. Kendisini gelistirmis Iyi bir fotografciya da bu gun piyasada bulunan hangi DSLR`yi verirseniz verin harikalar yaratir.

Lafı çok uzattım sanirim, Son olarak Ara Güler ustanın makinanin degil, "INSAN" unsurunun önemini vurgulayan çok sevdiğim bir sözüyle bağlayayım:
"En iyi daktiloya sahip olan en iyi yazar olamıyor"

Bu gun giris seviyesindekiler dahil olmak üzere, her hangi bir DSLR ile iyi fotograf cekilemiyorsa eger, bu büyük bir ihtimalle makinalarin yetersizliğinden degil, fotografcinin eksik bilgisi veya özen göstermemesinden kaynaklanıyordur.

Dip Not: butun bu goruslerim makina govdesi icin gecerli, "Lens" söz konusu olduğunda herkesin (gücünün yettigi ölçüde tabii) en iyisini almasindan yanayim.

En Dip Not: Bu yazi hic kimseyi hedef alarak yazilmamistir. Makinasini yenileyenlere hayirli olsun. Fazladan param olsa ben de hayir demem ama "gercekten gerekli"mi? konusunu da sonuna kadar sorgularim,.... Kalin saglicakla

Tarih: 12 Mart 2008, 22:29 - İp: 85.***.**2.32
cepni_23
cepni_23 (üye)
Kocaeli / Meraklı

Sayın Hbaykal ben şu fotoğraf cekmek için cep telefonundan başka makina kullanmayan biriyim.Ama meraklıyım da bu işe çok iyi araştırmak istiyorum, temel oluşturmak istiyorum kendime. Sizin gibi bu işin erbabı olan insanların bizlere çok yardımcı olduğunuzu söylemek istiyorum.Elinize,gözünüze sağlık çok yararlı oluyor.

 

Tarih: 13 Mart 2008, 22:13 - İp: 88.***.**6.64
emexci
emexci (üye)
Yurtdışı / Meraklı

cok güzel bir özet olmus. aslinda cok dogru yerlere deginmissiniz. mesela ben, 400d kullanirken, 40d ye merak saldim. arastirmalar felan yaptim. kendi makinami satip 40d alacakken a700 ile tanistim. simdide nikon d300 derdim ama, hayir a700 bana fazlasiyla yetiyor. umarim uzun ömürlü birbirimize sadik kaliriz (makinamla)

 

Tarih: 14 Mart 2008, 22:51 - İp: 91.***.**5.218
hbaykal
hbaykal (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

Fotoğrafçı donanımlıysa makinesinin ne olduğu çok farketmiyor doğrusu, burada çoğumuzun artık burun kıvırdığı D70 ile çekilmiş bir iki örnek var. Oldukça iyi örnekler ama çok mükemmel ya da çekilmesi çok zor fotoğraflar değiller.


"Daha iyi bir fotoğrafçı aynı ekipmanla mutlaka bunlardan daha iyilerini çekebilir" diyebilirim rahatça ancak, "daha iyi makinası olan mutlaka daha iyisini çeker diyemiyorum."

Makinamızı geliştirmek kötü birşey değil ama "Iyı Fotoğraf" elde etmek için öncelikle kendimizi geliştirmemiz daha doğru geliyor...

Portre-1

Lanscape

Take off

Portre-2



#hbaykal' tarafından 15.03.2008 13:33:29 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 15 Mart 2008, 13:15 - İp: 85.***.**8.29
cjx
cjx (üye)
Denizli / Amatör

Bilgilendirdiğiniz için çok teşekkürler.

 

Tarih: 15 Mart 2008, 15:06 - İp: 88.***.**0.202
philip
philip (üye)
İstanbul / Amatör

Çok bilgilendirici olmuş. Her kamera sahibi olan arkadaşların bu yazıyı okuması düşüncesindeyim.

 

Tarih: 16 Mart 2008, 12:16 - İp: 85.***.**4.141
elalarini
elalarini (üye)
Ankara / Amatör

Güzel bir konuya değinmişsiniz. Bende önceleri elimdeki makinenin kıymetini bilemiyordum. "Compact bu.." diyordum. DSLR olsa . . . diye düşünüyordum. Kendimi geliştirdikden sonra "çekmem zor" dediğim fotoğrafları çektim. Gayette zevk alıyorum şu an. Tamam DSLR makinenin compact makineye göre ekstraları var evet. Gün gelir alırım da. Ama sizinde söylediğiniz gibi iş makinede bitmiyor. Bazen insanlara bu durumu hatırlatıcak birileri lazım

 

Tarih: 16 Mart 2008, 13:16 - İp: 88.***.**3.47
pervince
pervince (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

Harika bir konuya parmak basmışsınız.
Bu sıralar bende sanki elimdeki çok eskiymiş gibi makinemi yenilemeye heves ediyordum. İhtiyacım mı var? yok aslında, tamamen şimarıklık.

Kendi ürettiklerimizle değilde sahip olduğumuz araba, son model telefonlar, ve şimdide fotoğraf makinelerimizle övünür hale gelmişiz.

-senininki kaç megapiksel?
-aaa niye şu markayı aldın, bak bende bu var....kesinlikle en iyisi budur...............

Yazıyı bastırıp iş yerinde masamın üstüne yapıştırdım. Şeytan dürttükçe tekrar okuyorum.

#pervince' tarafından 20.03.2008 07:19:06 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 20 Mart 2008, 07:15 - İp: 85.***.**8.120
onixon
onixon (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

dahili GPS,wimax,ışıktan bağımsız yardımmcı ir,rf fokus,mesafe lazeri,daha hızlı bellekler,nanotech yeni dizayn sensörler, gibi şöyle işe yarayacak şeyleri dahil etsinler.

He üst model k20d var mesela 14.6MP bazen beni kaşındırıyor sırf geniş açıda yüksek baskı boyutunda detay korumak için :D,gerçi hesapladım :D FF 25MP baskıda anca kesecek ,egomu.APS-C Açısal olarak elimi kolumu bağlıyor bazen 12-24Sigma FF ile olmak vardı demek geliyor bazı yer ve mekanlarda.

heralde 3-4 seneye değişirim :D,5 yıl lifetime şuan için yeterli.Sistem değişirsemde 4-5 yıla ne olur kestiremem ,asla satmam 2.ci yedek body ve lenslerim olur :D

interneti ve cep telefonu evde bırakıp bol fotoğraflı günler dilerim.

 

Tarih: 20 Mart 2008, 08:43 - İp: 85.***.**2.162
fotoasli
fotoasli (üye)
Aydın / Stüdyo Fotoğrafçısı

görüşlerinize yürekten katılıyorum,40 yıldır bu zenaatten ekmek parası kazanmağa çalışırım,mesleğe başladığım yıllarda fotoğrafa herkes tarafından değer verilirdi,amatör arkadaşlar makinelerini en az fotoğrafçılar kadar iyi kullanırlar ve diyafram ,enstantene ayarlarını iyi uygularlardı bence yozlaşma studyolarımıza acele vesikalık çeken makineleri getirmemizle başladı,bilir bilmez hepimiz bu tür çekimler yaptık, studyosu soğuk olanlar bir türlü sıcak olanlar bir türlü fotoğraflar çekip sattık kimisi aşırı koyu kimisi bembeyaz fotoğraflardı bunlar,ardından ufukta çin malı ne idüğü belirsiz , plastikten fotoğraf makineleri ,istanbul'un uyanık esnafları tarafından ithal edilip piyasaya arzedildi herkes bu çok kötü makinelerin çok kötü fotoğraf sonuçlarına razı olmak zorunda kaldı,ardından perdeyi fotoğraf çekebilen cep telefonlarının çirkin görüntüleri araladı sonrasında da dijital fotoğraf makineleri dönemi gündemde bu ara ,başlığınızda belirttiğiniz gibi fotoğrafın sanatsal kaygıları ve eğitimi bu dönemlerde gözardı edildi ama şimdi herkes eteğindeki taşı dökmek durumunda ,yani dediğiniz gibi en iyi makineye ,en hızlı objektife ,en pahalı ekipmana yatırım yapmış olmak en iyi fotoğrafı çekmeğe sebep değil, sanatçının fotoğrafı temel sanat ögeleri ve kendi artistik görüşünü de katarak kurgulaması sonucunda elde edeceği başarı elbette yadsınamaz

 

Tarih: 20 Mart 2008, 11:51 - İp: 88.***.**8.20
evren-
evren- (üye)
İstanbul / Amatör

Söylednecek bütün sözleri söylemişsiniz.Bu forumda çok konuşuyoruz su makine bu makine diye.Bence herkesin okuması gereken bi yazı.Teşekkür ediyorum böyle bir yazı için.

 

Tarih: 25 Mart 2008, 00:45 - İp: 88.***.**7.215