mbu
mbu (üye)
İstanbul / Doğa Fotoğrafçısı

D7100 İlk İzlenimler - Beklenen Cevaplar

Selamlar..
Makinemi aldım. Genel olarak merak edilen noktaları anlatacağım;

- Gövde gayet kaliteli. Kesinlikle sağlam bir makineye sahip olduğunuzu hissettiriyor.
- Sensörde yağlanma devam edecek gibi görünüyor. İlk kare ile beyaz fon çektim tertemizdi. Şuan shutter 50 civarı ve birkaç koyu leke belirmeye başladı.. Sanırım 1000 shutterdan sonra bir defa sensörü temizletmek yeterli olur.
- 1.3 crop modunun sonradan PS ile küçültmekten hiçbir farkı yok gibi görünüyor. Devrim niteliğinde bir özellik değilmiş malesef.
- Ekranı büyütmüşler, piksel sayısını arttırmışlar ama ben beğenemedim lcd ekranı. Pc'de bakmayıncaya kadar ne çektiğinizden emin olamıyorsunuz. Kullandığım gövdeler içinde en beğendiğim ekran 550D'ninki idi.
- Ekran kapağı çıkarılmış modelden. Bence büyütülecek birşey değil. Darbelere karşı dayanıklılık hissi veriyor ekran. Resim kalitesini daha fazla bozmayan bir ekran koruyucu sticker yeterli olur.
- Odaklama sıkıntısı yok. Hem fotoğraf hem videoda. Gayet güzel sorunsuz netliyor alet..
- Doğru enstantanede, tripoda ihtiyaç duymadan çok keskin-detaylı fotoğraflar çekebilirsiniz.
- Daha önce hiç karşılaşmadığım birşey yaşadım. Ayar menüsünü hızlı kullanan biriyim. 2-3 defa donma-takılma yaşadım.. Güncelleme ile giderilir umarım. fotoğraf inceleme düzenlemede değil, bildiğiniz ayarlarla oynarken donmalar oldu.
- Moire sıkıntısı yok.
- ISO performansını beğenmedim hem fotoğraf hemde videoda.. Fazla çıkmamanızı öneririm..
- Video kalitesi çok iyi ama ses sıkıntılı. Kısa film çekenler extra mic. takıyor zaten..

Almadan önce benim merak etiiklerim bunlardı.. Aklıma başka şeyler gelirse sonradan eklerim..

Malesef "Bunu alın, onu alın, biraz bekleyin, bunun yerine ff alın, onunda almayın en iyisi kaliteli lense yatırım yapın, sonra balığa gidin, yada mangal yapın" demiyeceğim...

%100'de, dx ile 1.3 croplu fotoğraf arasındaki 7 fark:
Dx fotoğraf %100 crop:


1.3x Crop mode fotoğraf %100 crop: (Çekerken biraz titreme olmuştur. Burda netlik önemli değil..)



Diyafram etkisi testi:
Dx sonrası Ps ile crop:


1.3 Crop modu:



#MBU' tarafından 23.04.2013 01:15:06 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 19 Nisan 2013, 22:55 - İp: 176.***.**7.99
turk
turk (üye)
Balıkesir / Meraklı

Arkadaşlar MBU nun koyduğu iki örnek test fotosu, 15-20 gündür bu forumlarda, papermanla yaptığımız tartışmalarda (1.3 cropun ne olduğu, 1.3 cropla alan derinliği)konusunda kimin haklı olduğunu açıkça gösterdi.
Daha fazla yazmak istemiyorum. Çünkü yazdıklarım bir şekilde siliniyor.

Paperman; anlaşıldı. Senin haksız çıkmana yönetiminde tahammülü yok.
Bundan sonra dilediğin gibi Nikon fanatikliğini yap, Nikon hariç her markaya laf at.
Bundan sonra ben bu sitede yokum.

 

Tarih: 20 Nisan 2013, 22:26 - İp: 78.***.**8.21
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

Merhaba Turk;
Açıkçası yazdığınız yorumu gördüm ve şahsen silinmesi bence mantıklı sizce değil midir? Elbette çok ağır bir hakaret etmemişsiniz, ancak yine de bence sinirli bir anınıza denk gelmiş gibi görünüyor.
Sitelerde özellikle de bu sitede birçok tartışma yaşandı, bu tartışmalardan çok çok enteresan birçok bilgiyi de öğrendi üyeler (bende dahil olmak üzere) ancak insanların birbirlerini fazlaca kırdığını da gördük istemeden.
Bence siz yine teknik her türlü tartışmayı yapın tabi ancak karşılıklı saygıyı da elden bırakmama erdemini de tutarak. Lütfen ama lütfen yanlış anlamayın sizi herhangi birşeyle itham etmiyorum, sadece yönetimin o mesajı silmesinde haklılık payı olduğunu düşünüyorum. Saygılar.

 

Tarih: 20 Nisan 2013, 22:35 - İp: 195.***.**8.165
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör


Fotograflarda, 1.3x crop moddaki ile PC cropu sonrasi elde edilen alan derinliginin ayni oldugu gozukuyor. Muzaffer Bey disinda bu konuda tahmin yurutup, farkli olabilir diyen olmadi - ben cevabi zaten bilinen bu konuda tek bir kelime etmedim.( 1.3x crop konusunda turk hakli bile dedim.)

Tartismam, 1.3x crop cekim/sonradan PC'de crop alan derinligi kiyaslamasi ile uzaktan yakindan alakasi olmayan, FF makinada elde edilen alan derinliginin daha fazla olduguna dair yanlis bilgi/ifade uzerine idi. Konu duruyor - bir kere daha okunursa belki bu sefer anlasilir - hayal mahsulu seyler uydurulmaz.

Haftalardir Nikon aleyhinde yazilan kulaktan duyma / uydurma bilgilere ve yakistirmalara ( servisler / buffer /1.3x crop modu konularinda ) tum cevaplarim linklerini verdigim " resmi/official " Nikon sitelerinden. Hic biri kendi yorumum degil.

 

Tarih: 21 Nisan 2013, 03:04 - İp: 96.***.**5.17
smaler
smaler (üye)
Konya / Reklam Fotoğrafçısı

Sayın mbu
Ben senin aksine 1.3 crop modun makro çekimlerde ve kuş fotoğrafçılığı gibi tele çekimlerde sensör çarpanını artırarak elimizdeki mevcut lenslerle daha başarılı fotoğraflar çekebilmemizi sağlayacağını düşünmekteyim. Olaya sadece zoom gibi bakmayalım bence. Sensör küçüklüğünün makro ve telede sağladığı fayda ve düşük diyaframda alanderinliğini artırmamız gerektiğinde sağladığı kısmi fayda hepimizin malumudur. Bu nedenle bu tür çekimlerde olympus gibi markaların 2x çarpanlı sensörleri daha çok tercih edilmekteydi. Nikonun bu atılımı beni cezbetti şahsen. Ben olayı her ne kadar MP küçülmesine sebep olsa bile dijital zoom yada photoshopta küçültmek gibi görmüyorum. Optik işin içine girdiği zaman sağladığı faydalar meydana çıkıyor. Birde bazı lenslerde oluşan vinyet etkisinide kaldırır bence bu durum.
İlaveten eklediğiniz resimlerden birincisi 1.3 crop modda çekilense zaten konuşmaya bile gerek yok 1. fotoğraf bariz olarak daha keskin çıkmış. Monitörünüze kalibrasyon yapmanızı öneririm.
Selamlar.

 

Tarih: 21 Nisan 2013, 17:40 - İp: 95.***.**7.142
mbu
mbu (üye)
İstanbul / Doğa Fotoğrafçısı

Sayın smaler
Daha keskin çıkanı, yani 1. fotoğraf, yani dx modunda çekilmiş olan, sonradan ps ile kestiğim fotoğraftır.. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1.3 crop moduyla çekilen fotoğrafın, sonradan ps ile kesilmiş fotoğraftan farkı yok.. Kilobaytına kadar aynı nerdeyse. Ortada optik bir durum söz konusu değil. Makine vizörde küçük bir kare gösteriyor ve fotoğrafı çektiğinizde orayı kesiyor. Eğer bunu megapikseli düşürmeden yapsaydı ozaman optik şeyler sözkonusu der ve ayakta alkışlardık. Malesefki öyle değil.. Şuan makineyi kullanan biri olarak söylüyorum bunları.. Video modunda faydası olur, seri çekimde 1 kare artısı olur bunlar ayrı konular. Çekilen fotoğraflar arasında fark yok ama.. Şahsen benim kullanmayacağım bir özellik olduğu için üzerinde fazla konuşmak istemediğim, tartışmalara girmek istemediğim bir konudur..

Sayın paperman
Şuan vize haftasındayım ve henüz 90 kare çekebildim. Bir hafta sonra biraz çekim yapar sonra sensör yağlanması olup olmadığını daha sağlıklı bir şekilde anlarız..


#MBU' tarafından 23.04.2013 01:20:22 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 21 Nisan 2013, 19:43 - İp: 176.***.**7.99
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Baska bir D7100 topiginde 1.3x crop modu ile ilgili yazdiklarimi kopyaliyorum. Sensor kropundan nasil ayrildigini/neden biraz daha avantajli oldugunu tekrarliyorum ; fark hala yanlis yerlerde araniyor.

" ...... bu ozellikle kuscular dusunerek eklenmis bir mod. Ucan/kacan bir kusu , sonradan kroplamak yerine basindan crop modu ile cektiginizde bir takim ( yine buyuk diyemeyecegim ) avantajlar var . En basitinden kadraji basindan kurmus oluyorsunuz, hayvani ideal noktaya yerlestiriyorsunuz .

Yakinlastirma sayesinde fokus ve fokus takibi kolaylasiyor. 51 nokta kadrajda cok daha buyuk alan kapliyor ; detay daha fazla oldugu icin AF hizlaniyor. Kullanici da daha yakini gordugu icin, duruma daha hakim.

Lensin en kaliteli orta kismi kullanilmis oluyor - sonradan kroplarsaniz , ozensiz kadrajlarda kenarlara kalabilirsiniz. Dedigim gibi, kullanim alani kisitli olsa da kuscularin isine yarayabilecek bir mod. "


 

Tarih: 22 Nisan 2013, 00:05 - İp: 96.***.**5.17
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

Bana sorarsanız makro çekimde de işe yarar. Ben olsam kesin kullanırdım.

 

Tarih: 22 Nisan 2013, 00:29 - İp: 195.***.**8.165
mbu
mbu (üye)
İstanbul / Doğa Fotoğrafçısı

1.3 crop modunda 51 odaklama noktasi nerdeyse kadrajin hepsini kapliyor. Kus fotografciliginda faydasi var bende dusundum bunu. Alan derinligine gelirsek hala fazla etkisi olacagini dusunmuyorum. Haftaya disarida makro cekimler deneyeceğim. (Azıcık olabilecek etkisini farkedebilecek kadar pro oldugumu dusunmesemde). Yine sonuclarini burada paylasirim. Bunun disinda fotografin fazla kirpilmasina pek olumlu bakan birisi degilim( ayni zamanda ps'ta yapilan abartili duzeltmelerede).. Yamuk kadraji duzeltmek disinda fotografi kirpmamaya çalışırım... Sizin cektiginiz bir fotograf olmaktan cikip, sizin yaptiginiz bir fotograf moduna giriyor bence.

Bu arada paperman yazinizdan bir duzeltme yapayım... Kullanicinin daha yakini gormesi gibi bir durum yok. Live view modunda yaklastiriyor ama vizorde daha once anlattigim gibi degisen birsey yok. Bende basta dediginiz gibi saniyorum ve bu yuzden ise yarar diyordum ama öyle değil.

Live view modunda cekim yapan kaç kuş fotoğrafçısı var tartışılır..


#MBU' tarafından 22.04.2013 01:50:23 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 22 Nisan 2013, 01:41 - İp: 176.***.**7.99
smaler
smaler (üye)
Konya / Reklam Fotoğrafçısı

Sayın mbu
Fotoğraflara sırasıyla bakmadığımı nereden çıkardığınızı ve sırasıyla bakmanın ne gibi bir yarar sağlayacağını hâlâ anlayamadım ama neyse (Ben iki fotoğrafıda yeni sekmede açıp bakıyorum çünkü) Sizinde aklınızda bulunsun bu tür şeyleri açıklayarak belirtin. Çünkü tahmin ediyorum kimse sizin aklınızı okuyamaz.

Mesela:
''%100'de, dx ile 1.3 croplu fotoğraf arasındaki 7 fark:'' diye yazmışsınız. 7 fark sanırım espiri. Ancak sıralamanın ne olduğunu daha açık belirtmenizde fayda var. Yazınızı düzenleyin bence.

Öneri:
1. fotoğrafın crop olan 2. nin ise 1.3x modunda çekilen olduğunu söylemişsiniz. Eğer öyle ise bende size 1.3x modunda bir daha elde çekim yapmamanızı öneririm. Çünkü bence eliniz titriyor ki bu gayet doğal.


Son olarak; ben biraz açık sözlü birisiyimdir ve ne gördüysem olduğu gibi söylerim, nacizâne faydalı olabilmek umuduyla. Kimseyi rencide etmek için yazmıyorum bunları bu yüzden sinirlenip tepki vermeyin lütfen. Birde her zaman söylerim; bir aleti çıkar çıkmaz satın almak, muhtemel sorunlarıyla birlikte almak demektir. Keşke firmalar da bunu hesaplayıp ilk çıkanları üzerine ilk üretim diye yazıp daha ucuza satsalar. En azından ilk alanların mağduriyetleri birazda olsa giderilmiş olur. Bu durum seri üretim olan herşey için geçerli maalesef.

 

Tarih: 22 Nisan 2013, 10:57 - İp: 95.***.**7.142
mbu
mbu (üye)
İstanbul / Doğa Fotoğrafçısı

@smaler..
Sıralamayı daha açık bir şekilde düzenledim.. "Bu devirde kalibrasyon ayarı yapılması gereken mönitör kaldı mı? Yada biz o iki fotoğraf arasındaki netlik farkını göremeyecek kadar anlamıyormuyuz bu işten??" Benim tepkim bu göndermeler yüzdendi. Sinirlenme filan söz konusu değil.

Fotoğraflarda %100 lük yakınlaştırma yapılmıştır. Tripodsuz çekime göre okadarcık titreme olsun biraz.. Zaten amaç netliklerini kıyaslamak değil boyut, yakınlaştırma ve diyafram etkisi farklarının olup olmadığı.. Hemen altındaki iki fotoğrafta yakınlaştırma yapılmamıştır. Onlarıda inceleyebilirsiniz..

 

Tarih: 23 Nisan 2013, 01:31 - İp: 176.***.**7.99