mahlasss
mahlasss (üye)
İstanbul / Amatör

D7000 Hot Pixel

s.a.

D90 almak isçin para biriktiriyordum sonra video özelliklerini kullanma ihtiyacım olacagından dolayı d90'ndan vazgeçip d5100'ü araştırmaya başlamıştım.ama d5100'ün body'si hiç hoşuma gitmedi çok küçük bende d90'ın bodysi gibi bir gövdesi olan ama yeni nesil ve video özellikleride güzel olan bir makina aradım bütçeme uygun d70002inde karar kıldım.yurt dışından 2400 liraya 18-105 vr kit lens ile.yani garanti sorunu yaşayacagım..
gelelim;
forumlardaki araştırmalarım sonucu d7000'de hot pixel ve back focus gibi sorunların oldugunu duydum.kafam karıştı sonuçta 2400 tl verecegim bu kadar parayı hatalı bir şeye baglamak saçmalık olur elbette.Nikon'un yanınladığı güncellemyi yükledigimizde bu sorunlar çözülürmü d7000 kullancıları ve konu hakkındabilgi sahibi olanlar yarcımcı olursa çok ama çok sevinirim.biraz uzun yazdım kusura bakmayın.
ayrıca google'da ufak çaplı bir araştırma yaptım hot pixel çoğu makinada cıkıyormus d90'da da varmıs

Tarih: 11 Mayıs 2011, 17:53 - İp: 88.***.**1.157
muzafferacar
muzafferacar (üye)
Manisa / Meraklı

Şöyle düşünün, 23mm e 16 mm boyutlarında yani yaklaşık 3.5 cm2 lik bir alan üzerine (sensörün boyutlarından bahsediyorum) 16.2 milyon adet pixel (noktacık) sığdırılmış. Dile kolay 16.2 milyon adet noktacıktan 1-2 tanesinin sağlıklı iş görmemesi olağan dışı bir durum değildir. Dediğiniz gibi D90 ve belkide tüm DSLR makinelerde olabilen birşeydir ve az sayıda olması üretim standartı açısından bile normaldir, örnekse bu durum LCD televizyonlarda da olabilir ve garanti kapsamında bile değildir. Ancak biz bunları çektiğimiz kareler üzerinde görmeyiz çoğunlukla. Vardır da bilmeyiz yani.

D7000 ini bu aralar bende araştırıyorum. Hot pixel konusunun yazılım güncellemesi ile çözülebildiği konusundan emin oldum. Zaten enteresandır bu hot pixeller fotoğraflarda değil yalnızca video kayıtlarında görülüyormuş ve dediğim gibi yazılım güncellemesi ile çözülebilmiş durumda.

Back focus konusu ise karışık biraz. Kimi kaynaklarda bazı makinelerin servise geri gitmesi ve kalibrasyon yapılması gerektiği belirtilmiş. Bazı örneklerde makine üzerinde bulunan AF Fine Tune ayarı ile sorun çözülebilmiş. Bazıları ise hiç karşılaşmamışlar. Eminim ki üretimsel bir sıkıntı ise Nikon bugünlerde ürettiği makinelerde artık bu sorunu ortadan kaldırmıştır ama alacağımız makinenin üretim tarihini nasıl bileceğiz değil mi? Aslında bu focus sorunlarının da yazılım güncellemesi ile giderileceğine dair söylentiler var nette ama bir kesinlik yok.

Aklıma gelen 2 alternatif var, birincisi riske girip alacaksınız şansınıza çıkmayabilir belki, diğeri ise yetkili bir nikon servisine eğer ihtiyaç olursa bu kalibrasyon işleminin maliyetini soracaksınız. Eğer mantıklı bir rakam ise riske girilebilir (atıyorum 100 TL ye halloluyor ise) ama değilse daha fazla düşünmek ya da Hayyam gibi Türkiye kaynaklarından alarak almadan önce deneyebilmek gerekir.

Bu arada eğer Nikon Servisinden Kalibrasyon konusunda bilgi alırsanız yine bu konuda bizlerle de paylaşırsanız çok seviniriz. Hem bana hemde ileride bu ikilemi yaşayacak olası kişilere yararı olur.

 

Tarih: 11 Mayıs 2011, 18:26 - İp: 62.***.**2.1
mahlasss
mahlasss (üye)
İstanbul / Amatör

degerli yorumlarınız için teşekkür ederim.

yorumunuz okudukdan sonra nikon teknik servisine mail attım geri dönüş yaptıkları taktirde forumda paşlaşacağım. umaırm ucuz bir şekilde çözümü vardır. önemli bir sorun çünkü nikondan beklenmedik bir hata

 

Tarih: 11 Mayıs 2011, 20:15 - İp: 94.***.**6.39
  • 1