mertoni
mertoni (üye)
Şırnak / Amatör

Canon Eos 300d Hakkında

İyi günler arkadaşlar
ben forum yeni üye oldum.Amatör olarak fotografçılığa merak sardım.Mesleğim itibariyle(inşaat mühendisiyim) fotograf konusunda biraz olsun bilgi sahibi olmam gerektiğine kanaat getirdim. Biraz araştırdım. Abd den bir arkadaş araclığıyla 300d lens kit satın aldım. (950 usd) ürün daha elime geçmedi kısmetse bayram ertesi geçecek. Foruma bu gün tesadüfen ulaştım bu makina hakkında yazılanlar (özellikle plastik aksamlı olması ve bu plastik aksamın çok kalitesiz olması , fotograflarda keskinlik olmaması gibi... ) beni daha elime geçmeden makinadan soğuttu. Aslında nikond70 alacaktım canonla arasında yaklasık 250 usd fark vardı. Sonradan bu farkı vermeye değmez diyerek vaz geçtim.Canon lenslerine yatırım yaparım illerde d20 alırım dedim (iyimi yaptım acaba)
NEyse bu kadar uzattım özür diliyorum ilk mesaj hatırına özrümü kabul edin lütfen. Şimdi sorularıma geçeyim.

1)300d nin görüntü kalitesi dslr olmayan hangi makinadan daha kötüdür. (mesela f717 daha mı keskin görüntü verir?)?

2)Dijital olmayan eos serisi (örneğin eos 500 e uygun 75-300 ultrasonic lens)ne ait lensler bu maknaya uyarmı ?

3) Bu makinayı kullanmadan kullanılmış veya kullanılmamış bir D70 ile takas yapabilirmiyim. Nasıl (Ben şırnakta olmam itibariyle ist. piyasasını bilmiyorum )

4)300 D ile kullanabileceğim zoom lens önerisi varmı ?

Yanıtlar için şimdiden teşekkürler

Tarih: 22 Ocak 2005, 04:05 - İp: yok
marlboro
marlboro (üye)
İstanbul / Meraklı

Sonucta en ucuz makinede olsa siparis verdigin alet DSLR o yuzden en ucuz DSLR bile en pahali compact makineden iyidir. Alacagin lens in kalitesine gore aleti modifiye edebilirsin. o yuzden senin siparis ettigin makine digil f 717, 828 den bile daha iyi sonuclar cikartir. D70 le takas edebilirsin ama ustune para odemen gerekebilir. Acikcasi kimse elindeki daha iyi bir makineyi verip ustune para almadan daha kotusune sahip olmak istemez. ABD deki sistem turkiyeden daha gelismis oldugundan arkadasain hala ABD de ise aleti geri verip parani geri alabilir. Cok icinde kaldiysa farki odeyip D70 alabilirsin. + bi lens alacaksan ABD deki arkadasin donmediyse ondan iste turkiye ve ABD arasinda fiyat olarak cok buyuk farklar bulunmakta acikcasi makineyi ABD den alip Lensi buradan almaktan ziyade makineyi buradan alip (garantili) lens i amerikaan getirtmen daha mantikli olurdu.

 

Tarih: 23 Ocak 2005, 02:43 - İp: yok
mertoni
mertoni (üye)
Şırnak / Amatör

yorumlaarınız için teşekkürler ;
Arkaadaşıma 3-4 aylığına ulaşamayacağım bu yüzden makinayı geri vermem pek mümkün görünmüyor. D70 ile takas edeceksem tabiiki üstüne para vermeyi kabul edeceğim. Eğer böyle bir teklif olursa neden olmasın.Lens satın alma olayını Abd den yapmak söylediğiniz gibi daha mantıklı. Ama eğer türkiyede digital olmayan eos serisi makinalara uygun lens(2.el) bulabilirsem satın almayı düşünüyorum.

 

Tarih: 23 Ocak 2005, 04:36 - İp: yok
juggler
juggler (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

Selamlar,

Oncelikle birisi size "bu makina soyle kotu boyle kotu sakin alma" derse ona inanmayin. Cunku o insanlar cok buyuk cogunlukla makinayi hic ellerine almamis ve sahada cikip kullanmamis insanlardir. Bir kismi makinayi kullanmayi beceremedigi icin memnun kalmamistir, daha kullanim kilavuzunu okumadan makinayi kotuleyenleri gordum. Siz makinayi aldiktan sonra olumsuz elestirileri okuyarak yanlis yapmissiniz. yapmaniz gereken internetten kullanim kilavuzunu indirip okumak olmaliydi.

Ben 300d yi 2003 sonundan beri kullaniyorum, sizin gibi dusundugum icin bir ay kadar once 20d de aldim, baslangicta '300d yi satarim' diyordum ama o kadar iyi bir sekilde hizmet etti ki bana, kiyip da satamadim. Simdi ikisini de kullaniyorum, fotograf kalitesi olarak 'daglar kadar' fark yok.. ancak benim cektigim fotograflar genellikle spor ve hareket (motokross, bowling, ucan kus gibi mesela) oldugu icin yuksek hizda cekebilen bir makina ihtiyacim vardi. 20d bu isi layiki ile yapiyor. Ancak daha kucuk ve hafif oldugu icin bu tur ozel durumlar disinda 300d yi tercih ettigim durumlar da oluyor.

bu arada madem bahsi gecti, su meshur "kalitesiz plastik aksam" konusuna da bir degineyim. Oncelikle 300d nin 'plastik' aksami altinda metal bir sasi var. Makinanin elektronik elemanlarini koruyor. Mesajlarda adi gecti diye ornek vereyim, D70 ise tamamen plastik, koruyucu hic bir aksami yok. Internette makinalarini parcalamis heyecanli arkadaslarin cektigi fotograflari bulabilirsiniz, makinlarin acik halleri gorunuyor. Ayrica plastik denmesine aldirmayin, siz de muhendissiniz, "muhendislik polimerleri" denen seyin ne oldugunu bilirsiniz. Bu alet de o tip bir 'plastik' malzeme ile uretilmis. Yani 'naylon legen' kivaminda degil. Aslinda gidin bir fotograf magazasina 'bakabilir miyim' diyip alin elinize bakin.. Goreceksiniz.

Fotograflarda keskinlik olmamasi konusunda da sizi aydinlatayim. DSLR makinalarda fotograf kalitesini artirmak icin sensorun onune AA filtresi denen bir filtre konuyor (anti aliasing filter), bu goruntuyu biraz yumusatiyor, ve "moire' denen bir olayi engelliyor, ve baska bir takim islere de yariyor... Bu yuzden de kesinlikle sony f717, 828, canon g6 vs makinalarin fotograflari, "makinadan ciktigi gibi" karsilastirma yaptiginizda, daha keskin olur, ancak bu durum bir cok DSLR icin aynidir.

Tasarimi geregi, butun canon DSLR makinalarinda bu AA filtresi digerlerine gore daha 'guclu'.. BU fotograflarin ingilizcede 'silky smooth" dedikleri cok yumusak ve canli bir gorunum almasina sebep oluyor, ki bu 'silky smooth' denen durum Canon makinalar icin bir imza niteligindedir bugun. Nasil ki SlR makinayla cektiginiz filmin banyosu, baskisi gibi asamalari varsa, DSLR makinalarinda da ayni islemler soz konusu. Eger gercekten fotografcilikla ilgilenmek istiyorsaniz o zaman fotograflarinizin "post process" ten yani cekim sonrasi islemlerinden de gecmesi sart, cunku cektiginiz gibi kullanmak istiyorsaniz o zaman bir 'P&S' makina almaniz daha uygun olur. DSLR makinalarda cekerken de kontrol sizde olacagi gibi, 'banyo' ederken de butun kontrol sizde olur. O yuzden de herhangi bir fotograf isleme programi bundan sonra "dijital fotografcilik hobi"nizin ayrilmaz parcasi olacaktir. "keskinlik" sorununun cozumu (ki mudahale etmeseniz bile insanlarin abarttigi kadar degil) bu tur programlarda bir dugmeye basarak halledilen bir konudur. Ancak ben fotograflarimin sadece %10una bu islemi uyguluyorum, kalanlari oldugu haliyle iyi.. Zaten objektifler sensorlerden daha buyuk bir darbogaz bu konuda.. Ancak cok keskin ve kaliteli objektifleriniz olacak ki, ondan sonra makinanin keskinliiginden bahsedeceksiniz.

bu arada yine burada adi gectigi icin soyleyeyim, Nikon, fotograflar daha keskin gorunsun diye bir risk alip AA filtresini cok zayif tutmus D70 de, bu nedenle de bazi durumlarda mesela "gelinlik" ya da "gomlek" gibi ince dokulu objelerde detay kaybi yasaniyor.. Surada D70 le cekilmis bir ornek var: http://www.fototime.com/46E2F3957AE8

 

Tarih: 24 Ocak 2005, 12:48 - İp: yok
mertoni
mertoni (üye)
Şırnak / Amatör

sevgili Melihbey ;
Öncelikle yazmış olduğunuz yorumların beni ne kadar sevindirdiğini yazmak isterim. Binlerce teşekkürler. İçime su serptiğiniz için .daha elime almadan satmayı düşündüğüm makinamı sayenizde satmaktan vazgeçtim.Sizin gibi bilgisini üşenmeden karşısındakinin en basit anlayacağı şekilde paylaşan insanların olduğunu bilmek beni rahatlattı doğrusu. Yarın makinam elime geçecek Bu foruma ve tüm kullanıcılarına bilnlerce teşekkürler

 

Tarih: 24 Ocak 2005, 16:14 - İp: yok
juggler
juggler (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

Iyi bari sevindim

makinaniz gelince kendinize biraz zaman taniyin, cunku zaten SLR makinalar 'P&S' mainalardan daha zordur, bir de Dijital SLR olunca ogrenme suresi biraz daha uzar.. O yuzden 'deneme yanilma' metodunu bolca kullanin, hatalari makinada degil kendinizde arayin. kullanim kilavuzunu bir sefer makina elinizde iyice bir okuyun.. www.dpreview.com daki digital rebel forumunu mutlaka duzenli olarak takip edin. Eger ingilizce bilginiz yeterli degilse, yine de mesajlara girip bakin, cunku fotograflar yollayip hangi ayarda cektiklerini yaziyorlar. faydali olur. kendinize fotograf cekmek icin firsat yaratmadan guzel fotograf cekemeyeceginizi de aklinizin bir ucunda bulundurun. yani yuruyus yaparken makinanizi yaniniza almakla, 'fotograf cekmek icin yuruyus' yapmak arasinda cok fark vardir.

Google'dan "digital rebel hack" diye aratip cikan ilk linke tiklayin.. orada bir "hack firmware" var, onu makinaniza yukleyin. hic bir zarari olmadigi gibi makinaniza bir takim ek ozellikler katacak, o gireceginiz sayfada detaylariyla anlatiyor (bu forumda bir hack dosyasinin adresini dogrudan vermek uygun olmayabilir).

Irfanview isimli programi indirin (bedava), ve onun butun pluginlerini de indirin.. Bir fotografa bakarken I ve arkasindan E tusuna basarsaniz, fotografinizi hangi ayarlarla cekmissiniz, hangi objektifle, ne zaman vs tarzi bilgileri gorursunuz. Ozellikle ogrenirken cok faydalidir.

Biraz da reklam:
benim siteme girip http://www.melihozbek.com adresinden, sirasiyla "fotograf/yazilar/histogram" linklerini takip ederseniz, makinanizdaki "histogram" ozelligini nasil kullanacaginiza dair kisa bir aciklama bulacaksiniz. faydali olacagini umuyorum.

makinanizi gule gule kullanin.

Melih

 

Tarih: 24 Ocak 2005, 17:59 - İp: yok
erdincman
erdincman (üye)
İstanbul / Amatör

Sayın Mertoni !

Ben CANON S1 IS kullanıcısıyım. Ama tanıdığım kadarıyla,
CANON 300D, diğer adıyla DIGITAL REBEL, herkesin imrendiği son derece tanınmış bir makinedir. Bunun doğru olduğunu internetteki forumlarda ve Photo Sharing sitelerinde görebilirsiniz.

Rastgele kişilerin yorumlarına güvenmeyin. Keşke benim de bir DIGITAL REBEL'im olsaydı...

Sevgiler

 

Tarih: 25 Ocak 2005, 15:28 - İp: yok
mertoni
mertoni (üye)
Şırnak / Amatör

sevgili erdincman ;
İnşaAllah en kısa zamanda sizin de satın alma imkanınız olur ;
Öneriniz için teşekkürler

 

Tarih: 25 Ocak 2005, 17:14 - İp: yok
fuseki
fuseki (üye)
Afyonkarahisar / Amatör

dijital makinalarda netlik sorunu her zaman olur, ancak bunun farkedilmesi zordur. ayrıca netlik isteyeniniz varsa (dslr için) diyaframı f/2,8 olan objektifleri kullanmanız tavsiye edilir. mümkünse sabit objektifler kullanın. tabi bütün bunlar oldukça yüksek maliyetli olur. katolog fotosu çekmeyeceğine göre netliği kendinize fazla dert etmeyin. dert edenlerede aldırmayın. 300d sizin işinizi fazlasıyla görür. objektiflerinde eos için olanları uyar(EF). Takas işini bir kenara bırak, göz göre göre zarar edersin. "bol ışıklı günler"

 

Tarih: 26 Ocak 2005, 17:09 - İp: yok
  • 1