redfive
redfive (üye)
İstanbul / Amatör

Body A100-400d,objektif Sony-sıgma

Arkadaşlar uzun araştırma tartışma ve sorulardan sonra şu şekilde bir karar vermiş bulunmaktayım.
BODY konusunda Sirkeciye bu sefer satın almak için gittiğimdeki (inşallah) hislerimle karar verip a100 yada 400d arasındaki kararımı vereceğim.
Bana göre A100'ün 400D'ye göre üstünlükleri:
1-Elime daha güzel oturdu.
2-görüntü sabitleyicisinin body üzerinde olması
3-BIONZ işlemcisi
4-Auto Focus özelliğinin Objektiflere bağımlı kalmaksızın Body üzerinde olması.

Bana göre 400D'nin A100'e göre üstünlükleri:
1-Arka tarafının adet olarak daha fazla tuşlarla kaplı olması.(gerçi a100 bunu 2. bir kadran koyarak telafi etmiş)
2-Sensörünün getirdiği avantajla düşük aydınlatmalı ortamlarda yüksek ISO performansı.

Bunları gözönüne aldığımda mantık olarak A100'ü hiç tereddüt etmeden almam gerekir. Ancak CANON markasının fotoğrafçılık konusundaki güven veren tecrübesi hertür elektronik işinde eli olan SONY'e göre daha cazip geliyor.(MİNOLTA'nın da yılların tecrübesini hiçe saymıyorum tabii)

Bu konuda sizlerin de fikirlerini almak istiyorum.

Objektif konusunda ise SIGMA 17-70 ve SIGMA 70-300 APO konusunda kararlıyım. SONY 18-70 ve SONY 75-300 kit lensleri ise kafamı karıştırıyorlar.Örneğin CANON'un kit lensleri hakkında çokca kötü yorum var ama yukarıda saydığım 4 lens hakkında kötü yorum pek okumuyorum.

Objektif tercihimde de sizlerden yardım istiyorum.

Tarih: 9 Ağustos 2007, 11:58 - İp: 88.***.**6.101
piri reis
piri reis (üye)
Bursa / Meraklı

Tek ve Net Cevap:

Paran Çoksa: A100 ***
Paran Yoksa: 400D

A100 Tercih Sebebidir...

 

Tarih: 9 Ağustos 2007, 12:19 - İp: 85.***.**7.141
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Piri Reis,

Kafami karistirdin simdi, A100, 400D'den daha ucuz zaten. Bu durumda Redfive mutlaka Sony almali



Redfive,

Her iki makinanin ustun oldugunu dusundugun ozelliklerini sebepleriyle aciklamissin, yalniz bazi hatalar var:

1. BIONZ islemci:

Bu hicbirsey ifade etmiyor, pazarlamacilar bir isim uydurup cikiyorlar piyasaya, Canon'unki de "Digic II", Sony'ciler "Bionz" ismini verdiyse noolmus yani. Sonucta aldigin performansa bakmalisin. (pratikte her ikisinin de performansi benzer)



2. AF'nin govde uzerindeki motorla kumanda edilmesi:

Teorik olarak dusundugunun tersine motorun govdede degil, lenste olmasi daha avantajli cunku her lensin mekanik aksaminin motordan bekledigi tork ve devir farkli, motor lenste olursa zaten ilgili lensin ozelliklerine uygun olarak imal edilmis olacaktir. Pratikte Sony/Minolta ve Pentax (ve hatta D40 disinda butun Nikon) makinalar AF motorlari govdede olmasina ragmen AF motorlu lens kullanan Canon ve Nikon makinalar ile ayni performansi sergiliyorlar. Kisacasi performans acisindan AF motorunun govdede mi yoksa lenste mi oldugunun pek bir onemi yok.

Yalniz sessizlik acisindan Canon'un USM (Nikon'un benzer birseyi var, simdi adi aklima gelmiyor) lensleri hem hizli hem de sessiz. Sigma, Can ve Nikon icin HSM (HyperSonic) lensler uretiyor. Bu acidan lensten motor avantajli.

Bu mevzu daha bitmedi Sony/Minolta AF motorlu lensleri de destekliyor, hatta 2 adet SSM (Canon icin USM neyse Minolta icin de SSM o) lensi bile var. ( cok pahalilar ), dolayisi ile Canon'un ile Sony'e AF motoru acisindan hicbir ustunlugu yok, tabii SSM lens alacak kadar paran varsa .



3. Canon'un yuksek ISO performansi:

ISO performansini belirleyen makinadan sensorden cok fizik kanunlari. Canon'un yazilimi daha fazla NR uyguluyor detaylari bulandirmak pahasina, Sony resme daha az dokunuyor, tamamen tasarimcinin tercihi. Bu kriter seni yaniltmasin.



4. Dunyada 40 yildir video kameranin en iyisini ureten Sony, neden fotograf makinasinin iyisini uretemesin. Sony'nin TV, Notebook, PlayStation, muzik seti, walkman vs. uretmesi neden fotograf makinasi uretimine mani olsun. Dahasi urettigi bunca seyden kacini kotu uretmis.

Sony ile ilgili soylenebilecek yegane kotu sey Turkiye'de Canon kadar yaygin olmayisi ve servisinin sadece Istanbul'da olmasi ( Sirkeci'de OzenIs, Macka'da Mekel, diger Sony servisleri fotograf makinalari ile ilgili sorunlari bu ikisine havale ediyor )



5. Lens :

Sony 18-70 bir kit lens icin iyidir, super keskin degil ama gayet yeterli. Zaten makina ile yok pahasina veriyorlar, bence al, cok cok 100 YTLen cope gider, paran olup iyi lens alincaya kadar bir bayagi bir idare eder. Sigma 17-70 iyi ve keskin lens, macrosu da var, ama fiyat olarak kit lensin coook otesinde birsey, paran varsa al, daha cok paran varsa Carl Zeiss 16-80 al. 17-50 araligi senin icin iyiyse Tamron al, keskinlikte marka lenslerle yarisan tek lens. Canon'un uzerindeki 18-55'ten burada bahsetmeyelim istersen, alindiginin 2.gunu adam gibi bir lensle degistirilemesi gerekir, neyseki Canon'da secenek cok.

Tele lenste Sony'nin 75-300'u cok guzel lens, gerci bende yok ama buraya yollanan fotograflar cok ama cok basarili. Ben olsam bu lensten sonra Sigma'ya soyle donup bakmam bile. Canon alirsan, 70-200 F4 IS en iyi secenek. Yalniz butcen mutevazi ise Sigma'ya talim edip onun camurumsu renklerine katlanman gerekecek, ustelik stabilizasyonsuz.



6. Hayyam ve civarindaki esnaf bu iki makina arasinda kararsiz kaldigini belli edersen seni Canon almaya tesvik edeceklerdir. Henuz tam olarak izah edemedigim sebeplerden dolayi ( kar marji, stok vaziyeti, aliskanlik nihayetinde senelerdir Canon satiyor bu esnaf Sony onlara yabanci vs. ) Canon satmak islerine geliyor. Bosver sen onlari, ya tarafsiz davranan bir satici bul yada kendi objektif akil ve mantigini kullan secim yaparken.

 

Tarih: 9 Ağustos 2007, 14:03 - İp: 81.***.**5.159
redfive
redfive (üye)
İstanbul / Amatör

piri reis ve antika cevaplarınız için teşekkürler.

antika seninle konuşmak ve tartışmak istediğim bikaç konu var.

1-AF konusu. Bu konuda kafamın karışmasının sebebi CANON'un Sirkeci'deki Türkiye distribütörü aslında(ERKAYALAR'dı sanırım) Orada görüştüğüm satış temsilcisi 400D ile AF özelliği olmayan bir lensi kullanırsam asla AF yapamayacağımı söylemişti. Şöyle örnekleyerek somutlaştırayım.Onun söylediklerinden; SIGMA 70-300'ün CANON uyumlu olanını 400D'ye takarsam herzaman manuel fokusa mahkum kalacağımı; aynı SIGMA 70-300 Minolta uyumlu olanını A100'e takarsam ister manuel ister otomatik fokus yapabileceğimi çıkardım. Kompakt makinalar bile AF yapabilirken 400D gibi bir makinada AF yapamamak beni dehşete düşürmüştü ve allak bullak olmuştum.
Senin bahsettiğin AF motorlu lenslerin içinde bir motor var sanırım. Bu sayede fokus yapıyorlar. Burası tamam.
Ama örneğin SONY kit lenslerde ve SIGMA 17-70 ve 70-300 'de AF motoru yok. Bu durumda bu lensleri kullandığımızda her zaman manuel fokus mu yapmak zorundayız?
Bu konuyu biraz daha açar mısın?

2-ISO konusundaki açıklaman bence çok güzel ve daha keskin ve daha detaylı fotoğrafları seven biri olarak A 100'e biraz daha ısındım.

3-Lens tercihi. CANON lens almak gibi bir şansım ve isteğim yok. Çünkü bütçem kısıtlı. Hatta bazen SIGMA 28-300 lensini 400YTL'ye alıp hem ucuz bir iş yapıp, hem de lens dfeğiştirme sıkıntısı olmaksızın makinamın keyfine bakmayı bile düşünüyorum. Böyle bile yapsam herhalde S9600 yada benzeri SLR-Like makinalardan daha tatmin edici sonuçlar alırım değil mi? Lens seçeneklerim şunlar:
Geniş Açı:
Sony Kit lens 18-70 yada SIGMA 17-70
Zoom:
Sony Kit lens 75-300 yada SIGMA 70-300 APO

yada sadece bir tane 28-300 SIGMA lens.

Bir önemli konu da lenslerde manuel fokus ayarının zoom ring gibi bir halka ile mi yoksa canon 18-55 kit lenste olduğu gibi lensin ileri geri hareket eden kısmının en önünde lense parça eklediğimiz vidali bölümden mi yapıldığı. Ben kesinlikle zoom ring gibi bir focus ring'i olan objektifleri tercih edeceğim.

#redfive' tarafından 09.08.2007 15:01:05 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 9 Ağustos 2007, 14:40 - İp: 88.***.**6.101
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Orada görüştüğüm satış temsilcisi 400D ile AF özelliği olmayan bir lensi kullanırsam asla AF yapamayacağımı söylemişti.

Doğrudur ama bu bütün AF özelliği olmayan lensler ve bütün gövdeler için geçerli, sadece 400D için değil. A100'e de Af özelliği olmayan bir lens takarsanız onunla da AF yapamazsınız. Örnek verdiğiniz Sigma 70-300 lens AF özelliklidir, Sony uyumlusu A100 ile, Canon uyumlusu ise 400D ile AF yapar.

 

Tarih: 9 Ağustos 2007, 16:01 - İp: 88.***.**8.254
redfive
redfive (üye)
İstanbul / Amatör

Cüneyt bey cevabınız için teşekkürler.

"Doğrudur ama bu bütün AF özelliği olmayan lensler ve bütün gövdeler için geçerli, sadece 400D için değil. A100'e de Af özelliği olmayan bir lens takarsanız onunla da AF yapamazsınız. Örnek verdiğiniz Sigma 70-300 lens AF özelliklidir, Sony uyumlusu A100 ile, Canon uyumlusu ise 400D ile AF yapar." demişsiniz.
Eğer böyleyse A100'ün gövdesinde AF motoru olmasının 400D'ye göre ne üstünlük sağladığını anlayamıyorum.
A 100'de AF motoru var SONY UYUMLU SIGMA 70-300 APO ile AF yapıyor.
400D'de AF motoru yok CANON uyumlu SIGMA 70-300 APO ile AF yapıyor.
BODY üzerinde AF motorunun fonksiyonunu kavrayamadım. Biraz açıklar mısınız?

Bir de SIGMA ve SONY objektiflerde manuel focusun nereden yapıldığı konusuna açıklık getirir misiniz?

 

Tarih: 9 Ağustos 2007, 16:09 - İp: 88.***.**6.101
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Eğer böyleyse A100'ün gövdesinde AF motoru olmasının 400D'ye göre ne üstünlük sağladığını anlayamıyorum.?

Antika da gerekli açıklamayı yapmış, biraz daha açalım. AF motorunun nerde olduğunun pek önemi yok. AF motoru gövdedeyse ve bu gövde ile kullanılan lens de AF özellikli bir lens ise, AF yapılabilir. Yani anlatmak istediğim, AF kullanımı açısından A100 ile 400D'nin bir farkı yok.


Bir de SIGMA ve SONY objektiflerde manuel focusun nereden yapıldığı konusuna açıklık getirir misiniz?

Manuel fokus, fokus halkası sağa veya sola çevrilerek yapılıyor, zoom için yine sağa ve sola çevrilen daha geniş yapıda ayrı bir halka var.




#ocaklilar' tarafından 09.08.2007 16:30:05 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 9 Ağustos 2007, 16:29 - İp: 88.***.**8.254
piri reis
piri reis (üye)
Bursa / Meraklı

antika,

üstadım sana bu açıklamayı istemeye istemeye yapıyorum. Çünkü az sonra kocaman bir "heeeeee" kelimesi dökülecek dudaklarından. Üstadım 400D'yi alırken pahalı alırsın ama lenslerini köşedeki bakkaldan, manavdan her yerden bulabilirsin. Ama Sony öyle mi??? www.sahibinden.com'da arıyorum Sony uyumlu lens diye 5 tane ya çıkıyor ya çıkmıyor. peki canon aradığımda 100'lerce çıkıyor. Bu sebepten ötürüdür ki Sony Body ucuz fakat lensleri pahalı... Canon ise tam tersi... Bundan dolayı o kıyaslamayı yaptım üstad.

Kefiyli günler dilerim

 

Tarih: 9 Ağustos 2007, 16:29 - İp: 85.***.**7.141
redfive
redfive (üye)
İstanbul / Amatör

1-Anlayamamamı mazur görün lütfen ama "AF özelliği olan bir lens" demek " lensin içinde AF motoru var" demek midir?
Yoksa "BODY'sinde AF motoru olan bir makinayla kullanılabilir" demek midir?

2-Belirttiğim objektiflerde manuel fokusun yapıldığı yeri sorarken, bu fokus halkasının objektifi kavradığımız ve zoom yaptığımız halka gibi mi yoksa örneğin canon 18-55 kit lenste olduğu gibi lensin en ucundaki vida adımlı yerde mi olduğunu öğrenmek istemiştim.

 

Tarih: 9 Ağustos 2007, 16:58 - İp: 88.***.**6.101
xtolga
xtolga (üye)
İstanbul / Amatör

Bu topicte adı geçen makine ve objektiflerin hepsini kullandım. Her iki makinede alınabilr, sadece bütçe ve zevkinize uygun olanı seçin.

Birkaç şeyde ben eklemek istiyorum.

Canon 18-55 mükemmel bir lens değil ama bahsedildiği kadar kötü bir lens de değil.

Canon un yüksek ISO larda başarılı olması kullandığı CMOS sesnsörün başarısından kaynaklanıyor. Daha fazla NR uygulamasıyla bir ilgisi yok.

Sony 70-300, sigma 70-300 e göre daha daha keskin görüntü veriyor. Fakat Sigma 70-300 de macro özelliği ile bir adım öne çıkıyor. fiyat performans ilişkisinde iki objektifte tercih edilebilir.

 

Tarih: 9 Ağustos 2007, 16:59 - İp: 212.***.**0.50
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

1-Anlayamamamı mazur görün lütfen ama "AF özelliği olan bir lens" demek " lensin içinde AF motoru var" demek midir?
Yoksa "BODY'sinde AF motoru olan bir makinayla kullanılabilir" demek midir?


AF özellikli bir lens demek, içinde netliği kensisinin yapabileceği ve bu bilgiyi "yaptım" diye makinenin gövdesine iletebileceği bir sistemin var olduğu lens demektir. Yani manual fokus yaparken sizin elle çevirmek zorunda kaldığınız fokus halkasını kendi çevirir. Bu çevirmeyi sağlayan motor (AF motoru) lens içinde de olabilir, gövde içinde de. AF özelliği olmayan lenslerde netlik manuel yapılır, yani halkayı siz kendi elinizle çevirirsiniz, makinenin netliğin yapılıp yapılmadığından haberi olmaz. AF özellikli bir lens ile istenildiğinde , manual fokus yapmak da mümkündür tabi.


2-Belirttiğim objektiflerde manuel fokusun yapıldığı yeri sorarken, bu fokus halkasının objektifi kavradığımız ve zoom yaptığımız halka gibi mi yoksa örneğin canon 18-55 kit lenste olduğu gibi lensin en ucundaki vida adımlı yerde mi olduğunu öğrenmek istemiştim.

Fokus halkası önde, zoom halkası arkada olmak üzere iki halka var. Fokus halkası genellikle zoom halkasından daha dar bir yapıdadır.




#ocaklilar' tarafından 09.08.2007 17:14:00 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 9 Ağustos 2007, 17:10 - İp: 88.***.**8.254