mkulahci
mkulahci (üye)
İzmir / Amatör

450d/d3000 mi Yoksa Fuji 200exr/r1

Merhaba,

Sanıyorum bir çok yeni meraklının en büyük sorunu, fotoğrafçılık için ayırabilecekleri bütçe karşılığında ne alabileceklerini bilmemektir.

Ben de yaklaşık 2 aydır büyük bir karmaşa içerisinde, her yazılan, güzeldir denilen makineye heveslene heveslene henüz bir satın alma eyleminde bulunamadım.

İlk karşılaşılan karmaşa bir dslr mi yoksa dslr-like mı almalıyım sorunu. Anladığım kadarıyla bu sorunun 3 boyutta cevabı mevcut;

1. Maddi açıdan ;
*Dlsr-like alırsanız objektif değiştiremezsiniz, masraf yapmak zorunda kalmazsınız.
*Dslr alırsınız (body olarak ucuz) ve 18-55mm, 70-200mm vs gibi 1, 2 farklı ya da 18-200mm vs gibi pahalı lenslere ihtiyaç duyabilirsiniz. Mesela D3000 için lenslerde VR özelliğine bakıp almanız gerekebilir ve bu maliyeti iyice arttırır.

2. Yeterlilik, tatmin ;
*Dslr-like aldığınız günde bile aklınızda sürekli dslr kalitesinin altında kalacağınız sorusu olabilir. Daha yeni olmanın dez avantajı da bu kalitesizliğin sizi nasıl etkileyebileceğini bilmemektir. Yani aslında muhteşem fotoğraflar çekme ihtimaliniz olmasa da belkide ulaşabileceğiniz son noktaya kadar yeterli bir makineniz olabilecektir.
*Dslr aldığınızda seçim yaparken "en iyi"sini alacağınız için makine sizi hiç kısıtlamaz. Daha ne gibi bir tarza yakın olacağınızı bilmeden her türlü kısıttan arınmış olursunuz. Bu "her şeyi yapabilecek ekipmana sahip olma"nın tatminidir.

3. Taktir edilme, onaylanma, "ego" kaygısı ;
*Dslr-like alarak çekilen her karede yapılan yorumlarda "bir dslr ile olsaydı, ... çok daha iyi olabilirdi. Olsun yine de çok iyi..." gibi ifadeler ile karşılaşma ve belkide şahsi tatmin açısından birşey ifade etmeyecek de olsa insanın hobisinden yeterli tadı "ego" doyumsuzluğu ile alamaması.
*Dslr alarak harkulade özelliklere sahip bir makine ile, güzel bir pozu makinenin özelliklerini yeterli kullanamamak sebebiyle belkide bir dlsr-like'dan daha kötü çekmek. Bu durumda yetersizlik, her şeyin para ile değil biraz daha bilgi, yetenek ile olabileceğini görmek ve vazgeçme korkusunu yaşamak...

Tüm bunları göz önüne aldığımızda bence herkes tüm hem şahsi hem de görülebilen teknik (tavsiyeler - ve + 'ları irdeleyerek karar vermeli. Örnek analiz "BEN"

Kimim ve bu işle nasıl uğraşacağım;
*Hafta içi tüm gün çalıştığım için en fazla akşamları uğraşabilirim ve bir çok hafta sonu meşguliyet olacağı için en çok ayda 4-5 gün. Yaz aylarında tatil ile birlikte en çok 10 gün.
*Bu ay temel fotoğraf eğitimine başlıyorum. Yeteri kadar bilgi ve uygulama tekniğimi geliştirdiğimde de dijital fotoğrafçılık eğitimi kursuna katılmayı planlıyorum.

Teknik ;
*Bu konuda henüz bilgi fakiri olmam nedeni ile hemen hemen her konuda min. ya da orta düzey çekim.

Bütçe ;
*Şu anda max. 1000TL herşey dahil. Keza kurs için 200 şimdi 200 daha sonra olacak.

Sonuç itibarı ile önerilere göre şekillendirdiğim liste şu şekilde;
Dslr : Canon 450D ya da Nikon D3000 - (Spot olarak ancak.)
Dslr-like : İkinci el R1 (Çok övgü alan bir makine olduğunu görüyorum) eski ama 2. el 900TL - 1100TL civarı ya da fuji S200exr taksitli 1600 TL.

Sürçi lisan ettiysem affola. Değerli görüşleriniz için şimdiden teşekkür ederim.

Tarih: 22 Ocak 2010, 16:22 - İp: 212.***.**3.51
sedatguler
sedatguler (üye)
Kayseri / Meraklı

merhaba yazdıklarınız benim makina alırken yaşadıklarıma çok benzer. ancak benim zamanım olmasına rağmen ilgimi çekecek kareler bulunduğum yerde fazla yoktu. compact a530 dan sonra dslr like makinları hiç düşünmedim. bu site alırken beni hem ümitsizliğe düşürüyor hem de iyice heveslendiryordu. yaklaşık 1000tl ve 2000tl arasında fiyatı olan dslr in çektiği sıradan karelerle 5d 1d ve yine akranı nikonların çektiklerini görünce elimdeki makina canon a530 un sadece şeklinin değişeceği yine aynı iddasız kareleri çekeceğimi düşünüyordum. beni alırken ençok tahrik eden net alan derinliği oldu. elimdeki compact çok sınırlı iken bir dslr bu konuda geniş çekim yelpazesine sahipti.ve bir ikinci el sitesinden 1600tl fiyata canon d450 body ve sigma 18-200 (sabitleyici özelliği olmayan, bu çok önemliymiş 100mm sonrasında titremeyi tripodsuz engellemk imkansız.)aldım. sitede tavsiyelere bakarken hiç önemsemediğim bir durum vardı. objektiflerdeki karanlık sorunu. maalesef benim objektifimde bunu çok hissediyorum. iso değerini artırınca kalite düşüyor. renklerde de acemi olduğum için tatmin edici renk ayarını yakalıyamıyorum.
sonuç olarak size acizane aynı yollardan geçtiğimizi düşünürek yaşadıklarımı yazdım. bilmem katılırmısınız ama tespitim şu: benim gibi maymun iştahlı bir heveslinin 10-20mm ,18-105mm ve 400mm objektiflere ihtiyacı var. gün geliyor koskoca binayı tek kareye sığdırmak istiyoruz bazen renkleri ve detayları yakalamanın peşindeyiz hele bir de bir kuşun gözünün içine kadar yaklaşmak var ya o beni bitiriyor. body olarak profosyonel düşünemediğim için bir 5d yi hiç aramıyorum. gün gelir işin inceliklerini öğrenirsem büyük ihtimal bir 450dnin 1d ve 5d nin yanında oyuncak gibi kalacağını anlarım.
kafanızı ağrıttım ,saygılarımla.

 

Tarih: 23 Ocak 2010, 00:05 - İp: 78.***.**7.19
puskas
puskas (üye)
İzmir / Amatör

450d

 

Tarih: 23 Ocak 2010, 01:04 - İp: 85.***.**7.103
bysmile
bysmile (üye)
Aydın / Amatör

yeni başlıyacaklar için fuji...ben kullanıyorum çokta memnunum..doğa fotoğraflarında yeşil dengesi çok iyi.bu canon nikon saplantısınıda hiç anlamış değilim.? profesyonel olmayacaksan,amatör ve hobi için fotoğraf çekeceksen fujifilm exr idealdir..aynı fiyata yeni teknolojiyi kullanmak varken neden 5sene öncesinin 450d si? her ikisinide denedim.450d ve D3000. aynı mesafeden aynı ayarları kullanarak 3 makina ile çekim yaptım.tam 2 saatimi makinaları tek tek denemekle geçirdim,fujiyi aldım.5 aydır kullanıyorum,memnunum.tabiki yetmeyecek ve bunun da farkındayım ama dediğim gibi başlangıç için ideal bir makina..canon nikon aynı galatasaray fenerbahçe rekabeti gibi birşey,herkes kullandığını önerir sonuçta..bu bütçene ve fotoğrafta ilerleme isteğine bağlı,
saygılar,

 

Tarih: 13 Haziran 2010, 14:26 - İp: 94.***.**3.234
okiii
okiii (üye)
İstanbul / Meraklı

Fujilerde 1000tl den fazla....Kendini en iyi sen tanırsın kardeşim çünkü dslr lile alıp 3 ay sonra pişman olanlarda var ömür boyu kullananlarda var.......

Ancak dslr ye yakın zamanda geçemem 7-8 ay yada 1 yıl sonra geçebilirim diyorsan o zaman ucuz bir like tavsiye ederim ki ileride fazla zararın olmasın....Kısacası bu sen kendini daha tanırsın.......Çooook uzun bir süre mak,ne değiştirmeyecek olsam o zaman belki 1000tl ye like makine alabilirim kitlensli bir dslr den daha fazla oyalar beni....

450d 5 yıllık makine değil ayrıca 5d 2005 yılında çıkmış bir makine d80 2006 da...neticede eninde sonunda fotoğrafa ilgisi yoğun olan kişilerin %90 dslr ye geçiyor...O zaman benim like dslr den daha iyi dediklerini unutuyorlar.....ileride geçerim diyorsan 7-8 ay sonra falan o zaman ucuz like al...Benim dslr ile çok uzunca bir süre işim olmaz diyorsan o zaman fuji 200 al....iyi günler..

 

Tarih: 13 Haziran 2010, 18:19 - İp: 78.***.**1.86
okiii
okiii (üye)
İstanbul / Meraklı

Yaw mesaj tarihini yeni gördüm arkadaş çooktan almıştır makinesini ne aldın kardeşim...

 

Tarih: 13 Haziran 2010, 18:22 - İp: 78.***.**1.86
mkulahci
mkulahci (üye)
İzmir / Amatör

Tekrar merhaba. Herkese değerli yorumlrı için teşekkür ederim. Mart ayında temiz 2. el bir Canon Powershot SX200 IS aldım. 3 aydır kullanıyorum ve şu ana kadar hiç eksiklik hissetmedim. Tarzımı gözden geçirince fark ettim ki çoğunlukla objelerin ne olduğundan öte, renk, ışık ve kompozisyon özelliklerine takıldığımı, çok üzerine düşmesem de makro çekimlerden hoşlandığımı anlıyorum. Makineyi düşünenler var ise tavsiye ederim ama fiyatı biraz pahalı. Benim 3 ay kullanılmış, 1 yıl 7 ay garantili makineyi alış fiyatım 550 TL, ancak sıfır almak pek mantıklı olmayabilir.

 

Tarih: 14 Haziran 2010, 08:46 - İp: 212.***.**3.51
  • 1