gorkemkgo
gorkemkgo (üye)
Bursa / Meraklı

350d 70-200f4l İlk Fotoğraflar

Selam Arkadaşlar,

ABD'deki kuzenime siparişini verdiğim 350D'ilk fotoğrafları elime geçti. Kararsız arkadaşlara fikir vermesi açısından paylaşmak istedim.

http://www.hemenpaylas.com/download/843104/Picture_005.jpg.html
http://www.hemenpaylas.com/download/843215/Picture_004.jpg.html

Adreslerinden indirebilirsiniz.

Fotoğraflar 70-200mmF4L ile 70mm ve 200mm'de çekilmiş. Kuzenim manuel çekim yapamayacağı için Auto mod kullanmış. Fotoğrafı sis bastırmak üzereyken çektiği için biraz puslu göründüğünü söylüyor.

Daha önce okuduğum yazılarda DSLR makinelerin Auto mod kullanıcıları için hayal kırıklığı yaratabileceği söyleniyordu.

Fotoğraflar hakkındaki yorumlarınızı öğrenmek isterim. Manuel modda Raw formatında çekip işlendiğinde sonuçlar ne kadar farklı olur? Ne dersiniz?



Tarih: 30 Mayıs 2006, 22:55 - İp: 85.***.**1.77
zoki
zoki (üye)
İstanbul / Amatör

arkadaşlar ben raw işlemeyi canon un kendi programında yapıyorum. raw işlemede sadece exposure,white balance, sharpness, contrast la oynayabiliyorsunuz değilmi?

 

Tarih: 5 Haziran 2006, 11:32 - İp: 85.***.**3.233
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Evet Zoki,
Bende en iyi neticeleri Canon'un DPP si ile alıyorum.
Özenli fotograf çekince raw-jpeg dönüşümü yetiyor.
Ancak fotograf bazen istediğimiz gibi olmuyor, bazen netlik bazen renkler.. o zaman bizim için değerli bir fotograf ise Dadanagast'ın sözünü ettiği programları kullanmaktan başka çare yok.
Görkemgo, bence her şartta triod sonuçları daha iyi. Zaten forumlardada okuyorsundur, tavsiyeler, "tembellik etmeyin, triod taşıyın" yönünde. Geniş açılarda çok fazla sorun olmayabiliyor, ama tele deyince iş başka. Bir ara ufak bir test yapar yollarım. 200mm de yüksek enstantane ile.

 

Tarih: 5 Haziran 2006, 12:56 - İp: 85.***.**1.134
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selamlar..

benim simdiye kadar gordugum en iyi raw donusturme programi kesinlikle capture one pro.. apple aperture da iyi ama cok hizli degil bilgisayarda..
canon'un DPP'si sonucta bedava verilen bir program, c1pro ise 500 euro gibi ucreti olan bir program.. zaten fiyat farkini da, programi kullaninca goruyorsunuz.. tek kelimeyle mukemmel..

gorkemkgo, her sartta raw cekmek tabii ki en akillicasi.. zaten dslr kullanmanin en buyuk avantajlarindan biri, hizli bir sekilde raw alabilmen.. raw'in artilarini zaten biliyorsun..
raw'dan tiff'e donusturdukten sonra istedigin kadar photoshop benzeri programlarla oynayabilir ve yine sonunda tiff olarak kaydedebilirsin fotografi.. goruntuden kayip olmaz.. son haline karar verdiginde de jpeg'e donusturup basarsin.. veya direk tiff'den ciktiyi alirsin..

tripod'un en onemli gerec oldugunu defalarca okudum usta fotografcilarin yazilarindan.. tripod'suz cekimin sadece snapcilik oldugunu dusunenler var.. fotograf cekeceksen tripod sart yani..
ama gunun sonunda tripod'u her yerde kullanabilmek imkansiz.. hic pratik degil.. hiz gerektiren yerlerde tamamiyla olanaksiz.. mumkun oldugunca kullanmak gerekiyor, en iyi sonuclari alabilmek icin..

tripod'un cok agir olani degil yeterince agir olup, ustune takacagin makineye ve lense tam anlamiyla destek olabilecek kadar olmasi gerekiyor.. ruzgarda ucup gitmeyecek kadar agir olmali.. ama kolayca tasinabilmesi icin de hafif olmasi gerekiyor..
kaliteli tripod ile kalitesiz tripod arasinda da dunya kadar fark var.. kalitesiz olani, yine titretir.. gercekten iyi olanindan almalisin eger ki cok ciddiysen.. tabii ki 500-600 pound harcaman gerekmiyor, ama 100-150 pound'u gozden cikarmalisin.. (turk parasi karsiligi sanirim 300-400 milyon oluyor..)

1/500 saniyede de titresim olabilir.. kullanilan odak uzakligina bagli degisir.. 1/2xodak uzakligi seklinde enstantane kullanmalisin ki titresim olusmasin.. (1/odak uzakligi degil.. yani 200mm'de cekim yapacaksan 1/400saniyede.. 500mm ile cekim yapiyorsan 1/1000 gibi..)
eger ki 200mm ile 1/400'de cekim yaparsan mirror lockup'a ihtiyacin yok.. uzun sureli pozlamalarda ihtiyacin var.. cunku dslr'larla cekimlerde en ufak sarsintilar bile fotografin net cikmamasini sagliyor.. iste bir deklansor kablosu ornegi.. shutter'a parmakla dokunmayla bile titresim yaratiyorsun.. o yuzden zaman ayarli cekim yapmak titresimi azaltiyor..
bu arada bilgin olsun; 350d ile mirror lockup yaptiginda zaman ayarlayici cekimde, sure 2 saniyeye dusuyor.. (10 saniye mirror lockup kullanilmazsa)
o yuzden gercekten saglam bir tripod'a cok cok ihtiyacin var.. cunku kotu bir tripod'la tam sallantinin durmasi birkac saniye alabiliyor..

 

Tarih: 5 Haziran 2006, 17:01 - İp: 62.***.**2.10
gorkemkgo
gorkemkgo (üye)
Bursa / Meraklı

Sağolun arkadaşlar. Sordukça konu açılıyor yeni şeyler öğrenmeye devam ediyoruz. Şimdide, her zaman kafama takılan, bir konuyu sormak istiyorum. Diyelim ki mirror up yaptık ve 4dk gibi bir süre belirledik. Nasıl oluyorda makine aşırı pozlama yapmıyor? ISO'yu en düşük kademeye alsak ve Aperture değerini en yüksek kademeye getirsek bile (diyelim ki ISO50 ve F22)mantık olarak fazla pozlama olması gerekiyor. Kaçırdığım nokta nedir acaba

 

Tarih: 5 Haziran 2006, 19:31 - İp: 212.***.**0.74
zoki
zoki (üye)
İstanbul / Amatör

bende bir şey sormak istiyorum gorkemkgo nun yolladığı fotoğrafların exif bilgilerinde iso-320 kullanıldığını gördüm fakat eos350d de 100-200-400-800 diye gidiyor. bu nasıl oluyor ? benim bildiğim rebel xt ve eos 350d ynı makinalar sadece adları ülekeye göre değişik.

 

Tarih: 5 Haziran 2006, 21:50 - İp: 88.***.**5.42
gorkemkgo
gorkemkgo (üye)
Bursa / Meraklı

Belkide benim amcaoğlu 70-200'ün fotoğraflarını gördükten sonra kendi KMZ3'ünü bana Digital Rebel XT diye yutturup makineme el koymayı planlıyordur

 

Tarih: 5 Haziran 2006, 22:34 - İp: 85.***.**7.220
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

iso 320 olamaz tabii ki de..

gorkemkgo haklisin tabii.. sonucta soyle dusun.. cok karanlik bir yere baktiginda diyelim ki 30 saniyelik pozlama cikti karsina.. f/4'de diyelim.. (mesela magarada cekim yaparsan, boyle degerler cikiyor karsina..) tabii sen f/4 yerine f/11 istiyorsun ki her yer net ciksin fotografda.. o halde pozlama suresini yukseltmen gerekir.. ne kadar peki? 3 stop dusuk pozlama yapacagina gore, 2 uzeri 3'den, 240 saniye pozlama yapman gerekir.. yani 4 dakika.. (istemeden guzel orneklemis oldum.. ) neyse.. aslinda soylemek istedigim asil suydu; belli bir sureden sonra (sanirim birkac dakikaydi, tam olarak hatirlayamiyorum simdi..), daha uzun pozlama yapman pek de onemli olmuyor.. yani 3 dakika da arttirsan, pozlama degerinde degisim olmuyor.. cunku zaten makine iki dakika icerisinde hep acik kaliyor, yani ayni karanlikta bir muddet daha pozluyor olmasi hicbirseyi degistirmeyecek.. diger bir deyisle, makine yakalayacagini yakalamis oluyor coktan..
bir yerde okumustum, hatirladigim kadariyla; kafaniza gore bir pozlama suresi belirleyin diyordu.. yukaridaki ornek gibi.. once bir sonuca varirsin.. diyelim ki.. 200 saniye pozlama yapman gerekiyor..
20 saniyelik pozlama farkliliklarinin, fotografin son halinde etkisi yok gibidir deniyordu sanirim..

 

Tarih: 5 Haziran 2006, 22:50 - İp: 62.***.**2.10
gorkemkgo
gorkemkgo (üye)
Bursa / Meraklı

Şimdi digital makine olduğu için higlightta clipping başladığı zaman pozlama elektronik olarak kesiliyor artık sensöre düşen ışık bir anlam ifade etmiyor diyeceğim ama olmayacak.

Üniversitedeyken bir hocam film SLR makinesini Kızılay'ın göbeğine kurduğundan ve pozlama süresini 1saat gibi bir süreye ayarladığında yürüyen birçok insan olmasına rağmen caddelerin sanki boşmuş gibi çıktığından bahsediyordu.

Aklıma pek yatmadı ama yinede makine elime geçince denenecekler listesine katıyorum. Ne de olsa 350D bize mirror lock up özelliğini sunuyor.

 

Tarih: 6 Haziran 2006, 05:10 - İp: 81.***.**8.233
zoki
zoki (üye)
İstanbul / Amatör

ben hala şu iso olayını çözemedim ya olamz diyorsunuz ama 70mm de çekilen resime baktığınızda iso değeri 320 gözüküyor??

 

Tarih: 6 Haziran 2006, 09:19 - İp: 88.***.**5.42
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Zoki, tahminim şöyle, Canon un farklı makinelerinde 320 iso seçebiliyorsun. Yani makine elektroniği buna uygun, ancak kullanıcı seçimlerinde 350D de koyulmamış. Şu halde kullanıcı değeri değil, otomatik değer olabilir.
Makine otomatik değerlerde iso'yu kendi belirliyor (100 ile 400 arası) bildiğim kadarıyla. Ben genellikle Manuel ayarlarda kullandığım için otomatik mod hakkında fazla birşey bilmiyorum, ama tahminim bu.

 

Tarih: 6 Haziran 2006, 18:40 - İp: 81.***.**4.87