antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Toz Temizleme

Ahmetfyal,

Benim uyguladığım yöntem şöyle :

1. Tam şarjlı bir pil makinaya takılır. Bu önemli çünkü eğer tam işlemin orta yerinde pil biterse perde kapanır aynan iner, temizleme cihazı araya sıkışabilir.

2. Üflemek için bir el pompası edinin. Eğer bulamuyorsanız plastik bir şişenin ucuna ucuna kamış takarak kendiniz üretebilirsiniz. (Şişenin temiz ve kuru olmasına dikkat edin)

3. Objektifi çıkarın.

4. Menüden setup->sensör temizleme modu aktif hale getirin, ayna kalkacak, perde açılacaktır, böylece sensöre ulaşabileceksiniz. Sensörü ellemeyin, dokunmayın, nefesinizi üflemeyin (nem, tükürük bulaşabilir)

5. Makinayı delik aşağı gelecek şekilde tutarak sensöre hava püskürtün. Makinayı aşağı doğru tuttuğunuzdan uçuşan tozlar dışarı süzülecektir. (Ben yattığım yerden bu işi gerçekleştirmiştim)

6. Lensi takın, makinanıyı "off" yapın.

--- bitti ---

Toz sensöre yapışmışsa, yani üfleyerek çıkmıyorsa servise götürün.

Not : Sensörün üzerindeki tozu bilfiil görmek istiyorsanız çapraza bakın. Mesela resimde sağ-üst köşede toz görünüyorsa, bu sensörün sol-alt kısmının pis olduğunu gösterir. Tozun uçup uçmadığı bizzat kendi gözünüzle takip edebilirsiniz.


#antika' tarafından 18.03.2008 02:02:12 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 18 Mart 2008, 01:56 - İp: 82.***.**0.194
yozkan88
yozkan88 (üye)
İzmir / Meraklı

fikri olan var mı

 

Tarih: 10 Kasım 2010, 20:54 - İp: 213.***.**9.110
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Lensin içinde olabilir. Küçük F değeri kullanmayın

 

Tarih: 11 Kasım 2010, 12:36 - İp: 78.***.**8.242
ozansan
ozansan (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Lensdeki tozlarin goruntuye yansima karekterleri farklidir tecrubelerime dayanarak.Cogu zaman yansimazlar bile.Koyun kucuk birsey lens ustune ve cekim yapin gorun ne demek istedigimi.Lenslerdeki kucuk tozlar onemsenmeyecek derecede resme az etki ederler yada etmezler,edemezler.Ust kisimdaki tozlardan cok kasaya yakin olan camlardaki tozlar daha onemlidir eger kiyaslama gerekirse.Lensinde temiz bir tarafi yok ise ,ozaman zaten degistir lensi hic ugrasma ama bence sorun farkli.Sizin asil sorununuz,sensor ustune(direk sensor diye bisey yok zaten.Uzerinde cesitli koruyucu ince katmanlar vardir sensorlerin) hem yapismis ,hemde toz seklindeki kucuk parcalardan ibaret lekeler var diye dusunuyorum.Eger kucuk parcaciklar yada toz olmadigindan eminseniz sensorde yada aynada,demekki leke sekline gelmis sivi,buhar,nem yada yanlis temizleme gibi etkenler ile olusmus sorun var denebilir.En iyi yol servise gitmek yada simdilerde bazi kitler ile servis yada kendine servis diyen insanlarin yaptiklarinida kolayca uygulayabilirsiniz.Eger iyi bir sensor temizleme kiti falan yok ,gozler az goruyo ve azicikta sakarlik mevcut ise isi ehline burakmakta yarar var.Kas yapayim derken goz cikarani cok gorduk,duyduk...Hassas bir konu oldugu icin hassas dusunmekte ve davranmakta fayda var.Ben el aliskanligi ve iyi kit kombinasyonlari ile duruma gore mudahe etmesini biliyorum ama herkeste bendeki cesaret ve deneyim(D40 ile baslayan macerali temizlikler ve akabinde gelen digerleri.Son olarak 1 ay onceki D90 temizligi)varmidir bilemem tabiki.Yanliz son gordugum fotodada temiz olan birsey kalmamis hani gel beni temizle diye yalvariyor

 

Tarih: 13 Kasım 2010, 19:23 - İp: 221.***.**6.23
yozkan88
yozkan88 (üye)
İzmir / Meraklı

bir blower yardımıyla temizlemeyi düşünüyorum sensöre hiç temas etmeden. servisi aradım, istanbula gönderilmesi gerektiğini söylediler. şimdi yakın zamanda askere gideceğim için dönüşe erteledim. kafama birşey takıldı, belki çok komik ve saçma olabilir yada doğru da olabilir bilemiyorum, sensörün ısınmasıyla bu toz taneciklerinin sensör yüzeyine kalıcı şekilde yapışması mümkün olabilir mi?

antika ve ozansan ikinize de cevaplarınız için teşekkür ederim.

 

Tarih: 13 Kasım 2010, 23:32 - İp: 213.***.**9.110
ozansan
ozansan (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Butun makinalarda sensor isinir,sogur falan bu boyle devam eder gider.Yani tum makinalar icin ayni durum sozkonusu.Isininca miknatis gibi belki toz tanelerini daha kolay ceker diyebiliriz.Sivi yada nem konusunda tamamen ortam kosullari ile alakali bir durumdur diyebilirim.Sizdeki sensor ya hic ellenmemis kucuk sorunlari olan ve bir blower ile belki hallolabilecek ki bunu yapmaktan kolay bisey yok,yada ellenmis ve bu sekile getirilmis bir sensor havasi veriyor.Ac ciplak gozle sensoru isiga tutatarak,yan isik falan gozlerinle gormeye celis.Dikkatli bakarsan,buyutec falan yardimi ilede gorebilirsin ne nerde...Teshis icin once gormek sart.Ben kir yada leke oldugunda ciplak gozle genelde gorebiliyorum ve mudahaleyi sadece o bolgeye uyguluyorum.Ayrica temizledikten sonrada emin ol tekrar bak ciplak gozle ne nasil temizlenmis diye.Inatci bir durum var ise hic ugrasma,ver baskalari alsin sorumlulugu ki buda en iyi yetkili servise vermekle olur Zaten kendinin yaptigi temizlikte inatci lekelri cikarmak icin bastirarak falan gibi ciziklere yol acabilecek mudahaleleri kesinlikle yapmamalisin.Yumusak davranicaksin,davranmadan once temizledigin kitte ve sensor yuzeyinde en ufak bir parca olmadigindanda %100 emin olmalisin ki mudahalede bulun.

 

Tarih: 14 Kasım 2010, 04:38 - İp: 221.***.**6.23
yozkan88
yozkan88 (üye)
İzmir / Meraklı

yok sensöre hiç ellemedim, öyle bir cesaretim yok zaten yan tutup baktım ama tozları göremedim,zaten ben başta da ondan sordum acaba lensin içinde mi diye... çünkü hem vizörde hem fotoğrafta var.sanırım kısa vadede en iyi çözüm bir blowerla denemek. çözüm olmazsa servise yollamak.tekrar teşekkürler.

 

Tarih: 14 Kasım 2010, 09:47 - İp: 213.***.**9.110
ozansan
ozansan (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Aslinda cok kolay cevabi.Baska bir lens takar cekersin ve lekeler ayni ise bil ki olay lensten baska her yerde

 

Tarih: 14 Kasım 2010, 16:16 - İp: 221.***.**6.23