abdur
abdur (üye)
İzmir / Meraklı

Sony A100 Gece Cekimi

oncelikle herkese selamlar,
sony A100 kullanıcısıyım. bir kac sorum olacak.
1)Gece dısarıda cekim yaparken hem cektigim öğenin hem de arkasındaki manzaranın net cıkması icin ille de flaşsız ve tripotla mı cekmeliyim?
2)yuksek isoda cekince de cok noise oluyor. bilgisayarda noise gidermek icin hangi programları onerirsiniz.
3)wireless flaş nedir? ne işe yarar?
cevaplarınız için simdiden çok teşekkur ederim sorularım devam edecek şimdiden bir sürü soruyla boğmayayım milleti
gorusmek uzere...

Tarih: 16 Şubat 2007, 21:06 - İp: 85.***.**9.172
forestquar
forestquar (üye)
Eskişehir / Amatör

forumdaki a100 incelemesi ve verdiği bir linkte gece fotoları var. 400 ün üzerinde noise başlıyo anladığım kadarıyla. onları incelersen faydası olur belki. bu arada canon 400 ile a100 arasında kalmış olarak sana sorayım bende tavsiye edermisin die :-) slr ye ilk geçiş için a100 daha iyi gibi sanki

 

Tarih: 17 Şubat 2007, 00:37 - İp: 88.***.**6.83
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

1. Gece hem yakin plani hem de arkadaki uzak plani nasil cekersiniz ?

Yakin plan arka taraftan daha aydinliksa yapilacak fazla birsey yok, ya arka tarafi aydinlatacaksiniz, ki bu cogunlukla imkansizdir, yada bir kere arkayi bir kerede de yakini cekerek fotomontaj yapacaksiniz.

Yakin ve uzak yaklasik ayni aydinlik seviyesindeyse sorun yok, basin denklansore.

Yakin karanlik, arkadaki uzak plan gorece daha aydinliksa su islemleri yapin:

a. P modundayken, denklansore yarim basarak, makinanin uygun gordugu perde ve aperatur degerlerine bakin ve aklinizda tutun. ( ornek F4 ve 1/8 )

b. Makinayi manuel moda alin, flasi acin.

c. Yakin planin mesafesine gore aperaturu ayarlayin. Makinanin kitapciginda hangi mesafe icin hangi aperaturu uygun olacagi belirtiliyordur, temel itibari ile 4 ile 8 arasinda degisen degerler oldugu icin goz karari bir deger secin. ( ornek F8 )

d. Ayarladiginiz aperatur, ilk adimda makinanin size gosterdigi degerden kac stop asagidaysa, perde hizinizi, ilk adimda makinanin size gosterdigi perde hizindan o kadar stop yukari cekin. Aperatur yukaridaysa, perde hizi asagi cekilir ( ornek : ilk F8, ilk adimdaki F4'ten 2 stop daha kisiktir, bu durumda perde hizi 2 stop acilmalidir, yani 1/2 ) Bir ipucu daha: "AEL" tusuna basarak aperaturu ayarlarsaniz, perde hizinin buna orantili olarak degistigini goreceksiniz.

Elinizin titreme durumuna gore, 1 saniyeye kadar tripodsuz cekim yapabilirsiniz, bundan otesi icin muhtemelen tripod ihtiyaciniz olacaktir.


2. Noise Ninja'yi cok ovuyorlar. Ama ne kullanirsaniz kullanin keskinlikten az yada cok feragat edeceksiniz. Bence hic kurcalamayin, A100'un ISO 800'de cekilmis fotograflarini gordum, hic fena degildi. ISO 1600'de bile 10MP gozonunde bulunduruluce, %100 goruntulemediginiz veya poster bastirmadiginiz surece noise kabul edilebilir. Bence cok takmayin, isik yeterliyken ISO 400'den yukarida cekim yapmaktan kacinin.


3. Minolta 3600HS, Minolta 5400HS veya bunun Sony muadilleri A100 ile beraber kullanabileceginiz "wireless flash" uniteleridir. Bunlari makinanin uzerine takabileceginiz gibi, makinadan ayirip uygun yerlere yerlestirerek hos isiklandirma yapabileceginiz unitelerdir. Bu uniteler, radyo dalgalari veya IR ile degil, bizzat makinanizin uzerindeki built-in flashin isigi kullanilarak kumanda edilir.

tiklayiniz: Minolta/Sony flas sistemi hakkinda harika bir makale

 

Tarih: 17 Şubat 2007, 01:04 - İp: 85.***.**9.179
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Haaa pardon soylemeyi unutuyordum. Cekim modlarindan P A S M falan degilde uzerinde bir insan ve yildiz simgesi olan mod, uzun uzun anlattigim islemi otomatok yapiyor sanirim

 

Tarih: 17 Şubat 2007, 01:30 - İp: 85.***.**9.179
abdur
abdur (üye)
İzmir / Meraklı

cok tesekkur ederim bunca ugraslarınız icin. en yakın zamanda deneyeceğim tabi makinayı gece cekimine de getirip denerim farkı gormek icin . forestguar, ben de seninle aynı durumda kalıp ilk dslr secimimi a100den yana yaptım. oncelikle dslr-like alacaktım(canon s3) ancak insanın gozu doymuyor iste sonra eos350d sonra 400d dedim ama en son a100'de karar kıldım. tabi bunun en buyuk etkeni forumdaki elestirilerdir. ben makinamdan cok memnunum. gerci 400d kullanmadım hic. bir arkadasımda var o da 400d'den cok memnun. benim icime a100 sindi o yuzden bunu aldım. ama titresim onleyici cok sey farkettiriyor(belirtmeden gecemedim). a100 tavsiye ederim
tekrardan tesekkurler bol fotograflı gunler...

 

Tarih: 18 Şubat 2007, 01:18 - İp: 85.***.**1.194
  • 1