notyet
notyet (üye)
Trabzon / Amatör

Sensör Temizliği Yapma.

Arkadaşlar kendi makinemde sensörümün tozlanması sebebiyle sensör temizliği yaptım.Forumda gördüğüm kadarıyla bu sorun başına gelen baya arkadaş var belki nasıl yapıldığını anlatırsam yardım etmiş olurum.

Öncelikle sensörünüzde toz olup olmadığını anlamak için.Fotoğraf makinenizde diyafram değerini f/30 seviyelerine getirip,ona uygun bir enstantane değeri seçtikten sonra makineyi beyaz bir yüzeye tutarak çekim yapın.Eğer resminizde beyazın dışında noktalar oluyorsa lkensiniz yada sensörünüz tozlanmış demektir.

Lensinizi gözlük camlarını silmeye yarayan bezle sildikten sonra aynı işlemi tekrarladığınızda hala aynı sorunla karşılaşıyorsanız sensörünüz tozlanmış demektir.

Sensör temizlemek için lensinizi makinenizde çıkardıktan sonra.Makinenizi açarak menüden "sensör clining" seçeneğini seçin makine sensörün önünü açacaktır.Piyasadan kolayca bulabileceğiniz sensör temizleme setlerinden alarak sensörünüzü temizleyin.Daha sonra makinenizi kapatarak lensinizi makinenize geri takın.Başta yaptığınız işlemi tekrarlayın tozlanmanın gittiğini göreceksiniz.

Tarih: 2 Nisan 2007, 19:16 - İp: 88.***.**0.112
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

1. Bu eli yatkin olmayanlara verilecek bir tavsiye degil, sensoru cizme ihtimalleri var.

2. Makinanin pilinin full sarjli olmasi cok onemli. Seansin orta yerinde pil biterse bir anda perde kapanir, temizleme aletiniz araya sikisarak, perdeye, sensore ve aynaya zarar verebilir.

3. Methanol, sanirim bu sivi kullaniliyor temizlik setlerinde, metil alkol oluyor, hani kacak rakilarda kullaniln, dikkatli olunmasi gerekiyor.

 

Tarih: 2 Nisan 2007, 21:15 - İp: 85.***.**5.240
notyet
notyet (üye)
Trabzon / Amatör

antika nın söyledikleri kesinlikle doğru.Öncelikle eğer bu konulara daha önce hiç bulaşmamışsanız kesinlikle serviste yaptırın.Ama ben kendim yaparım diyosanız antika nın dediği şeyleride dikkate alarak kendiniz yapabilirsiniz.

 

Tarih: 3 Nisan 2007, 10:57 - İp: 88.***.**0.112
ucheniy
ucheniy (üye)
Yurtdışı / Amatör

Merhba arkadaslar.
Makineyi alali 3 hafta olmasina ragmen dun sensorde bi takim kirli noktalar gordum.
bugun gittim hemen bi temizlik seti aldim ama bu temizlik seti objektifler icin. sivisi bi cesit alkol iceriyor. sizce bi sorun yaratirmi?
diyeceksiniz git adam gibi sensor temizlik seti al. malesef teknolojiden uzak bi memleketin acayip bi sehrinde yasiyorum. turkiyedeki gibi her istedigini bulma sansim yok.
tavsiyelerinizi bekliyorum.

 

Tarih: 8 Nisan 2007, 12:16 - İp: 193.***.**6.59
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Lens temizleme kitler ile sensör temizliği yapmayın.

lens temizleme sıvıları saf metanol kadar çabuk buharlaşmaz ve sensör üzerinde kalıntı bırakır. Sonra temizlemesi çok zor olur.

 

Tarih: 8 Nisan 2007, 12:30 - İp: 88.***.**9.55
biyom
biyom (üye)
Samsun / Amatör

Kesinlikle lens temizlik sıvısını kullanmayın. Denemiş ve başına bela almış, sensörün anasını ağlatmış birisi olarak söylüyorum bunu. Leke bırakıyor! Bunun yanında peçete falan da kullanmayın. O da temizlikten sonra arkasında bıraktığı parçacıkları temizletmek için uğraştırıyor. Toz vesaire bırakmayacağından emin olduğunuz birşey deneyin. Sensörün üzerinde ki filtre de kolay çizilebilir bir yapıya sahip. Katlanmış kağıdın köşesi bile çizebilir. Basınçlı hava (kompresör vs) denedikten sonra şayet halen orada iseler, lens temizleme kağıdını uzun ve geniş bir karton parçasının üzerine, keskin köşelerini yumuşatarak kaplayıp, üzerine saf alkol bulabiliyorsanız sürdükten, bulamıyorsanız kuru kuruya, hiç ama hiç bastırmadan kuş tüyü hafifliğiyle değdirerek kurtulmaya çalışın. Yok olmuyorsa fazla zorlamayın derim. En azından bir süre tozla yaşamaya çalışın. Tozlu bir sensör çizik ya da yapış yapış lekeli bir sensörden iyidir Ama yine de siz bana çok güvenmeyin!

 

Tarih: 9 Nisan 2007, 22:29 - İp: 88.***.**5.143
ucheniy
ucheniy (üye)
Yurtdışı / Amatör

sonunda sensoru temizledim. cok zor bi ismis. yaklasik 6 saatimi aldi. cinnet gecirip makinayi atacaktim camdan
ben sensorun bu kadar hassas oldugunu bilmiyordum. asil hatam sik sik objektif degistirmek oldu. lekeleri fark ettigimde yaklasik 30-40 kucuk noktaciklar vardi.
ilk basta hava pompasinin fircasini cikarttim, hava ufledim ama pek faydasi olmadi. sonra dediginiz gibi bi karton kestim ve uzerine ince kagit sardim. hani bu resim defterlerinin arasinda bulunan yari seffaf kagitlardan. oyle bi denedim ama tozlari ordan oraya tasiman baska faydasi olmadi. son olarak lens temizleme solusyonu denedim. buyuk oranda noktalari temizledi ama ardinda leke birakti. sonraki 2 saatim o lekeri temizlemekle gecti. daha sonra yine kuru mudahale ve hava pompasi destegi ile buyuk oranda temizledim. simdi 5-6 kucuk leke kaldi ama onemli degil. 5-6 leke icin ugrasamam. bugun metil alkol arayacam. bi dahaki temizligi onla yapacam. yanliz burda onemli bi nokta var. sivi kadar kullandiginiz temizlik malzemeleride onemli. kesinlikle ama kesinlikle pamuk, kulak temizleme cubugu, pecete vb. maddeleri kullanmayin. kesinlikle eminimki bunlar sensor uzerinde parca birakacaktir. gazete kagidi bile bunlardan iyidir.
bazen seytan diyor dal sensore camsil le sonra gaste kagidi ile bi guzel temizle valla mazacilar vitrinleri oyle temizliyor cillop gibi oluyor

 

Tarih: 10 Nisan 2007, 10:46 - İp: 212.***.**2.157
mavi_izci
mavi_izci (Objektif)
Ankara / Amatör

Benim Canos S2 de böyle bir sorun vardı,yüksek F değerlerinde ortaya çıkan örümcek ağı gibi birşey. Neyseki garanti kapsamında temizlendi ki fotoğrafı ciddi anlamda çekmeye yeni başlayan beni rahatlattı


5sene sonra kendim temizlerim

 

Tarih: 8 Mayıs 2007, 04:55 - İp: 144.***.**2.110
bila
bila (üye)
Ankara / Meraklı

Yabancı bir dergide eczanelerde satılan iğne yapmakta kullanılan plastik şırıngalarla sensöre dokunmadan basınçlı hava püskürterek tozları temizlediklerini okudum. Kendim denemedim ama plastik hava üfleçlerinden daha etkili olacağına inanıyorum.

 

Tarih: 8 Mayıs 2007, 10:11 - İp: 88.***.**5.152
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma

Biyom'un yazdıklarını büyük oranda katılıyorum...Temizlik kitlerinden uzak durmalısınız..

Ben sensör temizlerken var olan tozları toplama yöntemini uyguluyorum.Bunun için samur tüyünden imal edilmiş bir sulu boya fırçasını elime alıp onun antistatik özelliğinden yararlanarak sensör üzerindeki 3-5 tozu fırça aracılığıyla topluyorum (süpürmüyorum !!! toza dokundurup yukarı kaldırıyorum.)

#burkay' tarafından 08.05.2007 11:03:35 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 8 Mayıs 2007, 11:02 - İp: 88.***.**7.163
gorekick
gorekick (üye)
İstanbul / Amatör

Merhaba arkadaşlar,

Benim de başıma yakın zamanda aynı sorun geldi. Lakin temizlik setim de yoktu, gözlük beziyle temizlemeye çalıştıysam da daha çok sıvamış oldum aslında. İstanbul da olanlar için tavsiyem hayyama gidip temizletmenizdir. Zaten ücretsiz yapıyorlar hem de 5 dakika ancak sürüyor. İsterseniz bu konu ile ilgili daha ayrıntılı bilgiyi web adresimde bulabilirsiniz. Başıma bu olay gelince baya araştırdım çünkü.Haydi kolay gelsin

http://www.fotobur.com/faydali-bilgiler/sensor-temizligi.html

 

Tarih: 8 Mayıs 2007, 13:47 - İp: 85.***.**2.157