nikkor
nikkor (üye)
İstanbul / Amatör

Nikon D40 Manula Mod Sorunu

Merhabalar,

Nikon D40 kullanıyorum. Bir süre önce şöyle bir sorun başgösterdi, manual modda çektiğimde karenin ortasında küçük kırmızı bir boktadan başlayıp karenin alt konturuna kadar inen kırmızı bir çizgi beliriyor. BU önce farkedilmiyor ancak bilgisayara aktarınca görünüyor. Aynı kareyi P, S, A veya diğer auto modlarda çektiğimde bu çizgi belirmiyor. Bunun nedeniyle ilgili bir fikir verebilecek olan arkadaş var mı? Bir çekim hatası mı yapıyorum, yoksa makinenin çipinde bir sorun mu var? Farklı lenslerle denediğimde aynı durum ortaya çıktı, yani muhtemelen lenslerden kaynaklanan bir sorun değil bu. Bilgi verebilirseniz çok yardımcı olmuş olursunuz.

Saygılar,

Cem

#nikkor' tarafından 06.10.2009 16:08:16 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 5 Ekim 2009, 15:43 - İp: 85.***.**6.166
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

CCDnin enine çalıştığını nereden biliyorsun ?

Bir de yazılım da düzeltmeye çalışmış, sonuçta başaramamış olabilir. Sorun yazılımsa Nikon'un sitesinden firmware indirilebilir.

Gerçi benimki varsayım, ISO'yu düşürünce problem kalmayacağını düşünüyorum. Düşük ISOlarda problem devam ediyorsa, o zaman ciddi bir sorun var demektir.

 

Tarih: 7 Ekim 2009, 02:34 - İp: 88.***.**4.55
nikkor
nikkor (üye)
İstanbul / Amatör

Bütün yorumlar için teşekkür ederim...Bu fotoyu örnek ve başarılı bir fotoğraf diye koymadım, o an bilgisayarımda kırmızı çizgiyi görebildiğim tek foto bu vardı.

Doğrudur, uzun pozlama yaptım, flaş özellikle açmadım (tercih etmiyorum), uzun pozlama yaptığım için de elim titredi vs.. vs...bu fotoğraftaki çekim problemleri bunlar, asıl önemli olan kırmızı çizgiyi en iyi gözlemleyebileceğimiz fotoğraf olduğu için bunu yükledim.

Paperman haklı olabilirsin, çünkü kısa pozlama ve normal bir ışıkta, ISO'yu da düşürdüğüm bazı fotoğraflarda bu kırmızı çizgiye rastlamadım. Bu arada makine manual moddayken ISO auto modda olamıyor bildiğim kadarıyla. Ama bu fotoğrafı çekerken flaşsız çekebilmek için ISO'yu arttırdığım doğru.

Bu durumda herkesin çok faydalı olan yorumlarından sonra biraz daha kontrollü deney yapıp, sonuçlara göre servis çözümünü devreye sokmak lazım. Yalnız hala kafama takılan şu soru var; eğer ISO'yu yüksek tutmam ve uzun pozlama yapmam sebebiyle bu kırmızı çizgi çıkıyor, neden hep aynı yerde çıkıyor? Ve hot pixel olarak ifade etmiş olduğunuz nokta ile çizginin nasıl bir ilişkisi var?

 

Tarih: 7 Ekim 2009, 11:45 - İp: 85.***.**6.166
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

O piksele denk gelen transistör diğerlerinden farklı. Aslında hiçbir transistör bir diğerinin mutlak aynısı değil. Çoğunlukla önemsiz olan bu fark şartlar zorlannca yani ISO yükseltilip, ısı arttırılınca ( çekim süresi uzayınca ısınma oluyor) göze batmaya başlıyor.

Çizgi olayına gelince. CCD sensörün pikselleri bağımsız hücre şeklinde hareket etmiyor, satırlar veya sütunlar shift ettirilerek ADCye yollanıyor. Sanırım bu sebeple çılgın bir hot piksel diğerlerini de etkiliyor. Nikon'un sitesinden support bölümüne girin bence, bunun için bir firmware upgrade vermişlerdir belki.

 

Tarih: 7 Ekim 2009, 12:46 - İp: 85.***.**3.6
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Forumlardan birinde aynı belirtilen problemi gördüm - kullanılmış bir D70'de yaşanan . Sebep ANTIKA'nın da belirttiği gibi yuksek ISO'da gözüken hot pixel - manuel kullanımda ortaya çıkması tesadüfi ( evet , M modunda ISO Auto'da kalabiliyor ve kendiliğinden yükseliyor - en azından Nikon'larda ) .

Çözüm önerileri arasında , ayarlarınızda olan " High ISO Noise reduction" 'ın hot pixelleri de düzeltme özelliği ( ? ) olduğu belirtilmiş . Denemek için o ayarı seçip , ISO 1600 çekimi yapın bakalım faydası olacak mı ....

Diğer ucuz çözüm ise yuksek ISO'ya - limiti deneyerek bulursunuz - çıkmamanız .

Tamamen elimine etmek isterseniz servise gitmeniz gerekiyor . Sanırım sadece servislerde olan bir yazılımla ( bir ihtimal ) hot pixeller kapatılabiliniyormuş . Forumda sorun belirten kişidekinde o da işe yaramamış - sensor değiştirilmiş .

Sensor değişimi D40'ta astarı yüzünden pahalıya gelecektir - bence girişmeyin . ISO 1600 veya 800 'de çekilmiş bir fotoğraf her halikarda sizdeki hot pixel haricinde zaten kaliteyi bozacak miktarda gürültüye sahip - yani zaten kusursuz değil ki kırmızı çizgi dert olsun . Bir nevi " mecburiyet" fotografı onlar - o şartlarda görüntülemek zorunda kaldığınız . ISO 200'de , 400'de ( D40 alt limiti sanırım 200 ) sorunsuz çekiyorsanız dert etmeye gerek yok .

Sonucu bildirirseniz merakımızı gideririz - en azından kırmızı çizgi görünme ISO alt limitini ...Bir de High ISO Noise reduction'ın işe yarayıp yaramadığını .

 

Tarih: 7 Ekim 2009, 17:43 - İp: 96.***.**9.175
nikkor
nikkor (üye)
İstanbul / Amatör

Sitenin forum kısmını ilk defa kullanıyorum ve sonuçlardan çok memnunum, gerçekten işe yarıyormuş, mutsuz ve kendisini çaresiz hisseden "yeni" bir amatör fotoğrafçıyı bilgilendirdiniz yorumlarınızla, teşekkür ederim.

Dün bu son yorumu okumadan önce yapmış olduğum bi kaç denemede manual modda görünmesinin tesadüfi olduğunu tespit ettim. Auto moddayken de dediğiniz gibi yüksek ISO'lu çekimlerde aynı sorunla karşılaşabiliyorum. Ha bir de yüksek ISO'ya ilaveten uzun pozlama da lazım, diğer mesajlarda belirtilmiş olduğu gibi.

" High ISO Noise reduction" olayını denedikten sonra sonuçları burada ileteceğim. Düşük ISO'lu çözüm elbette bir çözüm ancak, makineye yüksek ISO'da çekme özelliği vermişlerse, bu özellikte iyi sonuçlar verememesi de ayrıca tartışılması gereken bir konu aslında...Aslında sensördeki hot pixeli servise yok ettirebilme olayını denemek isterim....Bir de eğer mümkünse bahsetmiş olduğunuz forum konusunu yazabilirseniz ben de bir okumak isterim.

Çok teşekkürler yorumlarınız için

 

Tarih: 8 Ekim 2009, 09:29 - İp: 85.***.**6.166
nikkor
nikkor (üye)
İstanbul / Amatör

Makineyi servise götürmedim. Tavsiye edilenler üzerine daha az uç noktalarda fotoğraf çekmeye çalışıyorum. Zira belirtildiği gibi gitar amfisinin de volume'unu sona yaklaştırınca overdrive oluyor ve cızırtı çıkıyor. Ama amfilerde bu tercih edilirken fotoğraf dünyasında kabul görmüyor..

Tüm yorumlar için teşekkürler....

 

Tarih: 29 Aralık 2009, 17:22 - İp: 85.***.**6.166