paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Lytro - Fotoğrafçılıkta Devrim ( mi ? )

Son bir kaç gündür yeni bir dijital makina teknolojisi ile ilgili haberler basında. "Önce çek, sonra fokus yap" sloganıyla yapılan açıklamalara göre LYTRO adlı makina da bu yıl içinde piyasalarda olacakmış.

En büyük fark , bildiğimiz pixel/sensör teknolojisinden farklı çalışacak olması. Günümüzde sensörler pixeller vasıtasıyla üzerlerine düşen 2 boyutlu görüntüyü işleyerek fotoğraf haline getiriyor .

Lytro'nun sensörü ise görüntüyü pixel pixel değil , ( nasıl anlatırım bilmiyorum ) " ışın " bilgisi olarak kaydediyor . Bir görüntüyü oluşturan ışınların açısını , parlaklığı , kuvveti ve renk değerleri ile ilgili tüm datayı toparlayıp , özel bir yazılımla PC'de kullanıma sunuyor . Tek bir lens değil,
bir lensler aranjmanı ( " lens array " ) kullanılıyor sanırım bunun için.

En önemli avantaj , fokus noktasının çekim anında değil daha sonra bilgisayar başında seçilmesi . Teknolojiyi yaratanlar , bunun ışınlarla ilgili tüm datanın kaydedilmiş olması sayesinde , görüntüyü istedikleri gibi bozup tekrar kurabilmelerine bağlıyorlar . Açıkçası insanın hayallerini ve beynini zorluyor biraz nasıl gerçekleştiği . Sensörün de karanlık ortamlarda , pixelli sensörlerden çok daha iyi performans vereceği belirtiliyor.

Linkte aşağıda yer alan fotoğraflarda basitçe olarak ne yapılabileceği gösterilmiş - fotoğraflarda bir kaç ayrı yere tıklayarak ayrı noktalarda netlik
kurabiliyorsunuz ( sadece 2-3 ayrı fokus noktalı demolar bunlar - fikir versin diye )

LYTRO - TIKLAYIN

Teknolojinin DSLR makinalarda değil de "Point & Shoot" / bas-çek türü bir makina ile piyasaya sürülüyor olması bence düşündürücü . Artık ya böyle bir kolaylığın DSLR kullanıcılarına hitap etmeyeceği düşünülmüş olmalı , ya da emekleme dönemindeki kalitenin ileri seviye fotoğrafçılık için yeterli olmayacağı . Belki de topu topu 2-3 ayrı noktada fokus kurulabilecek -haliyle bunun DSLR kullanıcısını tatmin etmesi mümkün değil.Gerçi yaratıcıları bunun bir devrim olduğunu ve fotoğrafçılığın geleceği olduğunu iddia ediyorlar . Ömrümüz yeterse görürüz.

Fotoğrafın makina üzerinde değil PC'de özel bir program ile oluşturulması - sonuçta PC başında geçecek vaktin daha da artması - da bence büyük dezavantaj.

Bu arada , tamamen yeni / hiç bilinmedik bir teknoloji olmadığını belirteyim. 3-4 yıl önce buna benzer / çok lensli bir teknoloji ( ama pixelli sensörler üzerinde ) yaratılmış ama günlük kullanıma pratik olmaması sebebiyle sürülememiş.

Tarih: 25 Haziran 2011, 23:43 - İp: 96.***.**4.180
najdorf
najdorf (üye)
Ankara / Meraklı

paperman hocam bilgi için teşekkürler yalnız merak ettiğim bir şey var. Bu kadar bilgiyi tek seferde kaydeden bir sistemde ortalama bir fotoğraf makinede ne kadar yer kaplayacak? Bu dosyaların boyutu zaten çok büyük olan raw dosyalarından bile büyük olmaz mı?

 

Tarih: 26 Haziran 2011, 00:42 - İp: 78.***.**9.227
xqmareqx
xqmareqx (üye)
İzmir / Amatör

Bilgi için cok teşekkürler. heleki o linketeki örnekte uygulamalı bunu görünce.. valla

 

Tarih: 26 Haziran 2011, 00:48 - İp: 85.***.**2.17
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Bildiğimiz pixel teknolojisinden çok farklı bir şekilde data kaydedilecek ; hemen hemen şu anki ile aynı dosya büyüklüğüne sığdırılacağı belirtilmiş Lytro fotoğraflarının.

İlave gözlük kullanmadan da 3 boyutlu fotoğraflar izleyebilecekmişiz

Makina fokus ile vakit kaybetmeyeceğinden çekimin daha hızlı gerçekleşeceği söylenir .

 

Tarih: 26 Haziran 2011, 01:02 - İp: 96.***.**4.180
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

cok enteresan bir sistem. gercekten ilgi cekici.
focus kacırmak tarih olur bu sistemle. bence tek ve en buyuk faydası da bu olur. sonradan focusla ugrasmak gercekten bilgisayar absındaki zamanı arttırır ve fotografı tamamen bilgisayar odaklı hale getirir gibi gorunuyor.
ama sadece focus hatalarını giderebilecegimiz bir sistem bile kullanıslı olacaktır.

 

Tarih: 26 Haziran 2011, 01:11 - İp: 213.***.**5.27
najdorf
najdorf (üye)
Ankara / Meraklı

Öyle ise çok iyi bir yenilik. Lytro, şirket ceosunun doktora teziymiş. Adam Stanford - Computer Science dan mezun

 

Tarih: 26 Haziran 2011, 01:13 - İp: 78.***.**9.227
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Şu fokusu tekrar kurma işi , bana Denzel Washington'un bir filmini hatırlattı . Bir olayı ve mekanın 3 boyutlu görüntüsünü ( ses dahil ) süper uydularla toplanan veriler sayesinde 3-4 gün sonra yeniden kurabilmek üzerine idi . ( biraz daha karışık aslında )

Bu gidişle artık hiç bir şeye imkansız dememek lazım ( şu Uzay Yolu'ndaki ışınlama dışında - gerçi onu da molekül bazında gerçekleştirdiler galiba ) .

 

Tarih: 26 Haziran 2011, 02:27 - İp: 96.***.**4.180
ozansan
ozansan (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Benimde ilgimi ceken bir konuydu ama oyle pratik bir bulus olmadigi kanisindayim.

Ben sensor teknolojisi uzerindeki gelismeleri merak ediyorum daha cok...

Bu sistemde sensor falan olmayacaksa ne koyacaklarda toplayacaklar o isinlari merak ediyorum acikcasi...

 

Tarih: 26 Haziran 2011, 08:47 - İp: 221.***.**3.132
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

ozansan adam onun hesabını yapmıştır herhalde ki boyle birşeyi ortaya atıyor.

daha kuruş yatırım yokken 2023 te yerli uçağımız göklerde diye atıp tutmak türklere özgüdür genelde.

 

Tarih: 26 Haziran 2011, 11:27 - İp: 213.***.**5.27
ozansan
ozansan (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

 

Tarih: 26 Haziran 2011, 15:53 - İp: 221.***.**3.132
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Ken'in sitesinde görüp bakmıştım, Lytro'nun sitesinde okuduğum kadarıyla kullandıkları sensörün ışık siddetinin yanında "vektör" bilgisini de kaydettiği.

Bana biraz şüpheli görünüyor, zaten Ken de Foveon sensör gibi hüsranla sonuçlanabieceğinden dem vurmuş.

Vektör bilgisini kaydedebilmek için herbir pikselin tekbaşına (AF sensöre benzer şekilde) tek bir ışık şiddeti değeri değil, açıya göre ışık şiddeti değerleri dizisi üretmesi gerekir. Bir nevi 3.boyut bilgisini kaydetmek gibi.

Teorik olarak bugüne kadar bildiğimiz sensör teknolojisi ile bunu gerçekleştirmek mükün. Sensörün önüne öyle bir açısal filtere koyarsınız ki bazı pikseller sadece yakındaki cisimlerin görüntüsü düştüğünde algılar, bir kısmı sadece sonsuzdakilerin bir kısmıda aradakilerin mesela 3 metre mesafedekilerin. Biraz çözünürlük karşılığında 3 boyutlu görüntünüz olur. Gerçi 3.boyutun çözünürlüğü oldukça düşük (yakın, orta, sonsuz) ama ne demişler şimdilik sadece "poınt & shoot" formatta olacakmış, mercimek büyüklüğünde sensörü olan makinada fokus seçiciliği ne kadarki , sadece 3'lük ( megası kilosu yok, sadece üç ) çözünürlük yetmesin.

Ben de Ken gibi bekleyelim görelim diyenlerdenim. Hatta biraz daha ileri giderek bekleyelim büyük sensörlü makinalarda görelim diyorum, çünkü küçük sensörlü makinada neredeye herşey her zaman fokusta olduğu için işe yarar birşey olup olmadığına karar veremeyiz.

 

Tarih: 26 Haziran 2011, 22:39 - İp: 88.***.**9.238