ysfxx
ysfxx (üye)
İstanbul / Amatör

İstediğim Tonları Yakalayamıyorum?

merhaba.. 1 senedir 350d kullanıcısıyım, 18-55 kit lensiyle amatör işi kllanmaya çalışıyorum. Ancak bir şikayetim var; fotoğraflarda o istediğim canlı renkleri yakalayamıyorum.. Hep soluk çalışmalar çıkıyor ortaya.
350d için bana tavsiye edebileceğiniz parametre değerleri veya PS de yapabileceğim ufak oynamalar nelerdir..?

teşekkür ederim...

Tarih: 23 Mart 2009, 15:19 - İp: 78.***.**7.234
tepeemre
tepeemre (üye)
İstanbul / Amatör

ben de yeni bir kullanıcı olarak . bahsettiğin tonları photoshop HDR (redynamix HDR plug in) eklentisini kullanarak yakalamaya çalışıyorum. benim önerim sadece bu olabilir. ustalar daha açıklayıcı şeyler söyleyeceklerdir size. iyi forumlar.

#tepeemre' tarafından 23.03.2009 15:28:05 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 23 Mart 2009, 15:25 - İp: 88.***.**1.195
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Canon kullanicisi degilim ama neden kaynaklanabilecegi konusunda biraz fikir yuruteyim ....

- Canon menusunu bilmiyorum ama Optimize Image ( Nikon'da oyle ) gibi bir baslik altinda , makinanin fotografa yapabilecegi iyilestirmeleri bulursunuz ( jpeg cekiyorsaniz ). Buradan daha canli renkler , contrast,netlik,doygunluk gibi ayarlar ile oynayabilirsiniz . Dedigim gibi Canon seceneklerini bilmiyorum ama canli renkler icin Vivid modu secebilir, doygunluk icin saturationu biraz arttirabilirsiniz . Kullanim klavuzunda yazmasi lazim . RAW cekiyorsaniz bu ayarlarin zaten onemi yok .

- Bunlara ragmen resimleriniz cok donuk ise , yanlis hava ve isikta cekiyorsunuz diye bir tahminde bulunurum . Puslu,gri,tamamen bulutlu havalarda renkler oldugundan cok kotu cikiyor . Ayni sekilde , gunes isiklari dik geldigi saatte yine renk olarak tatmin etmeyen sonuclar alinabiliyor . Sabah ve aksam saatlerinde ise bazen insan betonu cekse cok guzel renkler alabiliyor ....

Gozunuz renkleri "canli" olarak goruyorsa , fotografta da belki canli cikabilir . Ama puslu,kapali bir havada gozunuzun bile gormedigi renkleri , hassasligi cok daha az olan makina sensorunuzun yakalamasini beklemeyin .

- Insallah " istedigim sonuclar " derken , HDR yapilmis , PS'de kuvvetlendirilmis ( ama belirtilmemis ) fotograflardan bahsetmiyorsunuz . O sonuclari , makinanizda ne ayar yaparsaniz yapin , ne kadar iyi isikta cekerseniz cekin , "mudahele" yapmadan alamazsiniz . PS,HDR fotolari bakip da ic gecirip , moralinizi bozmayin . Ilerde mutlaka onu da ogrenir yaparsiniz .

 

Tarih: 23 Mart 2009, 17:46 - İp: 96.***.**9.175
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

Bu sorunu çözmek için verilen kurtan 400ytl istiyorlar..
şakası bir yana, kompactlarda ve dslrlikelarda makina bir takım temel işlevleri yaptığı için ve sadece bas çek tarzıyla çalıştığı için canlı görünmesi normaldir ama dslrlerde bu durum tersidir. Yani makina hazır ayarlar dışında sizdende bişeyler bekler. Ama işin diğer yüzüde makina ve pc yani makinada bir yere kadar yapıp geri kalan ayrıntıları pcde vermek zorundasınız.
mevzu kısa olmadığı için genel olarak kısaca anlattım.

 

Tarih: 24 Mart 2009, 07:31 - İp: 88.***.**4.82
ramadzo
ramadzo (üye)
İstanbul / Amatör

Canonun L serisi lenslerini kullanırsan yakalarsın. Selamlar...

 

Tarih: 1 Mayıs 2009, 01:10 - İp: 88.***.**6.214
sereze
sereze (üye)
Karabük / Meraklı

Konunun renklerinin güzel olması önemli, tabi ışığın da kaliteli olması (gri bulutlardan çarpıp gelen güneş ışığı iyi renkler vermez) önemli , photoshop'un fotoğrafı bozmadan yapabilecekleri bi yere kadar. Photoshop'la oynayacağınız en önemli ayar : Saturation . Levels veya Curves'de belli renkleri seçip onlar üzerinde de oynayabilirsiniz. Bi deb bu işi bilen ustalarımızın hep söylediği bi şey var o da sabahın ilk saatleri ve güneşin batmaya yüz tuttuğu zamanlarda alınan renklerin kaliteli olduğu (ama beyaz ayarına dikkat etmek lazım, bu forumda bi arkadaşımız bu saatlerde beyaz ayarını bulutlu konumuna getirdiğinde iyi sonuçlar aldığını söylüyordu.

 

Tarih: 1 Mayıs 2009, 02:26 - İp: 78.***.**9.160
panctom
panctom (Objektif)
İzmir / Amatör

canonlarda renkler öyledir. sade, doğal, iddiasız..
ama kimisi de böyle sever.
makine üzerinden kontrast ve doygunluğu sonuna kadar açabilirsin.
o zaman biraz farkeder.

#panctom' tarafından 01.05.2009 14:50:31 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 1 Mayıs 2009, 14:49 - İp: 88.***.**6.160
sercan85
sercan85 (üye)
İzmir / Amatör

Panctom haklı canon biraz solgun renk veriyor ama bu default ayar için geçerli.

Sensör renkleri soluk yakaladığı için mi yoksa yazılım mı tercih olarak defaultta öyle yapıyor bilmiyorum.

Ayarları değiştirince epey doygunluk oluyor, doygun hale alışınca tekrar defaulta getirince siyah beyaz gibi geliyor nerdeyse


Ben 400D kullanıyorum ayarlarım:

doygunluk +2
kontrast +2

Bu şekilde epey bir farkeder, pasparlak fotolar çıkar.
Tabi deneme yanılma sonuna da getirebilirsin ama;

"RAW" çekip canonun digital photo professional yazılımı ile

landscape
standart
portrait
faithful
neutral

renk ayarlarını (picturestyles) deneyebilirsin farklı tonlar çıkacak, landscapede gökyüzü ve yeşiller çok doygun çıkar.

Bunlar picturestyles'lar. Hepsinde kontrast ve doygunluğu +2, +3,vs yapabilirsin.

350Dnin "dahili JPEG oluşturma programı" picturestyles desteklemiyor, sadece standart var ,

bu özellik rebel serisine 400D ile geldi ama 350D'de de RAW çekerek DPPde zahmetsiz işleyebilirsin photoshoptan daha basit ve yeterince kaliteli.

(Digital photo professionali canon.com 'dan yazılım kısmından update edebilirsin- AMA UPDATE DOSYASINI MANUEL indirmen gerekir.)

Kısacası 350D'nin jpegleri çok kaliteli ama picturestyles sadece "standart" var onun içinde kontrast ve doygunluğu arttırırsın.

Ama raw çekersen doygunluk ve kontrasta ek olarak DPP kullanarak picturestyles ile farklı renkler elde edebilirsiniz. (tabi raw esnekliğini saymadım bile)

Photoshopta da şablon olarak olmasa da DPPden daha fazlasını yapabilirsiniz ama karmaşık, bence DPP yeter.

İstediğin esnekliği 350D verir, sonuçta default ayarları kişiye özel değiştirmek hemen hemen her makinede gereklidir.

#sercan85' tarafından 02.05.2009 00:57:31 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 2 Mayıs 2009, 00:49 - İp: 85.***.**1.213
ucheniy
ucheniy (üye)
Yurtdışı / Amatör

Selam.
Çok uzun zamandır fotoğrafçılıkla uğraşıyorum. Çok uzun bir zaman analog canon kullandım. İyi filmler kullandığım için canlılık sorunu yoktu. Ama dijitale geçiş yapınca bende de bu sorun ortaya çıktı. Bende canon eos 30D + 18-50 kit lensi vardı.
Yerli ve yabancı kaynaklardan okuduğum kadarıyla sorunun kaynağı bu lens.
Gittim Sigma 18-50 f2 bi lens aldım ki canon un L serisi lenslerini aratmıyor. Şimdi gayet memnunum. Tabi bu arada çekim yaptığım koşula göre PS ayarlarını yap.
kolay gelsin

 

Tarih: 1 Haziran 2009, 15:01 - İp: 88.***.**1.190
photox5535
photox5535 (üye)
İzmir / Özel Gün Fotoğrafçısı

makineyi tv veya av moduna getirin menüden picture style gelin cekim yapmak istediğiniz modun(standart-portrait-landspace-faithfull) üstüne gelip jump tusuna basın saturation u artırın veya contras veya sharpen artırın deneme yanılma yoluyla istediğiniz tonlara ulasırsınız.

 

Tarih: 7 Ağustos 2010, 14:49 - İp: 78.***.**0.131
photox5535
photox5535 (üye)
İzmir / Özel Gün Fotoğrafçısı

ayrıca fotosopda canlı renkler için verebileceğim ayar shift+alt+ctrl +L yaparak oto kontras shif+ctrl+L yaparak oto level yine shift+ctrl B yaparak da oto color yapabilirsin kolay gelsin...

 

Tarih: 7 Ağustos 2010, 14:58 - İp: 78.***.**0.131
  • 1