abdullahmk
abdullahmk (üye)
İstanbul / Amatör

D5100 Sensör

Merhaba arkadaşlar.
DSLR dünyasına D5100 ile nispeten yeni adım atmış birisi olarak gün geçtikçe gerek sanal ortamdan, gerek çevremde bu konuda bilgili insanlardan faydalanarak, gerekse de bizzat kendim tecrübe ederek hobim olan fotoğraf konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.
En son üzerinde durduğum konu ise sensör temizliği. Bu iş için değeri 1000 TL lere ulaşan setler var. Fakat benim en başta öğrenmem gereken kısım makinemdeki sensörün nerede olduğu Nette yaptığım araştırmalarda Canon ların sensörünün gövdenin arka kısmında olduğunu gördüm. Manuel temizlik menüsünden aynayı kilitleyip sensörü açığa çıkarıp temizliğini yapıyorlar. Fakat maalesef Nikon'un D serisinin herhangi birinin sensör temizliği ile ilgili bir videoya rastlayamadım. Gövdeyi inceledim fakat resimlerde ve videolarda gördüğüm sensörü kendi makinemde göremedim. Bu fazlasıyla acemice konuda bana yardımcı olabilir misiniz?

#abdullahmk' tarafından 11.09.2012 00:38:22 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 11 Eylül 2012, 00:32 - İp: 62.***.**5.159
kamera54
kamera54 (üye)
Yurtdışı / Amatör

Eğer makinanızdaki sensörün nerede olduğunu bilmiyorsanız "sensör temizliği" işlemini yapmamanızı tavsiye ederim.

Çünkü bu işlem çok hassas bir işlem olup basit bir hatada bile sensörün çizilmesine, hasar görmesine sebep olabilir.

Dün foruma mesaj yazan bir arkadaşımız kulak çöpüyle bu işlemi yapmış ve sonuçta sensörün zarar görmesine sebep olmuştu.

Sensör ne zaman temizlenmelidir, gerçekten temizlemeye ihtiyaç var mıdır? D5100 normalde kendi içinde sensör temizleme özelliğine sahip, makinanın bu özelliği belli bir yere kadar gerçekten işe yarıyor. Eğer bunu devreden çıkardıysanız ve sık sık lens değiştiriyorsanız o zaman tozlar sensöre yapışabilir.

Özetle, bu işi meslek olarak yapan birine makinanızı kontrol ettirin ve gerekliyse sensörü temizlettirin.

 

Tarih: 11 Eylül 2012, 10:54 - İp: 46.***.**3.230
abdullahmk
abdullahmk (üye)
İstanbul / Amatör

Cevabınız için teşekkür ederim. O konuyu da okudum ve o arkadaş adına gerçekten üzüldüm. Fakat ben bu tür konularda çok daha hassas ve çok daha dikkatli olduğuma inanıyorum. Elbette bu hassas işi ehline yaptırmak gerekir, hele ki benim gibi bu işi hiç bilmeyen biri olarak. Yine de bu konudaki bilgi dağarcığımı genişletebilmek adına en azından sensörün nerede olduğunu öğrenebilmeyi umuyorum. Sanırım D5100 sensörü Canon lardaki gibi açıkta durmuyor. Çünkü lensi çıkardığımda içeride hareket eden ayna ve onun önündeki tam olarak ne işe yaradığını anlayamadığım parçadan başka bir şey görünmüyor. Sensör üst taraftaki kapalı kısımda olabilir mi? Eğer öyleyse sensörün daha zor tozlanması anlamına gelir ki bu benim için çok iyi

 

Tarih: 11 Eylül 2012, 11:05 - İp: 78.***.**7.213
kamera54
kamera54 (üye)
Yurtdışı / Amatör

"Sanırım D5100 sensörü Canon lardaki gibi açıkta durmuyor. Çünkü lensi çıkardığımda içeride hareket eden ayna ve onun önündeki tam olarak ne işe yaradığını anlayamadığım parçadan başka bir şey görünmüyor. Sensör üst taraftaki kapalı kısımda olabilir mi? Eğer öyleyse sensörün daha zor tozlanması anlamına gelir ki bu benim için çok iyi"

İster Canon ister Nikon olsun sonuçta SLR tabanlı bu iki markanın modellerinde sensör aynadan sonra gelen perdenin arkasındadır. Sözkonusu perdeye kesinlikle dokunmamanız gerekir; menüde ayna ve perdeyi kaldıran bir seçeneğin sensör temizliği için kullanıldığını kullanım kılavuzunda belirtmişlerdir.

Canon'da açıkta duran sensörler SLR olmayan makinalar için geçerli olabilir, bu durum diğer markalarda da aynıdır.

Üst tarafta olan sensör ise marka ve modele göre değişiklik gösterip genelde ışık ve netlik ölçüm sistemlerinin sensörüdür.

Yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla bu temizlik işini yapmamanız sizin için daha hayırlı olur.

#Kamera54' tarafından 11.09.2012 13:14:11 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 11 Eylül 2012, 13:12 - İp: 46.***.**3.230
abdullahmk
abdullahmk (üye)
İstanbul / Amatör

Kendi yazdıklarımı objektif olarak okusaydım ben de sizinle aynı şekilde düşünürdüm sanırım. "Daha fotoğraf makinesini yeni eline almışsın, yeterli teknik bilgiye sahip olmadan, son derece hassas bir iş olan sensör temizliği yapmaktan bahsediyorsun. Senin DSLR kullanmak neyine? Al bi compact makine otur aşağı! Sen daha emekleyemiyorsun bile ama depara kalkmaya çalışıyorsun." dediğinizi duyar gibiyim
Kendimi tam olarak ifade edemediğimi, söylediğiniz "Üst tarafta olan sensör ise marka ve modele göre değişiklik gösterip genelde ışık ve netlik ölçüm sistemlerinin sensörüdür. cümlesinden açıkça görebiliyorum.

Aynanın önünde dediğiniz gibi bir perde var ve o perde şeffaf. Ayna o perde ile beraber hareket ediyor (yukarı doğru). Aynayı o perde ile birlikte yukarı kaldırdığımda arkasının boş olduğunu görüyorum. Sensörün neye benzediğini biliyorum ama ortada sensör göremiyorum.
Ayrıca netten edindiğim bilgilere göre Canon larda olan manuel temizlik olayı Nikon larda yok. En azından D5100 de yok.

Ben makinemi tanımaya ve öğrenmeye çalışıyorum. Evet temizlik için henüz yeterli teknik bilgim yok bunu kabul ediyorum. Zaten makinem yeni olduğundan herhangi bir kirlenme söz konusu değildir. Amacım öğrenmek. Bir önceki mesajımda söylediğim gibi, sensörün nerede olduğunu öğrenmek istiyorum hepsi bu. İnşaallah beni bu tür sorularla burada çok göreceksiniz

 

Tarih: 11 Eylül 2012, 14:30 - İp: 78.***.**7.213
kamera54
kamera54 (üye)
Yurtdışı / Amatör

Yazmış olduğunuz tekstin aralarına cevaplarımı yazdım. Büyük harf kullanma nedenim yazdıklarımın belli olması içindir, kesinlikle size yüksek sesle hitap ettiğim sonucunu çıkartmayın lütfen.

"Kendi yazdıklarımı objektif olarak okusaydım ben de sizinle aynı şekilde düşünürdüm sanırım. "Daha fotoğraf makinesini yeni eline almışsın, yeterli teknik bilgiye sahip olmadan, son derece hassas bir iş olan sensör temizliği yapmaktan bahsediyorsun. Senin DSLR kullanmak neyine? Al bi compact makine otur aşağı! Sen daha emekleyemiyorsun bile ama depara kalkmaya çalışıyorsun." dediğinizi duyar gibiyim

BU TÜR ŞEYLER YAZMAMAYA ÖZEN GÖSTERİRİM. BU MESLEK DALINDA (ELEKTRONİK) İŞTİGAL EDİYORUM VE SABIRLA SİZE BU KONUNUN ÖNEMİNİ ANLATMAYA ÇALIŞIYORUM.

Kendimi tam olarak ifade edemediğimi, söylediğiniz "Üst tarafta olan sensör ise marka ve modele göre değişiklik gösterip genelde ışık ve netlik ölçüm sistemlerinin sensörüdür. cümlesinden açıkça görebiliyorum.

Aynanın önünde dediğiniz gibi bir perde var ve o perde şeffaf.

AYNANIN ÖNÜNDE PERDE YOK, ARKASINDA VAR VE KESİNLİKLE SİYAH RENKTE, AKSİ TAKDİRDE IŞIK GEÇİRİR.

Ayna o perde ile beraber hareket ediyor (yukarı doğru). Aynayı o perde ile birlikte yukarı kaldırdığımda arkasının boş olduğunu görüyorum.
AYNAYI O PERDE İLE BİRLİKTE NASIL KALDIRDINIZ? BU İŞLEMİ SADECE VE SADECE MAKİNANIN MENÜSÜNDEN SENSÖR TEMİZLİĞİ İÇİN KULLANILAN SEKMEDEN YAPABİLİRSİNİZ. EL MÜDAHALESİYLE PERDEYİ KALDIRDIYSANIZ O MAKİNANIN SHUTTER MEKANİZMASI ARTIK PEK SAĞLIKLI SAYILMAZ. SİZ PERDEYİ KALDIRDIĞINIZI SANABİLİRSİNİZ AMA BU İŞLEMİ MAKİNANIN MENÜSÜNDEKİ SENSÖR TEMİZLİĞİ SEKMESİNDEN YAPIN, SONRA ARADIĞINIZ VE TANIDIĞINIZ SENSÖRÜ GÖRECEKSİNİZ.

Sensörün neye benzediğini biliyorum ama ortada sensör göremiyorum.
SENSÖRÜ OLMAYAN MAKİNA NASIL ÇEKİM YAPIYOR, ŞAKA MI BU?

Ayrıca netten edindiğim bilgilere göre Canon larda olan manuel temizlik olayı Nikon larda yok. En azından D5100 de yok.

BUNU SÖYLEYEN TAM BİR ŞARLATANMIŞ. İNSANIMIZ NE KADAR CAHİL BURDAN BELLİ OLUYOR. NEYE GÖRE YAZMIŞLAR BUNU NETE?
NİKON'UN HER MODELİNDE, D5100'DE DE SENSÖRÜN ELLE TEMİZLEME İMKANI VAR. MENÜYÜ TÜRKÇE OLARAK KULLANIYORSANIZ SOL SEKMEDE DÖRDÜNCÜ (ŞEKİL İKİ AĞIZ ANAHTAR GİBİ) SAYFA, "AYNAYI SENSÖR TEMİZLİĞİ İÇİN KİLİTLE" SEÇENEĞİNİ BULUN. PİL TAMAMEN DOLU DEĞİLSE BU İŞLEMİ YAPMAZ BİLGİNİZ OLSUN.

Ben makinemi tanımaya ve öğrenmeye çalışıyorum. Evet temizlik için henüz yeterli teknik bilgim yok bunu kabul ediyorum. Zaten makinem yeni olduğundan herhangi bir kirlenme söz konusu değildir. Amacım öğrenmek. Bir önceki mesajımda söylediğim gibi, sensörün nerede olduğunu öğrenmek istiyorum hepsi bu. İnşaallah beni bu tür sorularla burada çok göreceksiniz "

BURDAN ÇIKAN SONUÇ ŞU:
NİKONLARDA ELLE TEMİZLİK YOK DİYE BİR İBAREYE İNANMAYIN. YANİ BİZİM İNSANIMIZ BURNUNUZ UCUNU GÖREMEZ AMA UZAYDA NELER OLUP BİTTİĞİNİ NASA'DAN DAHA İYİ BİLİR, NİKON'DA ELLE TEMİZLİK YAPILAMADIĞINI DA NİKON MÜHENDİSLERİNDEN DAHA İYİ BİLİR. BU YÜZDEN NETTEKİ HER YAZILANA İNANMAYIN.

KOLAY GELSİN.

#Kamera54' tarafından 11.09.2012 17:11:52 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 11 Eylül 2012, 16:59 - İp: 46.***.**3.230
abdullahmk
abdullahmk (üye)
İstanbul / Amatör

Ciddiyetle verdiğiniz cevaptan dolayı teşekkür ederim. Ben de elektrik elektronik mühendisiyim. Doğrusunu söylemek gerekirse ben menüde sensör temizliği kısmında aradığım için manuel temizlik için ayna kilitleme olayını, bulamayınca netteki bilgilere de dayanarak yok dedim. Bana kimse şu perdedir şu sensördür şu aynadır demediği için ben bunların hepsini tahmini söyledim. Belki elle kaldırdığım perde değildi ya da ayna değildi, bilemiyorum. Hala anlaşamamamızın sıkıntısı aslında bu işin yazışma ile halledilememesi. Makine üzerinde birinin bana içerideki o parçaları gösterip bu budur şu şudur diye anlatması lazım ki o zaman tam olarak anlaşılsın.
Bu arada cihazın shutter ında herhangi bir sıkıntı yok.
Eve döndüğümde yapacağım ilk iş makinenin objektifini çıkarıp iç kısmının fotoğrafını çekmek ve buraya koyup sizden hangi parçanın ne olduğunu bana söylemenizi istemek olacak.

 

Tarih: 11 Eylül 2012, 17:56 - İp: 78.***.**7.213
abdullahmk
abdullahmk (üye)
İstanbul / Amatör

Sanırım olayı çözdüm. Yanlışım varsa düzeltin lütfen.


Bu ayna sanırım.


Aynayı kaldırdığımızda arkadaki siyah kısım perde.


Bu seçeneği görmemek için kör olmak lazım (ben :D)


Veee nihayet sensör Tertemiz!


#abdullahmk' tarafından 11.09.2012 19:47:03 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 11 Eylül 2012, 19:42 - İp: 62.***.**5.159
  • 1