ulysses
ulysses (üye)
İstanbul / Amatör

D 70s Lerde Çoklu Netleme...

merhaba bu ilk forum mesajım,umarım bilgilendirici sonuçlara ulaşırım...

Nikon D70s fotoğraf makinalarında çoklu netleme şansımız var mı?yani örneğin spot ölçümde netliği tek bir merkeze değilde birden fazla merkeze verebilir miyiz?malüm 5 netleme alanımız var konumuzu bunlardan sadece birine yeleştirerek değilde birden fazlasını seçerek netleme yapma şansımız var mı?

ikinci sorum ise matrix-merkez ağırlıklı ve spot ölçümlerin birbirlerine göre avantajları ve dezavantajları nelerdir?

yardımcı olursanız sevinirim

Tarih: 24 Ocak 2007, 10:00 - İp: 85.***.**7.106
ulysses
ulysses (üye)
İstanbul / Amatör

an itibariyle 34 kere okunup hala cevap alamamak kötü...çok teknik mi oldu diyeceğim ama burda teknik bilgileri çok çok gelişmiş arkadaşlar var..neyse umut zor ölürmüş,beklemeye devam edelim.

 

Tarih: 24 Ocak 2007, 23:13 - İp: 85.***.**6.116
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Netleme tek noktadan yapılır, birden fazla noktadan netleme olmaz. Objektife, o nokta ile aynı uzaklıkta olan noktalar da net çıkar. Alan derinliğinin az veya çok olmasına bağlı olarak, yine o noktaya yakın olan noktalar da net çıkabilir ama en net nokta netleme yapılan noktadır. Tabi ki, makine ve/veya kullanılan lensin netleme sisteminde bir sorun yoksa.

İkinci sorunun cevabına gelince:

Makine üreticileri bunlara her ne kadar farklı isimler verse de, genellikle 3-4 tip ölçüm (metering) modu vardır.

1. Matrix veya Pattern (Nikon Matrix der, Canon Pattern) başka markalar da başka isimler vermiş olabilir. Bu modda, kadraj içindeki alan parçalara bölünür, (kaç parçaya bölündüğü yine marka ve/veya modele göre fark edebilir. Örnek olarak 256 diyelim. Bu 256 bölümün her birinden alınan poz değerleri, makinece değerlendirilir ona göre bir değer bulunur. Farklı bölümlerden alınan bu bilgilerin ne şekilde değerlendirileceği yine o modellerin kullandığı algoritmalara göre farklılık gösterebilir.

2. Center Weigted veya Avarage (Nikon CW der, Canon Avarage) Burada yine farklı bölgelerden alınan bilgiler değerlendirilir. Ama, ortalama hesabı yapılırken, kadrajın orta kısmınındaki bölgelerden alınan değerlere daha fazla öncelik tanınır. Yani, ortadaki bölgelerin daha fazla söz hakkı olur.

3. Spot veya Partial (Nikon Spot der, Canon Partial) Spot ile partial tam manasıyla aynı diyemeyiz. Spot daha hassastır, kadraj merkezindeki daha küçük bir alandan referans alır, Partial'da bu alan biraz daha geniştir.

4- Spot AF-Area Odaklama hangi netleme noktasına yapılıyorsa o noktadan ölçüm alınır.


 

Tarih: 25 Ocak 2007, 00:16 - İp: 85.***.**6.4
  • 1