ozkan-ka
ozkan-ka (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Yeni Baslayanlar, Aksesuar Ve Lens ?

Benim gibi yeni baslayanlarin butceleri elverdigince aksesuar ve lens arayisina girdiklerini ve cogu zaman duayenlerce uyarildikalrini bu siteyi biraz karistirinca gordum ama genede sormak istiyorum;

Isin teorik kismi ile ilgili bir cok dokuman ve forum okuyarak baya bisey ogrendim ama bunun pratige dokulmesi ayni hizla olmuyor.

1- Teorigi ogrenilen tekniklerin pratige dokulmesinde 18-55 IS nasil bir lenstir. Yapabilcekleri sinirli oldugundan yeni baslayanlar icin heves kiricimidir acaba. Ucuz yollu genis diyaframli bir prime lens ile ogrendigini pratige dokmek daha mantiklimidir acaba?

2- Yeni baslayanlar icin Tripod hemen alinmasi gereken bir aksesuar midir?

3- Filtre olayina hemen girmek gereklimidir? Mc protector aldim, sadece cizilmeyi onlemek icin. Kalite kaybim olur mu?

Ustadlardan yorum rica ediyorum.

"Klavyeden dolayi Turkce harfleri kullanmiyorum, kusura bakmayin"

Tarih: 31 Ağustos 2010, 07:10 - İp: 202.***.**7.71
kerempekin
kerempekin (üye)
İstanbul / Amatör

Usta değilim ama sorularınızı aşağıdaki gibi yanıtlıyabilirim...
1. 18-55 başlangıç için heves kırmaktan çok sizi gereksiz masraftan korur. Bu lensle tecrübe kazanıp hangi lense ihtiyacınız olduğuna kendiniz karar verebilirsiniz.
2. Eğer gece çekimleri yada yetersiz ışıkta çekim yapmayı düşünüyorsanız şarttır. Bence acele etmeyin. Ucuz ayakta zor duran tripodlardan uzak durun.
3. Kalitesiz filtrelerin görüntüde kayıp yarrattığı bir gerçek. Ama kaliteli bir multi coated UV filtre aldıysanız lensinizi neredeyse görüntü kaypsız koruyacaktır. Ben hiç bir lensimi uv filtresiz kullanmadım. Tabiki ben lesime kesinlikle filtre takmam diyenlerde vardır. Karar size kalmış.

Tarih: 31 Ağustos 2010, 11:01 - İp: 88.***.**3.191
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

kerempekin guzel acıklamıs.
ilk sorunuza cevaben size hevesin nasıl kırılacagını soyleyeyim.

dangalagın birinin iyi fotograf cekmek için illaki lazım sozune uyar milyarlık bir lens alırsanız, kit lensle arada oyle ahım sahım bir fark olmadıgını gorunce heves kırılır.

kit lens olmadan makine almayın.
kit lensinizi en az 3-4 ay kullanın. en iyi hangi mm hangi diyafram degerlerinde fotograf veriyor,artıları eksileri neler ogrenin.
sonucta belki baska bir lense ihtiyac dahi duymayacaksınız emin olun.
ihtiyac duyarsanızda neyin eksik oldugunu kendiniz bilecek, hangi aralıkta hangi ozellikte bir lens almanız gerektigini kendiniz kararlastıracaksınızdır.
kit lensin sınırlarını gormeden, alacagınız hiçbir lensin hakkını veremezsiniz.

Tarih: 31 Ağustos 2010, 17:03 - İp: 217.***.**6.203
glorfindel
glorfindel (üye)
İstanbul / Amatör

Arkadaşlar gayet güzel açıklamışlar zaten ama bir iki şey ben de ekleyeyim.

Hemen hemen bütün DSLR üreticilerinin yaklaşık 18-55 (vb) bir aralıkta lens vermesi tesadüf olamaz. Bu aralık günlük kullanım için gayet uygun bir aralıktır ve amatör bir kullanıcının tüm ihtiyaçlarını karşılar. Zaten üzerinde genelde IS, OS, VR ya da adı her ne ise titreşim engelleme sistemi de olduğundan (ya da bazı markalarda bu gövde üzerinde olduğundan) kullanımı rahat ve pratiktir. Kullanın, gün geldiğinde "heee, evet bunu çekemiyorum. şu olmalıydı şimdi elimde" dediğiniz zaman gidin o lensi alın.

23 yıldır fotoğraf çekerim. Hiç gidip büyük bir tripod satın almadım. Çünkü uzun pozlamalı gece çekimleri yapmıyorum. Spor karşılaşmaları çekmiyorum. Sahne çekimi yapmıyorum. Kuş çekimi yapmıyorum. Bazen gece bir yerlerde çekmem gerekirse de genelde düz bir zemin üzerine makineyi yerleştirip, zamanlayıcı ile çekim yapıyorum, tripoda gerek kalmıyor. Ama sürekli yukarıda yazdıklarımdan birini yapacaksanız elbette alın.

Filtre konusuna gelince. Kaliteli UV filtre özellikle tele objektiflerde çok önemli. Forumda bununla ilgili önemli bir yaz vardı.

http://forum.netfotograf.com/filtre_lens.asp?msg_id=31700&syf=3

Bu denemeleri ben de yaptım ve sonuç aynı. Geniş ve normal açılarda gözünüz aradaki farkı anlamayacaktır. Bu sebeple kamyon camından yapılmadığı sürece herhangi bir UV filtre çok rahat iş görecektir (18-55 aralığında). Ama tele objektif için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Keskinlik bariz fark ediyor. Tele objektif alırsanız ilerde mutlaka kaliteli bir filtre alın.

Amatör kullanıcıların en temel yanılgılarından biri de polarize filtredir. Polarize filtrenin her fotoğrafı daha güzel gösterdiğine dair saçma bir inanış vardır. Kapalı mekanlarda polarize filtre ile çekim yapan insanlar gördüm. Polarize filtre almak istiyorsanız önce cidden okuyun. Ne işe yaradığını öğrenin. Bir yerlerdeki yansımayı falan gidermek dışında, ya da nemli havalarda havadaki pusu azaltmak dışında bir amaçla alacaksanız bence almayın.

Özetle, makinenizi tanımadan, fotoğraf yeteneğinizi ve zevkinizi belli bir olgunluğa getirmeden aksesuar ve lens konusunda aceleci olmayın. Daha çok aksesuar ve ekipman daha iyi fotoğraf çekmiyor...

Tarih: 31 Ağustos 2010, 17:57 - İp: 217.***.**6.7
ozkan-ka
ozkan-ka (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Yorumlar icin tesekkur ederim.

Sanirim genel bir yanilgi bu; Istenilen kalitede resim cekilemedigi zaman, insan kendinin degil makinanin beceri sinirina ulastigini dusunuyor. Ama tersi gerceklestiginde nasil anlayacagiz?

Neyse ugrasmaya davam. Simdiye kadar ogrendigim su durumda asagi yukari su enstantane/diyafram/iso kombinasyonu kullanilir tekniklerini uygulayarak kompak makine ile cektiklerimden "biraz" daha iyi kareler yakalayabildim. Kompozisyon yaratma ve isigi kullanma konusunda zayif oldugumu anlayabiliyorum. Sizin de dediginiz gibi, muhtemelen yeni/daha iyi lens bu noktada pek bisey katmayacak.

#ozkan-ka' tarafından 01.09.2010 09:07:18 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 1 Eylül 2010, 08:57 - İp: 202.***.**7.71
uququ
uququ (üye)
İstanbul / Meraklı

Meherbalar,
Bende sizin gibi yeni başlayanlardanım ve sizinle ortak sorun ve soru işaretlerini yaşadım yaşıyorum .
bunlarla ilgili olarak aşağıdaki bilgileri paylaşabilirim.
makinem pentax k-x ve iki objektifim var 18-55mm ve 50-200mm.
geniş açı çekimler için kullandığım 18-55mm yakın çekimlerde de iyi sonuçlar veriyor.
diğer objetifimi ise uzaktan bir manzara yada yakınlaştırma gereken durumlarda kullanıyorum ki ikisinden de gayet iyi performans alıyorum.
filtrelere gelince objektiflerimde Heliopan marka UV filtrelerim var ve gayet güzel kayıpsız çekimler yapıyorum.
bir de yine aynı marka Polarize filtrem varki ilk aldığımda sabahtan akşama kadar onunla çekim yağtım fakat sonradan anladım ki daha polorize filtreyi keşfetmem için erkenmiş olsun onunda sırası gelecektir diye umuyorum birgün.
Tripodum; benro marka ve ters katlanabilen güzel bir ekipman.
Söylemem gerekiyorki gündüz dahi çekim yaparken onu kullanıyorum çünkü aşırı büyük bir rahatlık ve titremelere karşı gerekli diye düşünüyorum. Gece çekimlerinde ise zaten tartışmasız gerekli. ben en fazla 15sn pozlama çektim ve sonuçlar kesinlikle güzeldi.
Ama esas nokta şu ki zamanla ve her yeni çekimde insan daha önce göremediği açıları farklı manzara ve kadrajları keşfediyor ve bu insanı motive ediyor.
Fotoğrafçılık sabır işimi evet kesinlikle ve ben bu kadar sabırsız biri olarak bu işi yapmaya uğraşıyor isem-hobi olarak tabiki- sanırım herkes başarabilir.

Herkesin ışığı daim olsun!

Tarih: 2 Eylül 2010, 13:44 - İp: 84.***.**6.250
  • 1