macellan
macellan (üye)
İstanbul / Amatör

Yardım : Işık Ölçme Tipleri


Temel konulardan biri ile ilgili bir kaç şey sormakistiyorum. Başlıkta yazdığım üzere, makinelerin pozometrelerinin çalışma şekilleri kafamı karışıtıroyr. ELimde eski bir makine var ve bir süredir onunla çekmeye çalışıyorum. Ancak pozometrenini uygunışık olduğunu söylediği yerlerde fişlmlerde patlamış fotoğraflar çıkıyor. Bu makine vizörün ortasındaki daire ile sanırım ölçüm yapıyor. Yani sadece buraya gelen ışığa göre. Bu durumda yanılma payı vs. de hesaba katmaya çalışıyorum ancak sonuç çoğu zaman istediğimden uzak oluyor. Buradaki sorun hakında bilgi verilebilirse memnun olurum.

Çeşitli yerlerde ölçme yöntemlerini de okudum ancak bu konuda da tam fikir sahibi olabilmiş hissetmiyorum kendimi. Ölçme yöntemleri ile ilgli de bilgilerinizi paylaşırsanız ayrıca memnun olurum.

Teşekkürler.

Tarih: 25 Temmuz 2007, 15:25 - İp: 81.***.**3.210
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Elinizdeki makine ne kadar eski bilmiyorum.
Eski (genellikle 1970 öncesi) makinelerde pozometre selenyum'dan yapılırdı. Selenyum ışığa tepki verip elektrik üretir. Yani o pozometrelerin pile filan ihtiyacı yoktur. Selenyum zamanla özelliğini biraz kaybedeceği için duyarlılığı azalacak ve ışığı olduğundan daha az okuyacaktır. Sonuç olarak fazla pozlama yapacak ve fotografınız aşırı pozlanacaktır.
Makineniz daha yeni ise (pozometre için pil kullanıyorsa) pili zayıflamış olabilir.

 

Tarih: 25 Temmuz 2007, 16:26 - İp: 85.***.**0.165
macellan
macellan (üye)
İstanbul / Amatör

Pil kullanıyorum. İki adet küçük saat pili gibi birşey.
Burada sadece makinede sorun olamsaından ziyade benim ölçüm de baz alıncak yer konusnda da bilgi eksikliğim olabileceğini de düşünüyorum. Biliyorsunuz bazıdurumlarda çekeceğimiz görüntünün verdiğinden farklı değerler kullanma durumu da söz konusu olabiliyor.

önce şunda emin olmak istiyorum makine vizörün ortasındaki daireye gelen yerden mi sadece ışık ölçümü alıyor?
Ve bunun daha başka nasıl yöntemleri vadır?

 

Tarih: 25 Temmuz 2007, 16:31 - İp: 81.***.**3.210
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Poz ölçümü genel ışık, merkez ağırlıklı veya spot olarak yapılabilir. Bu metotlar yeni makinelerde kullanıcının seçimine bırakılır. Eski makineler genellikle merkez ağırlıklı ölçüm yaparlar.
Hassas ölçüm istiyorsanız ışığı tam ayarlamak istediğiniz yere mümkün olduğunca yaklaşın, ışığı ölçün, geri giderek çekim yapın. Tabii her durumda mnkün değil, ama bazen işe yarar.
Öte yandan sürekli fazla pozluyorsanız poz telafisi kullanın. Bu arada makineniz filmli ise ASA değerini kontrol edin. Makinenz 400 ASA ya ayarlı ama filminiz 100 asa ise 2 stop fazla pozlarsınız.

 

Tarih: 25 Temmuz 2007, 16:59 - İp: 85.***.**0.165
macellan
macellan (üye)
İstanbul / Amatör

aşağıdaki bağlantıda bahsettiğim duruma ait bir fotoğrafım var. üzerinde oynayınca daha düzgün hale geliyor ancak doğal gibi de olmuyor tabi. Örneğin burada fotoğrafınm orta noktasına doğru bahsettiğimölçüü yapan dairenin bulunduğunu düşünün. Ben de makinenin veriği değerlere göre çektim. Durum ortada.

http://negatif.com/foto/58833/

Yardımın için teşekküüler fdemirhan, ancak ISO ile ilgili bir sorun yoktu. olması gerektiği gibiydi. 100 ISO film 100 ISo ayar.

 

Tarih: 25 Temmuz 2007, 17:30 - İp: 81.***.**3.210
  • 1