juggler
juggler (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

Titresim Onleme Cesitleri..

Selam,

Uzun zamandir (bir kac sene) forumdan ayri kalmistim o yuzden bazi konulara gec yaziyor olabilirim, artik ben yakalayana kadar kusuruma bakmayin..

Titresim onleme son gunlerde populer bir konu olmus, Ocaklilar pratik yonlerine cok guzel deginmis, ben de farkli bir yonune degineyim dedim.

Titresim onleme genellikle tek tip degil, bir kac tipte cikiyor karsimiza, birincisi, titresimin yok edildigi yer..
1. Makinanin icinde
2. Objektifin icinde

1.tip, son zamanlarda cikan Nikon ve Canon DISINDAki SLR makinalarda ve bir cok compact makinada uygulanan yontem.. Sensor makinada sabitlenmemis, oynar bir platformda duruyor, bu platformdaki algilayicilar sizin elinizin hareketini algilayip sensoru ters yonde hareket ettiriyor.. "Sensor shift" ya da "CCD shift" falan gibi gordugunuz yontemler bu tipe giriyor.

Avantajlari: kullandiginiz her objektif otomatik olarak goruntu sabitleyiciden faydalaniyor.

Dezavantajlari: Sadece deklansore bastiginizda devreye giriyor, siz kadraj yaparken eliniz titrerse, kadraji da titrek goruyorsunuz.

2. tip canon, nikon objektiflerle diger firmalarin (tamron, sigma) bunlarla uyumlu objektiflerinde oluyor, bazi kompakt makinalar da bu yontemi kullaniyor. Yukarda bahsi gecen elinizin hareketlerini algilayan algilayicilar bu sefer sensor uzernde degil, objektifin icinde. Eliniz titreyince onlar hareket ediyor. "Lens shift" gibi terimler kullaniliyor bu tipi tanimlamak icin.

Avantajlari: Sistem objektif uzerinde oldugu icin siz deklansore yarim bastiginiz anda fotograf cekmeden once vizordeki goruntu birden sabitleniverir.. Rahat kadraj yaparsiniz.. Ustelik titresimin nasil giderildigini gordugunuz icin, fotografi cekmeden 'acaba basarili bir sekilde engelleyecek mi yoksa cok mu titriyorum" sorusunun cevabini gorursunuz.

Dezavantajlari: Malum, sadece taktiginiz objektifte oldugu icin, diger objektifler etkilenmezler bu durumdan. Ikincisi, bir kere goruntu sabitleyicili bir objektif aldiniz mi, bir daha geriye donemiyorsunuz ).. Bir de deklansore yarim basiliyken surekli devrede oldugu icin, makinanizin pil omrune olumsuz etkisi olur.

Bu konuda dikkat edilmesi gereken baska bir konu, "goruntu sabitleyici modlari"dir.. Bazi objektiflerde Mod I, Mod II diye ayarlar vardir (ozellikle tele objektiflerde), bu ayarlar su anlama gelir:

Mod I: her yone dogru titresimi gidermeye calisir.
Mod II: sadece asagi yukari titresimi gidermeye calisir, saga sola titresimi gidermez.. Bu ayari Pan yaparken (yani takip yaparken) kullanmak gerekir, cunku Mod I de pan yapmaya kalkarsaniz goruntu sabitleme mekanizmasi eliniz titriyor sanip gidermeye calisir, goruntude kesiklikler olur.

Kompakt makinalarda bu durum biraz daha degisiktir.. Onda da iki mod vardir, ama bu modlar "deklansore yarim basinca goruntu sabitlemeye basla", "sadece deklansore tam basinca devreye gir" seklinde aciklanabilir. Yapilan testler, ikinci yontemin daha iyi isledigini gostermis. Ama onda da kadraj yaparkken elinizin titremesi giderilmedigi icin fotografi cekmeden once kadrajlarken LCD de goruntu titreyecektir, ama fotograf duzgun cikacaktir

Bu arada kompakt makinalarda dikkat edilmesi gereken bir konu da, neredeyse her makinanin reklamnda "titresim giderici mekanizma" oldugu soylenir, ama ozelliklerine iyice bakmadan almamak gerekli, cunku arkadaslar pazarlamacilik taktigi kullaniyor aslinda bazi makinalarda.. Cunku aslinda bazi makinalarda yukarda yazdigim hic bir titresim onleyici mekanizma yok. Sadece makina ISO'yu yukseltip perde hizini artiriyor, boylece elinizin titremesini engellemis oluyor.. Ama yuksek asa kompakt makinalarda kalite kaybina yol aciyor, bu yuzden istenen bir sey degil.. Bu yuzden gercek bir goruntu sabitleyicisi yok bu makinalarda.. Mutlaka kontrol etmek lazim..

Selamlar,

Melih

Tarih: 25 Ocak 2009, 11:26 - İp: 78.***.**0.32
badboy79tr
badboy79tr (üye)
Kırklareli / Doğa Fotoğrafçısı

Melih Bey. Teşekkürler. Ama bu yazıyı ben daha önce okumuştum. Nerede ne zaman hatırlamıyoum. Herhalde gene siz yazmışsınızdır.

 

Tarih: 4 Aralık 2009, 10:02 - İp: 88.***.**9.166
mert1996
mert1996 (üye)
İzmir / Amatör

Çok yararlı bilgiler vermişsiniz, teşekkürler

 

Tarih: 17 Eylül 2012, 00:27 - İp: 176.***.**7.27
afi
afi (üye)
İstanbul / Meraklı

NİKON P510 VR LENS KULLANIYOR BUNDADAMI ACABA YOK AYDINLATIRSANIZ SEVİNİRİM

 

Tarih: 20 Eylül 2013, 23:14 - İp: 78.***.**7.97
dabbler
dabbler (üye)
Aydın / Amatör

Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.

 

Tarih: 24 Eylül 2013, 12:38 - İp: 94.***.**1.132
  • 1