makromikro
makromikro (üye)
Bursa / Amatör

Telekonvertör

Arkadaşlar bana Telekonvertörler hakkında detaylı bilgi verebilirmisiniz?

Tarih: 24 Haziran 2005, 21:05 - İp: yok
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

"cunku focus veya de-focus; objeye, objenin hareketine ve lens ile obje arasindaki uzakliga bagli olarak degisen bir olgu.. objenin hareketini dondurabilmek icin yuksek aperture degerine ihtiyac vardir, ki hizli shutter kullanilabilsin... ama teleconverter ile birlikte aperture degeri azalacagindan, buna bagli olarak da daha uzun sureli shutter kullanmak gerekeceginden; shutter suresi kisaltilmasi daha zor olur (eger ortam cok aydinliksa sorun cikmaz).. daha uzun sureli shutter kullanmakla da hareketi donduramayiz.. veya bazi hareketleri dersek daha dogru olur bu.. iste o yuzden objenin focuslanmis cikmasi biraz sansa kalir.. "

Bu da fotoğrafçılığın temel prensiplerinden zaten Bunu da tripodla halledebiliriz.

".. AF motoru iki tane lensi birden calistirmasi gerekeceginden AF icin gereken zaman artiyor.. "

Evet bu olabilir mesela. Teknik bir açıklama.

"amma karistirdim.. anlayabildin mi bitpire?"

en başta belirttiğim kısmı hariç anladım sağol. Ama karıştırman iyi oluyor bir yerde, beyin jimnastiği yapıyoruz. Biliyorsun beyin jimnastiği bunamayı geciktiriyormuş. Böylece forumdakiler 80 yaşına geldiklerinde de hala burada yazmaya devam edebilecekler.


 

Tarih: 29 Haziran 2005, 15:06 - İp: yok
kobra
kobra (üye)
Sakarya / Meraklı

Otofokusun çalışmama nedenini şöyle açıklayayım makinelerin teknik özellikleri incelendiğinde AF working range 0-19 EV gibi değerler verilir(bu değer makineden makineye değişebilir rakam örnektir) bu makinenin otofokus modülünün çalıştığı ışık değer aralığıdır şimdi konverter taktığımız zaman diyafram açıklığımız dahada küçüleceğinden dolayısıyla modüle daha az ışık gideceğinden otofokus modülüne giden ışık miktarı onun çalışmasını sağlayan alt değerden daha az bir değere düşerse ki çoğu zaman düşer dolayısıyla otofokus özelliği çalışmaz manuel olarak odaklamayı yapmak gerekir

 

Tarih: 29 Haziran 2005, 17:38 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selam bitpire..
..
kobranin yorumu cok dogru oncelikle..
..

bitpire; lensin gercek aperture degeri degismez.. eger ki bir f/4 lens ise hep oyle kalir... ama aperture degeri; lensin icerisindeki delik ile focal uzunluk arasinda belirlenen bir matematiksel islemdir; iste o yuzden konverter+lens oldugunda aperture degeri azalir..
soyle soyleyeyim; f/2.8 lense 2.0x teleconverter taktiginda makinen sana en fazla f/5.6'ya acmana izin verecek aperture'i.. yani f/2.8 degeri falan belirmeyecek..
ama ayriyetten ekledim; eski makinelerde (analog metering yapan makinelerde), teleconverter taksan bile makinenin sana gosterecegi aperture degeri degismez.. yani 2.0x teleconverter takilan f/2.8 lense sahip olan bir makine sana yine f/2.8 gosterecektir.. f/5.6 degil.. iste o yuzden hangi teleconverter ile ne kadarlik stop kaybedilecegi bilinmelidir.

 

Tarih: 29 Haziran 2005, 20:57 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

"ama bir yerde hatali; cunku 2.0x converter ile f/5.6 lens, f/11.2 yapar.. f/8 yapmaz.."

dogru.. cunku; 1.4x teleconverter ile 1 stop, 2.0x teleconverter ile 2 stop kaybedilir.. yani f/5.6 lense 2.0x teleconverter takildiginda 5.6x1.4x1.4 olur yani 10.976 yapar.. diger bir deyisle f/11.. fakat bir yaklasik yontemde iki ile carpmaktir eger ki takilan teleconverter 2.0x ise..
bendeki 70-200 f/4 lense 2.0x teleconverter taktigimda f/8 yapacak.. f/2.8 lens olsaydi f/5.6 yapardi; yani autofocus kullanilabilecekti..

..
"Bu çok aşikar birşey zaten. Odak uzunluğu arttıkça sabit tutman zorlaşır ve focus kabiliyetin azalır. Ama bu, umutakdagın “telekonvertör takarsanız makinenizin autofocusu çalışmaz” sözünü açıklamıyor. Yoksa bunun çaresini sen de söylemişsin zaten, tripodu takar sabitlerim 5'te 5 yaparım. Sonra bu problem telekonvertöre değil uzun odaklı objektiflere özgü bir problem."

cunku makineye teleconverter takilmasiyla birlikte AF hizi duser; %50-75 araliginda.. odak uzunlugu artan sabit bir lens olsaydi cok daha cabuk focus yapabilecekti.. ama teleconverter takilan bir makine cok daha yavas focus yapar.. ayrica teleconverter kullanimi ile bazen sadece bir AF noktasi kullanilabilir.. yani mesela benim makinemde 7 tane af noktasi var, ama teleconverter kullandigimda geriye sadece 1 af noktasi kalabilir.. yani 6 af noktasindan birden olacagim..
..tripod'a sabitleyip hareketsiz duran nesnelerin fotografini rahatlikla cekebilirsin; cunku hareketsizler.. yani AF yavas olmus farketmez.. ama bir de hareketli objeleri dusun; focus yapana kadar focus noktasi coktan degismis olur.. o yuzden zaten teleconverter kullanmak profesyonel fotografcilarin pek de isine gelmez.. aslinda; f/2.8 objektife 2.0x converter bile taksan f/5.6 yapar ki hayli hayli yeter.. iyi bir teleconverter ve hizli bir lensle sorun o kadar da cikmaz.. ama unutma focus hizi iyice yavaslayacak; yani ufak bir kusun fotografini cektigini dusun.. eger kus bir o daldan bir o dala atliyorsa focus yapamazsin kolayca.. hos aslinda alirsin makineyi AI servo moduna sonra gelsin kuslar.. her salise degil de her saniyede bir focus yapacak olsun o kadar da farketmez..
ama iste focus noktalarindan oluyorsun; focus suresi uzuyor falan filan..

 

Tarih: 29 Haziran 2005, 21:18 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

"Bu da fotoğrafçılığın temel prensiplerinden zaten Bunu da tripodla halledebiliriz."

tripod'la herseyi halledemeyiz; cunku obje hareketli ise sayet -cunku AF suresi de artiyor- focus yapmak cok guclesir.. ama hareketsiz bir objede tripod kullanarak focus yapmak kolay olur.. soyle dusunelim; teleconverter ile f/5.6 yapacak bir makine ile lensin asil degerinin f/5.6 oldugu (teleconvertersiz) durum arasinda fark vardir.. cunku teleconverter ile f/5.6 yapan cok daha yavas focus yapacaktir.. ayrica bir focus noktasi kullanilabilecek..
...
".. AF motoru iki tane lensi birden calistirmasi gerekeceginden AF icin gereken zaman artiyor.. "

cunku asil lensimizin, focus yapmaya calisilirken mercek duzenegini uygun duruma getirilecek.. ardindan da teleconverter icerisindeki mercekler o duzenege bagli olarak uygun konuma getirilecek.. yani olme esegim olme..
..
bitpire eger 80 yasina bile geldigimizde burada su makine bu makine diye konusuyor olursak bence bazi seyler bayagi abnormal'dir.. dusunsene; biri soruyor: "acaba su makine iyi midir? 600x optik zoom f/1 lens, 22 megapixel'de video kaydedebilme..vs.. yalnizca 120 gram.. sizce cok mu agir olur tasimasi?" cevap: " valla bence almisken 800x optik zoom'lu ve 55 megapixelde video kaydedebilen modellere baksan iyi olur.. evet yeni ciktilar, fiyatlari da bayagi tuzlu.. ama 120 gram kadar da agir degiller.. ozellikle canon fcx67 olan model yalnizca 56 gramcik.. bir dusun istersen.." ..

 

Tarih: 29 Haziran 2005, 21:39 - İp: yok
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Selam Dadanagast;

Haklısın. 1.4x 1 stop , 2x 2stop düşürüyormuş. Şurada telekonvertörlerle ilgili güzel bir açıklama var. Fotoğraf kalitesindeki kayıp 1.4x'te 2x 'e göre çok daha az. Özellikle makinenin kendi prime lensleri ve kendi TC'sini kullanırsan 1.4x'te hemen hemen hiç kalite kaybı olmuyor. Ama o da 1.4x işte. 300mm'e taktın mı 420mm oluyor. Halbuki ötekini takarsan 600mm. oluyor. 1.4x'e göre 1.5 misli fazla yakınlaştırıyor. Niye bütün güzellikler bir arada olmaz ki sanki?

 

Tarih: 30 Haziran 2005, 13:49 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

iste o yuzden zaten ben de 1.4x alacagim.. ama gonlum her zaman 2.0x'den yana orasi baska.. hatta 10x falan olsa da iyice abartabilsek diyecegim ama demem tabii..

 

Tarih: 30 Haziran 2005, 13:56 - İp: yok