ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Tekrar Kadrajlamak Neden Kötü ?


Otomatik netlemeli makinelerde, tekrar kadrajlamak neden kötü bir yöntemdir?

Otomatik netleme becerisine sahip bir çok makinede, tek netleme noktası yerine, birden çok netleme noktası bulunur. Genellikle; gerek diğerlerinden daha geniş yapısı ve gerekse başkaca farklı özellikleri açısından, merkezdeki netleme noktasının, diğerlerinden daha hassas olduğu kabul edilir. Bu nedenle çoğu fotoğrafçı, çekilecek fotoğraftaki asıl konunun tam merkezde olmadığı durumlarda; diğer AF noktalarından birini kullanmak yerine, aşağıdaki yöntemi tercih eder:

1. Merkez AF noktasının seçilmesi

2. Asıl konunun merkeze alınarak, merkez AF noktası ile netlik yapılması

3. AF kilitli durumda iken, kadrajın değiştirilmesi

4. Fotoğrafın çekilmesi

Bu durumda, asıl konu istenilen netlikte çıkmayabilir ve genellikle suç makineye atılır. Aslında, sorun, tekrar kadrajlamakdan kaynaklanmaktadır .

Aşağıdaki şekile bir bakalım, ne, nasıl oluyor?



İlk netleme, A noktasına yapılmıştır. Netleme kilitlendikten sonra, A noktasına aynı uzaklıktaki nesneler net çıkacaktır (A noktası ile kesişen sağ taraftaki mavi çizgi). Daha sonra, fotoğrafçı (AF kilitli durumda iken) yeniden kadrajlama yapmıştır, bu sefer makine B noktasına doğrultulmuştur. AF kilitli olduğundan netleme mesafesi değişmez. Bu durumda, B noktasına uzaklıktaki nesne(ler) net çıkacaktır (B noktası ile kesişen soldaki mavi çizgi). İlk netlemenin yapıldığı A noktası, şekilde görülen düz siyah çizgi üzerinde, makineye ne kadar uzaksa, d (kırmızı çizgi) ile gösterilen netleme farkı da o kadar fazla olacaktır. Bu problem, geniş açılı lenslerde; dar açılı lenslere oranla, daha fazla ortaya çıkar, çünkü geniş açıda kadrajın içine daha fazla alan gireceğinden, asıl konuyu kadraj dışına çıkarmadan tekrar kadrajlamak daha kolaydır.

Tekrar kadrajlamak başka bir probleme daha neden olabilir: Makineler genellikle, netlemenin yapıldığı noktayı asıl konu olarak kabul ederek, ışık ölçümünde yaptıkları hesaplamalarda, netliğin yapıldığı noktadaki ışık miktarına daha fazla ağırlık (söz hakkı) verebilirler. Tekrar kadrajlama yapıldığında ise, asıl konu, ilk net yapılan noktada olmayacağından, pozlama açısından da istediğimiz sonucu alamamamıza neden olabilir.

Bu nedenlerden dolayı; her durumda merkezdeki netleme noktasını kullanmak yerine, asıl konuya en yakın olan AF noktasının seçilmesi daha faydalı olur.

Kaynak: http://www.mhohner.de/recompose.php

Tarih: 16 Mayıs 2007, 18:13 - İp: 85.***.**2.35
raulgs21
raulgs21 (üye)
Adana / Meraklı

Konuyu güncellemek adına ve anladığım kadarıyla açıklamak için yazıyorum. şimdi yazıyı okuduktan sonra bir kaç deneme yaptım.Merkez AF'de netledim ve AF Kilidi yapıp tekrar kadrajladım gayet güzel netlikte çıktı.Sonra çektiğim konuya yakın olan AF'yi seçtim ve küçük bir oynama yaptım kadrajta.Sonuç sanki biraz daha keskin oldu gibime geldi.Bunu portre çekimlerinde daha iyi anlarız sanırım.Göze netlemeden önce kadrajı oluşturacağım ve yakın olan AF noktasını seçip netlemeyi yapacağım.Birde Merkez AF noktasına göre netleyip, tekrar kadrajlayacağım.O zaman daha net bir şey söylenebilir sanırsam.Bilgiler için teşekkürler...

 

Tarih: 9 Ekim 2010, 12:26 - İp: 217.***.**8.164
st.petersburg
st.petersburg (üye)
Yurtdışı / Amatör

tesekkurler sayın ocaklılar, dogru bildigimizi zannettigimiz bir konuda bize ısık tutmussunuz.
saygılar sunuyorum...

 

Tarih: 13 Ocak 2011, 03:30 - İp: 94.***.**5.211
eskidost
eskidost (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

cok sık kullandııgım bi cekim cektigi güzel paylaşım icin tesekkürler...

 

Tarih: 1 Temmuz 2012, 19:15 - İp: 78.***.**7.229
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Verilmiş bu çok önemli bilgilerin üzerine bir ilave de ben yapmak isterim. Tekrar kadrajlamak yerine, AF noktasını istediğimiz noktaya taşımanın tercih edilmesini yazıdan anlamış olmamız lazım. Durum böyle olunca, ortaya seçilmiş AF noktasındaki pozlama ile ilgili bazı sorunlar çıkabiliyor.

Canon kullanıcılarının ( 1D serisi kullananlar hariç ), makinaları SPOT pozlama ayarında olduğunda, seçili AF noktası neresi olursa olsun pozlama ölçümünü MERKEZ NOKTA'dan yaptığını unutmamalı . Yani AF için kenar noktalardan biri seçildiğinde, pozlama ölçümünün de o kenar noktadan olacağı yanılgısına düşülmemeli . Makina, spot ölçüm seçili ise , POZLAMA ölçümünü SADECE merkez noktadan yapıyor.

Eğer EVALUATIVE pozlama seçili ise, pozlama ölçümü bu sefer SEÇİLİ AF noktası CİVARINDAN , yine EVALUATIVE ( averaj veya matrix diyelim )olarak yapılıyor. Ölçüm merkezden olmadığı için daha doğru bir ölçüm ama tam anlamıyla noktasal bir pozlama ölçüm olmadığı da bilinmeli.

Özet olarak, fokus yaptığınız nokta civarından pozlama ölçümü almak amacındaysanız, makinanızın SPOT değil EVALUATIVE ölçüme ayarlı olması gerekiyor.

-----------

Nikon makinalarda böyle bir durum yok. Spot ölçüm modunda , seçili AF noktasından spot pozlama yapılıyor . ( matrix ölçüm seçili ise de AF noktası civarından matrix ölçüm alınıyor )




#paperman' tarafından 02.07.2012 07:53:24 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 1 Temmuz 2012, 22:21 - İp: 96.***.**5.17
ozturert
ozturert (üye)
İstanbul / Meraklı

Bu sorun net alan derinligi az olan cekimlerde ortaya cikar (mesela 100mm f2.8 ile portre cekerken ya da makro cekimleri sirasinda). Ornegin 18-55mm ile f8 civarinda bu isi yapiyorsaniz cok dusunmeye gerek yok, buyuk ihtimal alan derinligi yeterince genis olacak.

 

Tarih: 2 Temmuz 2012, 15:53 - İp: 95.***.**6.64
mehmet1977
mehmet1977 (üye)
İstanbul / Amatör

Uğur bey,
Nikon fanatikliğinizi anlıyorum, ama bir bahane ile Cuneyt bey'in topiğine taşımanızı anlamıyorum.
Cuneyt bey bu sitede sayıları 2 3 kişiyi geçmeyen tarafsız, marka tutmayan bilgisine guvenilir kişilerden biridir. Onun topiğine markacılık taşımasaydınız keşke. Size yakışmadı.

 

Tarih: 2 Temmuz 2012, 18:50 - İp: 149.***.**4.136
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Mehmet1977, AF noktalarında pozlama ile ilgili yaptığım en basit yorumu da markacılığa taşımanızı hayretle karşılıyorum

Amacım Canon kullanıcılarının AF noktasını seçtiklerinde karşılaşması mümkün pozlama problemini dile getirmek - Cüneyt Bey'in konusu da tamamen AF noktalarının kullanımı ile ilgili. Çoğunluğun yanluş bildiğini de evvelce gördük.

Sizin de bu konu ile alakalı bildiğiniz bir şey varsa eklemenizi tavsiye ederim. Yoksa Cüneyt Bey'in bu ciddi ve teknik konusunu gereksiz notlarla bozmayalım.

 

Tarih: 2 Temmuz 2012, 20:31 - İp: 96.***.**5.17
seymaozge
seymaozge (üye)
İstanbul / Meraklı

Merhaba arkadaşlar sitede yeni olduğum için bana biraz karışık geldi sıkıntımı buradan anlatacağım.Bende Canon AE1 program var fakat nasıl kullanacağımı tam olarak bilmiyorum fotoğrafı çekiyorum fakat ekrana yansımıyor acaba makine de mi bir şey var yoksa ben mi beceremedim lütfen yardımcı olun.

 

Tarih: 17 Ağustos 2012, 16:56 - İp: 85.***.**5.113
ahmet79
ahmet79 (üye)
Antalya / Amatör

Cüneyt bey faydalı bilgiler paylaştığınız için teşekkürler.

 

Tarih: 2 Aralık 2012, 00:05 - İp: 95.***.**7.104
mimar38
mimar38 (üye)
Kayseri / Meraklı

Çok faydalı bir yazı, teşekkürler.

 

Tarih: 11 Ocak 2013, 09:55 - İp: 78.***.**0.34