acesur
acesur (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

Sensör Boyutu Ve Mp İlişkisi

sensör boyutumu önemlidir yoksa MP deüğerimi?
Aralarındaki ilişki nasıldır?

Tarih: 1 Eylül 2005, 18:04 - İp: yok
kobra
kobra (üye)
Sakarya / Meraklı

İkiside önemlidir ancak sensör boyutu pek çok açıdan daha önemlidir

 

Tarih: 1 Eylül 2005, 20:00 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

kobra kisa ve oz sekilde aciklamis zaten; ama ekleme yapmak isterim..
..sensor boyutu ve megapixelden daha onemli olan birsey vardir ki, o da, pixel buyuklugudur.. pixel seklidir..
megapixelin buyuk olmasi demek; daha buyuk boyutta print alabilmek demektir.. daha fazla megapixel icin daha buyuk sensore ihtiyac vardir.. ama; daha buyuk sensor kullanmadan da ustesinden gelinebilecek yollar var.. kullanilan teknoloji.. sensor teknolojisi, islemci teknolojisi, yazilim teknolojisi..
cunku megapixeli arttirmak icin ugrasiyor kamera ureticileri, fakat ayni zamanda buyuk sensor de kullanmazlarsa; pixel buyuklugu kuculecektir demektir.. daha kucuk pixel ile daha az isik yakalanacak, dolayisiyla daha fazla noise olusacak (diger konunun cevabi oldu..), renklerdeki derinlik azalacak, contrast degerleri dusecek... yani kalite azalacak diyebiliriz..
diger yandan buyuk sensor ile daha az alan derinligi yaratilabilir.. depth-of-field.. bu konu icin suradaki yaziyi okuyabilirsiniz..
sensor'un buyuk olmasi ayni zamanda fotograf kalitesini de arttirir.. fotografin IQ'sunu.. suradan ilgili yaziyi okuyabilirsiniz..
...
kullanilacak lensin kalitesi de cok buyuk rol oynar.. kalitesiz bir lens ile buyuk sensorlu bir makineyi kullanirsan, yine iyi sonuc alamazsin..
..
ama bunlarin yaninda kucuk sensorlu makinelerin de bazi avantajlari vardir.. viewfinderlari daha kucuktur; kareyi almak zor olmaz.. (norman koren'in web sayfasinda okumustum.. adam hakli..)
diger yandan daha fazla alan derinligi olusacagindan daha kolay fotograf cekebilirsiniz.. falan filan..
mesela "aliasing" problemi, buyuk sensorlu makinelerde daha fazla sorundur.. o yuzden zaten dslr makinelerde anti-aliasing filter kullanilir.. anti-aliasing filtresi cozunurlugu dusurur..( suradan aliasing hakkinda bilgi alabilirsin..)
...
son olarak neden buyuk sensorle daha kaliteli fotograf elde edilecegini suradaki yaziyi okuyarak ve semalara bakarak gorebilirsin..
...
..neyse.. fazla uzatmadan soyleyecek olursak; ki zaten konu aslinda acildikca acilirdi, buyuk sensor iyidir.. fazla megapixel de iyidir, cunku buyuk boyutta print alabilirsin.. ama sensor buyuklugu cok daha fazla onemlidir.. megapixeli az olan ama sensoru buyuk olan bir makine ile yine buyuk print alabilirsin..
..

 

Tarih: 1 Eylül 2005, 21:30 - İp: yok
acesur
acesur (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. dadanagast verdiğin linklerden birşeyler kapmaya çalışırken fark ettim ingilizcem pek iyi değilmiş.

 

Tarih: 2 Eylül 2005, 15:01 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör


merak etme, sonucta hep fotografik kelimelere rastlayacagindan cozmek zor olmuyor..

 

Tarih: 3 Eylül 2005, 22:49 - İp: yok
  • 1