umcn
umcn (üye)
Ankara / Amatör

Raw Veya Jpeg

Merhabalar
acaba siz hangisini önerirsiniz yani ikisinin arasındaki farklar nedir hangi durumlarda jpg ile hangi durumlarda raw ile basarılı sonuclar alınabilir?
teşekkürler

Tarih: 8 Şubat 2009, 22:20 - İp: 85.***.**9.215
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

sıkıştırma algoritması kullanılan jpg'dir.
kullanılmayan format raw'dır.
rawda dosya boyutu çok fazla olur. Jpg'de ise dosya boyutu makul seviyede olur.
Kötü ışık ortamında fotoğraf çekmek zorundaysak yada zamanımız kısıtlıysa ışığa müdahale edelim diye raw format tercih edilebilir. Ama sonra bunu jpg gibi formata çevirmek zorundasın.
Aslında mesele biraz derin. Ben yüzeyden açıkladım basit olsun diye. yoksa raw ile jpg arasındaki fark ve kullanıldığı yerler ile tercihleri olayı bu yazdıklarım kadar değildir. belki bi başka arkadaş yazar.

 

Tarih: 8 Şubat 2009, 23:27 - İp: 88.***.**3.80
dpalut
dpalut (üye)
İstanbul / Amatör

raw;çektiğiniz fotoğrafın ham halidir. üzerine hiçbir oynama yapılmadan kayıt edilir.bu ayarlaru sonradan siz kendiniz yaparsınız ve bu yüzden dosya boyutu çok büyüktür. yaklaşık 10mb.
jpeg de ise fotoğrafınız üzerinde makinanız bazı oynamaları yapıldıktan sonra kayıt eder. size sonrası için çok iş bırakmaz.
raw'ı jpeg' e çevirmek biraz zaman aldığından çoklu çekimlerde (arkadaş çekimlerinde,pikniklerde filan) ben pek tercih etmem. ama çekim amaçlı geziye çıkmışsam ve araya bir daha şansım çok az ise kesinlikle raw çekerim.işi çok şansa bırakmamaş olurum. evde fotoğraf ayarları üzerinde oynarım.

 

Tarih: 9 Şubat 2009, 08:49 - İp: 81.***.**5.119
aliteker
aliteker (üye)
Yurtdışı / Amatör

jpgde oynama yapamiyorsun rawda yapiyorsun
eger elinde bole bi makine varsa ve sen jpg ile cekiorsan :D
makineye kufur etmis sayilirsin

 

Tarih: 9 Şubat 2009, 23:26 - İp: 85.***.**8.80
sercan85
sercan85 (üye)
İzmir / Amatör

Yok canım o kadar değil, ben saatlerce raw işlemekten bıktım zevki öldürüyor. Doğru ayarlarla da (tecrübeyle) eksiksiz jpegler alınabilir.

Eğer onlarca raw'ı işlemek için saatlerce bilgisayar karşısında geçirmek istemiyorsan, deklanşöre basmaktan yani fotoğraf çekmekten zevk alıyorsan "veya" gerçeküstü görünümlü fotoğraflar yaratmak istemediğin zaman :

* Raw 'ı sadece çok önemli fotolarda kullanabilirsin (hangi ayarları yapacağını iyi bilemediğin zaman)

* Daha çok jpeg çekmek daha iyi olacaktır.

Zamanla tecrübe kazanırsın hangi ayarları (doygunluk,kontrast,vs ile beyaz dengesi ki dış çekimlerde auto iyi sonuçlar verir) yapacağını öğrendikten sonra makinadan çıkan jpegler rawdan çevrilenler kadar kaliteli olacaktır.

DSLR almanın tek amacı raw işlemek olamaz.. O imkanı verir ama zaten makina içinde birçok ayarlama mevcut.

 

Tarih: 11 Şubat 2009, 12:26 - İp: 78.***.**3.10
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Sercan'a aynen katiliyorum ...Eskiden RAW veya JPEG mi vardi ? Filmi takip , ne yapip yapip fotografi dogru cekip 36'da 36'yi yakalamaya calisirdik . Hatali baskilari da yirtar atardik .

JPEG , mesleginiz fotografcilik degilse %95 durumlarda yeter . Ufak oynamalar , +2 / -2'ye kadar olan isik duzeltmeleri icin de zaten PICASA var .

Sergiye /yarismaya katilayim , dergiye yollayayim , biraz egleneyim , renkleri abartayim diyeceginiz %5 durumlar icin de RAW ...

Sahsen benim dogru cekilmis bir fotografin verecegi hazzi , uzerinde saatlerce oynadigim bir RAW fotograftan almam mumkun degil . " Haz" dan bahsediyorum ,yanlis anlasilmasin - goruntu/renk kalitesinden degil ... RAW'da tabi ki harikalar yaratiliyor .

Ozetle derim ki , bol cekin , JPEG cekin . Hatta benim gibi yapin , tum fotograflarinizi makinaniz musait ise " bracketing"yaparak 3'er adet cekin ( -1,0,+1 )

 

Tarih: 12 Şubat 2009, 09:34 - İp: 96.***.**9.175
  • 1